Sunday, April 15, 2018

Πατατοσαλάτα με αβγά, καρότο και μπαχαρικά

Πατατοσαλάτα με αβγά γιατί μου περίσσεψαν αβγά απ’το Πάσχα, αλλά η αλήθεια είναι πως θα μπορούσα να την έχω φτιάξει οποιαδήποτε άλλη στιγμή διότι τ’ αβγά τ’ αγαπάμε σ’ αυτό το σπίτι. Τα τρώμε τακτικά και χωρίς ενδοιασμούς. Τηγανητά, ποσέ, βραστά, πάντα μελάτα εκτός κι αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσω σε σαλάτες σαν κι αυτή.




Εκτός από λάτρεις των αβγών είμαστε και λάτρεις των σαλατών και προσωπικά τις τρώω ως κυρίως γεύμα πάρα πολύ συχνά. Μαγιονέζα εντούτοις δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ στα πιάτα μου εκτός κι αν πιστεύω πως θα κάνουν την διαφορά, όπως σε αυτή την σαλάτα.




Σαλάτα με πατάτα, από αυτές που όταν βράσουν δημιουργούν μια επιφάνεια τραχιά που θα αιχμαλωτίσει όλη τη γεύση απ’ τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και την μαγιονέζα. Σφιχτοβρασμένα αβγά. Τριμμένο καρότο για το χρώμα και την γλύκα του. Φρέσκα κρεμμυδάκια για την διακριτική τους κάψα και ζωηρή γεύση. Πλατύφυλλο μαϊντανό, εννοείται, και πριν έρθω στην Ολλανδία ούτε καν ήξερα πως υπήρχε ο σγουρός (ο οποίος είναι τόσο άθλιος που απορώ γιατί υπάρχει). Μπαχαρικά, γιατί τί θα ήταν η μαγειρική δίχως αυτά και επίσης γιατί, όσοι έχετε καταλάβει πώς μαγειρεύω, για μένα τα μπαχαρικά είναι α-πα-ραί-τη-τα. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για την πλούσια υφή και γεύση του και λίγο ξίδι από κόκκινο κρασί για την ήπια οξύτητά του.




Γλυκιά πάπρικα, ξερός δυόσμος, καρδάμωμο, τζίντζερ, κύμινο, όλα παρόντα αλλά επουδενί υπερβολικά, δίνοντας άλλη γευστική διάσταση στην απλή κατά τα άλλα σαλάτα, κάνοντάς την υπερνόστιμη. Χορταστική αλλά όχι βαριά, άνετα μπορεί να φαγωθεί ως κυρίως γεύμα ή να σερβιριστεί ως μέρος ενός γεύματος.









Πατατοσαλάτα με αβγά, καρότο και μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά (σε αυτή την περίπτωση το κύμινο και το καρδάμωμο) είναι καλό να τα αλέθετε οι ίδιοι λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε γιατί να είναι πιο αρωματικά και γευστικά.




Μερίδες: 2 ως κυρίως γεύμα ή 6 ως σαλάτα

Υλικά
3 πατάτες, καθαρισμένες, βρασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια (βάρος βρασμένες 400 γρ.)
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη (150 γρ.)
8 βραστά αβγά (μεσαίου μεγέθους), σφιχτά, κομμένα σε μικρά κομμάτια
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
Μια γεμάτη χούφτα φρέσκο μαϊντανό (φύλλα και κοτσανάκια), ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι γλυκού κύμινο σε σκόνη
½ κουταλάκι γλυκού ξερό δυόσμο, τριμμένο καλά
¼ κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά (όχι καπνιστή)
¼ κουταλάκι γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (γύρω στα 20 γυρίσματα του μύλου)
3 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
85 γρ. μαγιονέζα (γύρω στις 3 γεμάτες κουταλιές σούπας)


Προετοιμασία
Σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τις κομμένες πάτατες, το τριμμένο καρότο, τα κομμένα αβγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, όλα τα μπαχαρικά και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε ώστε να αναμειχθούν τα υλικά και προσθέστε το ελαιόλαδο, το ξίδι και την μαγιονέζα. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα τα υλικά και δοκιμάστε. Προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται.

Μεταφέρετε σε σαλατιέρα ή σε ατομικά πιάτα και σερβίρετε.

Κρατάει καλά στο ψυγείο για 2 μέρες, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη.




5 comments:

  1. Πάντα μου μένουν αυγά. Αν κι είμαστε κι εμείς του βραστού αυγού τα πασχαλινά πάντα μένουν. Εκανα κι εγω μια αυγοσαλάτα απλή. Και ναι η μαγιονέζα που & που χρειάζεται.

    Αλλα η δική σου μου αρεσει πολυ με τα μπαχαρικά ;)
    Πάντα δημιουργείος εξαιρετικά πιάτα με τα μπαχαρικά!!

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  2. Την έχω φτιάξει 3-4 φορές από τότε Μάγδα, βράζοντας επίτηδες αυγά, αφού δε βάφω αυγά το Πάσχα. Βραστό δεν μου αρέσει ιδιάιτερα το αυγό, αλλά έτσι σε σαλάτα το τρώω πιό ευχάριστα. Και όπως έγραψε και η προηγούμενη οπαδός σου, τα μπαχαρικά κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή! Προστέθηκε στα αγαπημένα!

    Επίσης, τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να μαγειρεύω με υλικά που αφήνουν μηδενικά απόβλητα και τυχαίνει όλα τα υλικά της συνταγής αυτής να μπορούν να αγοραστον χωρίς να αφήνουν ούτε ένα σκουπιδάκι (εννοείται βέβαια ότι όλα τα μπαχαρικά αγοράζονται χύμα και όχι στα πλαστικά τους σακουλάκια, αλλά δεν έχω τέτοια δυνατότητα ακόμη εδώ κοντά μου. Πού θα πάει όμως!)

    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Αγγελική. :)

      Delete
  3. καλησπέρα σας,

    μία απορία προκειμένου να φτιάξω τη συνταγή. το καρδάμωμο τι είναι;;

    Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Είναι το κακουλέ.

      Delete