Sunday, October 11, 2015

Ταλιατέλες με σέσκουλα, κουκουνάρι και Gruyère & ΒΗΜΑ Gourmet Food Blog Awards

Αυτή η ανάρτηση ξεκινάει λίγο ανορθόδοξα και διαφορετικά απ’ τις άλλες κι αυτό γιατί έχω να ανακοινώσω κάτι πολύ ευχάριστο. Όσοι από εσάς με παρακολουθείτε στο instagram ή στο facebook το γνωρίζετε πιθανότατα ήδη. Το blog μου είναι υποψήφιο σε τρεις κατηγορίες στα πρώτα ελληνικά Food Blog Awards που διοργανώνονται από το ΒΗΜΑ Gourmet και είναι περιττό να σας πω πόσο χαρούμενη και περήφανη νιώθω. Η αναγνώριση αυτού που κάνω στο blog μου έρχεται πρωτίστως από όλους εσάς που με διαβάζετε και δοκιμάζετε τις συνταγές μου, που μου αφήνετε σχόλια και μοιράζεστε τις δικές σας εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια, είναι ωστόσο εκπληκτικό όταν η δουλειά που κάνεις αναγνωρίζεται από ένα γαστρονομικό περιοδικό, και χαίρομαι πολύ που είμαι υποψήφια μεταξύ άλλων αξιόλογων ελληνικών blogs.




Οι κατηγορίες στις οποίες το My Little Expat Kitchen είναι υποψήφιο είναι οι παρακάτω τρεις και θα μου δώσετε μεγάλη χαρά αν επιλέξετε να με ψηφίσετε. Μπορείτε να το κάνετε πατώντας τα παρακάτω links (τρεις κατηγορίες, τρία διαφορετικά links, οπότε τρεις ξεχωριστές ψήφοι):
1) Best Cooking Blog
2) Best Sweet Treats
3) Best Food Photography & Styling.
Για να ψηφίσετε, θα πρέπει να είσαστε logged in στον λογαριασμό σας facebook και θα πρέπει να κάνετε like εκεί που λέει Like for Vote κάτω από το Visit Blog σε κάθε κατηγορία.
Σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη!!




Η συνταγή...
Το μάτι μου τελευταία πέφτει σε οτιδήποτε χρωματιστό. Σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πράσινο χρώμα αλλά και στα πιο ψυχεδελικά όπως αυτά εδώ τα σέσκουλα ουράνιο τόξο (rainbow chard). Δεν είναι πανέμορφα; Όταν μάλιστα είναι βιολογικής καλλιέργειας όπως αυτά που χρησιμοποίησα, τότε το χρώμα τους είναι ακόμα πιο ζωηρό. Για τον ίδιο λόγο βέβαια είχαν και παρέα όταν τα αγόρασα, ξέρετε, κανα-δυο μικρά, άκακα ζουζούνια τα οποία εξολόθρευσα φυσικά στο άψε σβήσε μ’ ένα καλό πλύσιμο σε άφθονο τρεχούμενο νερό.


Ενώ τα σέσκουλα τα βάζω συνήθως σε πίτες ή τα φτιάχνω ως άλλο σπανακόριζο, αυτή τη φορά επέλεξα να τα ταιριάξω με ζυμαρικά. Ο Σ είναι λάτρης τους, γι’ αυτό κι έχω γίνει εξπέρ στις συνταγές με μακαρόνια και ειδικά σε αυτές με λαχανικά, όπως θα διαπιστώσετε κοιτάζοντας εδώ.


Ο συνδυασμός ζυμαρικών και λαχανικών χωρίς σάλτσες και κρέμες γάλακτος είναι για μένα ο ιδανικός αφού προτιμώ τις ελαφριές μακαρονάδες. Δίνω ωστόσο μεγάλη βαρύτητα στο είδος του τυριού που θα χρησιμοποιήσω. Υπάρχουν τόσα πολλά είδη τυριών που μπορούν να δώσουν στα ζυμαρικά τη δική τους ξεχωριστή γεύση και υφή· δεν υπάρχει μόνο το κεφαλοτύρι κι η παρμεζάνα. Εδώ λοιπόν χρησιμοποίησα Gruyère το οποίο είναι κάπως γλυκό, πικάντικο κι αλμυρό μαζί, και θα τολμήσω να πω ότι ήταν μια λαμπρή ιδέα αφού λιώνοντας πάνω στα ζεστά ζυμαρικά, είχε μια υπέροχα κρεμώδη υφή.




Με την απαλή πικράδα των σωταρισμένων σέσκουλων, τη γήινη χροιά και τραγανή υφή των κουκουναριών, την απαλή σπιρτάδα του σκόρδου και τη φρεσκάδα του λεμονιού, το πιάτο αυτό έχει μια φθινοπωρινή αίσθηση. Σ’ αγκαλιάζει, σε ζεσταίνει, σε χορταίνει, χωρίς όμως να σε βαραίνει· ιδανικό για τους φθινοπωρινούς μήνες που διανύουμε.




Υ.Γ. Μετά από πολύυυυ καιρό και πολύυυυ κόπο, ανανέωσα επιτέλους το ευρετήριο συνταγών (δυστυχώς μόνο στην ελληνική σελίδα, στην αγγλική θ’ αργήσει λίγο) και είναι επιτέλους live. Άλλαξα κι εμπλούτισα τις κατηγορίες με την ελπίδα ότι θα σας διευκολύνουν στην αναζήτηση συνταγών του blog, οι οποίες όπως διαπίστωσα, είναι πάρα πολλές. Θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε το νέο ευρετήριο.







Ταλιατέλες με σέσκουλα, κουκουνάρι και Gruyère

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελβετικό Gruyère με μια πικάντικη γραβιέρα αν προτιμάτε τα ελληνικά τυριά.

Όπως με όλα τα πιάτα ζυμαρικών με λαχανικά που φτιάχνω, η “άτυπη” σάλτσα δημιουργείται από το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά (το άμυλο στο νερό δένει τη σάλτσα) ανακατεμένο με τα υγρά των σέσκουλων και το ελαιόλαδο.

Τα πολύχρωμα σέσκουλα χρωμάτισαν διακριτικά τις ταλιατέλες με αποτέλεσμα άλλες να γίνουν κοκκινωπές κι άλλες κιτρινωπές, κάτι που μου έκανε ευχάριστη εντύπωση.
Αν δεν μπορείτε να βρείτε σέσκουλα σε διάφορα χρώματα, χρησιμοποιήστε τα κοινά πράσινα σέσκουλα ή ακόμα και σπανάκι που τους μοιάζει σε γεύση. Τα σέσκουλα ωστόσο δεν αφήνουν εκείνη τη στυφή αίσθηση στο στόμα που αφήνει το σπανάκι.




Μερίδες: 4

Υλικά
270 γρ. σέσκουλα (βάρος μετά το καθάρισμα 230 γρ.)
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, συν έξτρα για το φινίρισμα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
25 γρ. (λίγο λιγότερο από ¼ κούπας) κουκουνάρι
1 κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Αλάτι, κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τυρί Gruyère, τριμμένο
300-350 γρ. ταλιατέλες

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, τρίφτης


Προετοιμασία
Ξεπλύντε καλά τα σέσκουλα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, Χωρίστε τα φύλλα από τα κοτσάνια κόβοντάς τα εκεί που ενώνονται. Κόψτε και πετάξτε τις σκληρές βάσεις των κοτσανιών. Πάρτε τα κοτσάνια και κόψτε τα κατά μήκος σε λωρίδες ώστε να έχουν σχεδόν το πάχος των ζυμαρικών. Έπειτα κόψτε τα στη μέση κατά πλάτος.
Πάρτε κάθε φύλλο και κόψτε το κεντρικό, σκληρό νεύρο (μην το κόψετε μέχρι πάνω-πάνω αλλά μέχρι εκεί που είναι σκληρό). Βάλτε τα μαζί με τα υπόλοιπα κοτσάνια. Κόψτε τα φύλλα κατά μήκος στη μέση ή σε τρίτα, αναλόγως με το πόσο φαρδιά είναι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίξτε τις ταλιατέλες. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που σας αρέσει.

Ενώ βράζει το νερό και τα μακαρόνια, ετοιμάστε τα σέσκουλα. Θα χρειαστεί να προσθέσετε στα σέσκουλα λίγο από το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά οπότε έχετέ το υπόψη σας.

Ζεστάνετε 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι (αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει και τα ζυμαρικά) σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το κουκουνάρι. Σωτάρετε μέχρι ν’ αρχίσουν να παίρνουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα και προσθέστε τα κοτσάνια των σέσκουλων και το σκόρδο. Κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σωτάρετε για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κοτσάνια, ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μην αρπάξει το σκόρδο και το κουκουνάρι. Προσθέστε τα φύλλα των σέσκουλων και σωτάρετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε λίγο αλατοπίπερο και προσθέστε το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε καλά κι αποσύρετε από τη φωτιά.

Πάρτε 1 κούπα από το νερό στο οποίο βράζουν οι ταλιατέλες και μόλις είναι έτοιμες, στραγγίξτε τες σε ένα σουρωτήρι. Ρίξτε τες στο τηγάνι με τα σέσκουλα, προσθέστε λίγο από το νερό και τρίψτε λίγο Gruyère από πάνω. Ανακατέψτε καλά αλλά απαλά με μια τσιμπίδα και θα δείτε πως θ’ αρχίσει να λιώνει το τυρί μέσα στα μακαρόνια.

Σημείωση: Προσθέστε παραπάνω νερό από τα ζυμαρικά αν νομίζετε ότι οι ταλιατέλες σας είναι στεγνές.

Σερβίρετε αμέσως σε ατομικά πιάτα, φροντίζοντας να μην ξεχάσετε να “ξεθάψετε” απ’ τον πάτο του τηγανιού το κουκουνάρι το οποίο, μικρό γάρ, χάνεται, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω. Τέλος, πασπαλίστε με όσο τριμμένο Gruyère επιθυμείτε.

Καλή όρεξη!


27 comments:

  1. Καλημέρα! Η υποστήριξη είναι δεδομένη. Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Βαγγελιώ! Καλή επιτυχία εύχομαι και σ' εσένα!

      Delete
  2. Είμαι πολύ χαρούμενη για την διάκριση σου αυτή. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία.
    Αυτά τα χρωματιστά σέσκουλα με έχουν ξετρελάνει, τα χρώματα δίνουν έναν άλλο χαρακτήρα στη μαγειρική.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Ξανθή μου! Πάντα έχεις να πεις ένα γλυκό λόγο και το εκτιμώ πολύ αυτό.
      Ναι! Τα σέσκουλα αυτά είναι αποκάλυψη. Δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν τα έχω δει ποτέ, αλλά αξίζει να τα αναζητήσεις ίσως κάποια στιγμή όταν είσαι Λονδίνο. Καλή Κυριακή!

      Delete
  3. Καλησπέρα! Δεν έχω fb. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ψηφοφορίας;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Γκέλυ! Δυστυχώς όχι. Απ' ό,τι μου είπαν όμως το έκαναν έτσι για να διασφαλίσουν μια ψήφο ανά άτομο κάτι που είναι απόλυτα λογικό.

      Delete
  4. Καλημέρα! Καλή επιτυχία στα Food Blog Awards! Τα σέσκουλα δίνουν ωραία γεύση στο φαγητό, τι κρίμα που εγώ τα βρίσκω πολύ δύσκολα. Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα και σ' ευχαριστώ πολύ! Όντως, κρίμα που δεν μπορείς να τα βρεις. Μπορείς να τα αντικαταστήσεις με σπανάκι αν σου αρέσει. Θα είναι κάπως διαφορετική η γεύση αλλά το πιάτο θα είναι εξίσου νόστιμο.

      Delete
  5. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!
    Με τα σέσκουλα, τα κοινά πράσινα, φτιάχνω ριζότο και ταιριάζει υπέροχα, όπως είμαι σίγουρη και με τις ταλιατέλες!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αγγελική, επίσης! Καλή εβδομάδα!

      Delete
  6. done the voting!! θα φτιάξω τώρα και τη συνταγή, τρελαίνομαι για ελαφριές λαχανικομακαρονάδες. βέβαια χτες που ήταν κυριακή έφτιαξα το τας κεμπάπ σου, αλλά εντάξει!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ειρήνη και σ' ευχαριστώ πολύ!! Έφτιαξες το τας κεμπάπ;; Α τί ωραία, το λατρεύω!! Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε η μακαρονάδα αν την φτιάξεις.

      Delete
  7. Δυστυχως αυτο το υπεροχο ουρανιο τοξο δεν υπαρχει (ακομα) εδω. Αλλα θα φτιαξω τη μακαροναδα σου με τα πρασινα σεσκουλα και μια χαρα θα ειναι!!!
    Καλη επιτυχια στον διαγωνισμο!!! Εννοειται οτι σε ψηφισα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μια χαρά θα είναι δε λες τίποτα. Ελπίζω να σου αρέσει!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη Πέπη, να' σαι καλά!

      Delete
    2. Ξέχασα...μου αρέσει το ευρετήριο συνταγών, ειδικά το πρώτο μέρος είναι πολύ πρακτικό!

      Delete
    3. Αα σ' ευχαριστώ Πέπη που το πρόσεξες. Το πρώτο μέρος το είχα ήδη από πριν, αλλά το σουλούπωσα κάπως και το χώρισα σε κατηγορίες για να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση συνταγών. Χαίρομαι που το βρήκες πρακτικό. :)

      Delete
  8. Καλή εβδομάδα Μάγδα.
    Και εύχομαι τα καλύτερα και για τις τρεις υποψηφιότητές σου.

    Όσο για τα χρωματιστά σέσκουλα. όπως κι' άλλα όμορφα λαχανικά ή φρούτα που μας παρουσιάζεις συχνά, στις δικές μας αγορές μάλλον σπανίζουν. Απλώς θα πρέπει να βρίσκουμε κάποια όμορφα ελληνικά υποκατάστατα :-)

    Καλή επιτυχία και πάλι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη! Καλή επιτυχία εύχομαι και σ' εσένα!
      Όσο για τα χρωματιστά σέσκουλα, εδώ στην Ολλανδία έχω την ευκαιρία να γευτώ και να πειραματιστώ με μοναδικά και καινούρια για μένα φρούτα και λαχανικά. Ξέρω πως μερικά από αυτά είναι δύσκολο να βρεθούν στην Ελλάδα (αν κι αυτό αλλάζει σιγά-σιγά) γι' αυτό και πάντα προτείνω εναλλακτικές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρότεινα αν δεν μπορεί να τα βρει κάποιος, να τα αντικαταστήσει με... σέσκουλα. Τα κοινά πράσινα σέσκουλα που υπάρχουν στην Ελλάδα. ;) Καλή εβδομάδα!

      Delete
  9. Καλή επιτυχία ,!!!!! Αχ και δεν έχω fb ... με βλέπω να ανοίγω ... μέχρι πότε μπορούμε να ψηφίσουμε.?
    Πολλά φιλιά RitaD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ρίτα! Σ' ευχαριστώ πολύ! Δεν έχει κάποιο μέλος της οικογένειάς σου fb? Θα μπορούσες να "δανειστείς" τον λογαριασμό του :) Η ψηφοφορία είναι μέχρι της 14 Δεκεμβρίου. Καλό βράδυ!!

      Delete
  10. Μάγδα μου γλυκιά, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!
    Το blog σου είναι τόσο αγαπημένο που ειλικρινά θέλω πάρα πολύ να είσαι ανάμεσα στους νικητές!
    Έχεις όλη την υποστήριξη και την αγάπη μου εννοείται!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Ερμιόνη μου. Σ' ευχαριστώ πολύ. Η εκτίμηση, η αγάπη και η υποστήριξη είναι αμοιβαία!

      Delete
  11. Πολλά συγχαρητήρια Μαγδούλα μου κι εύχομαι καλή επιτυχία. Είμαι σίγουρη πως θα την έχεις γιατί το μπλογκ σου είναι αγαπημένο μου.

    Η συνταγή σου τώρα είναι απολύτως του γούστου μου.
    Υπεροχη. Αλλά με ξετρέλλαναν κι αυτά τα ψυχεδελικά σέσκουλα. Μα τι χρώμα είναι αυτό!!

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Μάριον! Να' σαι καλά!! :) Καλημέρα!

      Delete
  12. Καλή επιτυχια!
    Δυστυχως δεν ειμαι στο FB... αλλα θα σε ψηφιζα ανετα για το best sweet treat blog ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα εσκαγα εαν δεν σε ψηφιζα... μπηκα απο λογαριασμο FB φίλης. Τo kaλό το παλικάρι... χιχι!

      Delete
    2. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ!! :)

      Delete