Wednesday, March 29, 2023

Muffins κανέλας με χουρμάδες

Muffins κανέλας με χουρμάδες που η γεύση και το άρωμά τους θυμίζουν ρολάκια κανέλας, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμα. 

Σας τράβηξα την προσοχή; 

 


 

Αν σας έλεγα πως είναι απίστευτα αφράτα και μαλακά στο εσωτερικό τους και υπέροχα τραγανά στην κορυφή τους λόγω της ακατέργαστης ζάχαρης που πασπαλίζεται από πάνω πριν ψηθούν; Τώρα; Με προσέχετε καλύτερα; Α, να σας πω και ότι δεν χρειάζεται μίξερ για να τα φτιάξετε, παρά μόνο ένα-δυο μπωλ, μια σπάτουλα κι ένα σύρμα. Ε, τώρα μη μου πείτε πως δεν έχετε ήδη τρέξει στην κουζίνα.

 

 

Έχω φτιάξει αυτά τα μάφινς αμέτρητες φορές τα τελευταία χρόνια και πάντα καταβροχθίζονται στο άψε-σβήσε. Είναι τέλεια με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, ή για ένα γρήγορο πρωϊνό όταν δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. 


 

Είναι λίγο πιο γλυκά από όσο συνήθως προτιμώ τα μάφινς μου, κυρίως λόγω της παρουσίας χουρμάδων και ζάχαρης, αλλά χαλάλι. Το άρωμα και η γεύση της κανέλας σε ξετρελαίνει και ξεχνάς τα πάντα. Τα μαστιχωτά κομματάκια χουρμάδων είναι μια χαρούμενη έκπληξη σε κάθε μπουκιά και κρατούν άψογα για μερικές μέρες δίχως να χάσουν καθόλου την εθιστική γεύση ή την ευχάριστη υφή τους, και ειλικρινά, κάθε μέρα που περνάει γίνονται ακόμα πιο ακαταμάχητα.

 

 

 

 

 

 

Μάφινς κανέλας με χουρμάδες

Η προσθήκη λαδιού στα κέικ και μάφιν τα κάνει πιο αφράτα και υγρά και γι’ αυτό μου αρέσει να το προσθέτω.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό ελαιόλαδου (50 ml) και ηλιέλαιου (75 ml), όπως έχω κάνει σε αυτή την συνταγή, ή να βάλετε εξ ολοκλήρου ελαιόλαδο (125 ml) ή εξ ολοκλήρου ηλιέλαιο (125 ml).

Χρησιμοποιώ συνήθως βασιλικούς χουρμάδες Medjool, αν και στο παρελθόν έχω χρησιμοποιήσει και Sukari χουρμάδες. Τα δυο αυτά είδη ταιριάζουν πολύ σε αυτή την συνταγή γιατί οι χουρμάδες αυτοί είναι φρέσκοι, μαλακοί και ζουμεροί με καραμελένια γεύση. 

 

 

Μερίδες: 12 μάφινς

Ειδικά εργαλεία: φόρμα για cupcakes/muffins με 12 θήκες, χαρτάκια για cupcakes/muffins

 

Υλικά

375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι γλυκού baking powder

2 κουταλάκια γλυκού κανέλα

210 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

1 μεγάλο αβγό

75 ml ηλιέλαιο

50 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλάκια γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

180 ml γάλα 2% λιπαρά

460 γρ. χουρμάδες Medjool, ψιλοκομμένους (400 γρ. καθαρό βάρος χωρίς κουκούτσια)

 

για πασπάλισμα από πάνω

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

1 κουταλιά σούπας ακατέγαστη ζάχαρη Demerara

 

 

Προετοιμασία

Ετοιμάστε τη φόρμα γεμίζοντας τα κουπάκια με τα χαρτάκια.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°
C.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τα στερεά υλικά (αλεύρι, baking powder, κανέλα, ζάχαρη) κι αναμείξτε με μια σπάτουλα.

Σε ένα άλλο μπωλ, μεσαίου μεγέθους, ρίξτε τα υγρά υλικά (αβγό, τα δυο λάδια, εκχύλισμα βανίλιας, γάλα) και χτυπήστε με ένα σύρμα ώστε να αναμειχθούν καλά.

Προσθέστε το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα των υγρών και διπλώστε με μια σπάτουλα.

Προσθέστε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες και ανακατέψτε με την σπάτουλα. Οι χουρμάδες πολύ πιθανόν να είναι κολλημένοι μεταξύ τους, αλλά πρέπει να επιμείνετε λιγάκι ώστε να διανεμηθούν σχεδόν εξίσου σε όλο το μείγμα των μάφιν, χωρίς ωστόσο να ανακατέψετε πολύ.

Αδειάστε το μείγμα στα κουπάκια.

Σε ένα μπωλάκι ανακατέψτε με ένα σύρμα την κανέλα και τη ζάχαρη Demerara, και πασπαλίστε πάνω από τα 12 muffins. 

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο των μάφινς, να βγαίνει καθαρή.

Μεταφέρετε την φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς τα μάφιν, αφαιρέστε τα προσεκτικά από την φόρμα και ακουμπήστε τα πάνω στη σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Εννοείται πως μπορείτε να τα φάτε ζεστά. Είναι πεντανόστιμα!

Διατηρούνται τέλεια για 3-4 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, σε αεροστεγή συσκευασία.

Μπορείτε επίσης να τα καταψύξετε για 1 μήνα. Απλά αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και μετά τυλίξτε τα καλά με πλαστική μεμβράνη. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε σακουλάκι ειδικό για κατάψυξη.

Ξεπαγώστε τα στο ψυγείο πριν τα φάτε ή μπορείτε να τα ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

 

 

 

0 comments:

Post a Comment