Thursday, June 22, 2017

Μπάρες γκρανόλα με διογκωμένο κινόα, σοκολατένια γκανάς και νιφάδες καρύδας

Πριν μερικές εβδομάδες μοιράστηκα μαζί σας την τελευταία μου εμμονή σε γκρανόλα, αυτή με διογκωμένο κινόα και ρύζι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, φυστικοβούτυρο και πετιμέζι. Πριν λίγο καιρό ωστόσο αποφάσισα να μετατρέψω αυτή τη γκρανόλα σε μπάρες και από τότε δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τις τρώμε.




Έχουν την ίδια εθιστική γεύση με την γκρανόλα αλλά είναι σε μορφή μπάρας με μια πλούσια σοκολατένια γκανάς στην κορυφή αρωματισμένη με λικέρ καφέ και πασπαλισμένη με αποξηραμένες νιφάδες καρύδας. Για μένα, αυτός ο συνδυασμός είναι ονειρεμένος.




Ουσιαστικά, παίρνεις την συνταγή της γκρανόλα η οποία βγάζει δυο ταψιά οπότε μπορείς να κρατήσεις το ένα για κανονική γκρανόλα για το πρωϊνό σου, και το άλλο το μετατρέπεις σε μπάρες τις οποίες μπορείς να απολαύσεις για πρωϊνό, κολατσιό ή ακόμα και για επιδόρπιο.




Ως μπάρες, ο πάτος τους είναι λίγο εύθρυπτος αλλά δε βαριέσαι, δεν με πειράζει καθόλου και δεν θα άλλαζα τίποτα στην συνταγή για να το διορθώσω γιατί η γεύση τους είναι απίθανη. Η γκρανόλα φτιάχνεται με διογκωμένο κινόα και ρύζι, αμύγδαλα και καρύδια, αποξηραμένα σύκα, βερύκοκα και σταφίδες. Όλα δένουν με ένα σιρόπι φτιαγμένο με μαύρη ζάχαρη, πετιμέζι, βούτυρο και φυστικοβούτυρο, και η πικάντικη χροιά του ενισχύεται από την προσθήκη λίγης κανέλας και τζίντζερ.




Την ψήνεις στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και κρατάς ένα ταψί για κοινή γκρανόλα την οποία σπας σε μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια αναλόγως με το γούστο σου, και το δεύτερο ταψί το μετατρέπεις σε μπάρες. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις μπάρες και με τα δυο ταψιά. Δεν σπας την ψημένη γκρανόλα σε κομμάτια παρά την κρατάς σε ένα μεγάλο κομμάτι και μόλις κρυώσει την περιχύνεις με μια γκανάς σοκολάτας αρωματισμένη με Kahlua. Μπορείς κάλλιστα να αντικαταστήσεις με Frangelico (λικέρ φουντουκιού) ή Amaretto (λικέρ αμυγδάλου), ή να προσθέσεις αντ’ αυτών λίγο εκχύλισμα βανίλιας αν δεν θες να περιέχουν οι μπάρες σου αλκοόλ. Και φυσικά οι αποξηραμένες νιφάδες καρύδας στην κορυφή είναι το μυστικό!




Είναι ελαφριές αν και αποτελούνται από αρκετά υλικά, δεν είναι υπερβολικά γλυκιές κι είναι γήινες, με τραγανές και λείες υφές, λίγο κολλώδεις από τα αποξηραμένα φρούτα και βαθιά απολαυστικές από την κρεμώδη σοκολατένια γκανάς. Ο συνδυασμός γεύσεων είναι μοναδικός ενώ η επικάλυψη της γκανάς με τις νότες του καφέ και τις νιφάδες καρύδας είναι το κερασάκι στην τούρτα.




Ελπίζω να τις απολαύσετε! Κάντε με tag στο instagram αν τις φτιάξετε για να τις δω.









Μπάρες γκρανόλα με διογκωμένο κινόα, σοκολατένια γκανάς και νιφάδες καρύδας

Η συνταγή της γκρανόλα βγάζει δυο ταψιά. Μπορείτε είτε να κρατήσετε το ένα για κοινή γκρανόλα και το άλλο για να φτιάξετε μπάρες, ή να χρησιμοποιήσετε και τα δυο ταψιά για μπάρες. Η συνταγή της γκανάς είναι για ένα ταψί. Αν θέλετε να φτιάξετε δυο, διπλασιάστε τη συνταγή της γκανάς.




Μερίδες: 20 μπάρες

Υλικά

Υλικά και συνταγή για την γκρανόλα εδώ

Υλικά για την γκανάς
360 γρ. σκούρα σοκολάτα καλής ποιότητας (τουλάχιστον 55% κακάο)
70 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος, πλήρης
Μια πρέζα αλάτι
1 κουταλιά σούπας λικέρ καφέ (χρησιμοποίησα Kahlua), ή λικέρ Frangelico ή Amaretto, ή 1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Μια μεγάλη χούφτα αποξηραμένες νιφάδες καρύδας για την κορυφή


Προετοιμασία

Για την γκρανόλα
Φτιάξτε την γκρανόλα ακολουθώντας τις οδηγίες σε αυτή την ανάρτηση αλλά μην την σπάσετε σε κομμάτια μετά το ψήσιμο. Όπως θα διαβάσετε στις οδηγίες παρακάτω, πρέπει να αφήσετε την γκρανόλα να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί κι έπειτα να την περιχύσετε με την γκανάς. Όπως προείπα, η συνταγή της γκρανόλα βγάζει δυο ταψιά. Μπορείτε είτε να κρατήσετε το ένα για κοινή γκρανόλα και το άλλο για να φτιάξετε μπάρες, ή να χρησιμοποιήσετε και τα δυο ταψιά για μπάρες.

Για την γκανάς
Ενώ η γκρανόλα κρυώνει, φτιάξτε την γκανάς. Η συνταγή της γκανάς είναι για ένα ταψί. Αν θέλετε να φτιάξετε αρκετή για δυο ταψιά, διπλασιάστε τη συνταγή της γκανάς.
Βάλτε τη σοκολάτα σ’ ένα πυρίμαχο μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μη σας καεί. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ’ την κατσαρόλα.
Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σ’ ένα μπρίκι (χωρίς να πάρει βράση) και προσθέστε την αμέσως στην ζεστή γκανάς μαζί με το αλάτι και το λικέρ. Αναμείξτε καλά με μια σπάτουλα. Μην χρησιμοποιήσετε σύρμα γιατί θα δημιουργηθούν φουσκάλες και η γκανάς δεν θα είναι όσο λεία πρέπει.


Φτιάξτε τις μπάρες
Μόλις η γκρανόλα έχει πλέον κρυώσει, χύστε την ζεστή γκανάς από πάνω και με μια σπάτουλα απλώστε την ομοιόμορφα ώστε να καλυφθεί εντελώς η γκρανόλα. Σπάστε με τα χέρια σας τις νιφάδες καρύδας και πασπαλίστε τες από πάνω. Αφήστε στην άκρη ώστε να κρυώσει και να σφίξει η γκανάς κι έπειτα καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το ταψί στο ψυγείο. Όταν η γκανάς σκληρύνει και η γκρανόλα είναι κρύα, βγάλτε το ταψί απ’ το ψυγείο, σηκώστε το περιεχόμενο του ταψιού προσεκτικά από την λαδόκολλα που προεξέχει και τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια κοπής. Χρησιμοποιώντας ένα μακρύ και κοφτερό μαχαίρι, κόψτε σε 20 κομμάτια-μπάρες.

Μπορείτε είτε να τις βάλετε πάλι μέσα στο ταψί καλυμμένες με πλαστική μεμβράνη, είτε να τις μεταφέρετε σε μια αεροστεγή συσκευασία (όπως ένα καλό τάπερ) και να τις διατηρήσετε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.




6 comments:

  1. Μάγδα μου πώς μπορούμε να σε δούμε στο instagram; Εγώ σε ακολουθώ. Θέλω οπωσδήποτε να φτιάξω και τις μπάρες και την γκρανόλα αλλά δεν ξέρω αν θα βρω διογκωμένη κινόα και ρύζι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Λυπάμαι αλλά δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου για το instagram. Τί εννοείς πώς να με δεις;

      Delete
    2. Τον λογαριασμό σου εννοεί, με το όνομα είσαι :)

      Delete
    3. Άκυρο σε ακολουθεί λέει χαχαχαχα

      Delete
  2. Ώπα συγγνώμη, λάθος έκανα Μάγδα, άλλο κατάλαβα.

    ReplyDelete