Tuesday, January 23, 2018

Σπιτικό φυστικοβούτυρο

Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία. Λατρεύω το φυστικοβούτυρο —ορίστε, το’ πα— και θα μπορούσα να το τρώω επί καθημερινής βάσεως αν δεν ήταν τόσο καταραμένα παχυντικό και δεν χρειαζόταν εφτά συνεχείς μέρες επίπονης άσκησης για να το κάψω. Εδώ μετά βίας αντέχω δυο! Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση για άλλη μέρα.




Ναι, λατρεύω το φυστικοβούτυρο και κάποτε ήμουν ψιλοεθισμένη στο να το τρώω, αυτό του εμπορίου μάλιστα, το ανθυγιεινό, αλλά όταν συνειδητοποίησα πως μπορώ να το φτιάξω μόνη μου, χωρίς όλα τα περιττά, επιβλαβή συστατικά, την επιπλέον ζάχαρη και το αλάτι, τότε όλα άλλαξαν. Διότι μπορεί να εξακολουθεί να έχει πολλές θερμίδες, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, είναι όμως υγιεινό. Κι αυτό δεν είναι και λίγο, έτσι;




Αν και το κάσιους-βούτυρο είναι το καλύτερο άλειμμα από ξηρούς καρπούς που υπάρχει κατά την ταπεινή μου γνώμη, το φυστικοβούτυρο έχει κάτι το οποίο το κάνει ανεξήγητα δελεαστικό.




Ο καλύτερος και πιο απλός τρόπος για να το απολαύσεις είναι αλειμμένο πάνω σε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί, ενίοτε πασπαλισμένο με μερικές επιπλέον νιφάδες θαλασσινού αλατιού που το κάνουν ακόμα νοστιμότερο, μέσα στην αγαπημένη γκρανόλα σου, μέσα απ’ το βάζο μ’ ένα κουταλάκι στα κρυφά για να μη σε πάρουν χαμπάρι, σε γλυκά κάθε λογής —αν σας πω ότι έρχεται συνταγή brownies με φυστικοβούτυρο τί θα πείτε;—, σε αλμυρές σάλτσες, ειδικά ασιατικής προέλευσης, σε stri-fry, σε σε σε. Άπειρες οι επιλογές.




Είναι γρήγορο και πανεύκολο να φτιαχτεί, και το μόνο που χρειάζεστε είναι έναν δυνατό επεξεργαστή τρφίμων.
Ιδού λοιπόν, το δικό μου φυστικοβούτυρο.









Σπιτικό φυστικοβούτυρο

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ωμά φυστίκια τα οποία θα καβουρντίσετε εσείς στο φούρνο καθώς έτσι θα είναι πιο αρωματικά και η γεύση του φυστικοβούτυρου θα είναι σαφώς καλύτερη.

Μπορείτε να παραλείψετε το ½ κουταλάκι ζάχαρης Demerara αν και πιστεύω πως χαρίζει μια ανεπαίσθητη καραμελένια γεύση στο άλειμμα που είναι ενδιαφέρουσα.




Γίνεται 1 γεμάτη κούπα φυστικοβούτυρο

Υλικά
250 γρ. ωμά, ανάλατα φυστίκια
30 ml (2 κουταλιές σούπας) φυστικέλαιο (ή κάποιο άλλο ελαφρύ σπορέλαιο)
½ κουταλάκι γλυκού θαλασσινό αλάτι σε μορφή νιφάδων (χρησιμοποιώ Maldon) ή απλό θαλασσινό χοντρό αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη Demerara (θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και ζάχαρη καρύδας)

Ειδικά εργαλεία: μικρό ταψί, λαδόκολλα, επεξεργαστής τροφίμων (κατά προτίμηση με δυνατό μοτέρ γιατί θα είναι σε συνεχή λειτουργεία για μερικά λεπτά)


Προετοιμασία
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180°C.

Καλύψτε τον πάτο ενός μικρού ταψιού με λαδόκολλα κι απλώστε από πάνω τα φυστίκια σε μια στρώση. Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε τα φυστίκια για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα ενδιάμεσα για να ψηθούν ομοιόμορφα κι από τις δυο πλευρές και να καβουρντιστούν. Να τα έχετε το νου σας γιατί μπορεί να αρπάξουν.

Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο κι αφήστε τα φυστίκια να κρυώσουν εντελώς πάνω στο ταψί. Έπειτα, βάλτε τα μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων και ψλοαλέστε τα. Προσθέστε το φυστικέλαιο και συνεχίστε να τα αλέθετε μέχρι ν’ αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους και να έχουν κάπως κρεμώδη υφή, για περίπου 3 λεπτά, περνώντας τα τοιχώματα του κάδου με μια σπάτουλα στα μέσα του χρόνου. Σ’ αυτό το σημείο, το άλειμμα θα είναι ελαφρώς κοκκώδες. Προσθέστε το αλάτι και την ζάχαρη Demerara και συνεχίστε να αλέθετε για άλλα 2-3 λεπτά ή μέχρι τα φυστίκια να ρευστοποιηθούν, σταματώντας και πάλι στα μισά του χρόνου ώστε να καθαρίσετε τα πλαϊνά τοιχώματα του κάδου του επεξεργαστή τροφίμων με μια σπάτουλα. Σε περίπτωση που προτιμάτε το φυστικοβούτυρο πιο κοκκώδες (crunchy), προσθέστε προς το τέλος μερικά επιπλέον φυστίκια.

Αδειάστε το σ’ ένα καθαρό, αεροστεγές γυάλινο βαζάκι.

Διατηρείται στο ψυγείο έως 3 εβδομάδες.




5 comments:

  1. Καταπληκτικές φωτογραφίες!
    Αυτό το πορτοκαλένιο φυστικοβούτυρο με τον γκρι καμβά στο φόντο!
    Για μένα η φώτο (Νο 09) της κάτοψης του βάζου με το μαχαίρι αφημένο στο στόμιο,
    πλημμυρισμένο στο φυστικοβούτυρο και με το όνομα του μπλογκ, ακριβώς επάνω
    στη σκιά, πλησιάζει την τελειότητα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μίνα, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Να' σαι καλά :)

      Delete
  2. Φαίνεται τέλειο!! Μου αρέσει και εμένα πολύ το φυστικο βούτυρο και το φουντουκοβούτυρο! Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν έχω δυνατό πολυκόφτη και το απλό multi που έχω δεν αντέχει να δουλεύει τόση ώρα. Εσύ τι επεξεργαστή τροφίμων χρησιμοποιείς;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα και σ' ευχαριστώ! Χρησιμοποιώ ένα μεγάλο Magimix (δες το εδώ) το οποίο έχει δυνατό μοτέρ και αντέχει. Αλλά αν έχεις μικρό, μπορείς να το κάνεις σταδιακά. 1-2 λεπτά, περίμενε 10, ξανά 1-2 λεπτά κοκ.

      Delete
  3. Κι εμείς το λατρεύουμε οικογενειακώς! Το έχεις δοκιμάσει σκέτο πάνω σε μπανάνα ή μήλο;

    ReplyDelete