Sunday, February 28, 2016

Πικάντικο ινδικό dahl με κόκκινες φακές και νεροκολοκύθα σερβιρισμένο με μπασμάτι και πρόβειο γιαούρτι

Είχε κρύο κι έβρεχε ασταμάτητα την Πέμπτη το πρωί όταν ξαφνικά, ενώ οδηγούσα, άρχισε να χιονίζει. Τεράστιες νιφάδες χιονιού, οι πιο μεγάλες που έχω δει ποτέ, αργόπεφταν απ’ τον ουρανό πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, τόσο απαλά κι αθόρυβα, κάνοντάς με να νιώθω πως βρίσκομαι μέσα σε χιονισμένη γυάλινη σφαίρα.




Ολόκληρη τη μέρα, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν να γυρίσω σπίτι και να απολαύσω ένα ζεστό φαγητό. Λαχταρούσα κάτι καυτερό και πικάντικο, γιατί τίποτα δεν είναι καταλληλότερο να σε ζεστάνει μια κρύα μέρα του χειμώνα από ένα τέτοιο φαγητό.




Μερικές μέρες πριν, είχα αγοράσει μια μικρή νεροκολοκύθα την οποία σκόπευα να κάνω σούπα, αλλά τα σχέδια είχαν αλλάξει. Θα έφτιαχνα ένα dahl με κόκκινες φακές και κολοκύθα. Ινδικό comfort food.


Με ντομάτες και καυτερές νιφάδες κόκκινου τσίλι, πιπεράτο φρέσκο τζίντζερ και κύμινο, με κρεμμύδι και σκόρδο φυσικά, χρυσαφένιο κουρκουμά και φρέσκο, μυρωδάτο κόλιανδρο, όλα μαζί να συνθέτουν ένα πηχτό, κρεμώδες, ζουμερό και πλούσιο dahl, βαθιά αρωματικό και πικάντικο, με γλύκα από την τρυφερή νεροκολοκύθα και απαλά γήινη γεύση από τις κόκκινες φακές.


Στο πλάϊ, ένα αφράτο και σπυρωτό ρύζι μπασμάτι να συνοδεύει το dahl μαζί με λίγο πρόβειο γιαούρτι, απαραίτητο για να μετριάσει την κάψα του πιάτου και να ισορροπήσει τη γλύκα της κολοκύθας. Κι ήταν υπέροχο. Ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν εκείνη την παγωμένη Πέμπτη.




Υ.Γ. Η συνταγή μου της σοκολατένιας μους με γάλα καρύδας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cosmopolitan (ελληνική έντυπη έκδοση, τεύχος Μαρτίου). Yay!! Όσοι βρισκόσαστε Ελλάδα μπορείτε να το βρείτε στα περίπτερα. Εμένα μου το έδειξε η μητέρα μου μέσω Skype. ;)







Πικάντικο ινδικό dahl με κόκκινες φακές και νεροκολοκύθα σερβιρισμένο με μπασμάτι και πρόβειο γιαούρτι
Προσαρμοσμένη από την Diana Henry

Το dahl (νταλ) είναι μαγειρευτό ινδικής καταγωγής που φτιάχνεται με όσπρια (συνήθως φακές).

Για μένα, το πιάτο αυτό δεν είναι πολύ καυτερό. Δεν θα σας πρότεινα να μειώσετε την ποσότητα του τσίλι αλλά αν δεν αντέχετε με τίποτα τα καυτερά, βάλτε 1 αντί για 2 κουταλάκια.

Στα dahl παραδοσιακά προστίθενται στην κορυφή μπαχαρικά τα οποία τηγανίζονται γρήγορα σε καυτό λάδι (ονομάζεται tarka) αλλά σπάνια τα προσθέτω γιατί προτιμώ την πιο ελαφριά εκδοχή του πιάτου.




Μερίδες: 6

Υλικά

για το dahl
4 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
1 μεγάλο κρεμμύδι (160 γρ. περίπου), τριμμένο στον χοντρό τρίφτη ή στο μούλτι
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και πολτοποιημένες
500 γρ. καθαρισμένη νεροκολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια 2,5εκ.
150 γρ. φρέσκιες ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια (ή ντομάτες κονκασέ)
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλάκια γλυκού αποξηραμένες νιφάδες κόκκινου τσίλι (ή μπούκοβο)
Ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 3 εκ., καθαρισμένο και ψιλοτριμμένο
2 κουταλάκια γλυκού κύμινο σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
225 γρ. κόκκινες φακές
1 λίτρο νερό
1 κύβο ζωμού λαχανικών
Αλάτι

για το ρύζι
2 κούπες ρύζι μπασμάτι
2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
2½ κούπες καυτό νερό
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

για το σερβίρισμα
500 γρ. πρόβειο γιαούρτι
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου

Ειδικά εργαλεία: μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, κόσκινο


Προετοιμασία

για το dahl
Σ’ ένα φαρδύ τηγάνι προσθέστε 2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε τα κομμάτια της νεροκολοκύθας και σωτάρετε μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα ολόγυρα. Αποσύρετε το τηγάνι απ’ τη φωτιά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε 2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξει. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 1 λεπτό. Έπειτα προσθέστε τις ντομάτες και τον πελτέ και ψήστε για περίπου 4 λεπτ, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε το τζίντζερ, τις νιφάδες τσίλι, το κύμινο και τον κουρκουμά και ψήστε για 2 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά προσθέστε τις φακές, την νεροκολοκύθα, το νερό, τον κύβο ζωμού λαχανικών και αλάτι.
Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό και μόλις πάρει βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήστε να σιγοβράσει για 25 λεπτά, μέχρι οι φακές να ψηθούν και η νεροκολοκύθα να είναι τρυφερή. Αφαιρέστε το καπάκι και σιγοβράστε για άλλα 5 λεπτά. Στο τέλος, το dahl θα πρέπει να είναι πηχτό αλλά ζουμερό, όχι στεγνό.
Δοκιμάστε το και προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται.


για το ρύζι
Φτιάχνω πάντα αυτό το ρύζι μετρώντας το 1:1¼, που σημαίνει ότι για κάθε κούπα ρύζι προσθέτω 1¼ κούπα νερό και κάθε φορά βγαίνει όπως πρέπει.
Βάλτε το ρύζι μέσα σ’ ένα κόσκινο και τοποθετήστε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Ξεπλύντε το ρύζι καλά μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό κι όχι θολό. Αφήστε το να στεγνώσει για 5 λεπτά μέσα στο κόσκινο.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε το ηλιέλαιο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι ή σπάτουλα για 1 λεπτό. Προσθέστε το καυτό νερό και το αλάτι, και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να πάρει βράση και αμέσως κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό και βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα. Σιγοβράστε για 20 περίπου λεπτά. Σε αυτό το σημείο, το ρύζι θα πρέπει να έχει ψηθεί. Αν υπάρχει ακόμα νερό στην κατσαρόλα, βράστε για λίγη ακόμα ώρα αλλά έχετε το νου σας μην σας αρπάξει από κάτω ή ξεραθεί.

Αποσύρετε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά κι αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά με το καπάκι κλειστό. Έπειτα, μ’ ένα πιρούνι αφρατέψτε το ρύζι, όπως θα κάνατε με ένα κους-κους ή ένα πλιγούρι. Δεν πρέπει να το ανακατέψετε γιατί θα λασπώσει. Βάλτε το καπάκι πάλι στην κατσαρόλα και αφήστε το να σταθεί για 5-7 λεπτά.

Σερβίρετε το dahl με το ρύζι και το γιαούρτι και γαρνίρετε με τα φύλλα κόλιανδρου.

Το dahl θα είναι ακόμα νοστιμότερο την επόμενη μέρα και μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.




18 comments:

  1. Καλησπέρα. Η παρέλαση των χάλκινων σκευών σήμερα είναι όλα τα λεφτά...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Κλεομένη! Αδυναμίες μεγάλες. :)

      Delete
  2. Θα το φτιαξω αυριο και θα επανελθω

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου.

      Delete
  3. Καλησπέρα Μάγδα!
    Είναι ήδη στην κατσαρόλα και μυρίζει τόσο ωραία!!
    Θα γίνει ταπεράκι για το γραφείο αλλά δεν έχω ρύζι. Θα πήγαινε πλιγούρι ή κινόα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική! Και τα δυο νομίζω θα του ταίριαζαν. Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε.

      Delete
    2. Επέστρεψα για την ετυμηγορία.
      Τελικά βρήκα περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι και αφού πρόσθεσα λίγο νερό, το έβαλα να βράσει μαζί με το dahl.
      Μας άρεσε πάρα πολύ! Περίμενα να είναι πιο "βαρύ" λόγω μυρωδικών και μπαχαρικών αλλά υπήρχε αρμονία στις γεύσεις. Σίγουρα θα το ξαναφτιάξω!

      Delete
    3. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε Αγγελική. Σ' ευχαριστώ που το δοκίμασες.

      Delete
  4. Τέλειο φαγητό, comfort food όπως λες και ιδανικό για την μέρα που περιγράφεις (εμείς εδώ με τον αφρικάνικο καιρό +σκόνη ζηλέυουμε λίγο τέτοιο σκηνικό που περιγράφεις).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Τάνια. Άσε, μου τα λένε για τον καιρό στην Αθήνα. Χάλια! Εδώ ευτυχώς καταλαβαίνουμε τις εποχές κι είναι πολύ όμορφο αυτό.

      Delete
  5. Πολύ ωραιο πιάτο!
    Εκανα το ρυζι και μου εβρασε πολύ γρηγορα... καπου πρεπει να εκενα λαθος. Οταν λες σε χαμηλι φωτια εννοεις στην πρωτη πρωτη σκαλα?

    ΥΓ
    Την ειχα φτιαξει την μους σου και ηταν παρα πολύ ωραια και ευκολη στην παρασκευη ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ!
      Ναι, εννοώ στο πιο χαμηλό που πάει το μάτι της κουζίνας (εγώ έχω γκάζι).

      Delete
  6. Εξαιρετικη συνταγη οπως ολες αλλωστε απο το blog σας. το εφτιαξα δυο φορες,την δευτερη με περισσοτερη καυτερη πιπερια,αν και ετρεχαν τα ματια ως κρουνοι, ηταν απολαυση.το κακο βεβαια ειναι οτι μπορω να φαω ολη την κατσαρολα κατα την διαρκεια της ημερας.εν ονοματι του υγεινου οσπριου ομως δεν πειραζει.οσο για την συνολικη εικονα του blog σας θελω να προτεινω να κανετε συμβουλευτικη blogging σε πολλους αλλους που επιχειρουν κατι αναλογο.αποδειξη, οτι ξερω αν ακολουθησω μια συνταγη σας κατα γραμμα η επιτυχια ειναι σιγουρη. ευχαριστω για τις γευστικες προτασεις και απολαυσεις και συγγνωμη για το σεντονι.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Τάτι. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή και την ευχαριστήθηκες. Καθόλου σεντόνι! Σχόλια σαν τα δικά σου είναι που περιμένω πώς και πώς, από ανθρώπους που δοκιμάζουν τις συνταγές μου και που μου αφήνουν τις εντυπώσεις τους. Αυτό είναι που με κάνει να συνεχίζω να γράφω αυτό το μπλογκ. Σ' ευχαριστώ και πάλι.

      Delete
  7. Απλά τέλειο ..... μου έρχεται να φάω όλη την κατσαρόλα ..... έχω επιχειρήσει 2-3 συνταγές σας και πάντα πετυχαίνουν .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε και που ευχαριστιόσαστε τις συνταγές μου.

      Delete
  8. Γεια σου Μάγδα! Εμένα τα μάτια της κουζίνας ρυθμίζονται από 0,5 μέχρι 9 (induction). Τι θα διάλεγες εσύ για το ρύζι; Στο 0,5 μάλλον δε θα γίνει ποτέ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ηλία. Πρέπει να κρίνεις μόνος σου ποιό είναι το "χαμηλό" στα δικά σου μάτια κουζίνας κι εκεί να το σιγοβράσεις. Αν το 4,5 είναι το μεσαίο, τότε χαμηλό είναι το 1,5 φαντάζομαι.

      Delete