Wednesday, February 17, 2016

Σαλάτα με kale, κόκκινο λάχανο και σαγκουίνι, με φουντούκια και βινεγκρέτ με καβουρδισμένο σησαμέλαιο & τζίντζερ

Αυτό που με σώζει από βέβαιη γαστρονομκή κατάθλιψη το χειμώνα είναι σίγουρα τα εσπεριδοειδή. Μου παρέχουν όχι μόνο πολύτιμη βιτανίμη C αλλά δίνουν και γεύση, ζωντάνια και χρώμα (αχ αυτό το χρώμα) στα φαγητά μου.




Τον τελευταίο μήνα χρησιμοποιώ διάφορα εσπεριδοειδή σε αλμυρά και γλυκά πιάτα (απόδειξη οι μαρέγκες με σαγκουίνι της προηγούμενης εβδομάδας) και δεν σκοπεύω να σταματήσω μέχρι και τα τέλη του Απρίλη. Ένας από τους τρόπους που μ’ αρέσει να τα χρησιμοποιώ είναι ωμά σε σαλάτες. Ξέρω, διόλου πρωτότυπο, απόλυτα προβλέψιμο, κι όμως εντελώς γευστικό.




Ξέρετε κάτι; Όταν μοιράζομαι μαζί σας μια συνταγή για σαλάτα αναρωτιέμαι τί σκέφτεστε. Θέλω να πω, όλοι ξέρουν να φτιάξουν μια σαλάτα, έτσι δεν είναι; Χρειάζεται κανείς συνταγή; Κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι απλά θέμα προτιμήσεων, γούστου και του τί έχεις στο ψυγείο σου και θες να ξεφορτωθείς πριν χαλάσει. Μάλλον ναι, αλλά εγώ το βλέπω και κάπως διαφορετικά.




Λατρεύω τις σαλάτες και μ’ αρέσει πολύ να τις βλέπω σε μπλογκ, βιβλία μαγειρικής και περιοδικά γιατί μπορεί να μου θυμήσουν ένα ξεχασμένο υλικό, να με εμπνεύσουν να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό ή να συνδυάσω γνώριμα υλικά με νέους τρόπους. Αυτός δεν είναι κι ένας από τους σκοπούς της μαγειρικής; Να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα για να δεις αν σου αρέσουν; Δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτεις τον τροχό, αλλά που και που να τον γυαλίζεις και να του αφαιρείς την σκουριά.




Όταν λέω λοιπόν ότι πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη σαλάτα είναι γιατί εγώ η ίδια ενώ την έτρωγα, συνειδητοποίησα πόσο άψογα ταιριάζουν τα σαγκουίνι με το κόκκινο λάχανο, πώς το φρέσκο τζίντζερ και το καβουρδισμένο σησαμέλαιο μπορούν να μεταμορφώσουν μια φαινομενικά απλή βινεγκρέτ, πώς το kale είναι το ιδανικό λαχανικό για να δέσει όλα τα υλικά μαζί και πόσο γλυκό είναι όταν είναι στην εποχή του.




Είναι γεμάτη ευχάριστες υφές και ζωντανές, σπιρτόζικες γεύσεις. Τραγανό λάχανο και κριτσανιστά, καβουρδισμένα φουντούκια, σαρκώδες kale που σε γεμίζει με την έντονη, γλυκόπικρη γεύση του, γυαλιστερά σαγκουίνι που σφίζουν από χυμούς και γεύση —γλυκιά, όξινη και πικρή μαζί—, και μια απολαυστική βινεγκρέτ με τη γεύση του καβουρδισμένου σησαμέλαιου, την απαλή κάψα του φρέσκου τζίντζερ, τη γλύκα του μελιού και τη φρεσκάδα του σαγκουίνι. Θεωρώ πως είναι από τις πιο νόστιμες κι απλές χειμωνιάτικες σαλάτες. Δοκιμάστε την και θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σας φάνηκε.









Σαλάτα με kale, κόκκινο λάχανο και σαγκουίνι, με φουντούκια και βινεγκρέτ με καβουρδισμένο σησαμέλαιο και φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα)

Το ασιατικό σησαμέλαιο φτιάχνεται από καβουρδισμένους σπόρους σησαμιού, έχει πιο σκούρο χρώμα από το κοινό σησαμέλαιο κι η γεύση του είναι πιο μεστή και γεμάτη. Είναι επίσης ιδανικό για dressings (κι ακατάλληλο για μαγείρεμα). Μην το αντικαταστήσετε με το κοινό σησαμέλαιο γιατί δεν έχει την ίδια γεύση.

Υποψιάζομαι πως το σγουρό λάχανο (Σαβόι/Savoy) θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη σαλάτα. Hint για όσους δεν μπορούν να βρουν kale.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε σαγκουίνι, αντικαταστήστε με κοινά πορτοκάλια αρκεί να μην είναι πολύ γλυκά.

Ταιριάζει πολύ με κοτόπουλο και κρεατικά αλλά και σκέτη με λίγο φρέσκο ψωμί είναι τέλεια για ένα ελαφρύ γεύμα.




Μερίδες: 4

Υλικά

για τη σαλάτα
165 γρ. φρέσκα φύλλα σγουρού kale (μετά το καθάρισμα μου βγήκαν γύρω στα 100 γρ.)
140 γρ. κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο
2 σαγκουίνι
Μια χούφτα ασπρισμένα φουντούκια

για τη βινεγκρέτ
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας καβουρδισμένο σησαμέλαιο (ασιατικό)
1½ κουταλιά σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλιά σούπας λεπτόρρευστο μέλι
Ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 3 εκ., καθαρισμένο και ψιλοτριμμένο
Ξύσμα από 1 σαγκουίνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: ψιλός τρίφτης


Προετοιμασία
Σ’ ένα μικρό τηγάνι προσθέστε τα φουντούκια και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Καβουρντίστε τα μέχρι ν’αρχίσουν να βγάζουν τ’ αρώματά τους και να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν. Μεταφέρετέ τα σ’ ένα μικρό μπωλ για να κρυώσουν. Έπειτα χοντροκόψτε τα.

Ξεπλύντε το kale καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και σκουπίστε το πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή απορροφητικό χαρτί.
Κόψτε με ένα μαχαίρι το κεντρικό, σκληρό νεύρο από κάθε φύλλο όπως και τα σκληρά κοτσάνια στις βάσεις και πετάξτε τα. Κόψτε με τα χέρια σας τα φύλλα σε μπουκιές.

Για να κόψετε τα 2 σαγκουίνι, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι και ξεκινήστε κόβοντας τη φλούδα, έπειτα την εσωτερική λευκή ψίχα, εκθέτοντας τη σάρκα του φρούτου. Τέλος, ξεχωρίστε με το μαχαίρι τη σάρκα από τις μεμβράνες που βρίσκονται ανάμεσα σε κάθε φέτα/κομμάτι. Μην πετάξετε τις μεμβράνες παρά στύψτε τες με τα χέρια σας μέσα σ’ ένα μικρό μπωλ. Θα χρησιμοποιήσετε το χυμό αυτό στη βινεγκρέτ.

Στο μικρό μπωλ με τους χυμούς από τα σαγκουίνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και το σησαμέλαιο, το ξίδι, το μέλι, το τριμμένο τζίντζερ, το ξύσμα σαγκουίνι, λίγο αλάτι και πιπέρι, και ανακατέψτε καλά μ’ ένα σύρμα. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το kale και το λάχανο και κάντε τους μασάζ με τα δάχτυλά σας για να μαλακώσουν ελαφρά. Περιχύστε με τα ¾ της βινεγκρέτ και αναμείξτε με τα χέρια σας ώστε κάθε φύλλο kale και κομμάτι λάχανου να καλυφθεί από τη βινεγκρέτ.
Σε μια μεγάλη πιατέλα ή μπωλ, απλώστε το kale και το λάχανο, προσθέστε τα κομμάτια σαγκουίνι και πασπαλίστε με τα χοντροκομμένα φουντούκια. Τέλος, περιχύστε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ.

Σερβίρετε αμέσως.




7 comments:

  1. Αχ αυτο το χρωμα!!!

    Οι συνταγες με σαλατες ειναι πολυτιμες για μενα, που οταν θελω να φτιαξω μια στο μυαλο μου ερχοβτα οι τυπικη χωριατικη ή τονοσαλατα.
    Η σημερινη σου σαλατα θα κρατηθει για επισημο γευμα ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που τις βρίσκεις χρήσιμες κι ελπίζω να σου αρέσει και αυτή!

      Delete
  2. Σε λίγες μέρες θα είμαι εκεί όπου θα βρίσκω όλα τα υλικά και θα τη δοκιμάσω.
    Φιλια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό ταξίδι Ξανθή! Καλά να περάσεις!

      Delete
  3. Κι εμένα μου αρέσει να βλεπω σαλάτες σε βιβλία ή blogs.
    Σου δίνουν ιδέες. Υπέροχη η σαλατα σου με ξεχωριστές γεύσεις.
    Τα συνδύασες πάλι όλα πολύ ωραία ;)

    φιλιά & καλό σ/κ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Καλό ΣΚ!

      Delete