Tuesday, February 23, 2016

Μπρουσκέτα με μωβ kale, κουμκουάτ, κεφαλοτύρι και dressing με ταχίνι και σιρόπι χουρμά

Χειμωνιάτικες αγάπες: kale, εσπεριδοειδή, φουρνίσματα.
Χειμωνιάτικες εμμονές: μωβ σγουρό kale, κουμκουάτ, σπιτικό προζυμένιο ψωμί.




Έχω ένα προζύμι το οποίο διατηρώ και καταφέρνω να κρατήσω ζωντανό εδώ και τέσσερα χρόνια. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια! Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτόν (του έχω δώσει αντρικό όνομα) και για μένα που με την βοήθειά του φτιάχνω λαχταριστά καρβέλια.
Όπως αυτό που έφτιαξα τις προάλλες.
Δεν έβγαλα φωτογραφίες γιατί ήταν σκοτάδι όταν ψήθηκε και φυσικά το φάγαμε σχεδόν όλο το ίδιο βράδυ.
Με όσο απέμεινε, έφτιαξα την επόμενη μέρα αυτές τις μπρουσκέτες.




Φρυγάνισα το ψωμί και το έτριψα με σκόρδο. Έκοψα μερικά κουμκουάτ σε πολύ λεπτές φέτες. Έφτιαξα ένα dressing με ταχίνι, χυμούς εσπεριδοειδών και σιρόπι χουρμά, το ανακάτεψα με τα κουμκουάτ και φύλλα μωβ σγουρού kale (το οποίο είναι πανέμορφο και δεν μπορούσα να σταματήσω να το φωτογραφίζω) και τα έβαλα πάνω στο ψωμί. Πασπάλισα με καβουρντισμένα καρύδια και πρόσθεσα στην κορυφή μερικές λεπτοκομμένες φέτες κεφαλοτύρι.
Φαγώθηκαν σε χρόνο μηδέν.


Υ.Γ. Τα κουμκουάτ είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει, δεν ξέρετε τί χάνετε. Η φλούδα τους είναι γλυκιά και βαθιά αρωματική, η σάρκα τους ξινή —το αντίθετο δηλαδή απ’όλα τ’ άλλα εσπεριδοειδή— κι είναι τέλεια ωμά σε φρουτοσαλάτες ή σαλάτες λαχανικών.









Μπρουσκέτα με μωβ kale, κουμκουάτ, κεφαλοτύρι και dressing με ταχίνι και σιρόπι χουρμά

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε κεφαλοτύρι, χρησιμοποιήστε πεκορίνο.

Οι μπρουσκέτες αυτές μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν σε μια μεγάλη σαλάτα. Ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά και με το ψωμί φτιάξτε κρουτόνς (δείτε εδώ πώς) και προσθέστε τα πάνω από τη σαλάτα.




Μερίδες: 12-14 μπρουσκέτες

Υλικά
12-14 χοντρουλές φέτες προζυμένιο ψωμί ή όποιο άλλο χωριάτικο ψωμί προτιμάτε
2-3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
150 γρ. καθαρισμένο μωβ (ή πράσινο) σγουρό kale (πριν το καθάρισμα ήταν γύρω στα 230 γρ.)
5-6 κουμκουάτ, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
1 κουταλιά σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
70-80 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Μια μεγάλη χούφτα καθαρισμένα καρύδια

για το dressing
75 γρ. ταχίνι (ανακινήστε καλά το βαζάκι πριν ζυγίσετε την ποσότητα που χρειάζεστε)
1½ κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας σιρόπι χουρμά (ή πετιμέζι)
Αλάτι, κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου
3 κουταλιές σούπας νερό


Προετοιμασία
Σ’ ένα μικρό τηγάνι προσθέστε τα καρύδια και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Καβουρντίστε τα μέχρι ν’αρχίσουν να βγάζουν τ’ αρώματά τους και να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν. Μεταφέρετέ τα σ’ ένα μικρό μπωλ για να κρυώσουν. Έπειτα χοντροκόψτε τα.

Ξεπλύντε το kale καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και σκουπίστε το πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή απορροφητικό χαρτί.
Κόψτε με ένα μαχαίρι το κεντρικό, σκληρό νεύρο από κάθε φύλλο όπως και τα σκληρά κοτσάνια στις βάσεις και πετάξτε τα. Κόψτε με τα χέρια σας τα φύλλα σε μικρές μπουκιές.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το kale, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και κάντε μασάζ με τα δάχτυλά σας για να μαλακώσουν τα φύλλα.

Βάλτε όλα τα υλικά για το dressing σ’ ένα μικρό μπωλ και αναμείξτε καλά μ’ ένα σύρμα ώστε να έχετε ένα λείο μείγμα. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται. Το dressing μπορείτε να το φτιάξετε 1 μέρα πριν και να το διατηρήσετε στο ψυγείο καλυμμένο καλά με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσετε, γιατί πήζει στο ψυγείο. Χτυπήστε το με το σύρμα πριν τη χρήση.

Φρυγανίστε το ψωμί (χρησιμοποιώ φρυγανιέρα). Πάρτε το σκόρδο και τρίψτε το απ’ τη μια πλευρά κάθε φέτας.

Στο μπωλ με το kale, προσθέστε τα κομμένα κουμκουάτ, περιχύστε με τα ⅔ του dressing και αναμείξτε καλά.

Απλώστε τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού πάνω σε μια επιφάνεια, προσθέστε από πάνω το kale και τα κουμκουάτ, πασπαλίστε με τα καρύδια και προσθέστε μερικές φέτες κεφαλοτύρι. Περιχύστε τις μπρουσκέτες με το υπόλοιπο dressing και σερβίρετε αμέσως.




9 comments:

  1. πωπω υπεροχο χρωμα !!! κ πολυ ιδιαιτερο σνακ ! πρεπει να ειναι πολυ νοστιμο με αυτους τους συνδυασμους!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι! Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  2. Τι όμορφα χρώματα!! Ελπίζω να τα βρω όλα μετά την επόμενη Τετάρτη.
    Φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ελπίζω κι εγώ, και να τα ευχαριστηθείς! Φιλιά!

      Delete
  3. φιλενάς, άνοιξε ένα εστιατόριο να γίνεις πλούσια, χαραμίζεσαι λέμε!!
    (με όλο το θάρρος)

    ReplyDelete
    Replies
    1. και όταν το ανοίξεις μη ξεχάσεις να με προσλάβεις, έστω να καθαρίζω κρεμμύδια, δε έχω απαιτήσεις...

      Delete
    2. Ειρήνη — Χαραμίζομαι λες ε; Τί να κάνω που κανείς δεν μου κάνει καμιά πρόταση για κάτι καλό;;

      Κλεομένη — χαχα ε όχι και για κρεμμύδια! Θα σε βάλω στα κρεατικά ;)

      Delete
    3. παιδιά, δική μου ιδέα ήτανε, για σιγά, και επειδή από ιδέες σκίζω αλλά μέχρι εκεί, εγώ παίρνω τα κρεμμυδια!

      Delete