Saturday, July 17, 2010

Με λίγη βοήθεια από το... μίξερ μου

Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική μπορεί να είναι πολύ δύσκολες χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, χωρίς μερικά χρήσιμα γκατζετάκια και, ομολογουμένως, χωρίς αρκετό χώρο. Εγώ δεν έχω καθόλου χώρο. Η κουζίνα μου είναι μικροσκοπική και γεμισμένη μέχρι τα μπούνια. Αν τολμήσω και μόνο να σκεφθώ την πιθανότητα του να προσθέσω ένα επιπλέον κουτάλι σ' ένα απ' τα συρτάρια ή να τοποθετήσω ένα μπωλ σε ένα ντουλάπι, τότε θα πέσουν όλα σα ντόμινο τεραστίων διαστάσεων. Ολόκληρη η κουζίνα θα καταρρεύσει, όλο το σύστημα οργάνωσής μου θα χρειαστεί επανεξέταση και πιστέψτε με, δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοιο.





Είναι εκπληκτικό το πόσα πράγματα έχω συσσωρεύσει από τότε που μετακόμισα στην Ολλανδία. Από την Ελλάδα έφερα τα απολύτως απαραίτητα για την κουζίνα αλλά από τότε είναι σαν να είμαι σε αποστολή. Αποστολή για τον πλήρη εξοπλισμό της κουζίνας μου. Ακόμα κι έπειτα από τρία χρόνια, έχω την αίσθηση ότι είμαι μακριά από την ολοκλήρωση του έργου μου. Και φυσικά, στην πορεία, έχω τρελάνει τον Σ.





Πάντα χρειάζομαι ένα ακόμα πιάτο για σούπα ή ένα κερασοκαθαριστή- έπρεπε να πείσω τον Σ. ότι το εργαλείο που αφαιρεί τα κουκούτσια από τα κεράσια και αυτό που αφαιρεί τα κουκούτσια από τις ελιές είναι εντελώς διαφορετικά-, καλούπια για σοκολατάκια, έναν καινούριο τρίφτη ή έναν αβγοδάρτη. Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζομαι τα περισσότερα από όλα αυτά αλλά είναι σίγουρο πως είναι ικανά να κάνουν τη ζωή μου στην κουζίνα πολύ πιο εύκολη, για να μη πω πόσο γρήγορα μπορώ να ξεπετάξω μια πίτα με κεράσια όταν έχω στη διάθεσή μου ένα κερασοκαθαριστή.





Αυτό όμως που ποτέ δεν είχα όλα αυτά τα χρόνια που μαγειρεύω και φτιάχνω γλυκά, ήταν ένα μεγάλο μίξερ με βάση. Αυτό το εργαλείο-σκυλί που χρησιμοποιώντας το κερδίζεις χρόνο και δε χαλάς περιττή ενέργεια, αυτό το θαυμαστό έργο τεχνικής ικανότητας δεν το είχα ποτέ. Πάντα χρησιμοποιούσα ένα απλό σύρμα μαγειρικής ή μίξερ χειρός.





Η εμπειρία μου με τα μίξερ χειρός είναι μακριά και επίπονη. Για μένα και για τα μίξερ. Το πρώτο που χρησιμοποίησα ήταν ένα που είχε αγοράσει η μητέρα μου όταν ήμουν μικρή. Είχε κουραστεί να χτυπάει τα πάντα με το σύρμα κι έτσι αποφάσισε να επενδύσει σ' ένα μίξερ χειρός. Είχα ξετρελαθεί με την καινούρια αυτή συσκευή. Αφού προσπάθησα να το χρησιμοποιήσω με τρόπους τους οποίους το εγχειρίδιο έκρινε απαγορευτικούς, όπως το να ανακατέψω λάσπη με πέτρες ή να προσπαθήσω να κάνω τρύπες στον τοίχο με αυτό, το έσπασα. Έκλαιγα για μια εβδομάδα.





Το δεύτερο μίξερ χειρός που αγόρασε η μητέρα μου και που όλως περιέργως κράτησε αρκετά χρόνια, ήταν ελαφρώς καλύτερης ποιότητας από το πρώτο κι εξακολουθεί να βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας της. Όταν μετακόμισα από το πατρικό μου, η μητέρα μου μου αγόρασε ένα μίξερ ως δώρο για το καινούριο σπίτι. Το μίξερ κι εγώ ζήσαμε μαζί ευτυχισμένοι για αρκετό καιρό. Ήταν βολικό, έκανε όλη τη δουλειά για μένα χωρίς εγώ να κουράζομαι αλλά κάποια στιγμή όλα ξεκίνησαν να πηγαίνουν στραβά. Μια μέρα, ενώ ετοίμαζα το αγαπημένο μου κέικ σοκολάτας, ένιωσα το μίξερ να ζεσταίνεται, το χέρι μου άρχισε να καίει και ταυτόχρονα ακουγόταν ένας θόρυβος, κάτι που έμοιαζε σαν επιθανάτιος ρόγχος για μίξερ κι ύστερα από λίγο σταμάτησε, για τα καλά. Θα το θυμάμαι πάντα με νοσταλγία.





Όταν μετακόμισα στην Ολλανδία αγόρασα ένα καινούριο. Με εξυπηρέτησε πολύ τα τρία αυτά χρόνια και είμαι σίγουρη πως θα συνεχίσει να το κάνει για πολύ καιρό ακόμα. Όμως, εδώ και ένα μήνα περίπου, το αξιόπιστο μιξεράκι μου έχει αντικατασταθεί από το νέο μου απόκτημα. Ναι, έπειτα από χρόνια αναμονής και λαχτάρας, έχω επιτέλους το δικό μου μίξερ βάσης. Κι όχι όποιο κι όποιο, αλλά το ολοκαίνουριο, ροζ, KitchenAid Artisan μίξερ με βάση. Χρειάστηκε να ξεφορτωθώ την ψωμιέρα μου καθώς και να κρεμάσω στον τοίχο της κουζίνας δυο επιπλέον ραφάκια με μπαχαρικά για να δημιουργήσω χώρο, αλλά άξιζε τον κόπο.





Από τότε που το πήρα το χρησιμοποιώ σαν τρελή. Έχω φτιάξει διάφορα κέικ, ψωμί, μαρέγκες κι επειδή αγόρασα επίσης και το εξάρτημα παγωτομηχανής, έχω φτιάξει πολύ παγωτό, κυρίως φράουλα που είναι και το αγαπημένο μου. Δεν έχω ιδέα πώς άντεξα τόσα χρόνια χωρίς αυτό. Άσε που είναι και κουκλί. Ένα μηχάνημα ικανό να αναδεύει, να αναμειγνύει, να ανακατεύει, να χτυπάει, να ζυμώνει. Είναι ονειρεμένο.





Επειδή τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει απίστευτη ζέστη δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω και πολύ το φούρνο, ήθελα όμως ένα γλυκό απεγνωσμένα. Το παγωτό φυσικά ήταν μια καλή επιλογή αλλά είχα μπουχτίσει να τρώω παγωτά. Και τότε το θυμήθηκα. Πριν κανα-δυο χρόνια είχα ανακαλύψει μια απίθανη συνταγή. Κουπάκια από λευκή σοκολάτα με γέμιση κρέμας από σκούρα σοκολάτα και μασκαρπόνε. Αυτό λοιπόν ήθελα να φτιάξω. Κι έτσι κι έγινε.





Λευκή και μαύρη σοκολάτα, μασκαρπόνε και ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και ξύσμα πορτοκαλιού. Μόνο αυτά θα χρειαστείτε. Τα κουπάκια άσπρης σοκολάτας είναι πολύ χαριτωμένα και υπέροχα γευστικά. Η γέμιση είναι ένα μείγμα σα μους, φτιαγμένο από τυρί μασκαρπόνε, σκούρα σοκολάτα, ξύσμα πορτοκαλιού και σαντιγύ. Η διακριτική γεύση του πορτοκαλιού μετριάζει τη γλύκα που δίνει η λευκή και την ένταση που δίνει η σκούρα σοκολάτα, δημιουργώντας ένα ισορροπημένο και πεντανόστιμο επιδόρπιο.





Αυτά τα εντυπωσιακά, γεμισμένα κουπάκια είναι η απόλυτη φαντασίωση κάθε εθισμένου στη σοκολάτα. Είναι όσο πλούσια μπορεί να είναι μια σοκολάτα αλλά δε θα σας κάνουν να θέλετε να πιείτε μια κανάτα νερό έπειτα από μια μπουκιά. Η ελαφριά, αφράτη μους έρχεται σε αντίθεση με την υφή της σφιχτής άσπρης σοκολάτας, κάνοντας κάθε δοκιμή ένα συναρπαστικό γεγονός. Σερβίρονται κρύα, επομένως είναι ιδανικά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού αλλά μπορούν να σερβιριστούν οποιαδήποτε άλλη εποχή, όποτε απλώς επιθυμείτε να απολαύσετε ένα εκλεκτό σοκολατένιο γλυκό.











Κουπάκια Λευκής Σοκολάτας με Γέμιση Κρέμας από Σκούρα Σοκολάτα και Μασκαρπόνε
Προσαρμοσμένη από την Giada De Laurentiis

Περιττό να πω ότι η ποιότητα της σοκολάτας είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε αυτό το γλυκό. Επιλέξτε πολύ καλής ποιότητας λευκή και σκούρα σοκολάτα.

Χρησιμοποίησα σκούρα σοκολάτα 55% κακάο, αλλά αν δε σας αρέσουν τα πολύ 'γλυκά' γλυκά, επιλέξτε σοκολάτα με 70% κακάο.





Γίνονται 10 κουπάκια

Υλικά
230 γρ. λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας, σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου συν έξτρα για τα ξύσματα
130 γρ. σκούρα σοκολάτα 55% κακάο, σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
3 κουταλιές σούπας και 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 1/4 κουταλάκι γλυκού φρέσκο ξύσμα προστοκαλιού

Ειδικά εργαλεία: μια φόρμα για μάφινς με 12 κουπάκια, 10 χαρτάκια για μάφινς, μίξερ χειρός ή μίξερ με βάση


Προετοιμασία
Βάλτε τα κομμάτια λευκής σοκολάτας σ' ένα πυρίμαχο μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τη σοκολάτα, ανακατεύοντάς την με λαστιχένια σπάτουλα και μόλις λιώσει εντελώς, αφαιρέστε το μπωλ από την κατσαρόλα.


Για να δημιουργήσετε τα κουπάκια λευκής σοκολάτας απαιτούνται δυο στρώσεις σοκολάτας.
Πάρτε ένα χαρτάκι και ρίξτε μέσα 1 κουταλιά σούπας λιωμένη άσπρη σοκολάτα. Ακουμπήστε το χαρτάκι στην παλάμη του χεριού σας και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώστε τη σοκολάτα ομοιόμορφα στον πάτο και τις πλευρές του χαρτιού. Τοποθετήστε το στη φόρμα για μάφινς και επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα χαρτάκια. Βάλτε τη φόρμα στην κατάψυξη για να σκληρύνει η σοκολάτα, για 40 λεπτά.

Ξαναλιώστε τη σοκολάτα που έχει απομείνει στο μπωλ σύμφωνα με την προαναφερθείσα διαδικασία σε περίπτωση που έχει σκληρύνει.
Βγάλτε από την κατάψυξη ένα-ένα τα χαρτάκια (αυτό διασφαλίζει ότι δε θα λιώσει η πρώτη στρώση σοκολάτας, ειδικά αν είναι καλοκαίρι και η κουζίνα σας είναι ζεστή) και ρίξτε μέσα 1 κουταλιά σούπας λιωμένη άσπρη σοκολάτα. Χρησιμοποιώντας και πάλι το πινέλο ζαχαροπλαστικής, απλώστε τη σοκολάτα ομοιόμορφα στον πάτο και τις πλευρές του χαρτιού, δημιουργώντας έτσι τη δεύτερη στρώση. Όταν τελειώνετε το κάθε χαρτάκι βάζετέ το στην κατάψυξη. Αφήστε τη φόρμα στην κατάψυξη για 1 - 1 1/2 ώρα ώστε η σοκολάτα να σκληρύνει πλήρως.

Βάλτε τα κομμάτια σκούρας σοκολάτας σ' ένα πυρίμαχο μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τη σοκολάτα, ανακατεύοντάς την με λαστιχένια σπάτουλα και μόλις λιώσει εντελώς, αφαιρέστε το μπωλ από την κατσαρόλα. Αφήστε τη σοκολάτα να κρυώσει εντελώς.

Φτιάξτε τα ξύσματα σοκολάτας. Πάρτε μια κρύα πλάκα λευκής σοκολάτας και τοποθετήστε την πάνω σε μια επιφάνεια κοπής, με τη λεία και πλατιά επιφάνεια της σοκολάτας προς τα πάνω. Χρησιμοποιώντας έναν κόφτη τυριού, αποξύστε το πάνω μέρος της σοκολάτας δημιουργώντας έτσι τα ξύσματα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κόφτη λαχανικών. Κρατήστε τη σοκολάτα στο χέρι σας κόβοντας τη λεπτή και πιο στενή πλευρά της, δημιουργώντας ξύσματα. Αφήστε τα ξύσματα στην άκρη.

Βάλτε τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος σ' ένα μεγάλο μπωλ (ή στο μπωλ του μίξερ με βάση) και χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός (ή με το εξάρτημα 'σύρμα' του μίξερ με βάση) μέχρι να γίνει μια αφράτη αλλά όχι σφιχτή κρέμα σαντιγύ.


Βάλτε το μασκαρπόνε, τη λιωμένη σκούρα σοκολάτα, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού σ' ένα άλλο μεγάλο μπωλ (ή στο μπωλ του μίξερ με βάση) και χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός (ή με το εξάρτημα 'φτερό' του μίξερ με βάση) σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα, για 30-40 δευτερόλεπτα. Προσέξτε να μην το χτυπήσετε για πολλή ώρα γιατί θα σφίξει.

Διπλώστε τη σαντιγύ μέσα στο μείγμα σε τρεις δόσεις, χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα. Μεταφέρετε τη μους σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και προσθέστε τη 'μύτη' σε σχήμα αστεριού ή την κλασσική 'μύτη' του κορνέ.

Βγάλτε τη φόρμα από την κατάψυξη. Πάρτε κάθε χαρτάκι και ξεκολλήστε το από τη σοκολάτα πολύ προσεκτικά ώστε να μη σπάσει η σοκολάτα. Τοποθετήστε λαδόκολλα σε μια μεγάλη πιατέλα και ακουμπήστε εκεί τα κουπάκια σοκολάτας. Γεμίστε κάθε κουπάκι με τη μους, μη γεμίσετε όμως εντελώς τα κουπάκια. Γαρνίρετε τις κορυφές με τα ξύσματα λευκής σοκολάτας, τοποθετήστε τα κουπάκια σε ατομικά πιάτα και σερβίρετε.

Μπορείτε να διατηρήσετε τα κουπάκια στο ψυγείο, πάνω σε μια πιατέλα με λαδόκολλα έτσι ώστε να μην κολλάει η σοκολάτα πάνω στο πιάτο, σκεπασμένα, για 3-4 ημέρες.

Πριν τα σερβίρετε, αφήστε τα για 1 λεπτό περίπου να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός και αν κάνει πολλή ζέστη. Σ' αυτή την περίπτωση σερβίρετέ τα κατευθείαν από το ψυγείο.





16 comments:

  1. Μάγδα με έκανες να ζηλέψω!!Θέλω κι εγώ αυτό το μίξερ αλλά για πάρα πολλούς λόγους δεν το βλέπω στα κοντινά μου αποκτήματα.
    Τα γλυκάκια σου απολαυστικά η δε περιγραφή σου όπως πάντα τέλεια.
    Καλή Κυριακή και πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  2. Ένα μίξερ χειρός, δώρο μιας θείας όταν πήγαινα γυμνάσιο ακόμα, ήταν η αφορμή για να ασχοληθώ με τη μαγειρική και πολύ περισσότερο με τη ζαχαροπλαστική!
    Το να αποκτήσω κάποτε ένα καλό, δυνατό επαγγελματικό μίξερ (π.χ. σαν αυτό που έχει ο Παρλιάρος) είναι μια σκέψη που συνεχώς υπάρχει στο μυαλό μου!
    Τα κουπάκια λευκής σοκολάτας, θέλουν μάλλον μια δεξιοτεχνία, αλλά τα σοκολατένια αυτά γλυκά είναι ακαταμάχητα!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Τέλεια η περιγραφή σου αλλά πιο τέλεια τα γλυκάκια σου! βουτάω δυο γιατί μου έτρεξαν τα σάλια!
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  4. Τέλειο! Όλο!

    Μίξερ χειρός χρησιμοποιώ κι εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Έχω χαλάσει μόνο ένα (είχε τον ίδιο επιθανάτιο ρόγχο με το δικό σου), αλλά όχι από πέτρες και λάσπη :-)))
    Παρόλο που στο γάμο μου μου χάρισαν ένα τεράστιο πολυμίξερ, βγήκε στην κουζίνα για μερικούς μήνες και ξανανέβηκε στο πατάρι όπου βρίσκεται για 20 χρόνια. Απορώ αν ακόμα δουλεύει. Δεν χωράει στην κουζίνα. Αδύνατον...

    Τα κουπάκια είναι καταπληκτικά. Είχα δει κουπάκια στρογγυλλά (από φούσκα) αλλά αυτά είναι πιο πρακτικά. Με μικρά χαρτάκια είχα φτιάξει γεμιστα σοκολατάκια. Τώρα, σκέφτομαι στο επόμενο τραπέζι μου ή στη γιορτή του άντρα μου σε ένα μήνα, να κάνω τα δικά σου, αλλά σε μικρά χαρτάκια-μπουκίτσες. Θα είναι τέλεια με τη ζέστη!

    ReplyDelete
  5. σοκολατένιοι πειρασμοι, τι παθαίνω!!!
    γεια στα χέρια σου Μαγδα

    ReplyDelete
  6. ΄ξεχασα να γράψω με γεια σου το νέο απόκτημα, πάντα δημιουργική αφού τώρα έχεις ένα επιπλέον εργαλείο εκτός από την καλή σου διάθεση

    ReplyDelete
  7. Άσχετο (ας πούμε). Τι ΚΟΥΚΛΑ αυτη η Giada!!!!!!

    ReplyDelete
  8. Ξανθή μου καλή Κυριακή! Σου εύχομαι να το αποκτήσεις κάποια στιγμή.

    The Dark Chef αυτό που πήρα είναι αυτό που έχει κι ο Παρλιάρος. Μόνο που το δικό μου έχει πιο ωραίο χρώμα ;) Στην Ολλανδία όμως είναι πολύ πιο φθηνό, ευτυχώς.

    Asteri βούτα όσα θες! :)

    Γαστεροπλήξ σ' ευχαριστώ, να' σαι καλά!

    Κική κρίμα που δεν το χρησιμοποιείς, θα σου λύσει τα χέρια. Όσο για την έλλειψη χώρου, σε καταλαβαίνω απόλυτα.
    Μπουκίτσες θα είναι υπέροχα!
    Όντως, είναι κούκλα.

    ReplyDelete
  9. Πολύ όμορφο το κέρασμα σου για το καινούριο μίξερ! Και εγώ το ζηλεύω αλλά δεν το βλέπω προς το παρόν!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  10. Μάγδα μου έχω φτιάξει κάτι σοκολατένια ταρτάκια που έχουν την ίδια κεντρικά ιδέα με τα δικά σου! http://lemoncinnamon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html
    Είναι υπέροχα σε εμφάνιση και φαντάζομαι σε γεύση!
    Με γεια το μίξερ! Το ονειρεύομαι και εγώ! Στην Αθήνα έχω ένα μεγάλο προϊστορικό μίξερ που και τι δεν έχει κάνει (όχι όμως και τρύπες σε τοίχο...:)) Κάποια στιγμή θα χρειαστεί αναβάθμιση!
    Όσο όμως λειτουργεί δεν το αποφασίζω!

    ReplyDelete
  11. big mama, Αγγελική, ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  12. Μμμ σκέτος πειρασμός,δεν μπορώ να αντισταθώ στη σοκολάτα.
    Άψογη εκτέλεση και παρουσίαση όπως πάντα,συγχαρητήρια Μάγδα.

    ReplyDelete
  13. Αχ αχ αχ!! τι απίστευτο γλυκάκι είναι αυτό? αμ το μίξερ που ονειρεύομαι να το αποκτήσω κι εγώ?χτύπησες φλέβα Μάγδα μου! Συγχαρητήρια για το όμορφο μπλόγκ σου! Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές σου και ο τρόπος που τις παρουσιάζεις! Μπήκε στα αγαπημένα πλέον!
    Φιλιά και καλό καλοκαιράκι!

    ReplyDelete
  14. Lost Gastronaut σ' ευχαριστώ!

    Άννα σ' ευχαριστώ πολύ! Κι εσένα σου αρέσει το μίξερ αυτό; Είναι πολύ όμορφο το άτιμο και κάνει τη δουλειά του εξαιρετικά, που είναι και το πιο σημαντικό άλλωστε. Καλό καλοκαίρι και σε σένα :)

    ReplyDelete
  15. Τι τέλεια που φαίνονται! Καταπληκτική και η ιδέα για τα κουπάκια σου. Θα τα προσπαθήσω κι εγώ και ελπίζω να βγούν έτσι όμορφα!
    Πολλά μπράβο από άλλη μια ξενιτεμένη!

    Τζένη

    ReplyDelete
  16. Τζένη καλώς όρισες και σ' ευχαριστώ!
    Αν τα φτιάξεις πες μου πώς σου φάνηκαν!

    ReplyDelete