Tuesday, March 22, 2016

Μπρουσκέτα με σπιτικό κάσιους-βούτυρο, αγγούρι και παστά λεμόνια (preserved lemons)


Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να χρησιμοποιήσεις τα παστά λεμόνια που έφτιαξες (ή αγόρασες) είναι σε μπρουσκέτα.




Την Κυριακή έφτιαξα πάλι ψωμί με προζύμι, αυτή τη φορά με αλεύρι spelt και διάφορα σπόρια, κι όταν βγήκε απ’ το φούρνο δεν μπορέσαμε να συγκρατηθούμε κι αμέσως κόψαμε δυο-τρεις φέτες όταν αυτό ακόμα τραγουδούσε. Αν ψήνεις το δικό σου ψωμί ξέρεις σε ποιό τραγούδι αναφέρομαι. Είναι εκείνη η γλυκιά μελωδία της κόρας του ψωμιού που τσυτσυρίζει και σκάει, σαν άλλο κούτσουρο στο τζάκι, μόλις βγει απ’ το φούρνο.

Τίποτα δεν μπορεί να σου δώσει μεγαλύτερη απόλαυση από το φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμί, ζεστό-ζεστό και συνοδευμένο από αγαπημένα υλικά.

Αυτή τη φορά, ήταν το σπιτικό κρεμώδες κάσιους-βούτυρο, μερικές ροδέλες φρέσκου, τραγανού αγγουριού, σπιτικά παστά λεμόνια, λίγο αλάτι, piment d’ espelette και ελαιόλαδο.









Μπρουσκέτα με σπιτικό κάσιους-βούτυρο, αγγούρι και παστά λεμόνια (preserved lemons)

Το piment d’ espelette είναι πιπέρι φτιαγμένο από κόκκινες πιπεριές τσίλι της περιοχής Espelette της Χώρας των Βάσκων. Είναι πολύ αρωματικό με έντονη γεύση, δίχως ωστόσο να είναι πολύ καυτερό. Αν δεν μπορείτε να το βρείτε, αντικαταστήστε με πάπρικα.




Υλικά
Χοντροκομμένες φέτες ψωμιού με προζύμι (ή χωριάτικης φρατζόλας), φρυγανισμένες
Σπιτικό κάσιους-βούτυρο
Φρέσκο αγγούρι με φλούδα, κομμένο σε ροδέλες
Σπιτικά παστά λεμόνια, μόνο τη φλούδα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
Αλάτι
Piment d’ espelette
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο


Προετοιμασία
Αλείψτε το φρυγανισμένο ψωμί με κάσιους-βούτυρο, τοποθετήστε από πάνω μερικές ροδέλες αγγουριού και λίγα κομμάτια φλούδας παστού λεμονιού. Πασπαλίστε με λίγο αλάτι και piment d’ espelette και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο.
Απολαύστε αμέσως.




2 comments: