Monday, July 25, 2016

Χαλούμι στο γκριλ με salsa από ντοματίνια, κεράσια και πετιμέζι ροδιού

Ενώ δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω χορτοφάγος, ως ελληνίδα, αγαπώ τόσο πολύ τα λαδερά μας φαγητά που θα μπορούσα, ειδικά το καλοκαίρι, να μη βάλω μπουκιά κρέατος στο στόμα μου.




Δώσε μου φασολάκια κοκκινιστά, μπριάμ, αρακά με πατάτες, σπανακόρυζο, γεμιστά και μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί, δώσε μου και ένα τεράστιο απόθεμα φέτας και μπόλικα καρβέλια ζυμωτού ψωμιού για ανελέητες παπάρες και θα είμαι τρισευτυχισμένη.




Όπως αγαπώ όλα αυτά τα φαγητά, έτσι αγαπώ και πολλά άλλα που με βγάζουν από τη δύσκολη θέση του να μαγειρέψω μέσα στο κατακαλόκαιρο. Γιατί ωραία τα λαδερά αλλά τα περισσότερα είτε θέλουν φούρνο και πού ν’ ανάψεις φούρνο όταν καίγεται ο τόπος, είτε θέλουν πολύ χρόνο και προετοιμασία και άντε τώρα καθάριζε φασολάκια με τις ώρες.


Τέτοια φαγητά λοιπόν είναι οι σαλάτες, μεγάλες, πληθωρικές και γεμάτες χρώματα, υφές και γεύσεις, ικανές να σου χορτάσουν και το στομάχι και το μάτι, και μερικά πιάτα βασισμένα στο τυρί, όπως αυτό εδώ στο οποίο ουσιαστικά το χαλούμι αντικαθιστά το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι.




Αν σας αρέσει το χαλούμι, αυτό το πιάτο είναι για εσάς. Χαλούμι ψημένο στο γκριλ ή στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, ίσα για να κάνει μια λεπτή κρούστα, τραγανή και εθιστική, ενώ από μέσα μεταμορφώνεται σε ένα υπέροχα μαλακό κι ελάχιστα μαστιχωτό τυρί που λιώνει στο στόμα. Σερβίρεται με μια άκρως ενδιαφέρουσα γευστικά και οπτικά salsa, η οποία αποτελείται από τραγανά ντοματίνια και γλυκά κεράσια, σπιρτόζικο κόκκινο κρεμμύδι, μπούκοβο για να ανάψουν τα αίματα, φρέσκα μυρωδικά που «καθαρίζουν» τον ουρανίσκο, ελαιόλαδο και το μυστικό συστατικό, πετιμέζι ροδιού, το οποίο προσδίδει την απαιτούμενη οξύτητα και αψάδα που δένει και ισορροπεί όλες τις υπόλοιπες γεύσεις.


Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Πρόκειται για ένα κυρίως πιάτο αλλά ταιριάζει πολύ ωραία ως συνοδευτικό σε διάφορα κρεατικά ψημένα στο γκριλ ή στα κάρβουνα, ή ως μεζές μαζί με μια παγωμένη μπύρα.




Καλά να περνάτε και τα λέμε πάλι σύντομα! Έχω πολλές συνταγές να μοιραστώ μαζί σας.









Χαλούμι στο γκριλ (ή στο τηγάνι) με salsa από ντοματίνια, κεράσια και πετιμέζι ροδιού

Σε πολλούς δεν αρέσει το χαλούμι λόγω της υφής του που τρίζει στο δόντι. Το μυστικό όμως με το χαλούμι είναι ότι πρέπει να φαγωθεί ζεστό και φρεσκοψημένο. Αν το αφήσετε να κρυώσει τότε γίνεται σα λάστιχο.

Έχω φτιάξει τη salsa αυτή με καρπούζι, ροδάκινα ή δαμάσκηνα κομμένα σε μικρά κομμάτια αντί για κεράσια κι ήταν πολύ καλή. Επίσης την έχω φτιάξει και με σποράκια ροδιού. Μπορείτε λοιπόν να αντικαταστήσετε τα κεράσια —αν η εποχή τους έχει τελειώσει εκεί που βρίσκετε— με ένα από αυτά τα φρούτα και μάλιστα χρησιμοποιώντας ρόδι μπορείτε να απολαύσετε το πιάτο αυτό ολόκληρο το χρόνο κι όχι μονάχα το καλοκαίρι.

Μη φτιάξετε την salsa πολλή ώρα πριν σερβίρετε το πιάτο διότι πρέπει να φαγωθεί φρέσκια και όσο τα φρούτα είναι τραγανά και τα μυρωδικά ζωντανά και φρέσκα.




Μερίδες: 6 (ως ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτκό πιάτο)

Υλικά

για τη salsa
150 γρ. ντοματίνια (γύρω στα 13), κομμένα στη μέση
½ κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
7-8 κόκκινα γλυκά κεράσια, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στα μέση
Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό, χοντροκομμένο
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου, χοντροκομμένα
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας πετιμέζι ροδιού (δείτε εδώ πώς να φτιάξετε σπιτικό)
1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
Αλάτι, κατά βούληση
Φρεκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου

για το χαλούμι
500 γρ. χαλούμι, κομμένο σε φέτες πάχους ½ εκ.
1-2 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο


Προετοιμασία

για τη salsa
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε όλα τα υλικά για τη salsa και αναμείξτε απαλά. Αφήστε τη στην άκρη. Μην την φτιάξετε πολλή ώρα πριν ψήσετε το χαλούμι για να παραμείνει φρέσκια.

για το χαλούμι
Σ’ ένα γκριλ ή σε ένα τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και τοποθετήστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να λαμπυρίζει, κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και ψήστε το χαλούμι 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρέστε το τυρί απ’ το σκέυος και τοποθετήστε το πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

σερβίρισμα
Σε μια πατέλα για σαλάτα, τακτοποιήστε το χαλούμι και προσθέστε από πάνω τη salsa.
Σερβίρετε αμέσως.




5 comments:

  1. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι συνταγές σου και άλλο τόσο οι φωτογραφίες, αλλά με ενοχλούν οι μερίδες σου. 7 κεράσια και 13 ντοματίνια για 6 μερίδες;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το μισό κιλό χαλούμι δεν το διάβασες; Το κυρίως συστατικό είναι το χαλούμι, όχι τα κεράσια ή τα ντοματίνια. Αυτά είναι υλικά της salsa που συνοδεύει το χαλούμι. Δεν είναι λίγα. Αν σου φαίνονται λίγα, μπορείς να κάνεις την διπλάσια ποσότητα αλλά δεν την χρειάζεται. Ευχαριστώ!

      Delete
  2. Ωραια χρώματα... πρωτοτυπη συνταγη!
    Καλή εβδομάδα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Καλή εβδομάδα!

      Delete
  3. Μάγδα έκανα αυτή τη συνταγή σου για ένα άτομο, και εφόσον δεν είχα πετιμέζι ροδιού, το αντικατέστησα με κρέμα βαλσαμικο. Πολύ ωραίος συνδυασμός! Μου θύμισε λίγο τη σαλσα από τομάτες και μανταρίνια που είχες στις αρχικές σου συνταγές με το κοτόπουλο στήθος. Συνόδεψα με παξιμάδι για λίγους υδατάνθρακες παραπάνω.
    Μπράβο!
    ΥΓ: να σας ζήσει ο γιοκας σας, εφόσον κλείνει σήμερα τα 2!

    ReplyDelete