Sunday, August 16, 2015

Σοκολατένια μους με γάλα καρύδας (Vegan)


Μαγειρεύοντας σε στυλ καλοκαιρινό, δηλαδή εύκολα και γρήγορα πιάτα χωρίς πολλά-πολλά, έφτιαξα αυτή τη μους σοκολάτας.




Δεν πρόκειται ωστόσο για μια συνήθη σοκολατένια μους αλλά για μια vegan/ωμοφαγική μους φτιαγμένη με γάλα καρύδας και σιρόπι αγαύης. Την πρώτη φορά που την έφτιαξα, ένα χρόνο περίπου πριν, ξετρελάθηκα. Από τότε δεν έχω σταματήσει να την φτιάχνω και ο λόγος δεν είναι γιατί είναι καλύτερη από την κλασική μους με τα αβγά, ή από αυτή με την μπόλικη χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ή ακόμα κι από αυτή με το νερό (This!), ούτε γιατί αποφάσισα ξαφνικά να γίνω vegan ή ωμοφάγος (μα πόσο άσχημη είναι αυτή η λέξη) αλλά γιατί, πολύ απλά, λατρεύω οτιδήποτε έχει σχέση με την καρύδα, και αυτή η μους, έστω και διακριτικά, έχει τη γεύση της.




Φτιάχνεται όπως και η σαντιγύ καρύδας που σας είχα δείξει πέρσι. Παίρνεις μια κονσέρβα γάλακτος καρύδας, τη βάζεις στο ψυγείο για κάποιες ώρες κι όσο το γάλα παγώνει, χωρίζεται σε κρέμα καρύδας (λίπος) και νερό. Την ανοίγεις, αφαιρείς την κρέμα και κρατάς το νερό για μελλοντική χρήση σε smoothies, ποτά ή ακόμα και κέικ.




Τοποθετείς την κρέμα καρύδας στο μίξερ, προσθέτεις κακάο, βανίλια, λίγο αλάτι και μια γλυκαντική ουσία, σε αυτή την περίπτωση σιρόπι αγαύης, εξού και vegan, και τα χτυπάς καλά για μερικά λεπτά ώσπου να έχεις μια αφράτη, ελαφριά και κρεμώδη σοκολατένια μους με έντονη γεύση κακάο και απαλή γεύση καρύδας. Τόσο απλά.

Τί περιμένετε λοιπόν; Φτιάξτε τη!!









Σοκολατένια μους με γάλα καρύδας (Vegan/Ωμοφαγική)

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιρόπι αγαύης με σιρόπι καστανού ρυζιού ή σιρόπι σφενδάμου, αν και η γεύση του δεν είναι τόσο ουδέτερη όσο χρειάζεται. Δεν θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε μέλι —το οποίο δεν είναι vegan— γιατί είναι πιο πηχτό, πολύ κολλώδες και η γεύση του είναι αρκετά έντονη. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε με ζάχαρη καρύδας (2 κουταλιές της σούπας είναι αρκετή) ή κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη (ξεκινήστε με 3 κουταλιές σούπας, δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αν νομίζετε ότι χρειάζεται).

Έχω κατά καιρούς χρησιμοποιήσει διάφορες μάρκες γάλακτος καρύδας για να φτιάξω τη μους και δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα το ίδιο. Με κάποιες μάρκες η μους γινόταν πολύ αφράτη ενώ με άλλες, γινόταν κρέμα παρά μους. Όταν λοιπόν βρείτε γάλα καρύδας που σας βγάζει την τέλεια μους, μην διανοηθείτε να αλλάξετε. Αν πάλι δυσκολευτείτε να βρείτε το ιδανικό, τότε ψάξτε μέχρι να το πετύχετε. Έχετε υπόψη σας ότι δεν πρέπει να περιέχει άλλα συστατικά πέρα από γάλα καρύδας και κάποιο συντηρητικό (κονσέρβα είναι άλλωστε), οπότε αν δείτε πως περιέχει άλλα συστατικά, μην το αγοράσετε.
Τέλος, μη χρησιμοποιήσετε επουδενί light γάλα καρύδας διότι δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφρατέψει και να γίνει μους αφού το λίπος στην κρέμα είναι αυτό που το καθιστά δυνατό να μετατραπεί σε μους.




Μερίδες: 4 μικρές

Υλικά
1 κονσέρβα γάλα καρύδας (400 ml), πλήρες
25 γρ. (2 γεμάτες κουταλιές σούπας) κακάο τύπου Ολλανδίας (ή ωμό κακάο), κοσκινισμένο
30 ml (2 κουταλιές σούπας) σιρόπι (νέκταρ) αγαύης (agave syrup)
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι

Σαντιγύ καρύδας, για το σερβίρισμα
Νιφάδες καρύδας, για το σερβίρισμα
Σμέουρα ή άλλα μούρα, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: ηλεκτρικό μίξερ βάσης ή χειρός


Προετοιμασία
Τοποθετήστε την κονσέρβα γάλακτος καρύδας στο ψυγείο αποβραδίς ή κατά προτίμηση 24 ώρες πριν να θέλετε να φτιάξετε τη μους. Στο διάστημα αυτό, η κρέμα (λίπος) καρύδας θα χωριστεί από το νερό καρύδας. Η κρέμα θα είναι στην κορυφή και το νερό στον πάτο της κονσέρβας.

Ανοίξτε την κρύα κονσέρβα και αμέσως θα δείτε στην κορυφή την σκληρή κρέμα. Αφαιρέστε την με ένα κουτάλι προσεκτικά, τοποθετώντας την στο μπωλ του μίξερ βάσης, ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μίξερ χειρός, μέχρι να φτάσετε στο νερό. Μην πάρετε καθόλου από το νερό γιατί η μους σας θα γίνει νερουλή και δεν θα αφρατέψει όπως πρέπει. Χρειάζεστε το λίπος της κρέμας καρύδας για να έχετε μια αφράτη μους. Το νερό μπορείτε να το κρατήσετε και να το χρησιμοποιήσετε σε smoothies ή ποτά, ή να το πετάξετε μαζί με την κονσέρβα.

Προσθέστε στην κρέμα καρύδας, το κακάο, το σιρόπι αγαύης, την βανίλια και το αλάτι και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα “σύρμα” του μίξερ βάσης ή το μίξερ χειρός, χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα για μερικά λεπτά (συνήθως θέλει 3-4) μέχρι να έχετε μια αφράτη κι ελαφριά μους.


Αν η μους σας είναι λίγο κοκκώδης ή σβωλιασμένη, κάτι που συμβαίνει συχνά κι εμένα δεν με ενοχλεί, είναι γιατί δεν έχει χτυπηθεί αρκετά η κρέμα καρύδας ώστε να διαλυθεί. Χτυπήστε τη λοιπόν μερικά λεπτά παραπάνω.

Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αμέσως (σε αυτό το σημείο θα είναι πολύ αφράτη και απαλή), ή να την κρατήσετε στο ψυγείο καλυμμένη καλά με πλαστική μεμβράνη έως 3 μέρες. Έπειτα από μερικές ώρες στο ψυγείο, η μους θα σφίξει. Η γεύση της ωστόσο δεν επηρεάζεται και παραμένει νοστιμότατη για 2-3 μέρες.

Σερβίρετε τη μους με μια κουταλιά σαντιγύ καρύδας, μερικές νιφάδες καρύδας και λίγα σμέουρα.




12 comments:

  1. χαχα Γελάω γιατί δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου σε απόλυτο βαθμό το ότι η λέξη ωμοφαγικό και όλα τα παράγωγά της ακούγεται χάλια. Όταν την είχα ακούσει πρώτη φορά με είχε ξενίσει τόσο πολύ όσο δεν περιγράφεται. Μου είχε φέρει στο μυαλό συνειρμικά τον κανιβαλισμό. ουφ!!!!!!!! Ας είναι. Τώρα πια την συνήθισα..

    Η μους που έφτιαξες είναι πραγματικά φανταστική. Εχω κάνει κάποια στιγμή κάτι παρόμοιο και είναι αλήθεια πως το γάλα καρύδας κάνει θαύματα σε τέτοιου είδους παρασκευές. Πολύ όμορφη διακόσμηση με τα λατρεμένα ράσμπερις μέσα στις φλοράλ κούπες σου!

    Καλό βράδυ Μάγδα μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το γάλα καρύδας είναι πολύ αγαπημένο, όπως και οτιδήποτε έχει σχέση με την καρύδα. Τρελαίνομαι! Σ'ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  2. Όλο λέω να δοκιμάσω το κολπάκι με το γάλα/σαντιγύ καρύδας και όλο το αμελώ.
    Μάλλον ήρθε η ώρα!!!
    Πολύ ωραία παρουσίαση όπως πάντα!!

    Καλημέρα Μάγδα!

    ...συμφωνώ, πολύ άσχημη η λέξη ωμοφαγία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα δοκίμασέ το! Δεν θα το μετανιώσεις :) Καλημέρα!!

      Delete
  3. Καλημέρα Μάγδα μου! Μου αρέσει πολύ το γάλα καρύδας στα γλυκά. Θα την δοκιμάσω, θα ψάξω να βρω και σιρόπι αγαύης να κάνω την συνταγή σωστά. Συμφωνώ με την Χρυσαυγή, η διακόσμησή σου υπέροχη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα και σ' ευχαριστώ! Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου.

      Delete
  4. Πολύ ωραία και ενδιαφέρον η συνταγή σου!! Το γάλα καρύδας είναι ακαταμάχητος συνδυασμός με σχεδόν όλα τα γλυκά!! Και οι φωτογραφίες σου είναι καταπληκτικές!!

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραίο πράμα... μολις έφαγα ενάμισι μπολάκι ;)

    Καλό Σαββατόβραδο!

    ReplyDelete
  6. Πολύ ωραία παρουσίαση! Θελω να κάνω αυτή τη μους για να τη χρησιμοποιησω σε τούρτα, ως γεμιση αναμεσα στα παντεσπανια. Αφού "συναρμολογησω" την τουρτσ θα μπει στο ψυγείο. Λες να σφιξει υπερβολικά η μους και να είναι ακαταλληλη τελικα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ οπότε δεν μπορώ να σου πω αλλά πιστεύω θα είναι οκ. Θα είναι σφιχτή αλλά αυτό δεν είναι κακό.

      Delete
  7. Μόλις το έκανα! Είναι πάρα πολύ καλό, ικανοποιεί λιγούρα οπότε έχεις ένα μπράβο! Προσπαθώ να τρώω πιο υγιεινά, χωρίς ζάχαρη όσο γίνεται και νομίζω ότι είναι μια πολύ αξιόλογη εναλλακτική σε όλους εμάς τους γλυκοδόντηδες!

    ReplyDelete