Monday, July 3, 2017

Μπρουσκέτα με προζυμένιο ψωμί, κεράσια, ρικότα, μείγμα ξηρών καρπών & σπόρων και ντρέσινγκ με miso

Τώρα τελευταία, τα χέρια μου, το πρόσωπο, τα μαλλιά μου, τα ρούχα μου είναι καλυμμένα με αλεύρι, κι αυτό γιατί τελευταία φτιάχνω ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι σε κάθε ευκαιρία, σχεδόν δυο φορές την εβδομάδα. Με πιάνει πού και πού αυτή η εμμονή με το ψωμί και κάθε φορά το ευχαριστιέμαι όλο και πιο πολύ γιατί ως αποτέλεσμα γευόμαστε αληθινό ψωμί, σπιτικό ψωμί, ψωμί με γεύση και υφή.




Τί να κάνεις όμως με τόσο ψωμί, εκτός από το να το φας με βουλιμία όσο είναι ακόμα ζεστό που είναι αναντίρρητα και ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσεις; Μα μπρουσκέτα φυσικά. Με εποχικά λαχανικά και φρούτα που είναι πάντα οι καλύτερες επιλογές, και αφού είμαστε καταμεσής της εποχής του κερασιού κι έχουν κατακλύσει τις αγορές και το ψυγείο μου, επέλεξα να τα χρησιμοποιήσω και στις μπρουσκέτες μου.




Κεράσια, ρικότα, ρόκα, φύλλα καπουτσίνου (από δική μου (!!!) γλάστρα, που όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πόσο μεγάλη υπόθεση είναι αυτό αφού πάντα καταφέρνω να δολοφονώ εξ αμελείας και σε χρόνο μηδέν όποιο φυτό μπει στο σπίτι μου), ένα μείγμα από ξηρούς καρπούς και σπόρους —, άσπρο και μαύρο σουσάμι, κολοκυθόσπορο, φουντούκια—, και μια γευστική βόμβα υπό τη μορφή ενός ντρέσινγκ με miso (μίζο). Πόσο λατρεύω το miso δεν μπορείτε να φανταστείτε!




Αυτή είναι μια καλοκαιρινή συνταγή, δηλαδή μια συνταγή που ενώ απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια, δίνει τη μέγιστη απόλαυση, και υπάρχει πληθώρα γεύσεων και υφών σε αυτή τη φαινομενικά απλή μπρουσκέτα. Γλύκα από τα κεράσια, φρέσκια, πιπεράτη και ελαφρώς πικρή γεύση από τη ρόκα και τα φύλλα καπουτσίνου, γήινη γεύση από τα δυο είδη σησαμιού και τους ξηρούς καρπούς, ουμάμι γεύση και αλμύρα από το miso, ενώ η υπόξινη γεύση του προζυμένιου ψωμιού συμπληρώνει και εναρμονίζει όλες τις υπόλοιπες.




Οι υφές είναι τραγανές απ’ τους ξηρούς καρπούς και κρεμώδεις από τη ρικότα, ζουμερές απ’ τα κεράσια και κριτσανιστές από τα διάφορα σπόρια, απαλές και πλούσιες από το ντρέσινγκ και σκληρές από την κόρα του ψωμιού, χαρίζοντας υπέρτατη ευχαρίστηση σε κάθε μπουκιά.

Πάρτε ψωμί και κεράσια και φτιάξτε τες!










Μπρουσκέτα με προζυμένιο ψωμί, κεράσια, ρικότα, μείγμα ξηρών καρπών & σπόρων και ντρέσινγκ με miso

Το miso είναι ένας πολτός/πάστα που φτιάχνεται συνήθως από σόγια (μπορεί να φτιαχτεί και από ρύζι ή κριθάρι) και που έχει υποστεί ζύμωση από έναν μύκητα. Ενώ όλο αυτό δεν ακούγεται και τόσο ορεκτικό, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ήδη, το miso είναι εκπληκτικό. Η αλμυρή και έντονα ουμάμι γεύση του μου αρέσει πάρα πολύ και το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια σε πολλά φαγητά και γλυκά μου. Υπάρχουν πολλά είδη πάστας miso κι εδώ χρησιμοποίησα λευκό miso (shiro miso), φτιαγμένο από ρύζι, το οποίο έχει πιο απαλή γεύση και ενδείκνυται για χρήση σε ντρέσινγκς. Το miso έχει πολυδιάστατη γεύση κι έτσι είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας miso που θα δώσει στο πιάτο κάτι παραπάνω από απλή αλμύρα.

Το ντρέσινγκ είναι μια συμμαχία Ιαπωνίας-Ελλάδας. Τα περισσότερα υλικά είναι γιαπωνέζικα αλλά χρησιμοποίησα ελληνικό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο γιατί αυτό είναι το μοναδικό λάδι που υπάρχει πάντα στην κουζίνα μου κι αυτό που χρησιμοποιώ πάντοτε στα φαγητά μου εκτός και αν η γεύση του επηρεάζει αρνητικά το γευστικό αποτέλεσμα, κάτι που είναι σπάνιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πιο ουδέτερο λάδι αν προτιμάτε, όπως σπορέλαιο, ηλιέλαιο ή αραχιδέλαιο (φυστικέλαιο).

Χρησιμοποίησα σπιτικό, άσπρο, ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο σκούρο ψωμί ή οποιδήποτε χωράτικο προζυμένιο καρβέλι.




Μερίδες: 4

Υλικά

για το ντρέσινγκ με miso
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια γλυκού ξίδι ρυζιού (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
1½ γεμάτο κουταλάκι γλυκού λευκό miso (shiro miso)
1 κουταλάκι γλυκού mirin (μίριν: γιαπωνέζικο, γλυκό κρασί ρυζιού)
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι, 5-6 γυρίσματα του μύλου

για το μείγμα σπόρων-ξηρών καρπών
Μια χούφτα ασπρισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα
2 κουταλάκια γλυκού άσπρο σουσάμι
2 κουταλάκια γλυκού μαύρο σουσάμι (όχι μαυροκούκι, αυτό είναι άλλος σπόρος)
1 κουταλιά σούπας κολοκυθόσπορους

για τις μπρουσκέτες
4 μεγάλες και χοντρούτσικες φέτες ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι, φρυγανισμένες
Φρέσκια ρικότα ή ανθότυρο (250-300 γρ.)
Φρέσκα γλυκά κεράσια, ξεκουκουτσιασμένα και κομμένα στη μέση (3-4 κεράσια ανά μπρουσκέτα)
Φύλλα ρόκας, ξεπλυμμένα και στραγγισμένα καλά
Φύλα καπουτσίνου (προαιρετικά), ξεπλυμμένα και στραγγισμένα καλά
Αλάτι
Φρεκοστριμμένο άσπρο πιπέρι


Προετοιμασία

για το ντρέσινγκ με miso
Σ’ ένα μικρό μπωλ, προσθέστε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και με ένα σύρμα αναμείξτε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Το ντρέσινγκ θα είναι κάπως πηχτό, σαν λεπτόρρευστο μέλι.

για το μείγμα σπόρων-ξηρών καρπών
Μπορείτε αν θέλετε να καβουρντίσετε τα φουντούκια (πριν τα κόψετε) και τον κολοκυθόσπορο σε ένα άδειο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι ν’ αρχίσουν ν’ αναδίδουν άρωμα, ή να τα χρησιμοποιήσετε ωμά.
Αναμείξτε όλα τα σπόρια και τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπωλάκι κι αφήστε στην άκρη.

φτιάξτε τις μπρουσκέτες
Πάρτε τις φέτες ψωμιού και αλείψτε τες με μια γενναία ποσότητα ρικότα ή ανθότυρο ώστε να είναι σε μια παχιά στρώση. Αλατοπιπερώστε το τυρί και προσθέστε από πάνω μερικά φύλλα ρόκας. Τοποθετήστε τα κεράσια ανάμεσα στα φύλλα και ρίξτε λίγο από το μείγμα ξηρών καρπών-σπόρων. Περιχύστε με το ντρέσινγκ και τέλος προσθέστε τα φύλλα καπουτσίνου (προαιρετικά). Καλή όρεξη!




5 comments:

  1. Πολύ προχώ μπρουσκέτα!!! Τρελλαίνομαι για miso!!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίες μπρουσκέτες Μάγδα.
    Το ψωμί σου πολύ το ζηλεύω (με την καλή εννοια ;) )
    Κάθε φορά που βλεπω φωτο ή βιντεο το ινσταγκραμ το λιγουρεύομαι.

    Εξαιρετική και πολυ ωραία ιδέα και υλικά

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μάριον. Αν είμασταν κοντά θα σου έστελνα ένα καρβέλι :)

      Delete
  3. Γειά σας!Συγχαρητήρια για την ωραία σελίδα σας.Πολύ ωραίο το ψωμάκι σας.Θα δώσετε κάποια στιγμή τη συνταγή?και για το προζυμι?Προσπαθώ να φτιάξω αφράτο προζυμενιο ψωμι καιρο τώρα.Ευχαριστώ.

    ReplyDelete