Sunday, February 7, 2016

Σούπα με κουνουπίδι, κεχρί και σολομό, αρωματισμένη με κύμινο και κουρκουμά

Τον τελευταίο καιρό ο Σ κι εγώ έχουμε πέσει λίγο σε χειμερία νάρκη. Δεν πολυβγαίνουμε τα Σαββατοκύριακα, προτιμώντας να κάτσουμε σπίτι και να δούμε αγαπημένες σειρές και ταινίες (είδαμε επιτέλους τις ταινίες Harry Potter!), κι εγώ μαγειρεύω χουχουλιάρικα φαγητά που ταιριάζουν με τον καιρό, τη διάθεση, την εποχή. Χειμώνας. Ένας χειμώνας αρκετά ήπιος για τα ολλανδικά δεδομένα, αρκετά όμως κρύος ώστε να μας κάνει να λαχταράμε σούπες, όσπρια κι όλα εκείνα τα φαγητά που το σώμα αποζητά μέσα στο καταχείμωνο.




Με αυτή τη σούπα φλερτάρω από την πρώτη στιγμή που την είδα στο βραβευμένο βιβλίο μαγειρικής Simply Ancient Grains που μου έστειλε η συγγραφέας του βιβλίου, Maria Speck. Η Maria είναι μεγαλωμένη στην Γερμανία και την Ελλάδα ενώ τώρα κατοικεί στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της. Έχει ως επίκεντρο τα αρχαία σιτηρά όπως το freekeh, το spelt, το teff, το κεχρί, το κινοά, κι οι συνταγές που περιλαμβάνονται σε αυτό —σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά, πρωϊνά, γλυκά— έχουν έντονα Μεσογειακές επιρροές. Είναι πραγματικά πολύ αξιόλογο βιβλίο.




Αυτή η σαλάτα με κουνουπίδι, κεχρί και φρέσκο σολομό, αρωματισμένη με ολόκληρους σπόρους κύμινου και κουρκουμά σε σκόνη, ήταν από τις πρώτες συνταγές που με δελέασαν όταν πρωτοκοίταξα το βιβλίο. Αν και δεν υπήρχε φωτογραφία αυτού του πιάτου, με το που διάβασα την περιγραφή και τη λίστα των υλικών άρχισα να φαντάζομαι μια χρυσαφιά σούπα με τα μικροσκοπικά σφαιρίδια από κεχρί να κολυμπούν μέσα σ’ αυτή, με ασπρουλές φουντίτσες κουνουπιδιού να ξεμυτίζουν από μέσα και ροζ κυβάκια σολομού να κάθονται αναπαυτικά στην κορυφή. Το φαντάστηκα, το μαγείρεψα και πήρε μορφή.


Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα σούπα που σε ζεσταίνει και σε καλμάρει. Το κουνουπίδι έχει απαλή γεύση και παρέχει υφή στη σούπα καθώς παραμένει σε κομμάτια και δεν πολτοποιείται, ενώ το κεχρί είναι εκεί για να πήξει τη σούπα και να της δώσει όγκο με την κρεμώδη και ελαφρώς κολλώδη υφή του. Υπάρχουν όξινες νότες από το λεμόνι —ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες θα έλεγα— γλύκα από τον ζουμερό σολομό, μια μεταλλική χροιά από τον κουρκουμά, και μια πικάντικη και γήινη γεύση από τους σπόρους του κύμινου.
Ελπίζω να την απολαύσετε!









Σούπα με κουνουπίδι, κεχρί και σολομό, αρωματισμένη με κύμινο και κουρκουμά
Ελαφρά προσαρμοσμένη από το Simply Ancient Grains της Maria Speck

Αν δεν έχετε σκοπό να σερβίρετε τη σούπα αμέσως μόλις την φτιάξετε, μην προσθέσετε τον σολομό. Προσθέστε και ψήστε τον σολομό μέσα στη σούπα μόνο όταν είναι να την σερβίρετε.




Μερίδες: 6

Υλικά
3 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια γλυκού ολόκληρους σπόρους κύμινου
1 κόκκινο κρεμμύδι (καθαρό βάρος 50 γρ.), ψιλοκομμένο ή στο μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 μεγάλο ξερό φύλλο δάφνης
1 κουνουπίδι (γύρω στο 1 κιλό), θα χρησιμοποιήσετε μόνο τις φουντίτσες (600-650 γρ. καθαρό βάρος), κομμένες σε κομμάτια 2,5εκ.
¾ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
60 ml ξηρό Βερμούτ (ή ξηρό λευκό κρασί)
1,5 λίτρα νερό
2 κύβους ζωμού κοτόπουλου (ή λαχανικών)
150 γρ. κεχρί
350 γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού, χωρίς πέτσα, κομμένο σε κύβους 2,5εκ.
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
2-3 κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές σούπας φρέσκα φύλλα άνηθου, ψιλοκομμένα

1 μεγάλο λεμόνι, κομμένο στα έξι, για το σερβίρισμα


Προετοιμασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε τους σπόρους κύμινου και καψαλίστε για 40-60 δευτερόλεπτα μέχρι ν’ αρχίσουν ν’ αναδίδουν άρωμα και να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μη σας αρπάξουν. Προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε, ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Ένα λεπτό πριν να είναι έτοιμο, προσθέστε το σκόρδο, τη δάφνη και λίγο αλάτι και σωτάρετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέστε το κουνουπίδι και τον κουρκουμά και ψήστε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το κουνουπίδι να καλυφθεί από τα μπαχαρικά, 2 λεπτά περίπου. Προσθέστε το Βερμούτ (ή το κρασί) και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι σχεδόν όλο το υγρό να εξτατμιστεί, 2 λεπτά περίπου. Προσθέστε το νερό και τους κύβους ζωμού κοτόπουλου (ή λαχανικών), βάλτε τη φωτιά στο δυνατό και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν οι κύβοι. Έπειτα προσθέστε το κεχρί και λίγο αλάτι και με την ξύλινη κουτάλα ξύστε τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να ξεκολλήσουν τυχόν κομματάκια κρεμμυδιού ή κουνουπιδιού. Αφήστε να πάρει βράση και μετά βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό, βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι το κεχρί και το κουνουπίδι να μαλακώσουν.


Όταν είναι έτοιμα, αλατίστε τα κομμάτια σολομού και προσθέστε τα στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε απαλά ώστε να μην διαλυθούν τα κομμάτια μέσα στη σούπα και αφήστε να σιγοβράσουν με το καπάκι μισάνοιχτο για 3 λεπτά, μέχρι ο σολομός να αλλάξει χρώμα. Μην ψήσετε περισσότερο γιατί ο σολομός θα σκληρύνει.
Αποσύρετε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και προσθέστε το ξύσμα και χυμό λεμονιού. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται.


Σερβίρετε αμέσως σε βαθιά μπωλ και πασπαλίστε με τον άνηθο. Στύψτε επιπλέον χυμό λεμονιού από πάνω αν θέλετε. Εγώ πάντα χρειάζομαι κι άλλο.

Σημείωση: Η σούπα όσο κρυώνει πήζει αρκετά, οπότε απολαύστε την όσο είναι ζεστή. Αν κρυώσει και πήξει, προσθέστε λίγο νερό για να την αραιώσετε, έπειτα ζεστάνετε και σερβίρετε.




11 comments:

  1. Καλημέρα Μάγδα κι ευχαριστώ για τη νέα ιδέα που με έβαλε σε πειρασμό.
    Η πρώτη σκέψη:περίεργη σούπα, δεύτερη σκέψη: φαίνεται πολύ νόστιμη, γευστική, υγιεινή και κυρίως εύκολη. Εκτός από το κύμινο, όλα τα άλλα μου αρέσουν πολύ, μπορώ να το αντικαταστήσω με άλλο μυρωδικό ή μήπως να βάλω λιγότερο, π.χ. να πασπαλίσω σαν το πιπέρι λίγο σε σκόνη από πάνω στο τέλος;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Μπορείς να παραλείψεις το κύμινο αν δεν σου αρέσει ή όπως είπες να προσθέσεις λίγη σκόνη κύμινου. Το μπαχαρικό που θα του ταίριαζε επίσης είναι ο κορίανδρος (σποράκια ή σκόνη).

      Delete
  2. Οι σούπες και δη οι πιο ιδιαιτερες , δεν χαιρουν εκτιμησης στη φαμιλια μου . Εγω μπορει να μην ξετρελάθηκα με την σουπα αλλα εχω ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙ με τα πιατα και θελω να μου πεις που τα πηρες να ψαξω να τα βρω ! Ειναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα πήρα από ένα μαγαζί στην Μπρουζ, στο Βέλγιο.

      Delete
    2. Αχ σε ευχαριστώ! Η πλάκα ειναι πως παραλίγο να μουν εκει σημερα, λεγαμε να κανουμε ενα μικρο ταξιδάκι στις Αποκριες που τελικά ακυρώθηκε! Εχω συγγενεις ομως εκει οποτε δεν θα μου ξεφύγει καποια στιγμή θα πεταχτώ:) Θα ψάχνω τα ωραια πιάτα!!!!

      Delete
  3. την αγάπησα!!! είναι τόσο πρωτότυπη!
    πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός υλικών, αλλά είμαι σίγουρη πως θα είναι πολύ νόστιμη!
    δεν υπάρχει υλικό της που να μην μου αρέσει.
    έκανες πολύ καλά που μας την παρουσίασες ;)
    σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Εύη μου! Να'σαι καλά! Φιλιά!

      Delete
  4. Magda φαίνεται πολυ νόστιμη! Το κεχρί που το βρήκες στην Ολλανδια; Ευχαριστώ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το παίρνω από το Ekoplaza. Μπορείς να το βρεις και σε άλλα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

      Delete
  5. Ιδιαιτερη σούπ. Αλλα φαινεται εξαιρετική.
    Μου αρεσε που στην αρχή περιγραφεις τι γεύση κι άρωμα αφηνουν τα υλικά.

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete