Wednesday, December 23, 2015

Beijinhos de coco – Βραζιλιάνικες μπουκίτσες καρύδας

Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν οι γιορτές και να μην φτιάξω τρουφάκια, σοκολατάκια ή γλυκιές μπουκίτσες· είναι άγραφος κανόνας μου. Φέτος έφτιαξα βραζιλιάνικα beijinhos de coco ή αλλιώς φιλάκια καρύδας, τα οποία είχα πρωτοδοκιμάσει στο σπίτι μιας βραζιλιάνας συναδέλφου μου και είχα ξετρελαθεί. Της ζήτησα τη συνταγή κι εκείνη με χαρά μου την έδωσε κι έτσι κι εγώ με τη σειρά μου, και με την ίδια χαρά, την δίνω σε εσάς.




Περιττό νομίζω να πω ότι σε όσους δεν αρέσει η γεύση της καρύδας, δεν θα τους αρέσουν κι αυτές οι μπουκίτσες καθώς η γεύση της κυριαρχεί. Φτιαγμένα με ζαχαρούχο γάλα, τριμμένη καρύδα και λίγο βούτυρο, είναι πανεύκολα και γρήγορα στην ετοιμασία τους και προσωπικά τα φτιάχνω όποτε θέλω ένα γρήγορο γλυκό για πολύ κόσμο. Τα σερβίρισα μάλιστα φέτος στα γενέθλιά μου επειδή δεν είχα χρόνο να φτιάξω η ίδια την τούρτα μου και εννοείται πως αν δεν μπω στην κουζίνα, έστω και για λίγο, δεν αντέχω.




Γίνονται επίσης τα τέλεια βρώσιμα δώρα και κεράσματα τώρα τα Χριστούγεννα αφού είναι πολύ χαριτωμένα, θυμίζοντας μικρές χιονισμένες μπάλες, κι είναι ιδανικά για μικρούς και μεγάλους. Φέτος τα δώρισα σε φίλους και συναδέλφους κι έκαναν θραύση. Ελπίζω να τα απολαύσετε κι εσείς.

Καλά και Γλυκά Χριστούγεννα σε όλους!!









Beijinhos de coco – Βραζιλιάνικες μπουκίτσες καρύδας

Beijinho (προφέρεται μπεϊζίνιου) σημαίνει φιλάκι στα πορτογαλικά. Μιλώντας για φιλιά, μια και είναι Χριστούγεννα και τα μπισκότα πάνε κι έρχονται, επιτρέψτε μου να σας θυμήσω αυτά τα baci di dama (ιταλικά κουλουράκια με φουντούκια και αμύγδαλα και γέμιση σοκολάτας) τα οποία είναι από τα αγαπημένα μου.

Τα beijinhos, όπως όλα τα βραζιλιάνικα γλυκίσματα, είναι αρκετά γλυκά αλλά επειδή το καθένα είναι μια (άντε δυο μπουκιές), δεν θα σας λιγώσουν.

Παραδοσιακά, τα beijinhos γαρνίρονται με ένα καρφί γαρίφαλο στο κέντρο αλλά εγώ δεν πολυσυμπαθώ τη γεύση του γαρίφαλου γι’ αυτό και το παρέλειψα. Επίσης, υπάρχει μια άλλη εκδοχή των beijinhos στην οποία τα μικρά μπαλάκια επικαλύπτονται με λευκή κρυσταλλική ζάχαρη αλλά δεν θα σας πρότεινα να τα φτιάξετε έτσι γιατί θα παραείναι γλυκά.




Μερίδες: 60 beijinhos

Υλικά
800 γρ. (2 κουτιά) ζαχαρούχο γάλα
200 γρ. τριμμένη καρύδα (ινδοκάρυδο) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συν έξτρα για την επικάλυψη
2 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν έξτρα για το βουτύρωμα του πιάτου & των χεριών σας
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι

Ειδικά εργαλεία: πυρίμαχη σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα, μικρά χαρτάκια (για τρουφάκια)


Προετοιμασία
Αλείψτε με βούτυρο ένα μεγάλο πιάτο.

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το ζαχαρούχο γάλα, την τριμμένη καρύδα, το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Χρησιμοποιώντας μια πυρίμαχη σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 9 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να αρχίσει να αποκολλάται σχεδόν σαν μια ενιαία μάζα από τα πλαϊνά τοιχώματα και τον πάτο της κατσρόλας.

Αδειάστε το μείγμα στο βουτρωμένο πιάτο και απλώστε το όσο μπορείτε. Αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημείωση: Μην το βάλετε στο ψυγείο για να κρυώσει διότι θα σκληρύνει πολύ και δεν θα μπορείτε να φτιάξετε ομοιόμορφα μπαλάκια.

Σε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους, προσθέστε αρκετή τριμμένη καρύδα ώστε να καλυφθεί ο πάτος σε μια παχιά στρώση.

Βουτυρώστε ελαφρά τις παλάμες σας, πάρτε ένα μικρό κομμάτι μείγματος και ρολάρετε ανάμεσα στα χέρια σας ώστε να φτιάξετε ένα μπαλάκι περίπου στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού. Το beijinho πρέπει να είναι μια μπουκιά (το πολύ δυο). Τοποθετήστε το μπαλάκι μέσα στο ταψί με την καρύδα και κυλίστε το ώστε να επικαλυφθεί με αυτή. Μεταφέρετε το beijinho μέσα στο χαρτάκι και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με το υπόλοιπο μείγμα.

Τα beijinhos διατηρούνται καλυμμένα για 2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στο ψυγείο διατηρούνται για 1 εβδομάδα σφραγισμένα καλά με πλαστική μεμβράνη ή μέσα σε μια αεροστεγή συσκευασία.
Όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τα beijinhos είναι μαλακά (όχι πολύ μαλακά) και λαστιχωτά. Στο ψυγείο σκληραίνουν αλλά εξακολουθούν να είναι λαστιχωτά (είναι σαν τα γνωστά Bounty αλλά χωρίς την σοκολάτα).




12 comments:

  1. Μάγδα καλημέρα .. ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ???????
    Τα φιλάκια σου σίγουρα θα τα φτιάξω μια και είμαι τρελή φαν της καρύδας!
    Καλά Χριστούγεννα !!!RitaD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να τα πείτε, να τα πείτε!! :) Καλά Χριστούγεννια Ρίτα!!

      Delete
  2. Εύχομαι να περάσεις όμορφα και ξεκούραστα! Παίρνω το φιλάκι κερασματάκι μου και φεύγω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επίσης Νοτούλα! Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  3. Καλά Χριστούγεννα!
    Όμορφα τα βραζιλιάνικα beijinhos σου, κλασικά κι αγαπημένα!

    Ζ.

    ReplyDelete
  4. Καλές γιορτές με υγεια!
    Χαρούμενα Χριστούγεννα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρόνια πολλά και ό,τι επιθυμείς!

      Delete
  5. Στα brigadeiros έχω μεγάλη αδυναμία Μάγδα!
    Τα συγκεκριμένα δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά βλέποντας τα υλικά τους, καταλαβαίνω ότι και αυτά θα μου αρέσουν πολύ!
    Εύχομαι από καρδιάς καλές γιορτές, με υγεία και χαρά!
    Να περάσετε υπέροχα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Ερμιόνη. Καλές γιορτές και ό,τι καλύτερο σου εύχομαι!

      Delete
  6. Χρονια πολλά, με υγεία!!!! Τρελαίνομαι για μικρά γλυκάκια μπουκίτσες, τα θεωρώ ιδανικά για τις γιορτές που τρώμε πολύ και έχουμε τα πάντα σε μεγάλα ποσότητες/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρόνια πολλά Τάνια!! Να χαίρεσαι το κοριτσάκι σου! Ναι, οι μπουκίτσες αυτές φεύγουν σε χρόνο dt, αξίζει να τις φτιάξει κανείς τώρα στις γιορτές (και όχι μόνο) :)

      Delete