Sunday, June 6, 2010

Άγγιγμα ιταλικής φινέτσας

Από τότε που ξεκίνησα αυτό το μπλογκ, τον περασμένο Νοέμβριο, ο φίλος μου διαμαρτύρεται για δυο πράγματα. Πρώτον, για το ότι κάθομαι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή μου και δεύτερον, για το γεγονός ότι έχει πάρει ένα-δυο κιλά.





Για να λέμε την αλήθεια, έχει δίκιο. Όντως ξοδεύω πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου μαγειρεύοντας και όντας καθισμένη μπροστά στην οθόνη του laptop. Το να γράφεις όμως ένα μπλογκ μαγειρικής δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ξεκινώντας από το να βρω ποιά συνταγή θέλω να αναρτήσω, μαγειρεύοντας το εκάστοτε πιάτο ενώ προσπαθώ να βγάλω μερικές φωτογραφίες της προετοιμασίας του και παράλληλα κρατώντας σημειώσεις για το τί δουλεύει ή όχι στη συνταγή, φωτογραφίζοντας το πιάτο αφότου ετοιμαστεί ενώ καταβάλλω προσπάθεια να κρατήσω μακριά από αυτό τον φίλο μου, γράφοντας την ανάρτηση τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική του έκδοση και επιλέγοντας τις κατάλληλες φωτογραφίες που θα το συνοδεύσουν, ε χρειάζεται αρκετός χρόνος και κόπος.






Όσον αφορά το δεύτερο παράπονό του, οφείλω να ομολογήσω ότι φταίω κι εγώ λιγάκι. Για κάθε πιάτο που βλέπετε στο μπλογκ μου υπάρχουν άλλα δυο ή τρία που δεν καταφέρνουν να μπουν στο μπλογκ αλλά καταφέρνουν θαυμάσια να μπουν στα στομάχια μας. Στο στομάχι του φίλου μου για την ακρίβεια. Έχει γίνει το πειραματόζωό μου. Πρέπει να δοκιμάζει ό,τι φτιάχνω και να μου λέει τη γνώμη του και εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση του καθώς και τον ουρανίσκο του.






Από τότε που ξεκίνησα το μπλογκ, έχω κάνει πιο πολλά γλυκά από ποτέ και συνήθως τρώω ένα κομμάτι κέικ ή μια μπάλα παγωτού αλλά ο Σ. είναι αυτός που δεν έχει καθόλου εγκράτεια. Τις περισσότερες φορές καταλήγει να τρώει ένα ολόκληρο κέικ μέσα σε λίγες μόλις ημέρες. Λέει πως η μαγειρική μου είναι ακαταμάχητη. Εγώ φταίω; Παρεμπιπτόντως, δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Είναι πιο ελκυστικός από ποτέ, ακόμα και με τα ένα-δυο κιλά που έχει πάρει λόγω αυτού του μπλογκ.






Ίσως το μπλογκ να μου τρώει αρκετό χρόνο και να προκαλεί τα παράπονα του Σ. αλλά αξίζει τον κόπο. Μου αρέσουν τα πάντα σε σχέση με αυτό. Η όλη διαδικασία. Το γράψιμο, το να μοιράζομαι συνταγές και ιδέες, το να διαβάζω τα σχόλιά σας, το μαγείρεμα των πιάτων, ειδικά το μαγείρεμα των πιάτων. Αυτό είναι που απολαμβάνω περισσότερο και, αν και είναι επιζήμιο για τη σιλουέτα μας, αυτό που μ' αρέσει ακόμα πιο πολύ είναι να φτιάχνω γλυκά. Όπως αυτό εδώ. Ατομικά tortes με μπισκότα αμαρέττι και σοκολάτα, σαντιγύ με άρωμα πικραμύγδαλου και τριμμένο μπισκότο. Μαγεία.






Έχω φτιάξει πολλές τούρτες, πολλές σοκολατένιες τούρτες και κέικ αλλά αυτά εδώ είναι το κάτι άλλο. Πρώτον, αυτά τα κέικ δεν είναι ακριβώς κέικ αλλά tortes. Το torte είναι ένα είδος κέικ (με διασημότερο το αυστριακό Sachertorte) που αντί για αλεύρι περιέχει ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή καρύδια, σε σκόνη. Το γεγονός ότι τα tortes δεν περιέχουν αλεύρι τα κάνει ιδανικά για αυτούς που η γλουτένη είναι απαγορευτική στη διατροφή τους. Δεύτερον, αυτά τα tortes περιέχουν μπισκότα αμαρέττι τα οποία είναι μικρά μπισκότα με γεύση πικραμύγδαλου που προέρχονται από την Ιταλία. Είναι εξαιρετικά ελαφρά και η γεύση τους θυμίζει αυτή του πασίγνωστου ιταλικού λικέρ, Αμαρέττο. Ονομάζονται και ιταλικά macarons.






Η σοκολάτα είναι σκούρα και πλούσια και μόλις λιώσει, προστίθεται στη ζύμη των tortes. Λίγο βούτυρο, αρκετό για να κάνει τα tortes κρεμώδη, προστίθεται μαζί με τα αμύγδαλα σε σκόνη, τα μπισκότα και λίγη ζάχαρη που δίνει παραπάνω γλυκύτητα στο μείγμα. Η ζύμη έπειτα μοιράζεται στα ράμεκινς (πυρίμαχα ατομικά μπωλάκια), μπαίνουν στο φούρνο και μετά από τριάντα λεπτά, έρχεται η στιγμή. Η στιγμή της δοκιμής.






Αυτά τα εντυπωσιακά κεκάκια έχουν μια υπέροχη γεύση σοκολάτας και αμυγδάλου και σε συνδυασμό με την φρεσκοχτυπημένη σαντιγύ συντελούν ένα εξαίσια πεντανόστιμο γλυκό. Το εσωτερικό τους είναι υγρό και συμπαγές ωστόσο είναι ανάλαφρα και αναδίδουν ένα εκπληκτικό άρωμα. Τα μπισκότα αμαρέττι με τη νοστιμιά του πικραμύγδαλου, χαρίζουν βάθος γεύσης και το πασπάλισμα θρυμματισμένων μπισκότων προσφέρει μια ευχάριστη αντίθεση υφής.






Αν δοκιμάσετε ένα από αυτά τα κεκάκια κατευθείαν από το φούρνο θα διαπιστώσετε ότι είναι φανταστικά. Πλούσια, ζεστά tortes με δροσερή σαντιγύ και κομματάκια μπισκότου. Τελειότητα. Αν φάτε ένα την επόμενη μέρα, αφού όλες οι γεύσεις είχαν το χρόνο να ενωθούν, τότε η γευστική εμπειρία θα είναι ακόμα καλύτερη.
Συνοδέψτε αυτά τα απολαυστικά κεκάκια με ένα φλυτζάνι καφέ ή με ένα ποτηράκι λικέρ Αμαρέττο και θα έχετε τον ιδανικό συνδυασμό για μετά το γεύμα ή το δείπνο.










Ατομικά Tortes (κεκάκια χωρίς αλεύρι) Σοκολάτας και Μπισκότων Αμαρέττι με Σαντιγύ Πικραμύγδαλου
Προσαρμοσμένη από το Bon Appétit

Αγόρασα έτοιμα τα μπισκότα αμαρέττι αλλά την επόμενη φορά θα τα φιάξω μόνη μου καθώς είναι πολύ εύκολα στην προετοιμασία.

Στην Ολλανδία υπάρχουν παρόμοια μπισκότα που ονομάζονται bitterkoekjes (πικρά κουλουράκια) τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σ' αυτή τη συνταγή αντί για τα αμαρέττι.





Γίνονται 6 ατομικά tortes

Υλικά

για τα tortes
120 γρ. σκούρα σοκολάτα 55% κακάο, καλής ποιότητας, κομματιασμένη
80 γρ. μπισκότα αμαρέττι
85 γρ. αμύγδαλο σκόνη
1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
60 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν έξτρα για το βουτύρωμα των ράμεκινς
100 γρ. ζάχαρη
4 αβγά μεσαίου μεγέθους
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις*

για τη σαντιγύ πικραμύγδαλου
170 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
1/2 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα πικραμύγδαλου
1 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη άχνη

2-3 μπισκότα αμαρέττι, θρυμματισμένα, για το πασπάλισμα των tortes
Ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα των tortes

Ειδικά εργαλεία: 6 ράμεκινς** χωρητικότητας 150 ml, μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων, μίξερ χειρός

Προετοιμασία

για τα tortes
Βουτυρώστε και αλευρώστε τα ράμεκινς. Βάλτε ένα στρογγυλό κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού στον πάτο κάθε ράμεκιν και αφήστε τα στην άκρη.

Βάλτε τα κομμάτια σοκολάτας σε ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τη σοκολάτα, ανακατεύοντάς την με λαστιχένια σπάτουλα και μόλις λιώσει εντελώς, αφαιρέστε το μπωλ πάνω από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς Κελσίου.

Βάλτε τη σκόνη αμυγδάλου, τα μπισκότα αμαρέττι, την κανέλα και το αλάτι στον επεξεργαστή τροφίμων και χρησιμοποιώντας το διακόπτη on/off (όχι συνεχής ανάμειξη), αναμείξτε τα μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Μεταφέρετέ τα σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και αφήστε στην άκρη.

Βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αβγά στον επεξεργαστή τροφίμων και αναμείξτε τα ώσπου να έχετε ένα ομογενές και ομαλό μείγμα, για 3 λεπτά περίπου. Ενδιάμεσα, καλό είναι με μια λαστιχένια σπάτουλα να καθαρίζετε τα τοιχώματα του μπωλ.
Προσθέστε το μείγμα αμυγδάλου-μπισκότων και τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα βουτύρου-αβγών. Χρησιμοποιώντας το διακόπτη on/off (όχι συνεχής ανάμειξη), αναμείξτε καλά μέχρι να έχετε ένα ομογενές μείγμα.

Μοιράστε το μείγμα ισομερώς μεταξύ των 6 ράμεκινς, γεμίζοντάς τα κατά 3/4.

Τοποθετήστε τα ράμεκινς σε ένα ταψί και βάλτε τα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Ψήστε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι κορυφές των tortes να φουσκώσουν και να μην είναι υγρές και όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους να βγαίνει με υγρά ψίχουλα κολλημένα επάνω.

Όταν τα tortes είναι έτοιμα, βγάλτε τα ράμεκινς από το ταψί και τοποθετήστε τα πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν, γύρω στα 15 λεπτά. Έπειτα αφαιρέστε τα tortes από τα ράμεκινς κι αφήστε τα πάνω στη σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Αν έχετε πρόβλημα να βγάλετε τα tortes από τα ράμεκινς, πάρτε ένα μικρό μαχαίρι και περάστε το γύρω γύρω από τα σκεύη για να ξεκολλήσουν ευκολότερα.




για τη σαντιγύ πικραμύγδαλου
Βάλτε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα πικραμύγδαλου σ' ένα μεγάλο μπωλ. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός χτυπήστε για 5 λεπτά περίπου ώσπου να έχετε μια σφιχτή σαντιγύ.

Μπορείτε να φτιάξετε τη σαντιγύ ένα-δυο ώρες πριν σερβίρετε τα tortes, διατηρώντας την στο ψυγείο.

Σερβίρισμα
Μπορείτε είτε να θρυμματίσετε τα μπισκότα αμαρέττι με τα χέρια σας είτε να τα τοποθετήσετε σε επεξεργαστή τροφίμων και να τα κάνετε σχεδόν ψίχουλα.

Βάλτε κάθε torte σε ένα μικρό πιάτο. Πασπαλίστε κάθε torte με λίγη ζάχαρη άχνη και προσθέστε τη σαντιγύ. Μπορείτε είτε να την προσθέσετε με ένα κουτάλι είτε να χρησιμοποιήσετε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Πασπαλίστε από πάνω με το θρυμματισμένο μπισκότο και σερβίρετε.

Τα tortes μπορούν να διατηρηθούν για 3 ημέρες, αεροστεγώς κλεισμένα, σε θερμοκρασία δωματίου.






*Αν ακολουθείτε διατροφή που δεν περιέχει γλουτένη, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ρυζάλευρο.

**Τα ράμεκινς είναι μικρά ατομικά πυρίμαχα μπωλάκια. Μπορεί να είναι κεραμικά, γυάλινα ή ακόμα και από πορσελάνη. Είναι παρόμοια με τα μπωλάκια για μικρά σουφλέ.


14 comments:

  1. Υπέροχη συνταγή!
    Κι εγώ τα ίδια παράπονα δέχομαι!
    Αλλά όταν φτάνει η ώρα της δοκιμής.... όλοι τα ξεχνάνε!
    Καλό απόγευμα
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Μέχρι να τελειώσω το διάβασμα της ανάρτησης με έχει πιάσει μια λιγούρα για αυτά τα λαχταριστά τουρτάκια. Φαίνονται νοστιμότατα!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  3. Διαβάζοντας το πρώτο μέρος του ποστ, είναι σαν να περιγράφεις εμενα! Το ίδιο κι εγώ, χαίρομαι να μαγειρεύω, χαίρομαι τη διαδικασια, περνάω άπειρες ώρες στο πισι και φυσικά οι άλλοι τρώνε παραπάνω από όσο πρέπει (κι εγώ εδώ που τα λέμε όταν πρόκειται για γλυκό). Για άλλη μια φορά απόλαυσα το ποστ σου Μάγδα, τη συνταγή και τις φωτογραφίες σου. Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  4. Dyo gia to kafe parakalo. Ena den ftanei oute gia zhto!!

    ReplyDelete
  5. Εύα σ' ευχαριστώ και καλώς όρισες! :)

    big mama το ότι πρόλαβα να τα βγάλω φωτογραφίες ήταν επίτευγμα. Έφυγαν σε χρόνο μηδέν. Καλή εβδομάδα!

    Κική τελικά όλοι τα ίδια περνάμε ε; Καλή εβδομάδα!

    Royal Coconut και τρία και τέσσερα... :)

    ReplyDelete
  6. Μια από τα ίδια γίνεται και στο δικό μου σπίτι τώρα ιδιαίτερα που είμαι περισσότερες ώρες στο σπίτι!!Μου άρεσε το "πειραματόζωο" κάπως έτσι συμβαίνει με το σύζυγο!!
    Και φυσικά τα γλυκάκια σου εξαιρετικά όπως πάντα!!
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  7. Μάγδα μου, πρόσφατα μου είχαν φέρει κάποια γλυκά που πρέπει να είναι περίπου τα τουρτάκια σου! Σε ευχαριστώ που μου έμαθες πως γίνονται! Θα τους εντυπωσιάσω!

    Όσο για να μην γίνεται κανείς συστηματικά "πειραματόζωο" στο σπίτι μας έχω εφαρμόσει την τακτική να ανεβάζω πότε πότε και άλλα θέματα στο μπλογκ μου, εκτός από συνταγές!

    ReplyDelete
  8. Μάγδα μου, υπέροχα! Φαίνονται τόσο λαχταριστά! Πάντως είναι αλήθεια ότι κι εγώ νιώθω κάποιες τύψεις με το blogging! Αλλά είναι εξάρτηση, όπως και το Internet! Εσύ τουλάχιστον τον αποζημιώνεις με τα καλούδια που του φτιάχνεις! Εγώ τι να του κάνω, σκουλαρίκια ή βραχιολάκια;;; Χιχι!
    Καλό μήνα σου εύχομαι και καλό και νόστιμο καλοκαίρι!!!

    ReplyDelete
  9. Σ' ευχαριστώ Ξανθή μου!

    Αγγελική είναι σίγουρο πως αυτά τα τουρτάκια είναι ικανά να εντυπωσιάσουν! Αν τα φτιάξεις πες μου πώς σου φάνηκαν.

    Νάντια έχεις δίκιο, στη δική σου περίπτωση είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα ;) Καλό καλοκαίρι!

    ReplyDelete
  10. Πολύ όμορφο το blog σου, οι φωτογραφίες, και οι συνταγές σου πάρα πολύ καλές και προσεγμένες.

    Οπως και αυτή εδω.. θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμα τα τουρτάκια και πολύ ιδιαίτερα στη γεύση.

    Καλή σου μέρα :)

    ReplyDelete
  11. Μάγδα μου τα έφτιαξα και ήταν υπέροχα!
    Βέβαια, στην παρουσίαση έκανα τα δικά μου... Δεν τα έβαλα σε ραμκινς να ψηθούν (τα ήθελα σε μικρές μπουκίτσες). Τα έβαλα σε μικρό ταψάκι και στην συνέχεια τα έκοψα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια τα στόλισα με την κρέμα με κορνέ!
    Και πάλι σε ευχαριστώ για το ωραίο γλυκό που μου έμαθες!

    ReplyDelete
  12. Marion, να' σαι καλά! Καλημέρα :)

    Αγγελική μου πόσο χάρηκα μόλις διάβασα το σχόλιό σου! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν και τα ευχαριστηθήκατε :) Σε μικρά τετραγωνάκια είναι θαυμάσια ιδέα!

    ReplyDelete
  13. Φανταστικά τα τουρτάκια όπως και οι φωτογραφίες!
    Αξίζουν πολλά extra kg!=)

    ReplyDelete
  14. Μαγδα εξαιρετικη συνταγη και η παρουσιαση ειναι ενα θαυμα.Συνεχισε ετσι ακριβως αφου σου δινει τοση χαρα και μην νιαζεσαι για τα λιγα παραπανω κιλα,τα δικα σου η του φιλου σου.Φιλια.

    ReplyDelete