Sunday, March 6, 2016

Πίτσα με καραμελωμένο φινόκιο, αχλάδι, ροκφόρ και άλειμμα καρυδιού, σκόρδου και παρμεζάνας

Μια από τις πιο δημοφιλείς μου συνταγές εδώ στο blog είναι η ζύμη για πίτσα και με κάνει πολύ χαρούμενη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί την έχουν ανακαλύψει και την φτιάχνουν για την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Αυτή είναι για μένα και η ουσία του food blogging. Το να μοιράζομαι μια συνταγή μέσα σ’ αυτόν τον απέραντο κόσμο του διαδικτύου, χωρίς καμία προσδοκία, και να βλέπω κάποιους, πολλούς ή λίγους δεν έχει σημασία, να την χρησιμοποιούν, να την απολαμβάνουν και να την κάνουν μέρος του δικού τους μαγειρικού ρεπερτορίου.




Φτιάχνω πίτσα αρκετά συχνά και πάντα χρησιμοποιώ την ίδια συνταγή. Ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει και ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να ψάξω ή να πειραματιστώ με άλλες. Δεν μου αρέσουν καθόλου οι έτοιμες ζύμες για πίτσα ή οι έτοιμες μισοψημένες βάσεις του εμπορίου οπότε κάθε φορά που μας πιάνει λιγούρα για πίτσα, φτιάχνω η ίδια τη ζύμη. Όπως έκανα και λίγες μέρες πριν.




Συνήθως είμαστε παραδοσιακοί στην επιλογή των υλικών που θα προσθέσουμε από πάνω. Σάλτσα ντομάτας (αυτή εδώ δεν την αλλάζω με τίποτα), διάφορα είδη τυριών και ζαμπόν, σαλάμια (σουτζούκι όταν είμαι στην Ελλάδα, κλασικό υλικό για πίτσα και πεϊνιρλί στο σπίτι μου) κι ενίοτε ποικίλα λαχανικά αναλόγως πάντα με την εποχή.




Σπάνια παρεκκλίνω από τα παραπάνω υλικά αλλά όταν το κάνω, θέλω να φτιάχνω πίτσες ιδιαίτερες με ενδιαφέροντα υλικά που θα ταιριάξουν αρμονικά μεταξύ τους.




Σε αυτή την περίπτωση, κάλυψα σχεδόν όλη τη ζύμη της πίτσας με ένα άκρως εθιστικό άλειμμα καρυδιού, σκόρδου και παρμεζάνας, έκοψα το φινόκιο σε λεπτές φέτες και το καραμέλωσα σε ελαιόλαδο και σιρόπι χουρμά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πετιμέζι), πρόσθεσα από πάνω μερικές λεπτοκομμένες φέτες τραγανού, φρέσκου αχλαδιού και θρυμμάτισα στην κορυφή λίγο κρεμώδες και αψύ ροκφόρ.




Όταν βγήκε η πίτσα απ’ το φούρνο, θρυμμάτισα λίγο επιπλέον ροκφόρ από πάνω που έδωσε διαφορετική γευστική χροιά και υφή από το ψημένο ροκφόρ, πρόσθεσα αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, φύλλα ρόκας και τέλος, ράντισα με λίγο ελαιόλαδο.




Η ζύμη είναι για μένα η ιδανική. Λεπτή με μεγάλες φουσκάλες και τραγανή κρούστα ολόγυρα, αφράτη, μαλακιά και μαστιχωτή στο εσωτερικό, ενώ τα υλικά από πάνω είναι γεμάτα γεύση και ποικίλες υφές. Γλύκα απ’ το αχλάδι και το καραμελωμένο φινόκιο με ήπια γεύση γλυκάνισου, γήινη και ουμάμι γεύση από το άλειμμα καρυδιού, σκόρδου και παρμεζάνας, αλμύρα από το κρεμώδες ροκφόρ, πικάντικη φρεσκάδα από τη ρόκα. Ελπίζω να την ευχαριστηθείτε όσο κι εμείς.







Πίτσα με καραμελωμένο φινόκιο, αχλάδι, ροκφόρ και άλειμμα καρυδιού, σκόρδου και παρμεζάνας

Λατρεύω το ροκφόρ και το προτιμώ γενικά στα φαγητά μου αλλά μπορεί να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε άλλο μπλε τυρί.

Το ψήσιμο της πίτσας σε πέτρα κάνει τη διαφορά με αποτέλεσμα μια τραγανή και ξεροψημένη πίτσα. Εγώ πάντα χρησιμοποιώ πέτρα αλλά αν δεν έχετε, ψήστε την πάνω σε λαμαρίνα.

Χρησιμοποίησα μαντολίνο κουζίνας για να κόψω το φινόκιο και τ’ αχλάδια γιατί είναι πιο εύχρηστο και γρήγορο αλλά ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι κάνει εξίσου καλή δουλειά.

Κι άλλες πίτσες εδώ.



Μερίδες: 4 μεγαλούτσικες πίτσες

Υλικά
Ζύμη για πίτσα (συνταγή εδώ)

για το καραμελωμένο φινόκιο
2 μεγάλα φινόκιο (μαραθόριζες), κομμένα σε λεπτές φέτες 3mm
1 κουταλάκι γλυκού σιρόπι χουρμά (ή πετιμέζι)
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι

για το άλειμμα καρυδιού-σκόρδου-παρμεζάνας
60 γρ. καθαρισμένα καρύδια
35 γρ. παρμεζάνα (ή grana padano)
1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
3 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου
Αλάτι (αν χρειαστεί)

2 μεγάλα αχλάδια, κομμένα σε λεπτές φέτες 5mm
160 γρ. ροκφόρ (ή άλλο μπλε τυρί)
6 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
150 γρ. φρέσκα φύλλα ρόκας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Λίγο αλεύρι ή ψιλό σιμιγδάλι, για το πασπάλισμα της πέτρας ψησίματος ή λαμαρίνας

Ειδικά εργαλεία: πέτρα ψησίματος ή λαμαρίνα, μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως μούλτι)


Προετοιμασία
Φτιάξτε και ανοίξτε τη ζύμη για πίτσα ακολουθώντας τη συνταγή και τις οδηγίες αυτής της ανάρτησης.

για το καραμελωμένο φινόκιο
Ανακατέψτε το φινόκιο με το ελαιόλαδο σ’ ένα μπωλ.
Σ’ ένα φαρδύ τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό), προσθέστε το φινόκιο και λίγο αλάτι. Βάλτε σε δυνατή φωτιά κι σωτάρετε το φινόκιο, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σιρόπι χουρμά (ή πετιμέζι) και ανακατέψτε. Βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε να ψηθεί, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το φινόκιο να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και να καραμελώσει.

για το άλειμμα καρυδιού-σκόρδου-παρμεζάνας
Σ’ ένα μικρό επεξεργατή τροφίμων (ή μούλτι), προσθέστε τα καρύδια, την παρμεζάνα, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το μαύρο πιπέρι και αναμείξτε μέχρι να έχετε ένα άλειμμα με πηχτή και κοκκώδη υφή. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται. Η παρμεζάνα είναι αρκετά αλμυρή οπότε ίσως να μη χρειαστεί να προσθέστε αλάτι.

Μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο, καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη, για 4-5 μέρες.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 225ºC, φροντίζοντας να έχετε τοποθετήσει στο κάτω ράφι του φούρνου την πέτρα ψησίματος, για να προθερμανθεί κι αυτή. Αν χρησιμοποιείτε λαμαρίνα, τοποθετήστε τη στο μεσαίο ράφι.

Αν έχετε ξύλο μεταφοράς πίτσας στο φούρνο (pizza peel), ανοίξτε τη ζύμη σας απευθείας πάνω σ’ αυτό, για να διευκολύνει τη μεταφορά της. Αν όχι, θα σας πρότεινα ν’ ανοίξετε τη ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια κοπής ή κάποια άλλη φορητή επιφάνεια, ώστε να είναι εύκολο να μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο. Σε όποια επιφάνεια κι αν την ανοίξετε, φροντίστε να την αλευρώσετε καλά για να μη σας κολλήσει η ζύμη.


Προσθέστε 3-4 κουταλάκια γλυκού από το άλειμμα καρυδιού (ή αρκετό για να καλυφθεί η ζύμη σε μια λεπτή στρώση) πάνω στη ζύμη και αλείψτε το ομοιόμορφα, αφήνοντας γύρω-γύρω κενό. Απλώστε από πάνω ¼ από το καραμελωμένο φινόκιο και προσθέστε από πάνω μερικές φέτες αχλαδιού σε μια στρώση. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι και θρυμματίστε λίγο ροκφόρ. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο (περίπου ¾ κουταλάκι γλυκού).

Μόλις ο φούρνος είναι έτοιμος, πασπαλίστε καλά την προθερμασμένη πέτρα ψησίματος ή τη λαμαρίνα σας με αλεύρι ή σιμιγδάλι και μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο.
Ψήστε την πίτσα για 12 λεπτά περίπου, μέχρι η ζύμη να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή, γυρίζοντας την πίτσα μπρος-πίσω στα μέσα του χρόνου.

Ενώ η πρώτη πίτσα ψήνεται, ετοιμάστε την επόμενη. Συνεχίστε κατ’ αυτό τον τρόπο μέχρι να φτιάξετε και να ψήσετε και τις 4 πίτσες.

Αφαιρέστε την πίτσα από το φούρνο κι ακουμπήστε την πάνω σε μια επιφάνεια κοπής. Θρυμματίστε λίγο ακόμα ροκφόρ και τρίψτε λίγο πιπέρι από πάνω. Προσθέστε μια χούφτα φύλλα ρόκας και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο (περίπου ¾ κουταλάκι γλυκού). Κόψτε την πίτσα σε κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.


11 comments:

  1. Πίτσα ''σικαρία'' (απο το σικ,) όπως ελεγε μια φιλη ;)

    Καλημερα!
    Καλη εβδομαδα!

    ReplyDelete
  2. Υπέροχες φωτογραφίες!!

    ReplyDelete
  3. Σας ευχαριστώ και τις δυο!

    ReplyDelete
  4. Φανταστική πίτσα!! Αυτό το άλειμμα πρέπει να το δοκιμάσω!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! Είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει.

      Delete
  5. Πολύ ιδιαίτερη πίτσα μας προτείνεις Μάγδα!
    Το συνδυασμό αχλάδι-ροκφόρ τον γνωρίζω πολύ καλά και τον αγαπώ ιδιαίτερα. Αλλά εδώ με ενθουσίασαν και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που πλαισιώνουν τη συνταγή. Το άλειμμα, το τελείωμα με ρόκα, οι ροδοψημένες φουσκάλες ολόγυρα.
    Δείχνει πραγματικά πολύ νόστιμη! Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το καραμελώμένο φινόκιο είναι επίσης φοβερό, κάνει τη διαφορά. Σ΄ευχαριστώ Ερμιόνη.

      Delete
  6. πω,πω!! φαίνεται τέλεια!
    θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!!
    σε φιλώ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ! Ελπίζω να σου αρέσει

      Delete
  7. Την ζύμη πίτσας και την σάλτσα ντομάτας (αγαπημένη) τα έχω δοκιμάσει και είναι και οι δύο συνταγές πολυ πολύ καλές ;)

    Τώρα αυτή η πίτσα είναι πολύ ''γκουρμέ'' που θα έλεγε και ο γιος μου οταν βλέπει περίεργα υλικά γι αυτόν (βλ. αχλάδι στην πίτσα)..χιχι

    Νομίζω ότι τα υλικά αυτά ταιριάζουν απίστευτα μεταξύ τους.. Υπέροχη!!

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ταιριάζουν πράγματι πάρα πολύ! Είναι νοστιμότατη, θα σου πρότεινα να την δοκιμάσεις.

      Delete