Saturday, April 10, 2010

Strawberry fields forever

Η αίσθηση της όσφρησης είναι τόσο ισχυρή αίσθηση. Μπορεί να σε ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά με τη μυρωδιά ενός αρώματος που θυμίζει την Ανατολή. Μπορεί να σε ταξιδέψει χρόνια πίσω όταν ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ένα φύσημα βανίλιας που βγαίνει από ένα αρτοποιείο να σου γαργαλάει τη μύτη, θυμίζοντάς σου τη μητέρα σου στην κουζίνα, να σου μαγειρεύει τους αγαπημένους σου μελένιους λουκουμάδες ένα ηλιόλουστο πρωϊνό.






Γλυκιά μυρωδιά, πικάντικη μυρωδιά, μυρωδιά φρούτων, μυρωδιά φρεσκάδας...
Η μυρωδιά της φρεσκάδας είναι η ομορφότερη μυρωδιά. Από τις φρεσκοκομμένες τουλίπες και την αγνή οσμή ενός νεογέννητου μωρού μέχρι την καθαρή μυρουδιά φρεσκοπλυμένων ρούχων κι ένα μάτσο ψιλοκομμένου δυόσμου. Από την ευωδιά ενός ζεστού και κριτσανιστού καρβελιού που ψήνεται στο φούρνο μέχρι τη γλύκα της ντομάτας που αναδίδεται καθώς την κόβεις στη μέση μ' ένα μεγάλο μαχαίρι. Απ' όλες όμως τις μυρωδιές φρεσκάδας, αυτή που λατρεύω περισσότερο είναι αυτή της φράουλας.






Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, την αίσθηση χαράς που ένιωθα όταν η μητέρα μου έφερνε από τον μανάβη τις πρώτες φράουλες της άνοιξης. Ενθουσιαζόμουν τόσο πολύ. Αυτές οι υπέροχα αρωματικές φράουλες με το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους και τα μικρά κίτρινα σποράκια τους με έκαναν να ανυπομονώ να τις γευτώ. Ήταν το αγαπημένο μου φρούτο σε ολόκληρο τον κόσμο. Έβαζα το μερίδιο μου από φράουλες σ' ένα μπωλ, έριχνα από πάνω μπόλικη ζάχαρη, ίσως περισσότερη από όση έπρεπε, έπαιρνα ένα μεγάλο κουτάλι που ίσα που χώραγε στο στόμα μου και έπειτα από ένα δυό λεπτά είχαν εξαφανιστεί. Οι χυμοί της φράουλας να τρέχουν απ' τα χείλη μου και στο πρόσωπό μου ζωγραφισμένη ξεκάθαρα η ικανοποίηση. Τόση ικανοποίηση.






Ακόμη και τώρα, αυτός είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος για να απολαμβάνω τις φράουλες. Έχω μαγειρέψει και πειραματιστεί με αρκετές συνταγές που περιέχουν φράουλες αλλά η πρώτη μου σκέψη μόλις τις βλέπω εξακολουθεί να είναι να τις πνίξω μέσα στη ζάχαρη και να τις φάω επί τόπου. Αυτό και η ακατανίκητη επιθυμία να τις χρησιμοποιήσω για ένα ντάκιρι φράουλας (strawberry daiquiri). Δεν έχω υπομονή για περίτεχνες μους φράουλας και κέικ, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άμεση ικανοποίηση.






Πρόσφατα ανακάλυψα άλλον ένα τρόπο για να χρησιμοποιώ φρέσκιες φράουλες που είναι τόσο εμπνευσμένος, υγιεινός και πάνω απ' όλα απίθανα νόστιμος. Ντρέσινγκ (άρτυμα) φράουλας χυμένη πάνω σε φύλλα ελαφρώς πικρής ροκάς και τυρί φέτα. Είναι φανταστικό. Αυτή την εβδομάδα έχει γίνει η νούμερο ένα σαλάτα μου. Και για όσο ακόμα θα μπορώ να βρίσκω φράουλες αυτή την εποχή, θα είναι σίγουρα η σαλάτα που θα ετοιμάζω πιό συχνά.







Αυτή η σαλάτα έχει έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων. Η πικρότητα της ρόκας μαζί με την οξύτητα της φέτας θα μπορούσε να είναι αρκετή για κάποιους. Προσθέστε όμως στη μείξη την εξαίσια γεύση του ντρέσινγκ φράουλας κι αυτή η σαλάτα μεταμορφώνεται και γίνεται Η σαλάτα των σαλατών. Η γλυκιά δριμύτητα της φράουλας, η όξινη γεύση του λεμονιού και η πλούσια υφή του ελαιόλαδου μαζί με την πιπεράτη κάψα του τζίντζερ και τη γλυκιά προσθήκη μελιού, κάνουν αυτό το κρεμώδες ντρέσινγκ ένα πεντανόστιμο κατασκεύασμα.






Συνοδεύστε αυτή τη σαλάτα με λίγες φέτες φρέσκου ψωμιού κι έχετε το τέλειο μεσημεριανό. Φτιάξτε την για ένα ξεχωριστό δείπνο, μαζί με ένα πιάτο σπαγγέτι Μπολονέζε κι ένα μπουκάλι νεαρού κόκκινου κρασιού από την Χιλή. Η σπάνια ποικιλία Carmenere θα ήταν η καλύτερη επιλογή.






Αυτό το ντρέσινγκ φράουλας είναι πηχτό και ουσιαστικό και πάνω απ' όλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα. Εκτός από σαλάτες μπορείτε να το περιχύσετε πάνω σε λευκά τυριά όπως ανθότυρο ή μυζήθρα, πάνω σε τάρτες τυριών ή τυρόπιτες και ταιριάζει απίστευτα πάνω σε γαρίδες ή φρέσκο αστακό. Σκέτη νοστιμιά!






Παρεμπιπτόντως, το ξέρατε πως η φράουλα είναι το μοναδικό φρούτο που έχει τα σπόρια της εξωτερικά;









Σαλάτα Ρόκας με Φέτα και Ντρέσινγκ Φράουλας
Προσαρμοσμένη από τον Γαστρονόμο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι αντί για ρόκα γι' αυτή τη σαλάτα. Θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε νεαρά φύλλα σπανακιού τα οποία είναι πιό μαλακά, λιγότερο πικρά και δε χρειάζονται βράσιμο.







Γίνεται 1 σαλάτα για δύο / 1 κούπα ντρέσινγκ φράουλας

Υλικά
80 γρ. φρέσκα φύλλα ρόκας
100 γρ. φέτα, κομμένη σε κυβάκια

για το ντρέσινγκ φράουλας
200 γρ. φρέσκιες φράουλες, πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού καθαρό μέλι
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα), τριμμένο
1/4 κούπας ελαιόλαδο
Μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μια πρέζα αλάτι

Ειδικά εργαλεία: μπλέντερ και ψιλό κόσκινο


Προετοιμασία

για το ντρέσινγκ φράουλας
Βάλτε τις καθαρισμένες και κομμένες φράουλες στο μπλέντερ και επεξεργαστείτε τες για 1 λεπτό μέχρι οι φράουλες να γίνουν πουρές. Περάστε τον πουρέ από ψιλό κόσκινο χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα για να τον σπρώξετε μέσα από τις μικρές τρύπες, αφήνοντας να πέσει μέσα σ' ένα μπωλ και τα σποράκια να παραμείνουν μέσα στο κόσκινο. Βάλτε τον πουρέ πάλι μέσα στο μπλέντερ και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. "Χτυπήστε" τα όλα για 1 λεπτό μέχρι να έχετε ένα ομογενές μείγμα.

Μπορείτε είτε να αποθηκεύσετε το ντρέσινγκ σ' ένα ερμητικά κλεισμένο βαζάκι για μελλοντική χρήση ή να το χρησιμοποιήσετε αμέσως.

για τη σαλάτα
Πλύντε τα φύλλα ρόκας και βάλτε τα σε στραγγιστήρι σαλάτας ή σ' ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει το νερό κι έπειτα βάλτε τα σε μια σαλατιέρα ή σ' ένα μεγάλο πιάτο. Ρίξτε από πάνω τα κυβάκια φέτας και περιχύστε με το ντρέσινγκ φράουλας. Χρησιμοποιήστε λίγο ή πολύ, βασισμένοι στην προσωπική σας γευστική προτίμηση.

Σερβίρετε τη σαλάτα.

Σημείωση: Ανάλογα με το αν οι φράουλες που έχετε είναι ώριμες ή όχι, χρησιμοποιήστε περισσότερο ή λιγότερο χυμό λεμονιού και μέλι. Αν οι φράουλες είναι λίγο άγουρες προσθέστε παραπάνω μέλι, αν είναι παραγινωμένες προσθέστε λίγο παραπάνω χυμό λεμονιού. Καλό είναι να δοκιμάζετε στην πορεία.

Το ντρέσινγκ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες αεροστεγώς κλεισμένο.





11 comments:

  1. Μάγδα υπέροχα όλα όσα μας γράφεις αλλά κι οι φωτογραφίες όπως πάντα!!!τις χαζεύω πολύ ώρα!!
    Πιστεύω ότι το επόμενο θα είναι η τυρόπιτα και περιμένω!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  2. Όντως οι φωτογραφίες είναι άπαιχτες!
    Μα φέτα με φράουλες?? Χμμμ... ενδιαφέρον!
    :):)

    ReplyDelete
  3. Ξανθή, να' σαι καλά. Όχι το επόμενο δεν είναι τυρόπιτα :) Καλό Σαββατοκύριακο!

    Magda, σ' ευχαριστώ. Θα πρέπει να δοκιμάσεις τον συνδυασμό. Είναι πεντανόστιμος.

    ReplyDelete
  4. Καλησπέρα! Έχω δοκιμάσει σαλάτα με φρέσκο σπανάκι και φράουλες στο παρελθόν. Και ο συνδυασμός με τη ρόκα δεν θα είναι άσχημος!
    Επιπλέον, το ντρέσινγκ φράουλας που προτείνεις φαίνεται υπέροχο! Θα γίνεται μια καταπληκτική ανοιξιάτικη σαλάτα!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  5. Μάγδα μου ξαναγράφω γιατί έχω βραβείο για σένα!!Μπορείς να το περάσεις να το πάρεις!
    http://santie-athina.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Θα το δοκιμάσω σύντομα, μου ακούγεται τέλειο! Κάπου είχα φάει κάτι τέτοιο αλλά με φράουλες κομμένες αν θυμάμαι καλά. Καλή εβδομάδα από αύριο!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα! Στο blog μου έχω κι εγώ βραβείο για σένα! Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Όλα υπέροχα : αναμνήσεις, προτάσεις, συνταγές, φωτογραφίες!!!!!!
    Δεν τις χορταίνει το μάτι μου :)
    Φιλιά
    Καλημέρα Μάγδα

    ReplyDelete
  9. Dark Chef και Αθηνά, σας ευχαριστώ πολύ!

    big mama, είναι πραγματικά πολύ νόστιμη σαλάτα. Εγώ δε μπορώ να σταματήσω να την τρώω!

    gvarvakis, να' σαι καλά! Καλημέρα :)

    ReplyDelete
  10. Θα με κάνεις να ξεχασω τη δίαιτα που άρχισα (και καλά...) και να τρώω κάθε μέρα τέτοια σαλάτα!

    ReplyDelete
  11. Κική, μα δεν είναι λιπαρή ούτε παχυντική. Αν αντικαταστήσεις και τη φέτα με ανθότυρο τότε γίνεται ακόμα πιό ελαφριά και δεν χαλάς και τη δίαιτά σου! :)

    ReplyDelete