Wednesday, May 2, 2018

Broccolini me dressing άγριου σκόρδου και miso

Εδώ και ένα-δυο μήνες με έχει πιάσει εμμονή με το άγριο σκόρδο και το χρησιμοποιώ σε κάθε ευκαιρία τώρα που είναι στην εποχή του. Αυτή τη φορά, έφτιαξα ένα dressing με miso τόσο εθιστικό που άρχισα να το τρώω με το κουταλάκι πριν ακόμα προλάβω να το προσθέσω στο πιάτο για το οποίο προοριζόταν. Ευτυχώς ο Σ πρόσεξε ότι είχα πέσει με τα μούτρα και μου υπενθύμισε πως το χρειαζόμασταν για το βραδινό μας αλλιώς πιθανότατα να το είχα τελειώσει όλο!




Είναι ζωηρό, έντονο και αλμυρό, όξινο και λεμονάτο, σκορδάτο αλλά όχι υπερβολικά, με μια φρέσκια, χορταρένια διάσταση από τα φύλλα του άγριου σκόρδου και γεμάτο ουμάμι γεύση από την γιαπωνέζικη λευκή πάστα miso. Σου ξυπνάει τις αισθήσεις μόλις το γευτείς και ζωντανεύει όποιο υλικό σταθεί δίπλα του. Αυτή τη φορά, το σερβίρισα με broccolini και συμπλήρωσε άψογα την γλυκόπικρη γεύση τους.




Το dressing αυτό θυμίζει φρεσκοφτιαγμένη μαγιονέζα σε υφή αλλά είναι πιο ελαφρύ και πλούσιο, έχοντας ένα απίθανα ζωντανό πράσινο χρώμα από τα φύλλα του σκόρδου. Η σκορδάτη γεύση είναι φίνα αλλά παρούσα, ενώ η ουμάμι γεύση απ’ το miso, που για μένα είναι «κρυπτονίτης», το μεταμορφώνει.




Έχει δυνατή, αψιά και αλέγρα γεύση με έντονα κρεμώδη και αφράτη υφή, και πέρα απ’ τα broccolini, ταιριάζει πολύ με φρέσκα πράσινα σπαράγγια όπως και με το κοινό μπρόκολο. Είναι επίσης το ιδανικό συνοδευτικό για ένα φιλέτο σωταρισμένου σολομού καθώς η αψάδα του dressing ισορροπεί τη γλύκα και την λιπαρότητα του ψαριού.




Θα ήταν υπέροχο και μέσα σ’ ένα σάντουϊτς με ψάρι ή σερβιρισμένο με τηγανητά θαλασσινά, και το τέλειο συνοδευτικό για μπακαλιάρο, αντί για την κοινή σκορδαλιά. Ο Σ άλλωστε μου είπε πως αυτό το dressing του την θύμισε.

Καλή όρεξη!

Υ. Γ. Αν κι εσείς δεν χορταίνετε το άγριο σκόρδο, φτιάξτε αυτές τις λεπτές πίτες/επίπεδα ψωμιά (flatbreads) με άγριο σκόρδο όπως και αυτό το τζατζίκι και θα με θυμηθείτε.









Broccolini me dressing άγριου σκόρδου και miso

Είναι ένα πολύ ωραίο ελαφρύ γεύμα μαζί με λίγο ψωμί ή μπορείτε να το σερβίρετε ως σαλάτα μαζί με ψάρι ή κοτόπουλο.

Τα broccolini (μπροκολίνι) είναι μια μείξη του κοινού μπρόκολου με το κινέζικο μπρόκολο. Είναι από τα αγαπημένα μου λαχανικά γιατί είναι ευέλικτα και τα χρησιμοποιώ συχνά σε διάφορα πιάτα όπως αυτό το άκρως ανοιξιάτικο, με ζυμαρικά τορτιλιόνι, ρικότα και ξύσμα λεμονιού, και σε αυτές τις μπρουσκέτες. Η γεύση των broccolini μοιάζει με αυτή του μπρόκολου αλλά αυτά είναι πιο γλυκά, πιο τρυφερά και πολύ πιο νόστιμα. Θυμίζουν επίσης λίγο στη γεύση το πράσινο σπαράγγι.

Κι αν σας αρέσει το miso, εδώ είναι άλλο ένα dressing στο οποίο το έχω χρησιμοποιήσει.




Μερίδες: 2 ως σαλάτα / 1 κούπα dressing

Υλικά
200 γρ. broccolini

για το dressing
30 γρ. (1½ κουταλιά σούπας) λευκή πάστα miso (shiro miso)
10 γρ. άγριο σκόρδο, απ’ αυτό κρατήστε μόνο τα φύλλα (γύρω στα 15 μικρά φύλλα), ξεπλυμμένα καλά
4 κουταλάκια γλυκού (20 ml) νερό
5 κουταλιές σούπας (75 ml) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1½ κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 5-6 γυρίσματα του μύλου

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως μούλτι)


Προετοιμασία
Ξεπλύντε τα broccolini κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και κόψτε τις άκρες αν χρειάζεται.
Ρίξτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, χωρίς το καπάκι για να διατηρήσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους, και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι υπερβολικά γιατί θέλετε να έχουν και λίγο υφή. Ο χρόνος βρασμού κυμαίνεται από 5-10 λεπτά αναλόγως με το πόσο χοντρά είναι τα broccolini σας.
Σουρώστε τα κι αφήστε τα να κρυώσουν.

για το dressing
Στο μπωλ του επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το miso, το νερό και τα φύλλα του άγριου σκόρδου και δουλέψτε τα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και χτυπήστε καλά για να ενσωματωθεί. Προσθέστε άλλη 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ξαναχτυπήστε. Ρίξτε την τρίτη κουταλιά λάδι μαζί με 1 κουταλιά από το χυμό λεμονιού και χτυπήστε ξανά για να ενσωματωθούν στο dressing. Τέλος, προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ½ κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού και το πιπέρι, και χτυπήστε ξανά. Όλο αυτό γίνεται έτσι, σταδιακά, ώστε να ενωθούν σωστά τα υλικά χωρίς να «κόψει» το dressing και να είναι απαλό και αφράτο σαν μαγιονέζα. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον χυμό λεμονιού αν θέλετε.


Τακτοποιήστε τα broccolini σε ένα πιάτο. Μην αλατίσετε γιατί η αλμύρα του dressing είναι αρκετή. Προσθέστε 1 κουταλιά σούπας dressing και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε επιπλέον dressing αν θέλετε.

Βάλτε το υπόλοιπο dressing σε ένα βαζάκι αεροστεγώς κλεισμένο και κρατήστε το στο ψυγείο για 3-4 μέρες. Την δεύτερη μέρα εξακολουθεί να είναι αφράτο, όχι όσο την πρώτη αλλά αρκετά, η γεύση του ωστόσο είναι ακόμα καλύτερη!




3 comments:

  1. Αυτο το αγριο σκόρδο πρεπει να ειναι το Bärlauch στα γερμανικά (η ονομασια που επικρατεί ,το λενε και Κρεμυδι των μαγισσων ή Πράσο των Τσιγγανων κλπ. )Δεν το γνωριζα απο την Ελλαδα , εκει εχουμε την καβια κατι μεταξύ κρεμμυδιου φρεσκιου και σκορδου αλλα εντελώς διαφορετικό . Το γνωρισα και γω εδω και τα τελευταια χρονια πειραματιζομαι . Προσφατα εφτιαξα πεστο και Knödel . Απιθανη γευση! Αυτα τα σπαραγγια γαιτι μοιαζουν με μπροκολα ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είναι σπαράγγια Λαμρπινή, είναι broccolini, μείξη μπρόκολου με κινέζικο μπρόκολο.

      Delete
    2. Ημουν πραγματικά πολυ κουρασμένη χτες και ενθουσιάστηκα που ειδα το αγριο σκόρδο οπως το λες . Το γραφεις 100 φορες εμενα κολλησε το μυαλο μου οτι ειναι σπαραγγια ! Να σου πω την αληθεια νομιζα οτι το πιατο ανεφεροταν σε παστα , το Broccolini νομιζα ειναι ζυμαρικο ! χαχαχχαα Με συγχωρεις , τωρα διαβασα με προσοχή την συνταγή σου .

      Delete