Thursday, December 3, 2015

Ριγκατόνι με πλούσια σάλτσα από ντοματίνια και σπανάκι

Λίγα πράγματα σε αυτό τον κόσμο είναι καλύτερα από μια μακαρονάδα με σπιτική σάλτσα ντομάτας. Είναι από τα πιο χουχουλιάρικα, ανεπιτήδευτα και υπερνόστιμα φαγητά που υπάρχουν.




Οι εκδοχές της σάλτσας ντομάτας για ζυμαρικά που μπορεί κανείς να βρει εκεί έξω είναι αμέτρητες. Παραδοσιακές ή μη, απλούστατες ή εξαιρετικά πολύπλοκες, φτιαγμένες με ώριμες ντομάτες το καλοκαίρι ή με πασάτα και πελτέ ντομάτας τον χειμώνα, λείες κι ανάλαφρες ή βαριές και πηχτές, με μπαχαρικά, με μυρωδικά, με κρεμμύδια, με σκόρδο, με κρασί, με βούτυρο, με ελαιόλαδο, με πιπεριές, με ξίδι, με με με. Όσες όμως κι αν υπάρχουν, λίγες είναι εκείνες που θα σου μείνουν αξέχαστες.


Έχω κάνει κι εγώ διάφορες σάλτσες ντομάτας στο παρελθόν, με ποικίλα αποτελέσματα, και με την αγαπημένη μου να παραμένει σταθερά αυτή που φτιάχνω τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ντομάτες είναι στα φόρτε τους, και που είναι βασισμένη στη σάλτσα που φτιάχνω για πίτσα.




Η τελευταία μου όμως εμμονή είναι αυτή εδώ η σάλτσα που ενώ μπορεί να φτιαχτεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου εφόσον περιέχει φρέσκα ντοματίνια, είναι ιδανική για το χειμώνα. Πέρα απ’ τα ντοματίνια, περιέχει πασάτα που της χαρίζει όγκο κι εκείνο το βαθυκόκκινο χρώμα που θες σε μια σάλτσα ντομάτας, λίγο πικάντικο μπούκοβο, ένα-δυο ζωμούς που δίνουν βάθος γεύσης —μιλάμε άλλωστε για χειμωνιάτικη σάλτσα— μυρωδικά, κρεμμύδι και σκόρδο, και φυσικά το πανταχού παρόν ελαιόλαδο.


Επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι φοβερή. Έχει πλούσια, έντονη και βαθιά γεύση ντομάτας με φρεσκάδα από τα ντοματίνια, λίγη κάψα απ’ το τσίλι και την ασύγκριτη μυρωδιά του θυμαριού και της δάφνης, κι ανακατεμένη με καλομαγειρεμένα ζυμαρικά είναι ονειρεμένη.




Μια και μιλάμε για ζυμαρικά, εσείς τσιγαρίζετε τα ζυμαρικά σας μετά το βράσιμο; Αν και μεγάλωσα με ζυμαρικά τσιγαρισμένα σε βούτυρο, φυτίνη ή μαργαρίνη αφού έτσι πάντα τα κάνει η γιαγιά και η μητέρα μου, εγώ δεν τα φτιάχνω κατ’ αυτόν τον τρόπο (με εξαίρεση ίσως αυτή τη συνταγή της Κεφαλονίτικης παστιτσάδας κι αυτό το κοκκινιστό κουνέλι με χυλοπίτες). Είναι όμως φορές που το τραβάει η όρεξή μου και που λιμπίζομαι τη γεύση που δίνει στα μακαρόνια το βούτυρο, υποκύπτοντας αμαχητί στον πειρασμό. Άσε που αυτή η άτιμη η μυρωδιά του όταν λιώνει κι αρχίζει να τσυτσυρίζει είναι ικανή να σε τρελάνει.




Επέλεξα λοιπόν να φτιάξω ριγκατόνι που είναι ωραία και χοντρουλά με ραβδώσεις που αιχμαλωτίζουν τη σάλτσα, τα τσιγάρισα ελαφρά και πρόσθεσα και νεαρά φύλλα σπανακιού για επιπλέον φρεσκάδα. Σε συνδυασμό με την πλούσια και πηχτή σάλτσα ντομάτας με την απαλή οξύτητα και γλύκα της και την ουμάμι γεύση της τριμμένης παρμεζάνας, ήταν ένα πιάτο εκπληκτικό.


Υ.Γ. Όπως ανέφερα και στις δυο προηγούμενες αναρτήσεις, πέρα από την δική σας ψήφο για τα Food Blog Awards του Βήματος, υπάρχει και κριτική επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους βάσει συγκεκριμένων συνταγών που θα αναρτηθούν στα blog μας με προϊόντα των χορηγών του διαγωνισμού. Ένας από τους χορηγούς είναι το #Flora και πριν λίγο καιρό μου έστειλαν πολλά πακέτα βούτυρο για να χρησιμοποιήσω στις συνταγές μου για τον διαγωνισμό. Υποβάλλω λοιπόν αυτή τη συνταγή για την κατηγορία Best Sweet Treats στην οποία είμαι υποψήφια. (Ξέρω, θα μου πείτε πού κολλάνε τα ζυμαρικά με τα γλυκά, και θα έχετε δίκιο, αλλά μας ζήτησαν και αλμυρό πιάτο.) Εσείς μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να με ψηφίσετε εδώ για Best Cooking Blog, εδώ για Best Sweet Treats κι εδώ για Best Food Photography & Styling κάνοντας like δίπλα στο “Like for Vote” σε κάθε κατηγορία. Θα μου δώσετε μεγάλη χαρά αν με στηρίξετε. Σας ευχαριστώ πολύ!!









Ριγκατόνι με πλούσια σάλτσα από ντοματίνια και σπανάκι

Η σάλτσα βγαίνει μπόλικη οπότε μπορείτε να διατηρήσετε όση περισσέψει σε ένα τάπερ στο ψυγείο για 1-2 μέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
Είναι επίσης τέλεια για χρήση σε ογκρατέν φούρνου με ζυμαρικά.

Χρησιμοποίησα ζωμό κοτόπουλου αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζωμό λαχανικών για να γίνει η σάλτσα κατάλληλη για χορτοφάγους.




Μερίδες: 4 (συν μπόλικη επιπλέον σάλτσα για να διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη)

Υλικά

για τη σάλτσα ντομάτας (προσαρμοσμένη από τον Marco Pierre White)
90 ml (6 κουταλιές σούπας) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια (γύρω στα 250 γρ.), καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη ή στο μούλτι
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη ή στο μούλτι
600 γρ. φρέσκα ντοματίνια (γύρω στα 50), κομμένα στη μέση
1 λίτρο πασάτα (πολτός ντομάτας)
1 κούπα καυτό νερό
2 κύβους ζωμού κοτόπουλου (ή 2 Knorr «Σπιτικός» ψυγείου)
4 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού
2 ξερά φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
½ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (4-5 γυρίσματα του μύλου)
Αλάτι, κατά βούληση

για τα ζυμαρικά
500 γρ. ριγκατόνι (χρησιμοποίησα mezzi (κοντά) ριγκατόνι)
Αλάτι
2 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο

100-150 γρ. φρέσκα φύλλα baby σπανάκι
Παρμεζάνα, τριμμένη, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: τρίφτης, μικρός επεξεργαστής τροφίμων/μούλτι (προαιρετικά), σουρωτήρι


Προετοιμασία

για τη σάλτσα ντομάτας
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην αρπάξουν, μέχρι να μαλακώσουν, για 6 λεπτά περίπου. Προσθέστε τα ντοματίνια και αφήστε να ψηθούν για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και ν’ απελευθερώνουν τους χυμούς τους. Έπειτα, προσθέστε την πασάτα, το νερό, τους ζωμούς, το θυμάρι, τη δάφνη, το κόκκινο γλυκό πιπέρι, το μπούκοβο και το μαύρο πιπέρι, ανακατέψτε καλά κι αφήστε να πάρει βράση. Βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό κι αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει με το καπάκι μισάνοιχτο, ανακατεύοντας που και που ώστε να ελέγχετε μην τυχόν σας αρπάξει στον πάτο, για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να πήξει. Δείτε και τις φωτογραφίες.


Όταν είναι έτοιμη, αφαιρέστε τη δάφνη και τα κλωναράκια θυμαριού και δοκιμάστε. Αν χρειάζεται αλάτι, προσθέστε κι ανακατέψτε καλά.

για τα ζυμαρικά
Ενώ η σάλτσα ετοιμάζεται, βράστε τα ζυμαρικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίξτε τα ριγκατόνι και βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που εσάς σας αρέσει ακολουθώντας τις οδηγίες στο πακέτο. Έπειτα, στραγγίξτε τα σ’ ένα σουρωτήρι.
Στην ίδια κατσαρόλα που βράσατε τα ζυμαρικά, ρίξτε το βούτυρο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά, κλείστε τη φωτιά κι ανακατέψτε καλά ώστε να επικαλυφθούν με το βούτυρο.

Αμέσως προσθέστε κουταλιές σάλτσας μέσα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, όση σάλτσα εσείς επιθυμείτε αναλόγως με το προσωπικό σας γούστο, ρίξτε το σπανάκι κι αναμείξτε με μια κουτάλα. Το σπανάκι θα μακαλώσει από τη ζέστη των ζυμαρικών και της σάλτσας.

σερβίρισμα
Σερβίρετε αμέσως, μοιράζοντας τα ζυμαρικά σε πιάτα, και τρίψτε μπόλικη παρμεζάνα από πάνω.
Απολαύστε με ένα καλό κόκκινο κρασί και καλή όρεξη!


11 comments:

  1. Πολύ όμορφες φωτογραφίες. Παρότι μου αρέσουν τα ριγκατόνι, δεν τα αγοράζω ποτέ, δεν ξερω το γιατί. Απλες γεύσεις, μακαρονια-σάλτσα ντομάτα - τυρί, και τόσο σύνθετες παράλληλα.
    Τα μακαρόνια δεν τα τσιγαρίζω ποτέ, ούτε λάδι ρίχνω, μου αρέσει να τα ρίχνω στο πιάτο μου κατευθείαν απο την κατσαρόλα, ούτε στράγγισμα καλά καλά, ότι νερό στάξουν στην πορεία... Βίτσια... ποτέ μα ποτέ δεν έχω βάλει δαφνόφυλλο σε σάλτσα ντοματας,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Τάνια. Τα ριγκατόνι (mezzi όπως αυτά ή τα κανονικά), τορτιλιόνι, πένες κλπ. μου αρέσουν πάρα πολύ. Ειδικά με τέτοιες σάλτσες που χώνονται μέσα στις ραβδώσεις τους είναι τέλεια. Για μένα το στράγγισμα εξαρτάται από το είδος της σάλτσας που θα χρησιμοποιήσω, ή την έλλειψη σάλτσας γιατί τις περισσότερες φορές φτιάχνω ζυμαρικά με λαχανικά παρά με σάλτσα. Στν περιπτώση των ζυμαρικών με λαχανικά ή της καρμπονάρας δεν τα στραγγίζω καλά γιατί θέλω το άμυλο από το νερό να δέσει την άτυπη σάλτσα που δημιουργείται. Όταν τα σερβίρω με σάλτσα ντομάτας ή με κιμά, τότε τα στραγγίζω καλά γιατί αλλιώς η σάλτσα αραιώνει και μαζεύονται υγρά στον πάτο του πιάτου, κάτι που απεχθάνομαι. Το τσιγάρισμα μου θυμίζει μανούλα κι είναι ωραίο που και που. Η δάφνη ταιριάζει πολύ με την ντομάτα, δοκίμασέ το!

      Delete
  2. οι φωτογραφιες σου οπως παντα φανταστικες!!!! και η μακαροναδα εννοειτε!! απλη αλλα πεντανοστιμη!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αναστασία!

      Delete
  3. Καλημερα!
    Τωρα πι απου εχω σταματήσει την paleo-diet... μπορώ να απολαυσω χωρις ενοχες μια τετοια μακαροναδα!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα τέλεια!! Ορμάτε στις μακαρονάδες λοιπόν! ;)

      Delete
  4. Υπέροχο πιάτο :)
    Οι φωτογραφίες το δηλώνουν άλλωστε περίτρανα! Είναι και αυτές οι περιγραφές σου που μας ανοίγουν πάντα την όρεξη Μάγδα!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! Να' σαι καλά!!

      Delete
  5. Η καλυτερη μακαροναδα!!! Θα τη φτιαξω το βραδυ!!
    Πολυ ωραιες φωτογραφιες!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πέπη μου! Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου. Καλή Κυριακή!

      Delete
  6. Καλησπέρα αγαπημένη Μάγδα υπεροχη και λαχταριστή συνταγή !θέλω να σε ρωτήσω ποια πασσατα (εταιρια) χρησιμοποιεισ;

    ReplyDelete