Saturday, February 13, 2010

Γεύση γλύκας για τον 'Αγιο Βαλεντίνο

Μπορεί να μη σας αρέσει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, εδώ που τα λέμε ούτε και σε μένα αρέσει ιδιαίτερα, σας προκαλώ όμως να μου βρείτε κάποιον που να μη του αρέσει η σοκολάτα. Μη με ρωτήσετε πώς και γιατί η γιορτή αυτή πάει χέρι χέρι με τη σοκολάτα και τα λουλούδια, δεν είμαι εγώ αυτή που θα αμφισβητήσει το εθιμοτυπικό της συγκεκριμένης ημέρας. Θα πω όμως αυτό. Μη περιμένετε του Αγ. Βαλεντίνου για να δηλώσετε τον έρωτα, το θαυμασμό, την αφοσίωση, τη σφοδρή επιθυμία σας ή το πάθος σας για το αγαπημένο σας πρόσωπο, είτε αυτό είναι ο/η σύζυγος, η σχέση σας, ο εραστής ή η ερωμένη σας, ή ακόμα κι ο κρυφός σας έρωτας. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάθεστε να περιμένετε τις 14 Φεβρουαρίου.




Έχοντας πει αυτά... είμαι απλά κάποια που δε θα έλεγα όχι σ' ένα ωραίο κουτί σοκολατάκια αν μου το προσέφεραν εκείνη την ημέρα. Αν και πρέπει να ομολογήσω πως προτιμώ να φτιάχνω η ίδια τα σοκολατάκια μου. Υπάρχει μια ικανοποίηση στη διαδικασία αυτή, μια αίσθηση δελεασμού. Είναι μυστική, μαγική, αυτή η διαδικασία. Με κάνει να αισθάνομαι σαν αλχημίστρια που δουλεύει απαγορευμένα υλικά, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια μαγευτική επινόηση που θα γοητεύσει και θα διεγείρει όσους τη δοκιμάσουν.






Σαν πλανεύτρα που είμαι, αποφάσισα να δημιουργήσω σοκολατάκια από δύο είδη σοκολάτας, κουβερτούρα και λευκή. Έτσι, πρώτα έφτιαξα σοκολατένιες καρδιές κι έπειτα μάρζιπαν (αμυγδαλόπαστα) με επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Η προσθήκη αφροδισιακών με τη μορφή μπαχαρικών είναι όλο το μυστικό.
Οι μικρές σοκολατένιες καρδούλες λιώνουν στο στόμα, το γεμίζουν με την υπέροχη γλυκιά γεύση κακάου και οι καυτές νότες του καγιέν και του μαύρου πιπεριού γαργαλούν τον ουρανίσκο. Οι μπουκιές λευκής σοκολάτας, αρωματισμένες με το αφροδισιακό της Ανατολής, το τζίντζερ, είναι σκέτος παράδεισος, και μαζί με την αμυγδαλένια γεύση του μάρζιπαν είναι μια απόλαυση.






Θα μπορούσα να προσπαθήσω περισσότερο να σας εξηγήσω τα αισθήματα που προκαλούν αυτά τα σοκολατάκια μόλις φαγωθούν, αλλά θα ήταν μάταιο. Πρέπει να τα δοκιμάσετε. Κρατήστε αυτές τις συνταγές στο σελιδοδείκτη σας για όταν θέλετε απλά να γευτείτε κάτι ιδιαίτερο, κάτι που θα θέλετε να μοιραστείτε όχι μόνο με τον έρωτα της ζωής σας αλλά και με οποιονδήποτε άλλο αγαπάτε, ανεξαρτήτως ημέρας. Θα σας είναι ευγνώμονες.












Σοκολατένιες Καρδιές με Μπαχαρικά
Προσαρμοσμένη από τον Στέλιο Παρλιάρο

Χρειάζεστε ελάχιστα υλικά για να φτιάξετε αυτά τα σοκολατάκια αλλά χρειάζεται να "στρώσετε" τη σοκολάτα για καλύτερα αποτελέσματα. Παρακάτω εξηγώ ακριβώς πώς να το κάνετε.





Γίνονται: 30 σοκολατάκια (10 γρ. το καθένα)

Υλικά
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1/8 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν
1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
Μια πρέζα μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία
Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Αν χρησιμοποιήσετε μπεν-μαρί, φροντίστε ν' ανακατεύετε τη σοκολάτα καθώς λιώνει και μη την υπερθερμάνετε.
Προσέξτε να μη πέσουν υδρατμοί ή νερό μέσα στη σοκολάτα ενώ λιώνει γιατί θα την καταστρέψει και θα σφίξει.
Αν χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων, φροντίστε να μη βράσει η σοκολάτα. Δεν πρέπει να υπερθερμανθεί.

Έπειτα πρέπει να "στρώσετε" τη σοκολάτα.

Η διαδικασία "στρωσίματος" της σοκολάτας είναι ένα σημαντικό βήμα όταν φτιάχνετε σοκολατάκια. Εξασφαλίζει ότι η σοκολάτα θα παραμείνει λεία και γυαλιστερή κι ότι όταν δαγκωθεί, θα σπάσει ενιαία χωρίς να θρυμματιστεί. Όταν στρώνετε τη σοκολάτα, ουσιαστικά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία της μέσω της αναδίπλωσης και της επάλειψής της πάνω σε κρύο μάρμαρο, με σκοπό να αποφύγετε τη δημιουργία κρυστάλλων και το διαχωρισμό του βουτύρου κακάου από τα λοιπά υλικά. Με το στρώσιμο, ομογενοποιείται όλο το μείγμα και παραμένουν ενωμένα όλα τα υλικά της σοκολάτας. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται έως ότου η θερμοκρασία της σοκολάτας φτάσει, για τη σκούρα στους 30 βαθμούς Κελσίου και για τη λευκή 28 βεθμούς Κελσίου.

Για να στρώσετε τη σοκολάτα, μπορείτε είτε ν' ακολουθήσετε την παραπάνω μέθοδο ή μια απλούστερη.
Ας ξεκινήσουμε με τη δύσκολη μέθοδο (αυτή που ανέφερα πιο πάνω). Μόλις λιώσει η σοκολάτα, χύστε την πάνω σε μια μαρμάρινη η γυάλινη επιφάνεια, ή οποιαδήποτε άλλη κρύα και λεία επιφάνεια (όχι ξύλινες ή πορώδεις επιφάνειες). Διπλώστε τη σοκολάτα, επαλείφοντάς την πάνω στην επιφάνεια πολλές φορές, χρησιμοποιώντας σπάτουλα, για 5 λεπτά. Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι, εισάγοντας ένα θερμόμετρο, η θερμοκρασία να έχει φτάσει τους 30 βαθμούς. Μετά μεταφέρετε τη σοκολάτα σ' ένα μπωλ.

Τώρα η απλή μέθοδος. Δεν έχουν όλοι μαρμάρινες ή αρκετά μεγάλες επιφάνειες στην κουζίνα τους και είμαι σίγουρη πως πολλοί από εσάς δεν έχουν θερμόμετρο για τέτοιου είδους χρήσεις. Υπάρχει λοιπόν άλλος τρόπος να στρώσετε τη σοκολάτα σας.
Μόλις λιώσει, τη μεταφέρετε σ' ένα άλλο μπωλ και την ανακατεύετε συνεχώς με λαστιχένια σπάτουλα, μέχρι να κρυώσει. Πώς θα ξέρετε αν έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία; Ακουμπάτε με τη σπάτουλα λίγη απ' τη σοκολάτα στα χείλη σας κι αν αισθανθείτε πως είναι ακόμα ζεστή συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι, φέρνοντας ξανά τη σοκολάτα στα χείλη, νιώσετε πως έχει κρυώσει αλλά δεν έχει παγώσει.

Αφού στρώσετε τη σοκολάτα, προσθέτετε το καγιέν, το μαύρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο κι ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Χύνετε τη σοκολάτα στα καλούπια με σχήματα καρδούλες.
Θα χρειαστείτε φόρμες σιλικόνης ή ειδικές φόρμες για σοκολατάκια με καλούπια σε σχήμα καρδιάς.
Χτυπήστε απαλά τη φόρμα πάνω σε μια επιφάνεια έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι φυσαλίδες αέρα απ' τη σοκολάτα και τοποθετήστε στο ψυγείο για να σφίξει. Θα πάρει περίπου 20 λεπτά για να σφίξει. Έπειτα αφαιρέστε τα σοκολατάκια απ' τη φόρμα και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή συσκευασία.

Αν δεν έχετε φόρμες για σοκολατάκια τότε μπορείτε απλά να πάρετε μια λαδόκολλα και μ' ένα κουταλάκι να στάξετε πάνω σοκολάτα, δημιουργώντας σφαίρες. Αφού κρυώσουν, βάζετε τα σοκολατάκια μαζί με τη λαδόκολλα στο ψυγείο για να σφίξουν.

Αφήστε τα σοκολατάκια 5 λεπτά εκτός ψυγείου πριν τα σερβίρετε, διότι όταν αποθηκεύονται στο ψυγείο σκληραίνουν αρκετά κι είναι δύσκολο να δαγκωθούν.

Τα σοκολατάκια θα κρατήσουν για 2 εβδομάδες στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένα.












Μπουκιές Μάρζιπαν με Επικάλυψη Λευκής Σοκολάτας και Τζίντζερ
Προσαρμοσμένη από τον Στέλιο Παρλιάρο

Η συνταγή αυτή έχει μικρή λίστα υλικών. Το μάρζιπαν ή αμυγδαλόπαστα εδώ δεν είναι το κλασσικό μάρζιπαν με αυγά αλλά μια πιό ελαφριά παραλλαγή.






Γίνονται: 25 σοκολατάκια

Υλικά

για το μάρζιπαν
35 γρ. χυμός πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένος
50 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. αμύγδαλο σκόνη
1/2 κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα), ξεφλουδισμένο και ψιλοτριμμένο ή 1/4 κουταλάκι γλυκού ξερό τζίντζερ, τριμμένο

για την επικάλυψη
125 γρ. λευκή σοκολάτα
50 γρ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Ζαχαρωτά καρδούλες (προαιρετικά)

Προετοιμασία

για το μάρζιπαν
Σ' ένα μπλέντερ, ρίξτε τη σκόνη αμυγδάλου, τη ζάχαρη άχνη, το τζίντζερ και το χυμό πορτοκαλιού κι ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Αφαιρέστε τη ζύμη απ' το μπλέντερ και σχηματίστε απ' αυτήν μικρά μπαλάκια σε μέγεθος μπουκιάς.

για την επικάλυψη
Λιώστε τη σοκολάτα και στρώστε τη σύμφωνα με τις οδηγίες της παραπάνω συνταγής (η θερμοκρασία της σοκολάτας θα πρέπει να είναι 28 βαθμοί Κελσίου μετά το στρώσιμο).Κυλίστε τα μπαλάκια από μάρζιπαν μέσα στη λευκή σοκολάτα και τοποθετήστε τα πάνω σε μια σχάρα για να σκληρύνει, προσθέτοντας από πάνω, εφόσον το επιθυμείτε, ζαχαρωτά.
Εναλλακτικά μπορείτε, αφού τα κυλίσετε πρώτα μέσα στη λευκή σοκολάτα, να τα κυλίσετε έπειτα μέσα σε ζάχαρη άχνη και να τα αφήσετε να σφίξουν.
Τοποθετήστε τα επικαλυμμένα μάρζιπαν στο ψυγείο για να σφίξει η σοκολάτα. Μπορείτε να τα σερβίρετε απ' ευθείας απ' το ψυγείο.Τα σοκολατάκια θα κρατήσουν για 2 εβδομάδες στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένα.






11 comments:

  1. Μάγδα είσαι θησαυρός, δεν έχω τα υλικά για όλη αυτή τη διαδικασία αλλά κρατώ την υπέροχη σου παρουσίαση για μια άλλη φορά!!

    ReplyDelete
  2. Μάγδα φαίνονται υπέροχα και είναι πολύ αναλυτικός ο τρόπος που περιγράφεις τον τρόπο παρασκευής τους! Μπράβο!

    ReplyDelete
  3. Αυτό δεν είναι ποστ! Είναι πραγματεία! Μπράβο Μάγδα!

    ReplyDelete
  4. A great explanation of how to temper chocolate. Have you by any chance been on one of Parliaros cooking courses?

    These look yummy!

    ReplyDelete
  5. Ξανθή, σ'ευχαριστώ πολύ! Να τα φτιάξεις κάποια στιγμή, θα αποζημειωθεί ο κόπος σου και με το παραπάνω.

    Αγγελική, να'σαι καλά! Καλώς όρισες στο blog μου!

    Κική, σ' ευχαριστώ! Ξέρω πως φαίνεται λίγο μακροσκελής η συνταγή αλλά τελικά δεν είναι δύσκολη. Έχουν υπάρξει φορές που θέλησα να φτιάξω κάτι από συνταγή που δυστυχώς δεν ήταν λεπτομερής και κατέληξαν τα υλικά στα σκουπίδια, ή άλλες φορές το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση με τη συνταγή διότι οι οδηγίες ήταν λειψές. Μεγάλη απογοήτευση! Πάντα προσπαθώ οι συνταγές που μοιράζομαι εδώ, ειδικά όταν πρόκειται για ζαχαροπλαστική, να είναι αναλυτικά γραμμένες για να διευκολύνεται αυτός/ή που τις ακολουθεί. Γι'αυτό και θέλω και με χαροποιεί πάντα ν'ακούω σχόλια γι'αυτές. Υπάρχουν τόσα πολλά στην μαγειρική που δεν ξέρω και τόσος κόσμος εκεί έξω που γνωρίζει ίσως κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό. Γι'αυτό μ'αρέσει να διαβάζω τα blogs άλλων, μέσα σ' αυτά είναι και το δικό σου, γιατί υπάρχει αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών και υπέροχων συνταγών!!

    Cupcakes.gr, thank you! I have not taken any courses with Parliaros although I would love to! Living in Holland would make it rather difficult though :) I've gotten the information about tempering chocolate through reading various cookbooks and of course by actually trying it myself. It's easy after the first time you do it!

    ReplyDelete
  6. Πάντα δίσταζα να φτιάξω σοκολατάκια και μια φορά που το δοκίμασα δεν πέτυχε το temper. Τώρα που το ξαναείδα μου δημιούργησες την ανάγκη να ξαναδοκιμάσω!
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  7. προχθές, αποφάσισα εν όψει Χριστουγένων εκτός από κουραμπιέδες, μελομακάρονα και πολλά άλλα γλυκίσματα να φτιάξω και αυτά τα λαχταριστά σοκολατάκια με τα μπαχαρικά...για να πω την αλήθεια με το που έβλεπα συνταγή μπαχαρικο+σοκολάτα....σκεφτόμουν ..."Αμαν πια τι άλλο θα δούμε πια?" είναι δυνατόν? Απορούσα ποιος μπορεί όχι να φάει....να δοκιμάσει ένα τέτοιο γλυκό....εγω πάντως ΟΧΙ.....ΟΧΙ με τίποτα....βλέποντας αυτή τη συνταγή δεν ξερω κάτι μου έκανε το κλικ.....αντε σκέφτομαι να τη δοκιμάσω και αν δεν βγει τα πετάω.....σήμερα το μεσημέρι....τα πρόσφερα στην οικογένειά μου (τρώμε όοολοι μαζί κάθε Κυριακή στη μαμά και το μπαμπά).....δοκίμασα και εγώ το πρώτο σήμερα.....έπαθα εξάρτηση!!!....δεν βρίσκω άλλη λέξη....σκέφτομαι μόνο τα σοκολατάκια....δεν ξέρω πόσα έχω φάει (ευτυχώς δεν παχαίνω και εύκολα....αλλιώς!!!)
    με τη μόνη διαφορά ότι έβαλα μισή κουβερτούρα μισή κουβερτούρα γάλακτος (για να μην είναι τόσο πικρά)
    ....δεν τελειώνει εδώ όμως η ιστορία!....όταν γύρισα σπίτι έβγαλα από το ψυγείο 6 για να δώσω στους συγκατοίκους μας στον όροφο που μένουμε...(πάντα τους δίνω)....1 για τον καθένα....αφού κέρασα τα 4 πρώτα στη μια οικογένεια πάω και στην άλλη....τα βλέπει η γειτόνισσα.....δοκιμάζει .....και....ΣΟΚ.....Ευαγγελία τι έχουν μέσα? πως φτιάχνονται? είναι δύσκολα? μη τα πολυλογώ....ανοίξαμε τα ντουλάπια της και τα φτιάξαμε επι τόπου...τη χαρά στα μάτια της γειτόνισουλας μου δεν θα τη ξεχάσω....σαν παιδί έκανε.....
    αχ αλήθεια ...πόσες μέρες είπες ότι μπορούμε να τα διατηρήσουμε? γιατί αύριο θα τα ξαναφτιάξω.....τελείωσαν!!!
    Καλά Χριστούγεννα Μάγδα....
    Ευαγγελία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ευαγγελία και συγνώμη για την τόοοοοσο καθυστερημένη απάντηση. Σ' ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου και χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Να' σαι καλά!

      Delete
  8. Έχουμε τις ίδιες απόψεις για του Αγίου Βαλεντίνου και για τη σοκολάτα! Οπότε χθες αγόρασα φόρμα για σοκολατάκια και σήμερα μπήκα στο υπέροχο blog σου για κάποια τέλεια συνταγή... και βρίσκω να έχεις και την ίδια φόρμα. Μάντεψε τι θα φτιάξω σήμερα!

    Φιλιά
    Μαρία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή επιτυχία Μαρία! Είναι τέλεια σοκολατάκια. Ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε. Χαίρομαι που δεν έχω μόνο εγώ αυτή την άποψη για του Αγ. Βαλεντίνου. :)

      Delete
    2. Έγιναν Τ Ε Λ Ε Ι Α!
      Φιλιά Μαρία.

      Delete