Tuesday, May 29, 2018

Μαριναρισμένο ψαρονέφρι σουβλάκι, πλιγούρι με μούσμουλα και σταφίδες, πιπεριές Φλωρίνης, τζατζίκι και ψωμί λαδορίγανη

Όταν με εμπνέει ένα υλικό μπορεί να με οδηγήσει στην δημιουργία ενός παραδεισένιου κέικ (ναι, είμαι ερωτευμένη παράφορα με το κέικ μου με μούσμουλα), αλλά και στην δημιουργία μιας πανδαισίας σαν αυτήν εδώ, ικανή να ξετρελάνει κόσμο.




Όλα ξεκίνησαν με τα μούσμουλα. Ήθελα να τα χρησιμοποιήσω σ’ ένα αλμυρό πιάτο και σκέφτηκα γιατί όχι σ’ ένα πλιγούρι; Ναι! Αυτή ήταν μια θαυμάσια ιδέα. Με μπαχαρικά και μυρωδικά που θα ταιριάξουν με την φρουτώδη γεύση τους, με μαύρες σταφίδες και πετιμέζι να εξισορροπήσουν την ξινούτσικη χροιά τους, με δυόσμο που θα φρεσκάρει όλο το πιάτο. Ναι, αυτό ήταν.




Έλα όμως που είμαστε κρεατοφάγοι σε τούτο το σπιτικό και δε λέω, καλό το πλιγούρι, αλλά για να μας πιάσει θέλουμε και το κρεατάκι μας. Αμέσως, ως γνήσια Ελληνίδα, το μυαλό μου πήγε στο χοιρινό σουβλάκι αλλά δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω λιπαρό κρέας. Γι’ αυτό και προτίμησα να το φτιάξω με ψαρονέφρι, το οποίο είναι πιο ελαφρύ ακόμα κι από το στήθος κοτόπουλου, κι είναι τρυφερό και υπερνόστιμο αν ψηθεί σωστά.




Μπορεί το παραδοσιακό χοιρινό καλαμάκι να φτιάχνεται με λαιμό που είναι τίγκα στο λίπος, τίγκα στην γεύση κι είναι το καλύτερο που υπάρχει για σουβλάκι αλλά πιστέψτε με, αυτό εδώ ήταν α-πί-θα-νο, και κυρίως διότι το μαρινάρισα, κάτι που συνετέλεσε όχι μόνο στην τελική γεύση αλλά και στην τρυφεράδα του.




Το μαρινάρισα λοιπόν από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μείγμα ελαιόλαδου, ξιδιού, λεμονιού, ρίγανης και δεντρολίβανου μεταξύ άλλων και την επόμενη μέρα, το πέρασα σε ξύλινα καλαμάκια μαζί με κόκκινο κρεμμύδι και πράσινη πιπεριά.




Μαζί με ένα βαρβάτο τζατζίκι (όσοι σκορδομανείς προσέλθετε), πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και καψαλισμένες στο μαντεμένιο γκριλ, ψωμάκι λαδορίγανη και μπόλικες μπύρες, έγινε ένα τσιμπούσι ανεπανάληπτο που ήταν απόλυτα ισορροπημένο σε γεύσεις και υφές.




Τρυφερό και ζουμερό κρέας, εύχυμες πιπεριές με καπνιστή γεύση, πηχτό και δροσερό γιαούρτι, κριτσανιστό ψωμί και μοναδικές γεύσεις απ’ το βαθιά γήινο πλιγούρι, ελαφρά καυτερές και πικάντικες, με έντονα, εκπληκτικά αρώματα, με φρεσκάδα απ’ τον δυόσμο, γλύκα από τις σταφίδες και μελένια οξύτητα απ’ το πετιμέζι, ζουμεράδα απ’ τα μούσμουλα και τραγανή υφή από τ’ αμύγδαλα.




Υπάρχει μια απίστευτη ποικιλία γεύσεων και υφών σε αυτό το ολοκληρωμένο γεύμα το οποίο λατρέψαμε απόλυτα και το τιμήσαμε δεόντως. Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε κι εσείς ακόμα πιο πολύ!









Μαριναρισμένο ψαρονέφρι σουβλάκι, πλιγούρι με μούσμουλα και σταφίδες, πιπεριές Φλωρίνης, τζατζίκι και ψωμί λαδορίγανη

Χρησιμοποιώ μαντεμένιο γκριλ το οποίο τοποθετώ απευθείας πάνω στη φωτιά (έχω μάτια γκαζιού). Αν δεν έχετε κάτι αντίστοιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γκριλιέρα-τηγάνι (κατά προτίμηση βαριά και καλής ποιότητας- κάνει τη διαφορά στο ψήσιμο) ή να ψήσετε στα κάρβουνα.

Έχετε υπόψη σας πριν ξεκινήσετε ότι θα πρέπει να μαρινάρετε το κρεάς απ’ το προηγούμενο βράδυ.

Το πλιγούρι μπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί και με ψάρι ή μόνο με φέτα ή και γιαούρτι. Επίσης, θα του ταίριαζαν και βερύκοκα αν δεν βρείτε μούσμουλα.




Μερίδες: αρκετά για 4 άτομα

Υλικά

για το χοιρινό σουβλάκι (γίνονται 9-10 μεγάλα καλαμάκια)

για την μαρινάδα
4 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξίδι από λευκό κρασί
1 κουταλιά σούπας φρεστυμμένο χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια γλυκού ξερή ρίγανη
2 κουταλάκια γλυκού ξερός δυόσμος
1 ξερό φύλλο δάφνης, κομμένο στα τέσσερα
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κοπανισμένες ελαφρά
1 κουταλάκι γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 8-9 γυρίσματα του μύλου

600 γρ. χοιρινό ψαρονέφρι, κομμένα σε μικρά ίσα κομμάτια (5-6 εκ.)

1-2 πράσινες πιπεριές, κομμένες σε λίγο μεγαλύτερα κομμάτια απ’ το χοιρινό
1 κόκκινο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε λίγο μεγαλύτερα κομμάτια απ’ το χοιρινό
Αλάτι

Λεμόνι, για το σερβίρισμα

για το πλιγούρι
3 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη ή στο μούλτι
7 λωβούς καρδάμωμου, σπασμένους πολύ ελαφρά
2 ξερά φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο ή pul biber
40 γρ. μαύρη σταφίδα κορινθιακή
2 κουταλιές σούπας ασπρισμένα μισά αμύγδαλα
300 γρ. χοντρό πλιγούρι
1 κουταλιά σούπας πετιμέζι
600 γρ. καυτό νερό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
230-250 γρ. μούσμουλα (βάρος μετά το καθάρισμα 200 γρ.), κομμένα σε κομμάτια (διαβάστε εδώ πώς να τα καθαρίσετε)
2-3 κλωναράκια φρέσκου δυόσμου, μόνο τα φύλλα (κρατήστε ¼ από αυτά για το σερβίρισμα)

για το τζατζίκι
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
70 γρ. αγγούρι καθαρισμένο (και ξεσποριασμένο κατά προτίμηση), κομμένο σε μικρά κυβάκια
3-4 σκελίδες σκόρδο (αναλόγως πόσο δυνατό το θέλετε), καθαρισμένες και πολτοποιημένες ή ψιλοτριμμένες
Μια χούφτα φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

για τις πιπεριές
4 πιπεριές Φλωρίνης
Αλάτι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

για το ψωμί
Χοντροκομμένες φέτες χωριάκου ψωμιού ή μπαγκέτας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Ξερή ρίγανη

Λεμόνι, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: ξύλινα καλαμάκι για σουβλάκι, μαντεμένιο γκριλ ή γκριλιέρα-τηγάνι


Προετοιμασία

για το χοιρινό σουβλάκι
Ξεκινήστε το μαρινάρισμα το προηγούμενο βράδυ.
Σ’ ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ, προσθέστε όλα τα υλικά της μαρινάδας και αναμείξτε μ’ ένα κουτάλι. Προσθέστε το κρέας και ανακατέψτε καλά. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο.


Την επόμενη μέρα, βάλτε τα ξύλινα καλαμάκια σε νερό να μουλιάσουν για τουλάχιστον μισή ώρα.
Ζεστάνετε το μαντεμένιο γκριλ (ή γκριλιέρα-τηγάνι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Εγώ το λαδώνω ελαφρά με λίγο ηλιέλαιο πριν το ζεστάνω.
Έπειτα, περάστε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το χοιρινό στα καλαμάκια. Ξεκινήστε με ένα κομμάτι πιπεριά, μετά 2 κομμάτια χοιρινό, ένα κομμάτι κρεμμύδι, 2 χοιρινό και τελειώστε με πιπεριά. Μην πετάξετε την μαρινάδα που έχει απομείνει στο μπωλ.
Μόλις τα ετοιμάσετε όλα, αλατίστε καλά και τοποθετήστε πάνω στο προθερμασμένο γκριλ. Αμέσως πάρτε το κλωναράκι δεντρολίβανου από την μαρινάδα, και μ’ αυτό αλείψτε τα σουβλάκια με τα υγρά της μαρινάδας που έχει απομείνει. Πετάξτε το δεντρολίβανο.
Ψήστε τα σουβλάκια για 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και τα υγρά του κρέατος που βγαίνουν να είναι διάφανα. Μην τα παραψήσετε για να παραμείνει τρυφερό το κρέας.
Σερβίρετε με μπόλικο χυμό λεμονιού στυμμένο από πάνω.

για το πλιγούρι
Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το καρδάμωμο, τη δάφνη, το μπούκοβο, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και σωτάρετε για 1-2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τ’ αρώματά τους. Ρίξτε το πλιγούρι και σωτάρετε ελαφρά. Έπειτα προσθέστε το πετιμέζι και το νερό, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά. Μόλις πάρει βράση, βάλτε το καπάκι, κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για 10-15 λεπτά. Σ’ αυτό το σημείο το πλιγούρι θα πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμο. Προσθέστε τα κομμένα μούσμουλα και τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και ανακατέψτε απαλά. Συνεχίστε το μαγείρεμα στο χαμηλό μέχρι το πλιγούρι να είναι έτοιμο και να έχει πιεί όλο το νερό. Δεν θα πρέπει να είναι λαπάς ή al dente, αλλά θα πρέπει να είναι μαλακό και να παραμένει κάπως σπυρωτό. Αποσύρετε από τη φωτιά κι αφήστε με κλειστό το καπάκι για 10 λεπτά. Έπειτα, αφρατέψτε το με ένα πιρούνι.
Σερβίρετε πασπαλισμένο με μερικά μικρά, ολόκληρα φύλλα δυόσμου.


για το τζατζίκι
Καλό είναι να το φτιάξετε καμιά ώρα πριν το σερβίρετε.
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε όλα τα υλικά και αναμείξτε καλά μ’ ένα κουτάλι. Ελέγξτε ότι έχει αρκετό αλάτι.
Κρατήστε το καλυμμένο στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.

για τις πιπεριές
Ζεστάνετε το μαντεμένιο γκριλ (ή γκριλιέρα-τηγάνι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Εγώ το λαδώνω ελαφρά με λίγο ηλιέλαιο πριν το ζεστάνω.
Τοποθετήστε πάνω ολόκληρες τις πιπεριές και ψήστε τες μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να καψαλιστούν. Προσέξτε να μην τις παραψήσετε και αυτό θα το καταλάβετε όταν αρχίσουν να βγάζουν πολλά ζουμιά.
Σερβίρετε πασπαλισμένες με αλάτι και αν θέλετε με περιχυμένες με λίγο ελαιόλαδο.


για το ψωμί
Ζεστάνετε το μαντεμένιο γκριλ (ή γκριλιέρα-τηγάνι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Εγώ το λαδώνω ελαφρά με λίγο ηλιέλαιο πριν το ζεστάνω.
Αραδιάστε σε μια πιατέλα/ταψί τις φέτες ψωμιού, σε μια στρώση, περιχύστε τες με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγη ρίγανη. Αναποδογυρίστε τες και επαναλάβετε την διαδικασία.
Τοποθετήστε τες πάνω στο γκριλ και ψήστε τες κι από τος δυο πλευρές μέχρι να έχουν σημάδια απ’ το γκριλ και να είναι κριτσανιστές αλλά όχι σκληρές.
Μπορείτε να στύψετε και λιγάκι λεμόνι από πάνω πριν τις φάτε.

Σερβίρισμα
Μπορείτε είτε να σερβίρετε το κάθε πιάτο σε διαφορετικές πιατέλες/μπωλ είτε, όπως έκανα εγώ, σε μια τεράστια πιατέλα.
Προσθέστε το πλιγούρι στο κέντρο, από πάνω τοποθετήστε τα σουβλάκια (το πλιγούρι θα ρουφήξει λι όλη τη γεύση από το κρέας) και πασπαλίστε με λίγο φρέσκο δυόσμο. Βάλτε τις πιπεριές ολόγυρα, κι ενδιάμεσα κουταλιές από το τζατζίκι. Σερβίρετε με το ψωμί, λεμόνια για στύψιμο και όποια επιπλέον ποσότητα από το κάθε πιάτο σερβιρισμένο σε ξεχωριστά πιάτα για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.

Καλή όρεξη!!!




2 comments:

  1. αααααααα τι μου κανεις τωρα!!! απο που να αρχισω!!! ποσο πεθυμησα ψητη πιπερια φλωρινης!! και το σουβλακι τελειοοο ! η μαριναδαυπεροχη και το πληγουρι ερχεται κ δενει ωραια το μενου . εξαιρετικη παρουσιαση κ συνταγη !

    ReplyDelete
  2. Τι όμορφο πιάτο, Μάγδα! Και μυρίζει μέχρι εδώ εξωτικά και σκανδαλιστικά. 'Γειά στα χεράκια σου!

    ReplyDelete