Sunday, February 4, 2018

Ωμά brownies

Ωμά brownies ή, αλλιώς, brownies που δεν θέλουν ψήσιμο. Γιατί κάποιες φορές δεν έχεις χρόνο ή διάθεση ν’ ανάψεις τον φούρνο, αν κι εδώ που τα λέμε μες στο καταχείμωνο ίσως να μη σε χάλαγε και τόσο αφού θα σου ζέσταινε και το σπίτι.




Ωμά brownies γιατί θες κάτι πιο υγιεινό και θρεπτικό απ’ τα κοινά brownies, κι ένα γλυκό ικανό να σε απαλλάξει απ’ τις τύψεις που συνήθως νιώθεις έπειτα από μια έφοδο μέσα στο κουτί με τα γλυκά ή τα μπισκότα.


Ωμά brownies που είναι λιγότερο γλυκά απ’ τ’ άλλα brownies χωρίς ωστόσο να υπολείπονται σε γεύση ή υφή. Φτιαγμένα με βασιλικούς χουρμάδες Medjool που έχουν έντονα καραμελένια γεύση και υφή ζουμερή και μαλακιά, με διάφορους ξηρούς καρπούς —αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια— με ακατέργαστο ωμό κακάο (αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το κοινό), με μια ιδέα εσπρέσσο και με σιρόπι σφενδάμου για επιπρόσθετη γλύκα.




Έχουν έντονη τη γεύση των ξηρών καρπών, με πλούσια γεύση απ’ το κακάο και τους χουρμάδες, και δεν είναι πολύ γλυκά, με μια υπέροχη ισορροπία οξύτητας και πικράδας απ’ το κακάο και τον εσπρέσσο. Είναι fudgy, συνεκτικά, μαλακά και τραγανά ταυτόχρονα, και ξέρω πως αυτό θα ακουστεί παράξενο αλλά η γεύση τους μου θυμίζει nutella, δίχως όμως την υπερβολική γλυκύτητα.




Υπάρχει αρμονία στις γεύσεις αυτών των ωμών brownies κι είναι ιδανικά για όλους εσάς που εκτιμάτε την διακριτή γεύση του κάθε υλικού παρά το να τρώτε κάτι που είναι πάρα πολύ γλυκό.




Απολαύστε τα το πρωί καθώς θα σας δώσουν ενέργεια για την ημέρα που ξεκινά, με τον απογευματινό καφέ σας ή ως μεταμεσονύχτιο σνακ που θα ικανοποιήσει άριστα τις επικίνδυνες, για πολλούς, βραδινές λιγούρες.









Ωμά brownies

Αυτά τα brownies δεν είναι πάνω από δυο μπουκιές το ένα. Εννοείται πως μπορείτε να τα φτιάξετε και μεγαλύτερα αν προτιμάτε.

Χρησιμοποιώ βασιλικούς χουρμάδες (Medjool) γιατί είναι μεγάλοι, στρουμπουλοί, μαλακοί και ζουμεροί κι έχουν μια απίθανη καραμελένια γεύση. Δεν θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος χουρμά αλλά σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τους βρείτε και χρησιμοποιήσετε άλλους, αν είναι πολύ ξεροί, μουλιάστε τους για λίγο σε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού για να μαλακώσουν κι έπειτα χρησιμοποιήστε τους στη συνταγή.


Μερίδες: 20 brownies

Υλικά
70 γρ. αμύγδαλα με φλούδα
45 γρ. καρύδια
30 γρ. ακατέργαστο ωμό κακάο σε σκόνη (ή ολλανδικό κακάο), συν έξτρα για το πασπάλισμα των brownies
Μια πρέζα φρεσκοαλεσμένο καφέ εσπρέσσο (ή στιγμιαίο εσπρέσσο σε σκόνη)
Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
160 γρ. βασιλικούς χουρμάδες Medjool (βάρος με το κουκούτσι)
1½ κουταλιά σούπας σιρόπι σφενδάμου καλής ποιότητας
20 γρ. ασπρισμένα φουντούκια, χοντροκομμένα

Ειδικά εργαλεία: επεξεργαστής τροφίμων, στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση και διάμετρο 15 εκ., λαδόκολλα, πλαστική μεμβράνη


Προετοιμασία
Στο μπωλ του επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε τα αμύγδαλα και τα καρύδια και ψιλοαλέστε τα. Έπειτα προσθέστε το κακάο, τον εσπρέσσο και το αλάτι και δουλέψτε τα μέχρι να αναμειχθούν με τους ξηρούς καρπούς. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καθαρό μπωλ και αφήστε στην άκρη.

Αφαιρέστε τα κουκούτσια απ’ τους χουρμάδες και προσθέστε τους στο μπωλ του επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το σιρόπι σφενδάμου και δουλέψτε το μείγμα μέχρι να έχετε μια κολλώδη μπάλα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα άλλο καθαρό μπωλ, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.

Επιστρέψτε το μείγμα ξηρών καρπών-κακάου στο μπωλ του επεξεργαστή τροφίμων και ενώ αυτός δουλεύει, ρίξτε σταδιακά το μείγμα των χουρμάδων, μισή χούφτα κάθε φορά, μέσα από την τρύπα στην κορυφή του καπακιού του επεξεργαστή και δουλέψτε το μείγμα μέχρι να έχετε συνεκτικά και υγρά ψίχουλα που όταν τα πιέσετε μέσα στο χέρι σας να κρατάνε ως συμπαγής μάζα.

Αδειάστε το μείγμα των brownies μέσα σ’ ένα μπωλ, προσθέστε τα χοντροκομμένα φουντούκια και αναμείξτε με μια σπάτουλα ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα.


Καλύψτε τον πάτο της φόρμας με ένα κομμάτι λαδόκολλας (μετά τοποθετήστε τα πλαϊνά της φόρμας και ασφαλείστε ώστε η λαδόκολλα να προεξέχει από τον πάτο της φόρμας) και αδειάστε μέσα το μείγμα των brownies. Απλώστε το μέσα στη φόρμα πιέζοντάς το με το χέρι σας και ισιώστε την κορυφή. Θα πρέπει το μείγμα να είναι σφιχτό. Μπορείτε είτε να το αφήσετε στρογγυλό είτε να κάνετε ό,τι έκανα εγώ και να το αφαιρέσετε απ’ τη φόρμα μαζί με την λαδόκολλα και να το φορμάρετε σε τετράγωνο σχήμα, πιέζοντάς το απ’ τα πλάγια (ακουμπώντας την λαδόκολλα, όχι το μείγμα, για να μην μαλακώσει). Φροντίστε να ισιώσετε απαλά και την κορυφή των brownies γιατί από την πίεση θα υπερυψωθεί στα πλάγια. Το δικό μου βγήκε τετράγωνο 14 εκ. με πάχος 2 εκ.

Αφού το φορμάρετε, διπλώστε από πάνω την λαδόκολλα και καλύψτε καλά με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε στην κατάψυξη για 30 λεπτά για να σφίξει.
Έπειτα, αφαιρέστε την μεμβράνη κι αφού βεβαιωθείτε πως το μείγμα έχει σφίξει καλά, κόψτε τα brownies σε 20 κομμάτια (2 μπουκιές το καθένα).

Αν σκοπεύετε να τα φάτε άμεσα, πασπαλίστε την κορυφή με κακάο και σερβίρετε, αλλιώς πασπαλίστε με κακάο όταν σκοπεύετε να τα σερβίρετε.

Διατηρούνται στο ψυγείο, καλυμμένα καλά με λαδόκολλα και πλαστική μεμβράνη, ή σε μια αεροστεγή συσκευασία/τάπερ, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Διατηρούνται στην κατάψυξη για 2 μήνες.


5 comments:

  1. Πολύ δελεαστικά, καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Ξανθή μου, καλή εβδομάδα να έχεις!!

      Delete
  2. τι ωραια πρωτοτυπη ιδεα!! φαινονται λαχταριστα κ ακρως σοκολατενια παρολο που δν εχουν πολυ κακαο

    ReplyDelete
  3. Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Έγινε καταπληκτικό και το καλύτερο είναι ότι το τρως χωρίς τύψεις

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Ελένη!!

      Delete