Monday, October 19, 2015

Κέικ με φυστίκια Αιγίνης, αλεύρι φαγόπυρου και λεμόνι, με μελένιες βανίλιες/δαμάσκηνα (Χωρίς γλουτένη)

Είχα σκοπό να σας πω για τις ηλιόλουστες μέρες που είχαμε. Για τον πεντακάθαρο ουρανό και τις βραδινές ξαστεριές που με ξελόγιασαν. Για τις βόλτες στα δάση της Χάγης και τη φορά που περπατώντας μέσα σ’ ένα απ’ αυτά, ανακαλύψαμε ένα μικρό μανιταροχωριό. Για τότε που βρεθήκαμε απρόσμενα μπροστά στο σπίτι των ονείρων μου· ένα μεγάλο σπίτι φτιαγμένο από κόκκινο ολλανδικό τούβλο καταμεσής του δάσους, με μια τεράστια αχυρένια στέγη και μικρά λευκά παράθυρα να ξεπροβάλλουν από μέσα, με μια ξύλινη κίτρινη πόρτα και πελώρια φουντωτά δέντρα να το περιστοιχίζουν. Δεν έβγαλα φωτογραφία. Δεν ήθελα. Μερικές εικόνες έχουν την ικανότητα να τρυπώνουν μέσα στο μυαλό σου, ν’ αποτυπώνονται εκεί για πάντα χωρίς καν να το καταλάβεις, μέχρι τη στιγμή που, άξαφνα, επανέρχονται και σου ξυπνούν επιθυμίες. Κάποια στιγμή θα το ξαναθυμηθώ αυτό το σπίτι και ίσως το ξανασυναντήσω, σε μια άλλη βόλτα στο δάσος.




Έχω όμως να σας πω άλλα· για γλυκιές γεύσεις και μελένιες βανίλιες, για ένα ονειρεμένο κέικ και την ευωδιά που αναδυόταν απ’ το φούρνο καθώς ψηνόταν, για τη γλυκιά και γήινη γεύση του, για τις ζουμερές βανίλιες στην κορυφή και τα ροδοκόκκινα ζουμιά που έσταζαν στο πιάτο. Για τη ζωντάνια του λεμονιού, για την αξεπέραστη γεύση του φαγόπυρου και το πώς μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στα γλυκά, για τα φυστίκια Αιγίνης και τ’ αμύγδαλα, τριμμένα και τραγανά μέσα στο αφράτο κι υγρό κέικ, να του χαρίζουν υφή και σώμα.


Ναι, όλα αυτά θέλω να σας πω σήμερα. Γιατί τίποτα δεν είναι πιο ωραίο όταν μπαίνουν τα κρύα απ’ το να βρίσκεσαι στην κουζίνα. Να χώνεσαι εκεί και να ψήνεις κέικ, γλυκίσματα και φαγητά που σε ζεσταίνουν, σώμα και ψυχή. Που σε βγάζουν απ’ τη ρουτίνα και σου ξυπνούν τις αισθήσεις με τη νοστιμιά τους. Όπως ακριβώς έκανε αυτό εδώ το κέικ.


Αυτό το κέικ που κάθε άλλο παρά κοινό είναι σε γεύση αλλά και σε υφή. Φτιαγμένο με αλεύρι φαγόπυρου, τριμμένα φυστίκια Αιγίνης κι αμύγδαλο, με μαύρη μαλακιά ζάχαρη και μέλι, με λεμόνι και φρέσκα δαμάσκηνα. Ελαφρύ, αεράτο, αφράτο και υγρό με κριτσανιστή υφή απ’ τους ξηρούς καρπούς και με μαλακά, ζουμερά δαμάσκηνα στην κορυφή. Με την αυθεντική, ατόφια γεύση του μελιού, με την απαλή οξύτητα του λεμονιού και την ήπεια πικράδα του φαγόπυρου να φέρνουν την ισορροπία και να χαρίζουν μια σχεδόν αλμυρή διάσταση. Χωρίς να είναι πολύ γλυκό παρά με μια διακριτική μελένια γλύκα να περνάει απ’ τον ουρανίσκο σου, με τ’ αρώματά του να σε συνεπαίρνουν και με τη γεύση των δαμάσκηνων να εμπλουτίζει τις γεύσεις του και να το κάνει μοναδικό, σε κάνει να θες να το φας όλο, μεμιάς.




Φτιάξτε το, απολαύστε το, πάρτε το μαζί σας σε μια βόλτα στο δάσος μια κρύα φθινοπωρινή μέρα κι ακούστε αυτό το κομμάτι για παρέα. Ακούστε το δυνατά, μέσα από ακουστικά, κι αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί μέσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες σας.









Κέικ με φυστίκια Αιγίνης, αλεύρι φαγόπυρου και λεμόνι, με μελένιες βανίλιες/δαμάσκηνα (Χωρίς γλουτένη)
Προσαρμοσμένη από το ολλανδικό Delicious

Μ’ αρέσουν πολύ τα εναλλακτικά αλεύρια όπως του φαγόπυρου γιατί προσδίδουν επιπλέον γεύση στα κέικ, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το λευκό αλεύρι. Αυτά τα άλευρα ωστόσο τείνουν να στεγνώνουν τα κέικ και να τα βαραίνουν. Όχι όμως σε αυτή την περίπτωση. Η αφράτη υφή του κέικ επιτυγχάνεται από την προσθήκη μαρέγκας η οποία ενσωματώνεται στο μείγμα των υπόλοιπων υλικών ενώ το μέλι, η μαλακιά μαύρη ζάχαρη και οι κρόκοι του αβγού είναι τα υλικά που διατηρούν το κέικ υγρό.

Οι βανίλες (ή άλλo είδoς δαμάσκηνου) που θα χρησιμοποιήσετε δεν θα πρέπει να είναι πολύ μαλακιές ώστε να μη λιώσουν κατά το ψήσιμο στο μέλι και να υπάρχει αντίθεση με την αφράτη και απαλή υφή του κέικ.
Η σάρκα αυτού του είδους των δαμάσκηνων γίνεται κόκκινη όσο ωριμάζουν ενώ το κέντρο παραμένει πορτοκαλοκίτρινο. Οι βανίλιες που χρησιμοποίησα δεν ήταν πολύ γινωμένες κι έτσι το χρώμα τους ήταν πορτοκαλί. Τα ζουμιά ωστόσο που έβγαλαν ήταν κοκκινωπά και ιδιαίτερα γοητευτικά.

Αν σας είναι δύσκολο να βρείτε δαμάσκηνα ή βανίλιες, των οποίων ομολογουμένως η εποχή έχει σχεδόν τελειώσει, μπορείτε να αντικαταστήσετε με σύκα, μήλα, αχλάδια ή κυδώνια. Στην περίπτωση των μήλων, αχλαδιών και κυδωνιών, επειδή είναι πιο σκληρά, θα πρέπει να τα ψήσετε περισσότερη ώρα στο μέλι μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται (γύρω στα 15 λεπτά συνολικά, προσθέτοντας και λίγο νερό αν δείτε πως στεγνώνουν, και φροντίστε να τα ξεφλουδίσετε πριν το ψήσιμο).

Θα παρατηρήσετε πως αυτό το κέικ δεν περιέχει λιπαρή ουσία (βούτυρο ή λάδι). Κάποιο είδος λιπαρής ουσίας είναι απαραίτητο μονάχα για το λάδωμα της φόρμας ώστε να μην κολλήσει το κέικ. Χρησιμοποίησα βούτυρο αλλά μπορείτε να βάλετε κι ηλιέλαιο (ή μαργαρίνη). Μην βάλετε ελαιόλαδο (όπως έκανα εγώ μια φορά) γιατί αρπάζει και το κέικ σας θα έχει πικρή γεύση.




Μερίδες: 1 κέικ / 8 κομμάτια

Υλικά
100 γρ. καθαρισμένα ανάλατα φυστίκια Αιγίνης
55 γρ. ασπρισμένα (καθαρισμένα) αμύγδαλα, φρεσκοαλεσμένα
55 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
¾ κουταλάκι γλυκού baking powder
3 αβγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
100 γρ. μαλακιά μαύρη ζάχαρη
Ξύσμα 1 μεγάλου λεμονιού
Φρεσκοστυμμένο χυμό 1 μεγάλου λεμονιού (γύρω στα 60 ml)
100 ml λεπτόρρευστο μέλι, συν έξτρα για το φινίρισμα του κέικ
3-4 φρέσκιες, ζουμερές αλλά σφιχτές βανίλιες (ή άλλο είδος δαμάσκηνου), κομμένες κυδωνάτες
Βούτυρο, για το άλειμμα της φόρμας

Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ 22 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, μικρό επεξεργαστή τροφίμων ή γουδί, μεγάλο επεξεργαστρή τροφίμων, μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός


Προετοιμασία
Βουτυρώστε τη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας και τοποθετήστε λαδόκολλα στον πάτο. Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170°C.

Σ’ ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων (ή σε ένα γουδί), προσθέστε τα φυστίκια Αιγίνης και ψιλοαλέστε τα, προσέχοντας όμως να μην τα αλέσετε πολύ γιατί θα βγάλουν τα έλαιά τους και θα γίνουν σαν πάστα.

Σ’ ένα μεγάλο επεξεργαστρή τροφίμων, προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι και το baking powder και αναμείξτε για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέστε τους κρόκους αβγών, τη μαύρη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και 60 ml απ’ το μέλι κι αναμείξτε καλά. Προσθέστε τα αλεσμένα φυστίκια Αιγίνης κι αναμείξτε για μερικά δευτερόλεπτα. Αδειάστε το μείγμα σ’ ένα μεγάλο μπωλ.


Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα καθαρό μεγάλο μπωλ), προσθέστε τα ασπράδια αβγών και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα “σύρμα” του μίξερ βάσης (ή μίξερ χειρός), σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα. Με μια σπάτουλα, διπλώστε το ⅓ της μαρέγκας μέσα στo μείγμα αλευριού-κρόκων για να ελαφρύνει το μείγμα, κι έπειτα διπλώστε την υπόλοιπη μαρέγκα μέσα στο μείγμα, προσεκτικά για να μη ξεφουσκώσει, μέχρι να μην είναι πλέον ορατό το άσπρο της μαρέγκας.


Αδειάστε το μείγμα του κέικ απαλά μέσα στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με την σπάτουλα ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 35-40 λεπά ή μέχρι όταν εισάγετε ένα ξύλινο καλαμάκι στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει καθαρό. Καλύψτε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο στα μέσα του χρόνου ψησίματος αν δείτε πως αρχίζει να σκουραίνει η κορυφή του κέικ.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο κι ακουμπήστε σε μια σχάρα. Αφήστε το κέικ μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρετε κι αφήστε το να κρυώσει εντελώς πάνω στη σχάρα.


Για να φτιάξετε τις μελένιες βανίλιες, βάλτε το υπόλοιπο μέλι (40 ml) σ’ ένα μικρό τηγάνι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά ή μέχρι να είναι πολύ καυτό. Προσθέστε τα κομμάτια των φρούτων και ψήστε ανακατεύοντας τακτικά για 2 λεπτά ή μέχρι να έχουν γλασαριστεί καλά από το μέλι. Αποσύρετε το τηγάνι απ’ τη φωτιά κι αφήστε τις βανίλες μέσα στο τηγάνι για 2 λεπτά για να κρυώσουν ελαφρά. Έπειτα τοποθετήστε όλες ή μερικές από αυτές πάνω στο κέικ. Αφήστε αν θέλετε κάποιες ώστε να μπορεί αν θέλει κάποιος να σερβιριστεί επιπλέον φρούτα. Περιχύστε το κέικ και τις βανίλιες με λίγο από το ζουμί που έχει μείνει στο τηγάνι και ρίξτε λίγο μέλι από πάνω (1 κουταλάκι είναι αρκετό).

Μπορείτε να διατηρήσετε το κέικ (χωρίς τις βανίλιες από πάνω) σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο, για 2 μέρες. Τις βανίλιες μπορείτε να τις βάλετε σ’ ένα μπωλ στο ψυγείο, καλυμμένες, για 2 μέρες.


Υ.Γ. Τα μάθατε;;; Είμαι υποψήφια σε τρεις κατηγορίες στα πρώτα ελληνικά Food Blog Awards που διοργανώνονται από το ΒΗΜΑ Gourmet. Μπορείτε να με ψηφίσετε εδώ για Best Cooking Blog, εδώ για Best Sweet Treats κι εδώ για Best Food Photography & Styling κάνοντας like δίπλα στο “Like for Vote” σε κάθε κατηγορία. Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη!!


21 comments:

  1. Είχα αλεύρι φαγόπυρου...ήθελα να φτιαξω κέικ...πως ν'αντισταθώ????
    Έβαλα αλατισμένο φυστίκι και αχλάδια.... δυστυχώς δεν βρήκα βανίλιες. Το μελάκι του πάει πολύ!!
    Υπέροχο είναι Μάγδα!!! Ιδιαίτερο και ελαφρύ!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ κι από εδώ Πέπη! Χαίρομαι πολύ που το δοκίμασες και πιο πολύ ακόμα που σου άρεσε. :)

      Delete
  2. Φανταστικό!! Θέλω τώρα αλλά πολλά αλλά.........................
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου!! Φιλιά!

      Delete
  3. τώρα πες μου... είναι δίκαιο που την ώρα που διαβάζω την ξελιγωτική περιγραφή σου και βλέπω τις φωτογραφίες αυτού του τόσο λαχταριστού κέικ, να τρώω ένα μήλο για απογευματινό σνακ? χαχαχαχα!!
    υπέροχο Μάγδα μου! καλή επιτυχία στον διαγωνισμό! σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχαχαχα όχι! Δεν είναι σίγουρα δίκαιο. Σ' ευχαριστώ πολύ! Καλη επιτυχία εύχομαι και σ' εσένα!!

      Delete
  4. Ένα ποστ ωδή στην έμπνευση, στη δημιουργία, στο γράψιμο, στο blogging.
    Συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις! Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό και.. συγχαρητήρια προκαταβολικά! :)

    Το αλεύρι φαγόπυρου το 'χω δοκιμάσει μόνο σε μπισκότα για την ώρα, αλλά μ' έχεις πείσει ήδη και για τα κέικ!
    Xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, για όλα! Το αλεύρι φαγόπυρου είναι εμμονή. Είναι τόσο νόστιμο. Αν σου αρέσει πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις και σε κέικ.

      Delete
  5. 'Εχει κολλήσει το μυαλό μου στις βόλτες στα δάση και φυσικά στο μανιταροχωριό .. τι τέλεια!!!
    το κεικ σου με τις μελένιες βανίλιες μοναδικό ......
    Πολλά φιλιά RitaD.

    ReplyDelete
  6. Καλημερα!
    Τοσο απλο αλλα πόσο νοστιμο φαινεται!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ! Είναι πράγματι πολύυυυ νόστιμο :)

      Delete
  7. καθε φορα που βλεπω ποστ σου τρεχω να χαζεψω φωτογραφιες!!!!! και τρεχει το σαλακι....
    τι υπεροχο κεκ και πρωτοτυπο!!!! οντως φθινοπωρινό μελαγχολικο καπως αλλα σιγουρα πεντανοστιμο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!! Να' σαι καλά Αναστασία!

      Delete
  8. Μάγδα μου... φόρεσα τα ακουστικά μου και μέσα από την ανάρτηση σου ταξίδεψα σε μανιταροχωριά και ιδιαίτερα, μελένια κέικ :)
    Από την περιγραφή σου ακούγεται υπέροχο και οι φωτογραφίες σου μας ξεσηκώνουν όπως πάντα.
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη. :)

      Delete
  9. Άλλη μια ανάρτηση σούπερ και φανταστική.
    Είσαι η καλύτερη με διαφορά,Σε ψήφισα σε όλες τις κατηγορίες.
    Καλή επιτυχία και συνέχισε με τις υπέροχες αναρτήσεις σου.
    Πολλά φιλιά.
    Στέλλα απο Χανιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Στέλλα! Σ' ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη και για τα καλά σου λόγια. Χαιρετισμούς στα πανέμορφα Χανιά!

      Delete
  10. Πω πω, με ξεσηκωσες παλι λεμε!

    ReplyDelete
  11. Φαίνεται πεντανόστιμο. Μόλις το έφτιαξα, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα! Έχω να παρατηρήσω πάντως πως δεν φούσκωσε σχεδόν καθόλου και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί... Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μαρίνα. Δεν είναι από τα κέικ που θα φουσκώσουν πάααρα πολύ αλλά θα έπρεπε να σου φουσκώσει κάπως αφού περιέχει baking powder. Το κέικ έχει αφράτη κι αεράτη υφή. Τελικά πώς ήταν αφότου το δοκίμασες;

      Delete