Wednesday, June 20, 2018

Egg-in-a-hole με καψαλισμένη πιπεριά Φλωρίνης και παρμεζάνα

Η πρώτη φορά που είδα αυτό το πιάτο ήταν στην ταινία Moonstruck, μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Ήταν στη σκηνή που η Ολυμπία Δουκάκη φτιάχνει πρωινό για εκείνη και την κινηματογραφική της κόρη και πρωταγωνίστρια, την Cher.




Το κοντινό πλάνο με το αβγό να σπάει και να πέφτει μέσα στην τρύπα του ψωμιού που τσυτσυρίζει μέσα στο τηγάνι μαζί με κόκκινες πιπεριές ήταν από τις πρώτες μου food porn εμπειρίες. Ήμουν αρκετά μικρή όταν είδα την ταινία για πρώτη φορά και μάλιστα τότε απεχθανόμουν τ’ αβγά, αλλά είχα εκστασιασεί με την εικόνα αυτή. Μα τί ήταν τούτο; Γιατί δεν το είχα ξαναδεί; Γιατί δεν το είχα φάει ποτέ;;




Έπειτα από λίγα χρόνια, όταν μεγάλωσα κι έμπαινα στην κουζίνα μόνη μου, αποφάσισα να το φτιάξω, και δεν έχω σταματήσει να το φτιάχνω από τότε.




Είναι ένα απλό κι εύκολο πιάτο, ιδανικό για brunch, για πρωϊνό, ειδικά μετά από ξενύχτι, για μεσημεριανό ή και ελαφρύ βραδινό.




Κράτησα τις κόκκινες πιπεριές από το πιάτο της ταινίας τις οποίες όμως καψάλισα, και πρόσθεσα λίγο σκόρδο και παρμεζάνα. Οι γεύσεις είναι ανεπιτήδευτες μα γεμάτες νοστιμάδα. Τα μεστά αβγά, ψημένα όπως εσείς τα προτιμάτε αν και η μαγεία του πιάτου είναι στο μελάτο αβγό, η σχεδόν καπνιστή χροιά της πιπεριάς, η ουμάμι γεύση του τυριού, η γήινη διάσταση του ψωμιού και η πλούσια γεύση του βουτύρου σε κάνουν να ορέγεσαι αυτό το πιάτο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.









Egg-in-a-hole με καψαλισμένη πιπεριά Φλωρίνης και παρμεζάνα

Προτιμώ να χρησιμοποιώ ψωμί ολικής άλεσης ή σικάλεως, κατά προτίμηση προζυμένιο αφού έχει μεγαλύτερο βάθος γεύσης, αλλά οποιοδήποτε χωριάτικο ψωμί θα είναι εξίσου καλό. Μην χρησιμοποιήσετε όμως ψωμί του τοστ, θα χάσει πολλούς πόντους το πιάτο το οποίο δεν αποτελείται κι από πολλά υλικά.




Μερίδες: 2

Υλικά
2 χοντρές φέτες φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης (χωριάτικο, όχι του τοστ)
1-2 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
2 κουταλιές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 αβγά μεσαίου μεγέθους
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μια χούφτα τριμμένη παρμεζάνα


Προετοιμασία
Βουτυρώστε το ψωμί καλά κι από τις δυο πλευρές με το μαλακωμένο βούτυρο και χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό κουπ-πατ για μπισκότα ή το στόμιο ενός μικρού ποτηριού, κόψτε μια τρύπα στο κέντρο κάθε φέτας. Κρατήστε τα στρογγυλά κομμάτια ψωμιού γιατί θα τα ψήσετε κι αυτά.

Σ’ ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους, αντικολλητικό και τόσο μεγάλο ώστε να χωρέσει άνετα και τις δυο φέτες, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να λαμπυρίζει, ρίξτε τις πιπεριές και ψήστε ανακατεύοντας τακτικά μέχρι ν’ αρχίσουν να καραμελώνουν και να καψαλιστούν ελαφρά. Προσέξτε μην το παρακάνετε γιατί αν τυχόν σας καούν, θα γίνουν ανυπόφορα πικρές. Ένα λεπτό περίπου πριν να είναι έτοιμες, προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρετε τις πιπεριές και το σκόρδο σε ένα μπωλ.


Ενώ το τηγάνι συνεχίζει να καίει σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τις βουτυρωμένες φέτες ψωμιού, βάζοντας και τα στρογγυλά κομμάτια που κόψατε στις άκρες του τηγανιού. Ψήστε το ψωμί απ’ τη μια πλευρά μέχρι να χρυσίσει και να γίνει λίγο τραγανό, γύρω στα 2 λεπτά, και γυρίστε απ’ την άλλη. Αμέσως σπάστε τ’ αβγά μέσα στις τρύπες του ψωμιού, βάλτε το καπάκι στο τηγάνι (οποιοδήποτε καπάκι κατσαρόλας ταιριάζει, δεν είναι απαραίτητο να κλείσει ερμητικά), και ψήστε τ’ αβγά όπως τα προτιμάτε. Για να παραμείνουν οι κρόκοι μελάτοι, θέλει γύρω στα 4 λεπτά.

Μεταφέρετε σε ατομικά πιάτα, αλατοπιπερώστε κατά βούληση και προσθέστε τις πιπεριές στο πλάι ή από πάνω. Τέλος, πασπαλίστε με παρμεζάνα και απολαύστε αμέσως.




6 comments:

  1. τελειο!!! ευκολο κ νοστιμο οτι πρεπει για πρωινο η σνακ

    ReplyDelete
  2. Γεια σου Μαγδα!
    Γιατί σταμάτησες να ποστάρεις;
    Περιμένουμε κι άλλες συνταγές.
    Ελπίζω να είσαι καλά

    ReplyDelete
  3. Ελπίζω να είναι όλα καλά. Στενοχωριέμαι που χάσαμε την όμορφη συντροφιά σου

    ReplyDelete
  4. Γειά σου Μάγδα!!!! Το blog σου είναι υπέροχο και οι συνταγές σου απίστευτες! Είναι η πρώτη φορά που σου γράφω ή σχολιάζω κάτι. Μας έχεις λείψει,ελπίζω όλα να είναι καλά και να επιστρέψεις σύντομα κοντά μας!

    ReplyDelete
  5. το έφτιαξα σήμερα - εξαιρετικό! Πρόσθεσα καπνιστή πάπρικα πάνω από τα ψημένα αυγά και απογειώθηκε. Ευχαριστώ για την συνταγή και αναμένω κι άλλες σύντομα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ζαχάρη, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε κι η καπνιστή πάπρικα εμπνευσμένη ιδέα.

      Delete