Saturday, December 16, 2017

Μπισκότα βουτύρου κανέλας

Χθες στολίσαμε επιτέλους το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας και άρχισα να συνειδητοποιώ πως πλησιάζουν οι γιορτές! Έχω ξεκινήσει ήδη τα χριστουγεννιάτικα ψησίματα για τα καλά με μελομακάρονα που έφτιαξα τις προάλλες και με κουραμπιέδες που σκοπεύω να φτιάξω λίαν συντόμως, αλλά σήμερα έφτιαξα ένα άλλο είδος μπισκότου που έχω καθιερώσει κάθε χρόνο στις γιορτές. Τα μπισκότα βουτύρου, τα οποία λατρεύω όποια γεύση κι αν έχουν, μα πιο πολύ αυτά με γεύση κανέλας.




Έχω μοιραστεί παλιότερα εδώ στο μπλογκ την συνταγή για μπισκότα βουτύρου βανίλιας και σοκολάτας, και ιδού λοιπόν και της κανέλας, τα οποία έχουν κανέλα όχι μόνο στη ζύμη αλλά και στην κορυφή τους, καθώς τα πασπαλίζω πριν το ψήσιμο με ένα μείγμα ακατέργαστης ζάχαρης Demerara και τριμμένης κανέλας που ενισχύει ακόμα πιο πολύ τη γεύση του μπαχαρικού, χωρίς ωστόσο να είναι υπερβολική, κάνοντάς τα απίθανα.




Ελπίζω να έχετε μπει κι εσείς σε γιορτινό πνεύμα και να έχετε ξεκινήσει να ψήνετε χριστουγεννιάτικα κουλουράκια και μπισκότα. Δοκιμάστε κι αυτά και θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σας φάνηκαν. Κάντε με tag στις φωτογραφίες σας στο instagram αν τα φτιάξετε για να τα δω.

Καλά φουρνίσματα!









Μπισκότα βουτύρου κανέλας πασπαλισμένα με ζάχαρη κανέλας

Το μπισκότο αυτό είναι έντονα βουτυρένιο με ντελικάτη υφή. Είναι για μένα το ιδανικό μπισκότο βουτύρου (shortbread). Δείτε εδώ τις εκδοχές με βανίλια και με κακάο.

Η συνταγή βγάζει γύρω στα 35 μικρά μπισκότα-δεντράκια με ύψος 7 εκ. και πλάτος βάσης 6 εκ. Υπάρχουν ωστόσο πολλά είδη κουπ-πατ με ποικίλα σχέδια και φυσικά δεν περιμένω να έχετε ακριβώς αυτά που έχω εγώ, οπότε αναλόγως με τα κουπ-πατ που διαθέτετε θα βγει και η ποσότητα των μπισκότων.




Μερίδες: γύρω στα 35 μπισκότα

Υλικά
150 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
55 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
20 γρ. corn flour, κοσκινισμένο, συν έξτρα για το αλεύρωμα των κουπ-πατ
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού (5 γρ.) κανέλα σε σκόνη, κοσκινισμένη
Μια πρέζα αλάτι

για την ζάχαρη κανέλας
2 κουταλιές σούπας ακατέργαστη ζάχαρη Demerara σε χοντρούς κόκκους
¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο, μίξερ βάσης ή χειρός, πλαστική μεμβράνη, πλάστης, λαδόκολλα, κουπ-πατ της αρεσκείας σας (δείτε σημείωση πιο πάνω), λαμαρίνα/ταψί για μπισκότα, μικρό επεξεργαστή τροφίμων (όπως μούλτι)


Προετοιμασία
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα "φτερό" του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 8 περίπου λεπτά ή μέχρι να έχετε ένα πολύ κρεμώδες κι αφράτο μείγμα. Προσθέστε τη βανίλια και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι, το corn flour, την κανέλα και το αλάτι και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα. Στην αρχή ίσως να νομίζετε πως δεν πρόκειται να γίνει ζύμη γιατί το μείγμα θα μοιάζει με άμμο αλλά μην ανησυχείτε, μετά από λίγο θα γίνει όπως στην φωτογραφία από κάτω. Θα σφίξει και θα μαζεύεται σε κομμάτια γύρω από το "φτερό" του μίξερ.

Αφαιρέστε τη ζύμη απ' το μπωλ και πλάστε την με τα χέρια σας σε μπάλα κι έπειτα σε δίσκο. Εκεί θα καταλάβετε την υφή της ζύμης, η οποία θα πρέπει να είναι σφιχτή και λεία. Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 45 λεπτά.

Εντωμεταξύ, φτιάξτε την ζάχαρη κανέλας. Σε έναν μικρό επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε τη ζάχαρη και την κανέλα και δουλέψτε για 5 δευτερόλεπτα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Δεν θέλετε επουδενί να σας γίνει σκόνη η ζάχαρη οπότε μην το παρακάνετε. Θέλουμε η ζάχαρη να δώσει τραγανή υφή πάνω από τα μπισκότα.

Καλύψτε τη λαμαρίνα σας με ένα κομμάτι λαδόκολλας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.


Τοποθετήστε την κρύα ζύμη μεταξύ δυο κομματιών λαδόκολλας και ανοίξτε την με τη βοήθεια του πλάστη, σε πάχος 0,5-0,7 εκ. Η λαδόκολλα βοηθάει στο να μην κολλάει η ζύμη πάνω στον πλάστη.
Σ' ένα μικρό μπωλ προσθέστε cornflour. Θα το χρησιμοποιήσετε για το αλεύρωμα του κουπ-πατ. Μ' αυτό τον τρόπο το κουπ-πατ δεν θα κολλάει στη ζύμη του μπισκότου.
Αφαιρέστε από την ανοιγμένη ζύμη το πάνω κομμάτι λαδόκολλας, κόψτε με το κουπ-πατ τα μπισκότα και τοποθετήστε τα στη λαμαρίνα αφήνοντας κενό μεταξύ τους 1,5 εκ.

Σημείωση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή και λεπτή σπαστή σπάτουλα για να ξεκολλήσετε την κομμένη με κουπ-πατ ζύμη απ' την λαδόκολλα και να την βάλετε στο ταψί σας. Έτσι δεν θα χαλάσει το σχέδιο του μπισκότου που έχετε φτιάξει. Γενικά πρέπει να δουλεύετε γρήγορα διότι όσο περνάει η ώρα, η ζύμη ζεσταίνεται και μαλακώνει.

Σημείωση: Ό,τι περισσεύματα ζύμης υπάρχουν, μαζέψτε τα, κάντε τα πάλι μπάλα και βάλτε στο ψυγείο να σφίξει λίγο. Μετά ξανανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη όπως και προηγουμένως και κόψτε με τα κουπ-πατ μπισκότα.


Πασπαλίστε κάθε μπισκότο με την ζάχαρη κανέλας. Βάλτε το ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τα μπισκότα για 8-9 λεπτά ή μέχρι να πάρουν στις άκρες ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα. Θα είναι λίγο μαλακά στο κέντρο τους. Προσέξτε μην τα παραψήσετε.

Σημείωση: Aν χρησιμοποιήσετε κουπ-πατ άλλου μεγέθους και σχήματος, τότε έχετε υπόψη σας ότι ο χρόνος ψησίματος των μπισκότων θ' αλλάξει. Έχετε το νου σας στα μπισκότα όσο ψήνονται για ν' αποφύγετε τυχόν εκπλήξεις.


Αφαιρέστε τη λαμαρίνα απ' το φούρνο και αφήστε τα μπισκότα έτσι για 2 λεπτά. Έπειτα, μεταφέρετε τα μπισκότα σε σχάρα για να κρυώσουν.

Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πριν τα μεταφέρετε σε ένα κουτί κατάλληλο για αποθήκευση μπισκότων.
Μπορείτε να τα κρατήσετε κλεισμένα καλά σε ένα τέτοιο κουτί, σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 εβδομάδα.




2 comments:

  1. ΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ
    Αγαπώ κανέλα!!! και τα μπισκότα βουτύρου!!!
    Καλές Γιορτές!!!!

    ReplyDelete
  2. ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΝΕΛΑΣ !!! Τ'ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ .. ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΚΟΜΑΣΤΟΥN ΣΙΓΟΥΡΑ .. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡTΕΣ !!! RitaD.

    ReplyDelete