Thursday, April 6, 2023

Φακές du Puy με πέστο άγριου σκόρδου, ανθότυρο και ντρέσινγκ με πετιμέζι χουρμά

Η εποχή του άγριου σκόρδου είναι εδώ και για μένα αυτό σημαίνει κυρίως ένα πράγμα. Πέστο άγριου σκόρδου. Ήθελα από καιρό να μοιραστώ μαζί σας αυτή την συνταγή κι επιτέλους ήρθε η ώρα.

 

 

 

Χωρίς την προσθήκη επιπλέον πρασινάδων να μειώνει την ένταση και γευστική χροιά του άγριου σκόρδου, το πέστο αυτό είναι γεμάτο με το άρωμά του, και με την κλασική γεύση του κουκουναριού, της παρμεζάνας και του ελαιόλαδου.

Σε αυτή την σαλάτα είναι ονειρεμένο αφού ταιριάζει άψογα με την γήινη και πιπεράτη γεύση της πράσινης φακής du Puy και το κρεμώδες ανθότυρο.

 

 

 

Το ντρέσινγκ είναι μια ακόμα συνταγή-μπαλαντέρ, με γεύσεις εσπεριδοειδών, καυτερού τζίντζερ και πετιμεζιού χουρμά που το προσθέτω για να χαρίσει γλύκα και να φέρει την ισορροπία. Περιττό να πω ότι το πέστο όπως και το ντρέσινγκ είναι συνταγές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε ποικίλα πιάτα σας.

 

 

 

Το πέστο προφανώς πάει χέρι-χέρι με ζυμαρικά και φυσικά μέσα σε σαλάτες, πάνω σε ψητά λαχανικά, αλειμμένο πάνω σε μια καλοψημένη μπριζόλα ή ψάρι, σε πίτσα, σε μπρουσκέτες ή σε σάντουιτς.

Το ντρέσινγκ είναι τέλειο σε οποιαδήποτε σαλάτα. Προσθέστε το για να ζωντανέψει τις γεύσεις και να τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες.

 

Κι άλλες συνταγές με άγριο σκόρδο:

~Τζατζίκι με άγριο σκόρδο

~Πικάντικα μπιφτέκια με άγριο σκόρδο

~Επίπεδα ψωμιά (flatbreads) με άγριο σκόρδο

~Broccolini με dressing άγριου σκόρδου και miso

 

 

 

 


 

Φακές du Puy με πέστο άγριου σκόρδου, ανθότυρο και ντρέσινγκ με πετιμέζι χουρμά

Αυτό το πιάτο τρώγεται είτε ζεστό, μόλις βράσουν οι φακές, είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Το ανθότυρο μπορεί να αντικατασταθεί με ρικότα αν δεν μπορείτε να το βρείτε εκεί που είσαστε. Αν δεν έχετε πετιμέζι χουρμά χρησιμοποιήστε το κοινό πετιμέζι από μούστο ή και χαρουπόμελο. Έχετε ωστόσο υπόψη σας ότι το κάθε είδος πετιμεζιού προσδίδει την δική του ξεχωριστή γεύση στα φαγητά/γλυκά.

Οι φακές du Puy (πράσινες φακές γαλλικής προέλευσης) κρατούν το σχήμα τους όταν ψηθούν, κάτι που τις κάνει ιδανικές για τέτοια πιάτα και για σαλάτες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και φακές Beluga.

 

 

 

Μερίδες: 4

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (μούλτι)

 

Υλικά

για το πέστο άγριου σκόρδου

100 γρ. καθαρισμένα φύλλα άγριου σκόρδου (χωρίς τα κοτσανάκια), πλυμμένα και στεγνωμένα

50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

50 γρ. καβουρντισμένο κουκουνάρι

100-110 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι (αν χρειαστεί)

 

για το ντρέσινγκ

4 κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι

3 κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι

1 κουταλάκι γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί ή μηλόξιδο

4-5 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

1 κουταλάκι γλυκού πετιμέζι χουρμά

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι, 4-5 γυρίσματα του μύλου

 

350 γρ. πράσινες φακές du Puy

200 γρ. ανθότυρο

 

 

Προετοιμασία

φτιάξτε το πέστο άγριου σκόρδου

Στο μούλτι, προσθέστε τα φύλλα του άγριου σκόρδου και χοντροκόψτε τα. Προσθέστε την τριμμένη παρμεζάνα και χτυπήστε λίγο. Προσθέστε το καβουρντισμένο κουκουνάρι και χτυπήστε ελάχιστα. Ρίξτε το ελαιόλαδο, 1-2 κουταλάκια τη φορά, και χτυπήστε. Θα πρέπει στο τέλος να έχετε ένα ελαφρά τραχύ πέστο. Ίσως χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο λάδι ανάλογα με το πόσο πηχτό ή αραιό προτιμάτε το πέστο σας, ή πόσα υγρά θα βγάλει το άγριο σκόρδο.

Κρατήστε το στο ψυγείο σε γυάλινο βαζάκι με καπάκι, για 3-4 μέρες, ή στην κατάψυξη, σε παγοθήκες, για 2-3 μήνες.

φτιάξτε το ντρέσινγκ

Σε ένα γυάλινο βαζάκι με καπάκι, προσθέστε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ, κλείστε καλά το καπάκι και ανακινήστε πολύ καλά. Δοκιμάστε και αλατίστε αν χρειάζεται.

ετοιμάστε τις φακές

Πριν μαγειρέψετε τις φακές, θα πρέπει να τις ξεδιαλέξετε απλώνοντάς τες σ' ένα πιάτο, σε παρτίδες, και φροντίζοντας να αφαιρέσετε αυτές που έχουν αλλάξει χρώμα ή είναι μαυρισμένες. Επίσης, πολλές φορές, ανάμεσα στις φακές μπορεί να βρεθούν πετρούλες οι οποίες είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν.

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, ρίξτε 1 λίτρο νερό, κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε το νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέστε τις φακές μαζί με ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήστε τις φακές να βράσουν για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν '
al dente', δηλαδή σφιχτές αλλά όχι σκληρές.

σερβίρετε

Σ’ένα μεγάλο μπωλ, αναμείξτε τις βρασμένες φακές (είτε όσο είναι ακόμα ζεστές, είτε αφού κρυώσουν) με το ντρέσινγκ. Μην το ρίξετε όλο μονομιάς. Ξεκινήστε με μερικές κουταλιές, δοκιμάστε και προσθέστε αν θέλετε κι άλλο.

Μοιράστε τις φακές σε τέσσερα πιάτα.

Προσθέστε από πάνω δυο γεμάτα κουταλάκια πέστο άγριου σκόρδου και θρυμματίστε ανθότυρο από πάνω.

Περιχύστε με λίγο επιπλέον ντρέσινγκ αν θέλετε.

Καλή όρεξη!

 

 

0 comments:

Post a Comment