Friday, October 20, 2017

Μεζές: Καψαλισμένες μικρές πράσινες πιπεριές (Padrón)


Μερικά από αυτά που συνέβησαν τους τελευταίους δυο μήνες:

Το blog μου παρουσιάστηκε στο αμερικανικό CNN Travel ως ένα από τα 5 ελληνικά food blogs που πρέπει να παρακολουθείς!




Πήγα διακοπές στην Ελλάδα, περνώντας υπέροχα με οικογένεια και φίλους στην Αθήνα και ακόμα πιο όμορφα και χαλαρά στην Βόρεια Εύβοια.

Μαύρισα, αφού πρώτα κάηκα, και ενώ το μαύρισμα φυσικά πλέον έχει σχεδόν εξαφανιστεί, υπάρχει η ανάμνησή του οπότε κάτι είναι κι αυτό.

Κολύμπησα σε καταγάλανες θάλασσες και πάτησα και μερικούς αχινούς. Άουτς!

Ήπια κι έφαγα περισσότερο απ’ όσο έπρεπε.


Ανακάλυψα πως έχω αλλεργία στις γάτες. Το όνειρό μου να γίνω cat lady στα βαθιά γεράματα είναι επισήμως απατηλό.

Για άλλη μια φορά εξακρίβωσα πως το να παίρνω ρίσκα μόνο σε καλό μπορεί να μου βγει.

Μαγείρεψα πολύ. Εννοείται.
Όπως αυτές τις πιπεριές. Μεζεδάκι πρώτης τάξεως.




Αν μπορούσα να ζήσω τρώγοντας μονάχα μεζέδες θα το έκανα. Μικρά πιάτα με ποικίλες γεύσεις και υφές που δεν τα βαριέσαι με τίποτα γιατί κάθε φορά γεύεσαι και κάτι διαφορετικό.

Αυτές οι πιπεριές είναι στο top 10 των μεζέδων που θα έτρωγα ξανά και ξανά.




Πιπεριές που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο μέχρι ν’ αρχίσουν να φουσκώνουν και να τσυτσυρίζουν, μέχρι η φλούδα τους να καψαλιστεί κι η σάρκα τους να μαλακώσει και να γίνουν τόσο αναπάντεχα νόστιμες που στο τέλος, αφού τις πασπαλίσεις με μπόλικο χοντρό αλάτι το οποίο τονίζει ακόμα πιο πολύ την φρουτώδη γεύση τους και τις ραντίσεις με αρκετό ελαιόλαδο, να μη μπορείς να σταματήσεις να τις τρως. Ο τέλειος ουζομεζές, κρασομεζές, μπυρομεζές, τσιπουρομεζές κ.ο.κ. και το ιδανικό συνοδευτικό σε ψητές μπριζόλες, μπιφτέκια και κρεατικά εν γένει.

Παρεμπιπτόντως, μια και μιλάμε για πιπεριές, μη μου πείτε πως το σπετζοφάι δεν είναι το καλύτερο φαγητό με πιπεριές που υπάρχει, ε;









Καψαλισμένες μικρές πράσινες πιπεριές (Padrón)

Οι μικρές αυτές πιπεριές που χρησιμοποίησα ονομάζονται Padrón κι είναι ισπανικής προέλευσης. Οι περισσότερες έχουν απαλή γεύση αλλά κάποιες από αυτές είναι πολύ καυτερές και δεν υπάρχει τρόπος να διακρίνεις ποιά είναι καυτερή και ποιά όχι. Είναι σαν ρώσικη ρουλέτα κι αυτό εντείνει ακόμα πιο πολύ την απόλαυση, τουλάχιστον για μένα.

Αν δεν μπορείτε να τις βρείτε, χρησιμοποιήστε πιπεριές κέρατο (είναι πιο μακριές απ’ τις pimientos de padrón) ή άλλες μικρές πράσινες πιπεριές με απαλή ή κάπως καυτερή γεύση.




Μερίδες: 4 για μεζέ

Υλικά
300 γρ. πράσινες πιπεριές Padrón (ή άλλες αντίστοιχες / δείτε σημείωση πιο πάνω), ξεπλυμμένες και σκουπισμένες
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το φινίρισμα
Χοντρές νιφάδες αλατιού (εγώ χρησιμοποιώ Maldon)

Προετοιμασία
Σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι με βαρύ πάτο, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν κάψει καλά το λάδι, προσθέστε τις πιπεριές σε μια στρώση και τηγανίστε τες απ’ τη μια πλευρά για 2 λεπτά περίπου ή μέχρι η σάρκα τους να μαλακώσει και η φλούδα τους να κάνει φουσκάλες, να "σκάσει" και να καψαλιστεί, χωρίς να τις πειράξετε/μετακινήσετε καθόλου όσο τηγανίζονται γιατί δεν θα "σκάσουν" και καψαλιστούν όπως πρέπει. Επίσης, προσέξτε γιατί το λάδι μπορεί να σας πιτσυλίσει, οπότε αν έχετε σίτα, βάλτε την πάνω στο τηγάνι.
Μόλις είναι έτοιμες απ’ τη μια πλευρά, γυρίστε τις πιπεριές απ’ την άλλη και συνεχίστε το τηγάνισμά τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, για 2 λεπτά περίπου, χωρίς και πάλι να τις πειράξετε.
Αν οι πιπεριές σας είναι μεγαλύτερες, φροντίστε ώστε όλες οι πλευρές τους να τηγανιστούν ομοίως.
Μεταφέρετε σε μια πιατέλα, περιχύστε με μπόλικο ελαιόλαδο και αλατίστε τες με αρκετό αλάτι.
Τρώγονται καλύτερα με το που τηγανιστούν αλλά μπορείτε να τις κρατήσετε σε θερμοκρασία δωματίου αν θέλετε για αργότερα.




9 comments:

  1. Πόσο χαίρομαι που πέρασες ωραία ήμουν έτοιμη να σε ψάξω αλλά λέω μάλλον θα έχει πάει διακοπές. Πολλά φιλιά και να περνάς πάντα όμορφα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου! Να' σαι καλά, φιλιά!!

      Delete
  2. Μπράβο Μάγδα!! Συγχαρητήρια για την προβολή του blog σου.

    Απόλαυσα τις φωτογραφίες σου από το καλοκαίρι σου.
    Να ξαναέρθεις σύντολα σου εύχομαι

    Οι πιπερίτσες ωραίος μεζές ;)

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μάριον!!

      Delete
  3. Συγχαρητήρια, το blog σου αξίζει την προβολή.
    Πάντα έτσι όμορφα να περνάς!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία!

      Delete
  4. Καλησπέρα, που μπορούμε να βρούμε αυτές τις πιπεριές στην Αθήνα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Δυστυχώς δεν ξέρω. Δεν τις έχω δει ποτέ στην Αθήνα.

      Delete