Sunday, September 13, 2015

Granola με φαγόπυρο, φουντούκια, κεχρί, σταφίδες & διάφορους σπόρους (vegan / χωρίς γλουτένη / χωρίς ζάχαρη)


Στα πρωϊνά μου γεύματα δεν είμαι καθόλου τολμηρή. Τρώω το ίδιο πρωϊνό σχεδόν κάθε μέρα· granola ή muesli με γάλα. Ούτε καφέ, ούτε χυμούς, ούτε τίποτα. Μόνο αυτό.


Τα Σαββατοκύριακα ενίοτε αποθρασύνομαι και απολαμβάνω ένα λίγο πιο “περίπλοκο” αλμυρό πρωϊνό με αβγά, ντομάτα και τυριά, ή κάτι γλυκό όπως κρουασάν, ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα, ή βάφλες. Μετά όμως ανυπομονώ να έρθει η Δευτέρα για να φάω πάλι το κανονικό μου πρωϊνό.




Μπορεί ν’ ακούγεται πολύ βαρετό σε εκείνους που τρώνε λουκούλλεια πρωϊνά γεύματα σε καθημερινή βάση αλλά για μένα που κάποτε δεν έτρωγα απολύτως τίποτα το πρωί, η granola ή το muesli είναι πάααρα πολύ. Άλλωστε όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας, έτσι δεν είναι;


Δεν συνήθιζα να φτιάχνω granola, πάντα προτιμούσα την ευκολία της έτοιμης, μέχρι που κάποια στιγμή αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω. Εκτός από πανεύκολο, είναι και εξυπηρετικό γιατί βάζεις ακριβώς εκείνα τα υλικά που προτιμάς κι έχεις εύκαιρα. Όποιος δεν φτιάχνει τη δικιά του granola χάνει!




Μια από τις πρώτες συνταγές που δοκίμασα ήταν αυτή εδώ από το Violet Bakery Cookbook. Έκανα κάποιες αλλαγές στα υλικά της συνταγής για να τη φέρω στα μέτρα μου και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Την φτιάχνω πλέον πολύ συχνά.


Προτιμώ την τραγανή granola που κρατάει σε κομμάτια τα οποία δεν διαλύονται όταν τα περιχύνω με γάλα αλλά απ’ την άλλη δεν θέλω να είναι και πολύ σκληρή. Το τελευταίο πράμα που θέλω να κάνω πρωί-πρωί είναι γυμναστική στις γνάθους μου. Κατάφερα λοιπόν να φτιάξω την ιδανική για μένα granola κι είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα.




Εκτός από την υφή της, η γεύση της είναι επίσης εξαιρετική. Γήινη, αρωματική, γλυκιά αλλά όχι πολύ καθώς δεν περιέχει ζάχαρη αλλά σιρόπι αγαύης. Δεν περιέχει γλουτένη, καθώς το κύριο υλικό είναι οι νιφάδες φαγόπυρου του οποίου τη γεύση λατρεύω κι η απαλή του πικράδα εξισορροπείται από τα φουντούκια, τις σταφίδες και τους διάφορους σπόρους. Πρόκειται για μια πλούσια granola που σε γεμίζει και σε κρατάει για ώρες χωρίς να έχεις φάει πολύ. Κι αυτό ακριβώς είναι που θες από το πρωϊνό σου, έτσι δεν είναι;









Granola με φαγόπυρο, φουντούκια, κεχρί, σταφίδες και διάφορους σπόρους (vegan / χωρίς γλουτένη / χωρίς ζάχαρη)
Ελαφρά προσαρμοσμένη από το Violet Bakery Cookbook της Claire Ptak

Χρησιμοποιήστε σπασμένο λιναρόσπορο κι όχι ολόκληρο για να μπορεί ο οργανισμός σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά του (Ωμέγα-3, φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτεΐνη).




Γίνονται γύρω στα 1.300 γρ. granola

Υλικά
500 γρ. νιφάδες φαγόπυρου
125 γρ. ασπρισμένα φουντούκια
50 γρ. σπασμένο λιναρόσπορο
50 γρ. σουσάμι
50 γρ. κολοκυθόσπορο (καθαρισμένο, ανάλατο πασατέμπο)
50 γρ. κεχρί
200 ml σιρόπι/νέκταρ αγαύης (agave syrup/nectar)
50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. εξαιρετικό παρθένο λάδι καρύδας
100 ml νερό
1½ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
Μια πρέζα αλάτι
150 γρ. μαύρη (κορινθιακή) σταφίδα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

Ειδικά εργαλεία: ένα μεγάλο ταψί (ή δυο μικρά), λαδόκολλα


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 150°C.
Καλύψτε τον πάτο ενός ταψιού (ή δυο μικρότερων όπως κάνω εγώ γιατί έχω μικρό φούρνο) με λαδόκολλα.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τις νιφάδες φαγόπυρου, τα φουντούκια, όλους τους σπόρους και το κεχρί. Αναμείξτε τα καλά με μια ξύλινη κουτάλα και αφήστε στην άκρη.

Σ’ ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το σιρόπι αγαύης, το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το νερό. Τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά και λιώστε, ανακατεύοντας συνεχώς μ’ ένα σύρμα. Αφαιρέστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι, και ανακατέψτε καλά. Περιχύστε το σιρόπι πάνω από το μπωλ με τον φαγόπυρο και ανακατέψτε ώστε να επικαλυφθούν τα υλικά από το σιρόπι.


Απλώστε το μείγμα της γκρανόλας ομοιόμορφα πάνω στο ταψί (ή ταψιά) και τοποθετήστε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου. (Αν χρησιμοποιείτε δυο μικρά, τοποθετήστε το ένα στο μεσαίο ράφι και το άλλο στο χαμηλό ράφι. Στα μέσα του χρόνου, αλλάξτε τους θέση). Ψήστε για 30 λεπτά, έπειτα βγάλτε το ταψί απ’ το φούρνο και με μια μεταλλική σπάτουλα ανακατέψτε καλά τη γκρανόλα, σπάζοντάς τη σε κομμάτια. Επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του στους 140°C και ψήστε για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 10 λεπτά, μέχρι η γκρανόλα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.


Μόλις είναι έτοιμη, βγάλτε το ταψί απ’ το φούρνο και ακουμπήστε το πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς η γκρανόλα. Έπειτα προσθέστε τις σταφίδες και ανακατέψτε καλά.

Σερβίρετε με γάλα ή γιαούρτι.

Μεταφέρετε σε αεροστεγή τάπερ ή βάζα. Κρατάει για 1 μήνα σε σκιερό και ξηρό μέρος.




25 comments:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Πολύ ωραία η granola σου, θέλω να την δοκιμάσω το συντομότερο. Αχ αυτό το λάδι καρύδας, είναι τόσο ακριβά αυτά τα είδη εδώ ακόμα. Θα το βάλω στις προτεραιότητές μου. Φιλιά πολλά !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Γιώτα. Ελπίζω να καταφέρεις να την δοκιμάσεις. Είναι πολύ καλή!

      Delete
    2. Σίγουρα θα την δοκιμάσωμ είναι στις προτεραιότητές μου!

      Delete
  2. Τελικά φαίνεται πολύ εύκολη στην παρασκευή της και το γεγονός ότι κρατάει ένα μήνα!! Και το ότι είναι τραγανή μου φαίνεται πολύ δελεαστική πρόταση! Και εγώ καμία πρωτοτυπία στο πρωινό: δημητριακά με γάλα !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί και σου σπάει τη μύτη όταν ψήνεται!

      Delete
  3. Καλή σου μέρα Μάγδα !! Ανυπομονώ να την φτιάξω ...
    RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίζω να την ευχαριστηθείς Ρίτα!

      Delete
  4. Το αλεύρι φαγόπυρου το έχω δοκιμάσει σε τηγανίτες και μου άρεσε πολύ!
    Ελπίζω να βρω και νιφάδες για να φτιάξω τη granola σου!!!
    Πολύ ωραία!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λατρεύω τον φαγόπυρο σε κάθε του μορφή κι εδώ πράγματι είναι πολύ νόστιμος. Ελπίζω κι εγώ να τις βρεις. Σ' ευχαριστώ!

      Delete
  5. κι εγώ ακριβώς το ίδιο κάνω στο πρωινό μου καθημερινά. σπιτική γκρανόλα ή δημητριακά με ξερά φρούτα και γιαούρτι.
    η σπιτική γκρανόλα είναι πράγματι πολύ εύκολη και πολύ πιο υγιεινή! και η συνταγή σου είναι υπέροχη Μάγδα!
    σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Εύη, να' σαι καλά!!

      Delete
  6. Καταπληκτικά τα υλικά της granola σου!! Θα μπορούσε να κοπεί σε μπάρες γιια να τις παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο;
    Πολλά φιλιά από την Ελλάδα....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Γκέλυ και συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντησή μου. Ναι! Μπορείς να τις κάνεις και μπάρες. Μην τις ανακατέψεις κατά το ψήσιμο και φρόντισε να προσθέσεις τις σταφίδες μαζί με τα άλλα υλικά στην αρχή. Καλή επιτυχία!!

      Delete
  7. Ενδιαφέρουσα πραγματικά η συνταγή σου Μάγδα.
    Αν και κάποια υλικά στην δική μας τουλάχιστον αγορά, είναι αρκετά ακριβά οπότε κανείς το σκέφτεται.... Όμως πραγματικά αξίζει η δοκιμή της.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το καταλαβαίνω. Αν σε κάποιον αρέσει η γκρανόλα πάντως αξίζει μια δοκιμή. Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη!

      Delete
  8. Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου Μάγδα μου... πραγματικά χάνει όποιος δεν φτιάχνει σπιτική γκράνολα.
    Με την γκράνολα γνωριστήκαμε σχετικά πρόσφατα, αλλά τη συμπάθησα αμέσως γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να την προσαρμόσεις ακριβώς στις γευστικές σου προτιμήσεις, είναι εύκολη, πλούσια σε γεύση και σε γεμίζει ενέργεια.
    Όταν είναι τραγανή δε, μπορώ να την τρώω χωρίς σταματημό!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι ανώτερη από κάθε άποψη η σπιτική. Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη!

      Delete
  9. Αντί για σιρόπι αγάυης -που πρόσφατα το άκουσα- δεν μπορούμε να βάλουμε μέλι που το έχω και εύκαιρο; Γκρανόλα έχω φτιάξει αρκετες φορές και με αρκετές παραλλαγές αλλά όλες πεντανόστιμες.
    Αρετή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αρετή. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, έχω όμως μια υποψία ότι θα σου γίνει πιο κολλώδες το μείγμα. Αν δε σε ενοχλεί, δοκίμασέ το.

      Delete
  10. Το κεχρί το μουλιαζεις πριν ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι. Αν ήταν θα το έγραφα.

      Delete
  11. θα μπορούσες να μου πεις την αρχική θερμοκρασία του φούρνου? Στους 140 βαθμούς είναι στην δεύτερη φάση,αφού την σπάσουμε, ευχαριστώ πολύ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν διαβάσεις προσεκτικά θα δεις πως στην αρχή της συνταγής, πρώτη πρόταση, γράφω: "Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 150°C."

      Delete
  12. Δεν είχα ακούσει ποτέ για αυτήν, ούτε είχα φτιάξει ποτέ γκρανόλα. Και για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα και πολύ τη διαφορά της από το μούσλι. Ίσως το γεγονός ότι μπαίνει στο φούρνο, ενώ το μούσλι είναι απλά μίγμα ξηρών συστατικών χωρίς τα υγρά;

    Την έφτιαξα σήμερα το πρωί με το καλημέρα σας και πραγματικά έσπασε τη μύτη μας η μυρωδιά της, όσο ψηνόταν! Είναι αρκετή ποσότητα και θα μας κρατήσει καιρό. Στη δοκιμή δε, με γάλα (ζεστό) μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός των συστατικών και η υπέροχη γεύση του φαγόπυρου!

    Λίγο ακριβά τα υλικά (κυρίως το λάδι καρύδας), και δύσκολο να βρεθούν (κυρίως οι νιφάδες φαγόπυρου), αλλά μόλις τα βρει κανείς, αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια, πιστεύω.

    Ερώτηση: για κάποιο λόγο δε βρίσκω ασπρισμένα φουντούκια και προσπάθησα να ασπρίσω αυτά που έχω, με μούλιασμα σε καυτό νερό (όπως τα αμύγδαλα) και δεν μου βγήκε (ήθελε πολύ παίδεμα το ξεφλούδισμά τους, δεν βγαίνει η φλούδα με τη μία, όπως στα αμύγδαλα)... υπάρχει κάποιο κόλπο ασπρίσματος ή τα αγοράζεις έτσι; τα έβαλα τελικά με τη φλούδα τους, εντάξει είναι, αν και θα τα προτιμούσα χωρίς, κυρίως για οπτικούς λόγους. Στην γεύση δεν κατάλαβα τη διαφορά.

    Συγχαρητήρια και πάλι για την ωραία συνταγή! Θέλουμε και άλλες σε αυτό το στυλ, αν και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν εδώ πολλά περιθώρια για αυτοσχεδιασμό και προσαρμογή στα γούστα του καθενός. Χρειάζεται όμως μια καλή αντιστοιχία υγρών με ξηρά υλικά για να βγει καλή η γκρανόλα νομίζω... και δεν πολυ-τολμάω να αυτοσχεδιάσω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να πω εδώ, ότι έφτιαξα για δεύτερη φορά τη γκρανόλα σου και αυτή τη φορά μοιράζομαι ένα κόλπο για το ξεφλούδισμα των φουντουκιών: ψήσιμο στο φούρνο στους 200°C για 5-6 λεπτά! Και μετά τρίψιμο με τα χέρια!

      Delete