Sunday, December 20, 2015

Σκορδόψωμο με μυρωδικά

Το ψωμί είναι η αδυναμία μου. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό και τα γεύματά μου πρέπει να συνοδεύονται από τουλάχιστον μια φέτα ψωμί αλλιώς δεν τα ευχαριστιέμαι. Δεν ντρέπομαι να ομολογήσω πως το τρώω ακόμα και με ζυμαρικά ή πατάτες. Ξέρω, ντροπή μου, αλλά τί να κάνω, είμαι έρμαιο των ορέξεών μου.




Μου αρέσει πολύ να φτιάχνω το δικό μου ψωμί, όπως αποδεικνύουν αυτές οι συνταγές, και ακόμα πιο πολύ μ’ αρέσει να το χρησιμοποιώ για να φτιάξω σκορδόψωμο, σαν αυτό εδώ το ρουστίκ σκορδόψωμο με μυρωδικά· διότι κάτι άλλο που αγαπώ πάρα πολύ είναι το σκόρδο.


Πρόκειται για ένα υπερνόστιμο και εξαιρετικά εθιστικό σκορδόψωμο, κι αν είσαστε κι εσείς λάτρεις του ψωμιού, τότε οφείλετε να είσαστε προσεκτικοί γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φάτε ολόκληρο το καρβέλι μόνοι σας χωρίς καν να το καταλάβετε.




Είναι πανεύκολο να φτιαχτεί. Κόβεις το ψωμί σε χοντρουλές φέτες, όχι όμως μέχρι κάτω γιατί πρέπει να παραμείνουν ενωμένες, αναμειγνύεις το μυρωδάτο βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη, κι αλείφεις τις φέτες. Ανάμεσά τους τοποθετείς μερικά κλωναράκια φρέσκου θυμαριού και δενδρολίβανου, τυλίγεις το καρβέλι με αλουμινόχαρτο, το βάζεις στο φούρνο και έπειτα από λίγη ώρα είναι έτοιμο.


Η κόρα του ψωμού είναι υπέροχα τραγανή ενώ η ψίχα μαλακιά κι υγρή απ’ το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Είναι βαθιά γευστικό με το σκόρδο να είναι παρόν χωρίς όμως να είναι πολύ έντονο και με τα μυρωδικά να χαρίζουν την ξεχωριστή μυρωδιά και γεύση τους. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσει τα γιορτινά κρεατικά (γαλοπούλα, χοιρινό κλπ.) και φυσικά, πέρα από τις γιορτές, είναι το τέλειο συνοδευτικό για μπριζόλες, μπιφτέκια και παϊδάκια.







Σκορδόψωμο με μυρωδικά
Προσαρμοσμένη από εδώ

Το σκορδόψωμο αυτό είναι τέλειο ζεστό απ’ το φούρνο, κομμένο και σερβιρισμένο στο τραπέζι σε μια ωραία ξύλινη επιφάνεια ή μια μεγάλη πιατέλα. Κι εξαφανίζεται σε χρόνο μηδέν.

Οι ποσότητες της συνταγής είναι για ένα καρβέλι ή φραντζόλα που είναι γύρω στις 10 φέτες.




Για 1 καρβέλι/φραντζόλα (γύρω στις 10 φέτες)

Υλικά
1 καρβέλι ή φραντζόλα χωριάτικη (εγώ χρησιμοποίησα το δικό μου ψωμί σικάλεως)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και πολτοποιημένες
100 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
45 ml (3 κουταλιές σούπας) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού ξερή ρίγανη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι, αλουμινόχαρτο


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.

Σ’ ένα πιάτο ή μπωλ, προσθέστε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι και αναμείξτε καλά με ένα πιρούνι.


Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι, κόψτε το ψωμί σε χοντρούτσικες φέτες. Προσέξτε να μην κόψετε το ψωμί μέχρι κάτω γιατί θα πρέπει οι φέτες να παραμείνουν ενωμένες στο κάτω μέρος.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι βουτύρου (δηλαδή να μην είναι κοφτερό), απλώστε το μείγμα βουτύρου-σκόρδου σε κάθε φέτα ψωμιού κι απ’ τις δυο πλευρές προσέχοντας μην τυχόν κοπούν οι φέτες στο κάτω μέρος. Τοποθετήστε τα κλωναράκια θυμαριού και δενδρολίβανου ανάμεσα στις φέτες.

Τυλίξτε καλά το ψωμί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου και τοποθετήστε το στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε για 20 λεπτά. Έπειτα ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 225°C, αφαιρέστε το ψωμί απ’ το φούρνο, ξετυλίξτε το αλουμινόχαρτο από πάνω και ξαναβάλτε το ψωμί στο φούρνο για να γίνει τραγανή η κόρα του, για 10 λεπτά.

Σημείωση: Δεν είναι όλα τα ψωμιά ίδια. Μερικά έχουν περισσότερη υγρασία απ’ ό,τι άλλα, οπότε μετά τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος, ελέγξτε το ψωμί σας και αν η κόρα του είναι τραγανή, δεν χρειάζεται να το ψήσετε άλλο. Αν όχι, συνεχίστε το ψήσιμο χωρίς το αλουμινόχαρτο για άλλα 10 λεπτά.

Αφαιρέστε το ψωμί απ’ το φούρνο, πετάξτε το αλουμινόχαρτο και σερβίρετε αμέσως. Αφαιρέστε τα μυρωδικά ανάμεσα από τις φέτες πριν το φάτε. Το σκορδόψωμο είναι καλύτερο όταν σερβίρεται ζεστό αλλά προσωπικά ποτέ δεν λέω όχι σε σκορδόψωμο, ακόμα κι αν είναι κρύο.


12 comments:

  1. Κι εγώ τρελαίνομαι για ψωμί και για σκόρδο.
    Μπορεί να τρώω σκέτο ψωμί με τυρί, δεν με πειράζει καθόλου.
    Η συνταγή σου θα δοκιμαστεί άμεσα.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ! :) Ελπίζω να σου αρέσει. Καλές γιορτές!

      Delete
  2. μα πόσο ωραία ψημένο αυτό το ψωμί και πόσο πολύ θα του ταιριάζουν αυτά τα μυρωδικά και το σκόρδο!
    εξαιρετική ιδέα!
    καλές γιορτές Μάγδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Εύη μου! Να' σαι καλά! Καλές γιορτές!!

      Delete
  3. Τέλειο δείχνει, Μάγδα!!!Θα το δοκιμάσω! Σου εύχομαι Χαρούμενα Χριστούγεννα, Υγεία και Χαρά για τον Καινούριο Χρόνο :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χαρά! Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σου εύχομαι!!

      Delete
  4. Μου έβαλες ιδέα τώρα για το "ρεβεγιόν" των Χριστουγέννων. Λέμε να φτιάξουμε κάτι ελαφρύ...λουκάνικα στο τζάκι κτλ, οπότε το σκορδόψωμο νομίζω θα ταιριάξει υπέροχα!
    Καλές γιορτές!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λουκάνικα στο τζάκι και σκορδόψωμο;; Ο τέλειος συνδυασμός! Καλά να περάσετε και καλές γιορτές!

      Delete
  5. Αχχχ αυτό το ψωμί!!! Θα το φτιάξω σίγουρα και θα του βάλω και βουτυράκι αρωματικό με μπόλικο σκόρδο!!

    Καλά Χριστούγεννα Μάγδα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εύχομαι να το ευχαριστηθείς Πέπη! Καλά Χριστούγεννα!!

      Delete
  6. Τελειο μυρωδάτο ψωμι... τι κι αν εχει σκόρδο χα χα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  7. Τρελαίνομαι για ψωμιά και είμαι ικανή να το φάω όλο μόνο μου.... και με σκορδάκι ακομα καλύτερο (να κρατάμε και τα βαμπιρ μακρια)

    ReplyDelete