Tuesday, January 2, 2018

Σοκολατένιο fudge με φουντούκια και κουραμπιέδες (ή άλλο μπισκότο βουτύρου)

Καλή Χρονιά! Ευτυχισμένο το 2018 με υγεία και αγάπη για όλους! Σας εύχομαι το νέο έτος να σας φέρει ό,τι ποθείτε κι ακόμα περισσότερα!




Χθες, την πρώτη μέρα του χρόνου, μαγείρεψα πολύ. Σιγομαγειρεμένο αρνίσιο μπουτάκι στο φούρνο με πατάτες και αυτό το fudge. Διότι καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών δεν έχω φτιάξει ούτε ένα σοκολατένιο γλυκό και άρχισα να έχω συμπτώματα στέρησης.



Αυτό είναι το ευκολότερο και νοστιμότερο fudge που υπάρχει. Κουβερτούρα και λίγη σοκολάτα γάλακτος, ζαχαρούχο γάλα, μια στάλα βανίλια και μια υποψία καφέ εσπρέσσο, μια γεμάτη χούφτα ψιλοκομμένα φουντούκια και κουραμπιέδες που έχουν περισσέψει, ή για όσους δεν έχουν κουραμπιέδες, άλλα μπισκότα βουτύρου που μπορεί να σας βρίσκονται.




Κομμένο σε μικρά κυβάκια, δυο μπουκιές όλο κι όλο, είναι το πιο νόστιμο κι εθιστικό γλυκάκι που μπορεί κανείς να ευχαριστηθεί οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Ελπίζω να σας αρέσει όσο και σε εμάς.









Σοκολατένιο fudge με φουντούκια και κουραμπιέδες (ή άλλο μπισκότο βουτύρου)

Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας σοκολάτα. Θα κάνει την διαφορά.
Η υφή του fudge είναι ελάχιστα μαστιχωτή, συνεκτική, και η γεύση του άκρως σοκολατένια με νότες φουντουκιού και βουτυράτου μπισκότου.




Μερίδες: 56 μικρά κομμάτια

Υλικά
400 γρ. ζαχαρούχο γάλα (1 κονσέρβα)
425 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα κουβερτούρα (55-60% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
85 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα γάλακτος (τουλάχιστον 35% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
40 γρ. (2 κουταλιές σούπας) ανάλατο βούτυρο
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουταλάκι γλυκού φρεσκοκομμένο καφέ εσπρέσσο (ή στιγμιαίο εσπρέσσο σε σκόνη)
Μια πρέζα αλάτι
100 γρ. ασπρισμένα φουντούκια, ψιλοκομμένα
3-4 μικροί κουραμπιέδες (οι δικοί μου ήταν δυο μπουκιές ο καθένας) ή άλλα μπισκότα βουτύρου, θρυμματισμένα/σπασμένα με το χέρι (αν χρησιμοποιείτε κουραμπιέδες, αφαιρέστε όση άχνη ζάχαρη μπορείτε)

Λίγο σπορέλαιο για το λάδωμα της φόρμας

Ειδικά εργαλεία: τετράγωνη φόρμα 20x20 εκ., πλαστική μεμβράνη, λαδόκολλα


Προετοιμασία
Λαδώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας με λίγο σπορέλαιο και καλύψτε με δυο κομμάτια πλαστικής μεμβράνης που να προεξέχουν αρκετά απ’ τη φόρμα για να μπορούν να καλύψουν από πάνω το fudge. Επίσης θα λειτουργήσουν και ως χερούλια για να αφαιρέσετε το fudge απ’ τη φόρμα αφότου κρυώσει και σφίξει.

Σ’ ένα πυρίμαχο, γυάλινο μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το ζαχαρούχο γάλα, τις σοκολάτες, το βούτυρο, την βανίλια, τον εσπρέσσο και το αλάτι και τοποθετήστε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί). Ανακατεύετε συνεχώς με μια πυρίμαχη σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσουν οι σοκολάτες και το βούτυρο, και να έχετε ένα λείο μείγμα. Θα είναι κάπως πηχτό.

Αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ’ την κατσαρόλα και προσθέστε τα ψιλοκομμένα φουντούκια και τους θρυμματισμένους κουραμπιέδες (ή άλλα μπισκότα βουτύρου), και με την σπάτουλα ανακατέψτε ώστε να κατανεμηθούν ισομερώς μέσα στο μείγμα του fudge.
Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με την σπάτουλα. Αν τυχόν έχει βγει λίπος στην επιφάνεια, αφαιρέστε το με ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας ακουμπώντας το απαλά πάνω στο fudge. Καλύψτε με την πλαστική μεμβράνη και αφήστε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε στο ψυγείο κι αφήστε για 4 περίπου ώρες ή μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει.

Ξετυλίξτε την πλαστική μεμβράνη πάνω από το fudge και χρησιμοποιήστε την για να το σηκώσετε μέσα από την φόρμα. Απλώστε ένα κομμάτι λαδόκολας σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και αναποδογυρίστε επάνω της το fudge. Αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και με ένα μακρύ και λεπτό μαχαίρι, κόψτε το fudge σε 56 μκρά κομμάτια.

Μπορείτε να κρατήσετε το fudge στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, καλυμμένο με λαδόκολλα και πλαστική μεμβράνη.




5 comments:

  1. Πάρα πολύ ωραία, τα κρύβω να μην τα δει ο Θ. και θέλει να τα φτιάξω έχουμε φάει πολύ.Πολλά φιλιά και καλή χρονιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή χρονιά Ξανθή μου και ό,τι επιθυμείς για σένα και την οικογένεια! Πολλά φιλιά!!

      Delete
  2. Τελεια φαινονται Μάγδα! Ο,τι φτιάχνεις ειναι πειρασμός, θελω να το φτιάξω. Σήμερα φτιάξαμε με τον γιο μου τα μπισκοτάκια σου κανέλας!!! Οτι και να πω είναι λιγο .. μυρωδιά και γεύση...

    ReplyDelete
  3. Περασα για ευχες Μαγδα μου.Καλη χρονια σας ευχομαι και για οτι επιθυμειτε τα καλυτερα.Κερνιεμαι ενα σοκολατακι και φευγω.φιλια.

    ReplyDelete
  4. τελεια!! ωραια ιδεα να ξιοποιησεις κουραμπιεδες! φαινονται λαχταριστα και σιγουρα ο καφες τα απογειωνει

    ReplyDelete