Sunday, April 30, 2017

Κέικ με ραβέντι και αμύγδαλο, με αλεύρι σικάλεως και ζάχαρη καρύδας

Τρεις γλυκιές συνταγές μέσα σε ένα μήνα; Ε ναι, μερικές φορές συμβαίνει κι αυτό. Αλλά μη μου πείτε πως δεν σας αρέσει!




Το ραβέντι επέστρεψε! Κι είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Επιτέλους έφτασε η εποχή του και δεν κρατιέμαι να το ευχαριστηθώ σε διάφορα πιάτα. Μου φαντάζει τόσο εξωτικό αυτό το φρούτο (ή μάλλον λαχανικό) αφού στην Ελλάδα ποτέ δεν το έβρισκα, ούτε καν το γνώριζα εδώ που τα λέμε, και πρώτη φορά το γεύτηκα εδώ στην Ολλανδία. Από εκείνη την πρώτη φορά, η αγάπη μου γι’ αυτό όλο και μεγαλώνει σε σημείο που πια ανυπομονώ να το δω στις αγορές με το που μπει η άνοιξη.



Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μου αρέσει αυτό το βαθύ ροζ του χρώμα και η μοναδικά γλυκόξινη γεύση του που κάνει κάθε γλυκό ή αλμυρό πιάτο όπου το προσθέτω ιδιαίτερο, τόσο από άποψη γεύσης όσο και υφής.




Το πρώτο πράγμα που έφτιαξα με το ραβέντι που βρήκα φέτος είναι αυτό το κέικ, με αμύγδαλο, αλεύρι σικάλεως και ζάχαρη καρύδας. Λατρεύω το αλεύρι σίκαλης όπως και την ζάχαρη καρύδας και τα χρησιμοποιιώ πολλές φορές αντί για άσπρο αλεύρι και ζάχαρη. Χαρίζουν βάθος γεύσης στα γλυκά, και το αλεύρι σίκαλης, ειδικά το ολικής άλεσης που συνήθως χρησιμοποιώ, δίνει και επιπλέον υφή.




Πρόκειται για ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό ιδανικό να συνοδεύσει τον απογευματινό καφέ, μαζί με λίγη σαντιγί στο πλάι, και ακόμα καλύτερο για μετά το κυρίως γεύμα της ημέρας, μαζί με μια μεγάλη μπάλα παγωτό βανίλια.




Είναι αρκετά ξεχωριστό ώστε να το σερβίρετε σε ένα τραπέζι και φυσικά αρκούντως απλό κι εύκολο στην ετοιμασία του ώστε να φτιαχτεί μια καθημερινή για σένα και τον σύντροφό σου ή την οικογένειά σου.




Αρχικά, αυτό που γεύεσαι είναι η ζωηρή και ξινή γεύση του ραβεντιού που αμέσως μετριάζεται από την καραμελένια γλύκα της ζάχαρης καρύδας ενώ αμέσως μετά αντιλαμβάνεσαι την βαθιά γήινη και μεστή ποιότητα του αλευριού σικάλεως, που εμένα μου θυμίζει τη γεύση ενός από τα αγαπημένα μου μπισκότα, του digestive. Τα αμύγδαλα και η πάστα βανίλιας είναι διακριτά, προσθέτοντας επιπλέον επίπεδα γεύσης σε αυτό το φαινομενικά απλό κέικ.




Είναι μαλακό στο εσωτερικό του, με το σχεδόν σαν μαρμελάδα ραβέντι να δίνει υγρασία και με το τριμμένο αμύγδαλο και το πίτουρο του αλευριού σικάλεως να δίνουν τραγανή υφή. Στην κορυφή του και ολόγυρα, το κέικ είναι ευχάριστα τραγανό και κριτσανιστό από τη ζάχαρη που έχει καραμελώσει, αφού πασπαλίστηκε όλη η επιφάνεια του ταψιού και της κορυφής με μπόλικη ζάχαρη πριν το ψήσιμο. Οι γεύσεις του είναι ισορροπημένες, χωρίς να είναι ούτε πολύ γλυκό ούτε πολύ ξινό. Για μένα, είναι τέλειο. Για τον Σ απ’ την άλλη μεριά δεν ήταν αρκετά γλυκό και την επομένη αγόρασε παγωτό για να βάλει από πάνω. Αχ, αχ!




Φά’ το ζεστό απ’ το φούρνο και θα με θυμηθείς. Αφησέ το για αργότερα, όταν έχει κρυώσει εντελώς κι οι γεύσεις του έχουν ενταθεί, και δεν θα το μετανιώσεις. Επίσης, οφείλω να σου πω ότι τα γωνιακά κομμάτια με τις καραμελωμένες, κριτσανιστές άκρες που τρελαίνουν τον ουρανίσκο, είναι και τα καλύτερα του κέικ. Κράτα τα για σένα. Το αξίζεις.




Κι άλλες συνταγές με ραβέντι:
Ψητό ραβέντι με βανίλια και κρέμα ρικότας με μέλι σε φρυγανισμένο ψωμί
Παγωτό ραβέντι με τζίντζερ crumble
Μαρμελάδα ραβέντι με μαύρο πιπέρι
Σκουμπρί στο τηγάνι με δενδρολίβανο και κάππαρη, και ψητό ραβέντι






Κέικ με ραβέντι και αμύγδαλο, με αλεύρι σικάλεως και ζάχαρη καρύδας
Προσαρμοσμένη από το Bon Appetit

Μπορείτε άνετα να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη καρύδας με ακατέργαστη ζάχαρη Demerara την οποία μάλιστα χρησιμοποίησα για να πασπαλίσω την κορυφή του κέικ καθώς έχει μεγαλύτερους κρυστάλλους από την ζάχαρη καρύδας και κατ’ επέκταση δημιουργεί πιο κριτσανιστή υφή.
Η ζάχαρη καρύδας ενώ είναι πιο απαλή γευστικά από την Demerara, έχει πιο έντονα καραμελένια γεύση, κάτι που λατρεύω και γι’ αυτό την χρησιμοποιώ συχνά. Επίσης, για όσους δεν το γνωρίζουν, η ζάχαρη καρύδας δεν έχει γεύση καρύδας.

Για τέτοια κέικ πάντα χρησιμοποιώ ταψί εμαγιέ με λεπτό πάτο. Είναι διαφορετικό από τις κλασικές φόρμες για κέικ που έχουν χοντρό πάτο και τοιχώματα, και τα κέικ ψημένα σε εμαγιέ δημιουργούν τραγανή υφή ολόγυρα και ψήνονται πιο γρήγορα. Χρησιμοποιήστε κάτι αντίστοιχο για να έχετε παρόμοια αποτελέσματα. Αν δεν έχετε εμαγιέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε λεπτό ταψί. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κλασική φόρμα για κέικ, το κέικ θα χρειαστεί περισσότερη ώρα ψήσιμο.

Αυτό το κέικ θα μπορούσε να φτιαχτεί και με φράουλες αντί για ραβέντι, απλώς θα είναι κάπως πιο υγρό γιατί οι φράουλες βγάζουν περισσότερα υγρά. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε 250 γρ. φράουλες, κομμένες σε μικρά κομμάτια, μόνο μέσα στο κέικ, όχι από πάνω.




Μερίδες: 1 κέικ / 6 αρκετά μεγάλα κομμάτια

Υλικά
230 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, συν έξτρα για το βουτύρωμα του ταψιού
170 γρ. ζάχαρη καρύδας (ή ακατέργαστη ζάχαρη Demerara), συν έξτρα για το πασπάλισμα του ταψιού
450 γρ. φρέσκο ραβέντι (χωρίς φύλλα)
160 γρ. αλεύρι σικάλεως ολικής άλεσης (με το πίτουρο)
100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
¾ κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού πάστα βανίλιας (ή καθαρό εκχύλισμα βανίλιας)
2 μεγάλα αβγά
90 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
50 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη Demerara (ή ζάχαρη καρύδας), για το πασπάλισμα της κορυφής του κέικ

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων, μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός, ταψί εμαγιέ (ή άλλο με λεπτό πάτο) 28x22 εκ., λαδόκολλα


Προετοιμασία
Είχα ανεβάσει στα stories του instagram τις προάλλες τα βήματα της συνταγής και τα μετέφερα σε ένα βίντεο στον λογαριασμό μου στο flickr. Μπορείτε να το δείτε εδώ. Λείπουν κάποια βήματα  αλλά θα πάρετε μια καλή ιδέα για το πώς το έφτιαξα.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175 °C.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού και καλύψτε με λαδόκολλα. Βουτυρώστε την λαδόκολλα και πασπαλίστε παντού με ζάχαρη καρύδας.

Κόψτε το ραβέντι στη μέση κατά μήκος, ή στα τέσσερα αν είναι πολύ χοντρό. Κρατήστε 7 κομμάτια που είναι πιο ροζ και όμορφα για να τα βάλετε στην κορυφή του κέικ. Κόψτε τα υπόλοιπα σε κομμάτια πάχους 1,2 εκ.

Σε ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων (όπως μούλτι), ψιλοαλέστε τα αμύγδαλα προσέχοντας μη σας γίνουν πάστα. Αδειάστε τα σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και προσθέστε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι, κι αναμείξτε καλά με μια σπάτουλα.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη (170 γρ.) και τη βανίλια, και χτυπήστε με το εξάρτημα «φτερό» (ή με το ηλεκτρικό μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα, για 4-5 λεπτά. Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα, χτυπώντας πολύ καλά το πρώτο πριν προσθέσετε το δεύτερο. Χτυπήστε για 4 λεπτά μέχρι να έχετε πάλι ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθεί και να μην φαίνονται ασπρίλες. Έπειτα προσθέστε το γιαούρτι και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Θα έχετε ένα μείγμα κάπως πηχτό σε αυτό το σημείο. Προσθέστε τα κομματάκια ραβεντιού και αναμείξτε καλά με μια λαστιχένια σπάτουλα.

Αδειάστε το μείγμα του κέικ στο ταψί και απλώστε το. Ισιώστε την κορυφή και προσθέστε κατά μήκος του ταψιού τα 7 μακριά κομμάτια ραβεντιού που έχετε κρατήσει, με το ροζ μέρος προς τα πάνω. Πασπαλίστε όλη την επιφάνεια του κέικ με την ζάχαρη Demerara.

Τοποθετήστε το ταψί στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 30 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε το ταψί στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι το ραβέντι να μαλακώσει, το κέικ να πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα και αν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο, να βγαίνει καθαρή. Έχετε υπόψη σας ότι το ραβέντι λιώνει κάπως μέσα στο κέικ οπότε αν τρυπήσετε εκείνα τα σημεία θα βγει κάπως υγρή η οδοντογλυφίδα.

Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο και ακουμπήστε το πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει ελαφρά. Λατρεύω να το τρώω όσο είναι ακόμα χλιαρό αλλά είναι τέλειο και αφού έχει κρυώσει εντελώς.
Σερβίρετε σε κομμάτια σκέτο, ή με γλυκιά σαντιγί, ή με παγωτό.

Είναι στα καλύτερά του την ημέρα που θα το φτιάξετε. Την επόμενη είναι επίσης καλό. Κρατήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, σε αεροστεγή συσκευασία, για 2 μέρες.




8 comments:

  1. Τι ωραίο!! καλό μήνα.
    Πέρσι έφερα λίγο από το Λονδίνο φέτος δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα με λίγο που είδα σε ένα ΣΜ, βαρέθηκα να πάω στη μεγάλη αγορά που είχα δει καλύτερο. Εδώ παρόλο τις προσπάθειες και τις υποσχέσεις δεν τα κατάφερα να βρω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό μήνα Ξανθή! Σ' ευχαριστώ. Αν βρεις ραβέντι είναι πολύ ωραίο κέικ, θα σου αρέσει!

      Delete
  2. Τι λαχταριστό που φαίνεται!Αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου ραβέντι, ίσως αυτό το κέικ να είναι μία καλή αφορμή! Καλό μήνα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Ζαχαρένια. Αξίζει να το δοκιμάσεις. Καλό μήνα!

      Delete
  3. Και ενώ οι άλλοι στέλνουν σχόλια πριν το φτιάξουν, να 'μαι και γω που σχολιάζω κατόπιν εορτής ! Έφτιαξα αυτό το κέικ σήμερα για μια εκδήλωση στο νηπιαγωγείο του γιου μου και έγινε άφαντο σε λιγότερο από μισή ώρα! Ευτυχώς πήρα το πρώτο ακόμα ζεστό κομμάτι για να το δοκιμάσω και ενθουσιάστηκα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των κέικ μας πάνε κατευθείαν στο σχολείο. Ήταν η πρώτη μου συνταγή με ραβέντι αλλά σίγουρα όχι και η τελευταία! Ευχαριστούμε Μαγδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγγελική, χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε το κέικ! Είναι από τα πλέον αγαπημένα μου και το ραβέντι είναι πεντανόστιμο λαχανικό. Να δοκιμάσεις κι άλλες συνταγές μ' αυτό, αξίζει! Σε φιλώ!

      Delete
    2. Σήμερα Μάγδα έφτιαξα πάλι το απίθανο αυτό κέικ σου, με συνδυασμό φράουλα (150γρ μόνο μέσα στο κέικ) και ραβεντι (250γρ και μέσα και από πάνω). Ήταν φοβερό! Επειδή δεν βρήκα αλεύρι σικάλεως, πήρα ολόκληρο το σπόρο και τον άλεσα στο μίξερ. Βγήκε λίγο χοντροκομμένο, σαν σιμιγδάλι, όμως πεντανόστιμο. Ευχαριστούμε

      Delete
    3. Αχ τί ωραία ιδεα αυτή με την φράουλα!
      Κι εγώ πολλές φορές αλέθω μονη μου άλευρα, ειδικα κριθαρένιο αφου εδώ μονο σε μύλους το βρίσκω αλεσμένο. Φαντάζομαι ωραίο θα είναι και λιγο χροντροκομμένο, θα του πηγαινει αυτού του κέικ.
      Φιλιά!

      Delete