Friday, August 7, 2015

Σαλάτα με ντομάτες, νεκταρίνια, μαϊντανό και dressing με σιρόπι χουρμά και σουμάκι


Τελευταία δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω ντομάτες. Η λαιμαργία μου γι’ αυτές είναι ανεπανάληπτη. Όχι αναίτια βέβαια, διότι είναι η εποχή τους!




Με τρελαίνει η γλυκιά τους μυρωδιά όταν τις κόβω, ενώ τα κατακόκκινα ζουμιά που χρωματίζουν οτιδήποτε έρθει σ’ επαφή με αυτά, είναι τόσο δελεαστικά που το βούτηγμα τουλάχιστον μισής φραντζόλας είναι αναπόφευκτο.




Γεμιστές με ρύζι και κιμά, τριμμένες για σάλτσα πίτσας ή ζυμαρικών, σε ντάκο, σε διάφορα σάντουϊτς και φυσικά σε σαλάτες όπως αυτή εδώ, η ντομάτα είναι πανταχού παρούσα στην κουζίνα μου.


Αυτή η σαλάτα είναι τόσο απίθανη που δεν κρατιόμουν να την μοιραστώ μαζί σας. Χρειάζεστε μερικές ώριμες ντομάτες, κατά προτίμηση διαφορετικά είδη ώστε να υπάρχει ποικιλία γεύσεων και υφών, λίγα ώριμα αλλά όχι παραγινωμένα νεκταρίνια, μπόλικο μαϊντανό —ο οποίος δεν προστίθεται ως γαρνιτούρα αλλά παίζει κυρίαρχο ρόλο στη σαλάτα— φυστίκια Αιγίνης, φρέσκο δυόσμο και φέτα. Αυτός είναι ήδη ένας πετυχημένος συνδυασμός υλικών αλλά δεν σταματάμε εδώ, γιατί το μυστικό και αυτό που δένει τη σαλάτα είναι το dressing, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σιρόπι από χουρμάδες και σουμάκι.




Το σιρόπι χουρμά (ή μέλι χουρμά) το ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα όταν το συνάντησα τυχαία στα ράφια ενός health-food super market εδώ στη Χάγη. Αμέσως μου κίνησε την περιέργεια να το δοκιμάσω και υποψιάστηκα ότι θα το ερωτευτώ αφού οι χουρμάδες μου αρέσουν πολύ. Δεν είχα άδικο. Είναι υπερνόστιμο με φρουτώδη και γεμάτη γεύση και μου θυμίζει αμυδρά το δικό μας πετιμέζι. Γλυκό αλλά όχι λιγωτικό —είναι μάλιστα λιγότερο γλυκό απ’ το κοινό μέλι— με σχεδόν καραμελένια γεύση και μια απαλή οξύτητα, και με τη γεύση του χουρμά να είναι διακριτή δίχως να είναι πολύ έντονη. Το έχω χρησιμοποιήσει στο πρωϊνό μου σαν άλειμμα πάνω σε ψωμί, ανακατεμένο σε γιαούρτι, σε γλυκά, ακόμα και σε μαγειρευτό μοσχάρι που του έδωσε φοβερή γεύση, και σε αυτή τη σαλάτα.




Οι γεύσεις της είναι ποικίλες και αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά. Γλυκιά, φρουτένια γεύση από τις ντομάτες και τα νεκταρίνια, αλμυρή φέτα, φρεσκάδα απ’ το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια, τραγανά, καψαλισμένα φυστίκια και ένα dressing με πλούσιο ελαιόλαδο, με όξινες νότες απ’ το ξίδι, γλυκιές απ’ το σιρόπι χουρμά και πικάντικες απ’ το σουμάκι με την κιτρική σπιρτάδα του που ζωντανεύει όλο το πιάτο.




Είναι ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητά κρέατα —αρνίσια παϊδάκια, μοσχαρίσιες ή χοιρινές μπριζόλες, κοτόπουλο— στα κάρβουνα ή στο γκριλ, και με ένα καρβέλι ψωμί κι ένα ποτήρι μπύρα, είναι από τα νοστιμότερα καλοκαιρινά γεύματα. Αλλά και μόνη της, με λίγο ψωμί στο πλάι, γίνεται ένα ελαφρύ, χορταστικό κι εξίσου απολαυστικό γεύμα.









Σαλάτα με ντομάτες, νεκταρίνια, μαϊντανό και dressing με σιρόπι χουρμά και σουμάκι

Χρησιμοποίησα βαρελίσια φέτα γιατί τρελαίνομαι για την οξύτητα και έντονη γεύση της αλλά και η κοινή φέτα ή άλλο πρόβειο/κατσικίσιο τυρί ταιριάζει πολύ.
Τα νεκταρίνια μπορούν άνετα να αντικατασταθούν με ροδάκινα. Εγώ σπάνια τα χρησιμοποιώ σε σαλάτες γιατί με ανατριχιάζει η χνουδωτή τους φλούδα.
Αν δεν μπορείτε να βρείτε σιρόπι χουρμά, αντικαταστήστε με πετιμέζι ή μέλι. Αν χρησιμοποιήσετε μέλι, βάλτε τη μισή ποσότητα γιατί είναι πιο γλυκό.

Για όσους δεν γνωρίζουν το σουμάκι (αλλιώς το λένε και σουμάκ), αν και το έχω αναφέρει/χρησιμοποιήσει και σε άλλες συνταγές στο blog, είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τους αποξηραμένους καρπούς ενός φυτού της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Πωλείται τριμμένο, έχει πορφυρό χρώμα και η γεύση του είναι ξινούτσικη (σαν του λεμονιού) και πικάντικη. Ταιριάζει όχι μόνο σε σαλάτες αλλά και σε κρεατικά (μπριζόλες, παϊδάκια, μπιφτέκια, κεμπάπ), σούπες κλπ.




Μερίδες: 4 σαλάτας

Υλικά

για το dressing
3 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλάκια γλυκού σιρόπι χουρμά
2 κουταλάκια γλυκού λευκό ξίδι μπαλσάμικο (ή ξίδι από λευκό κρασί)
½ κουταλάκι γλυκού σουμάκι τριμμένο
Αλάτι, κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου

για τη σαλάτα
500-600 γρ. διάφορες ντομάτες, ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες γιατί δεν θα κοπούν καλά (χρησιμοποίησα 1 μεγάλη beefsteak, 1 coeur de boeuf/καρδιά βουβαλιού και μερικά baby πομοντόρια)
2 νεκταρίνια, ώριμα αλλά όχι παραγινωμένα γιατί θα είναι δύσκολο να κοπούν καλά
250 γρ. βαρελίσια φέτα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
20 γρ. (μια υπεργεμάτη χούφτα) φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ολόκληρα
40 γρ. (μια χούφτα) καθαρισμένα φυστίκια Αιγίνης
10-11 μεγάλα φρέσκα φύλλα δυόσμου

για το φινίρισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
½ κουταλάκι γλυκού σουμάκι τριμμένο


Προετοιμασία

φτιάξτε το dressing
Μ’ αρέσει να φτιάχνω τα dressing σε βαζάκι με καπάκι γιατί είναι πανεύκολο να χτυπηθούν αλλά και να διατηρηθούν στο ψυγείο.
Βάλτε λοιπόν όλα τα υλικά για το dressing μέσα σ’ ένα βαζάκι, κλείστε το καπάκι και ανακινήστε καλά. Δοκιμάστε, κι αν χρειάζεται αλάτι, προσθέστε επιπλέον.
Σε περίπτωση που δεν έχετε εύκαιρο βαζάκι, βάλτε τα υλικά σ’ ένα μπωλ και χτυπήστε καλά μ’ ένα σύρμα ή ένα πιρούνι.
Αφήστε στην άκρη.

για τη σαλάτα
Καψαλίστε τα φυστίκια Αιγίνης τοποθετώντας τα σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, και ψήνοντάς τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην καούν, για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να αναδίδουν μυρωδιά. Αδειάστε τα αμέσως σε ένα πιάτο κι αφήστε τα να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, χοντροκόψτε τα.

Πάρτε τις ντομάτες και κόψτε τες σε διάφορα μεγέθη —φέτες, κυδωνάτες, τις μικρές στη μέση ή στα τέσσερα— ώστε να υπάρχει ποικιλία.
Χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα από τα νεκταρίνια, κόψτε τα κυδωνάτα.
Κόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τον φρέσκο δυόσμο chiffonade (σιφονάντ), δηλάδη σε μακριές και λεπτές λωρίδες. Chiffonade είναι τρόπος κοπής μυρωδικών με μεγάλα φύλλα όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος/μέντα, το φασκόμηλο κλπ. Για να κόψετε τα φύλλα του δυόσμου chiffonade, βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο, τυλίξτε τα σφιχτά σε ρολό (τυλίγοντας από την φαρδιά πλευρά των φύλλων) και κόψτε το ρολό σε λεπτές λωρίδες.

συναρμολόγηση της σαλάτας
Πάρτε μια μεγάλη πιατέλα και απλώστε τον μαϊντανό.
Από πάνω τακτοποιήστε τις φέτες/κομμάτια των μεγάλων ντοματών. Τακτοποιήστε τα νεκταρίνια και τα μικρά κομμένα ντοματάκια ανάμεσα στις ντομάτες. Αλατίστε.
Πασπαλίστε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, θρυμματίστε τη φέτα και ρίξτε την από πάνω σε διάφορα σημεία στην πιατέλα, και πασπαλίστε με τα κομμένα φυστίκια και τον δυόσμο.
Περιχύστε με το dressing, φροντίζοντας να πάει παντού. Τέλος, πασπαλίστε με το ½ κουταλάκι σουμάκι και λίγο επιπλέον άσπρο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως κι απολαύστε!


13 comments:

  1. Καλημερα!
    Σε καταλαβαινω... τρωω ντοματες εδω και 4 μερες σερί.
    Πανεμορφη σαλατα... αυτο το σουμάκι τι ειναι?
    Πραγματι το βαζακι-καπακι ειναι το τελειο gadget για χτυπημα υγρων ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Σ' ευχαριστώ πολύ. Το σουμάκι (αλλιώς το λένε και σουμάκ) είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τους αποξηραμένους καρπούς ενός φυτού της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Πωλείται τριμμένο, έχει πορφυρό χρώμα και η γεύση του είναι ξινούτσικη (σαν του λεμονιού) και πικάντικη. Είναι πάρα πολύ ωραίο. Ψάξε το και θα δεις. Ταιριάζει όχι μόνο σε σαλάτες αλλά και με κρεατικά (μπριζόλες, παϊδακια), σούπες κλπ. Επί τη ευκαιρία, το πρόσθεσα και στις σημειώσεις της συνταγής για όσους δεν το γνωρίζουν :) Καλό ΣΚ!

      Delete
    2. Πηγα και πήρα σουμάκ, τελειο στην σαλάτα!
      Καλό μεσημέρι :)

      Delete
    3. Άντε! Τέλεια! Χαίρομαι που σου άρεσε :)

      Delete
  2. Η σαλάτα σου είναι τέλεια!Πολύ θα ήθελα να την δοκιμάσω, τα χρώματα είναι φανταστικά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Νίκη! Εύχομαι να σου αρέσει αν την δοκιμάσεις.

      Delete
  3. Τι σαλάτα είναι αυτή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Τι υπέροχο ντρέσινγκ!!!!
    Μόλις την έφαγα....απίθανη!!!!
    Έβαλα πετιμέζι αντί για σιρόπι χουρμά!
    Καταπληκτικός συνδυασμός γεύσεων....φυστίκι, δυόσμος, σουμάκ, πετιμέζι....την ερωτεύτηκα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Πέπη! Πόσο χαίρομαι που την δοκίμασες και σου άρεσε δεν μπορείς να φανταστείς :) Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  4. Εντυπωσιακή! Συγχαρητήρια και για την αναφορά της κυρίας Bruno...

    ReplyDelete
  5. Πράγματι εντυπωσιακή σαλάτα ! μολις την δοκιμασα, αν και δεν ακολουθησα τη συνταγη κατά γράμμα λόγω έλλειψης ορισμένων υλικών, ήταν πραγματικά πολύ ωραία !! Σ'ευχαριστουμε πολύ !

    ReplyDelete
  6. Μερικές φορές νομιζω ότι θα μπορούσα να τρώω αποκλειστικά και μόνο ντομάτες με φετα !
    Πράγματι υπέροχη σαλάτα, σ'ευχαριστούμε πολύ που τη μοιράστηκες !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ράνια. Χαίρομαι πολύ που την δοκίμασες και που σου άρεσε! Κι εγώ σ' ευχαριστώ!

      Delete