Sunday, March 27, 2011

Και εγένετο κάσιους-βούτυρο

Η Κατερίνα ήταν μια από τις καλύτερές μου φίλες στο δημοτικό. Καθόμασταν στο ίδιο θρανίο και γελούσαμε ασταμάτητα για ανόητους λόγους, όπως κάνουν όλα τα κορίτσια αυτής της ηλικίας. Μασούσαμε ροζ τσιχλόφουσκες μέχρι να πονέσουν τα σαγόνια μας και κάναμε τεράστιες ροζ φούσκες που καθώς έσκαγαν, κολλούσαν σε όλο μας το πρόσωπο, εξαγριώνοντας τον δάσκαλό μας και κάνοντάς τον να εύχεται να δίδασκε σε σχολείο αρρένων.





Κοροϊδεύαμε τα αγοράκια στην αυλή του σχολείου που προσπαθούσαν να τραβήξουν την προσοχή μας παίζοντας ποδόσφαιρο στο διάλειμμα, βάζοντας γκολ και τρέχοντας προς το μέρος μας για να το παινευτούν, όπως κάνουν όλα τ' αγοράκια αυτής της ηλικίας.






Παίζαμε αμέτρητες ώρες με τις κούκλες μας, διαβάζαμε κόμικς και προετοιμαζόμασταν για τα Σαββατιάτικα πάρτυ γενεθλίων. Μου μάθαινε πώς να κάνω ποδήλατο ενώ εγώ της μάθαινα πώς να πέφτει απ' αυτό, και κατασκοπεύαμε τον μεγάλο αδελφό της, ο οποίος ήταν τόσο κούκλος που όλα τα κοριτσάκια ήταν τσιμπημένα μαζί του.




Ωμά κάσιους


Η Κατερίνα ήταν ένα γλυκό, ξανθό κορίτσι, ψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στην τάξη μας ή μάλλον σε όλο το σχολείο κι ένιωθε άβολα γι' αυτό, αλλά στο τέλος πήρε την εκδίκησή της, όταν στο λύκειο ήταν η ψηλή, ξανθιά θεά που όλα τ' αγόρια ήθελαν να βγουν ραντεβού μαζί της.



Ψημένα κάσιους


Η μαμά της Κατερίνας ήταν αμερικάνα, και παρόλο που δεν ήθελε να το παραδεχτεί, ήταν διαφορετική. Στο σπίτι της μιλούσε αγγλικά ενώ όλες οι συμμαθήτριές της μιλούσαν ελληνικά. Έκανε πιτζάμα πάρτυ στα οποία πήγαινα μόνο εγώ γιατί οι μητέρες των άλλων κοριτσιών έλεγαν "Τί; Πιτζάμα πάρτυ; Τί είν' αυτό;". Γιόρταζε μια παράξενη για όλους γιορτή, το Halloween, όπου όλα τα μέλη της οικογένειάς της φορούσαν περίεργα κοστούμια και τρόμαζαν ο ένας τον άλλον. Κάθε πρωί, έτρωγε σάντουϊτς με φυστικοβούτυρο ενώ εγώ έτρωγα γάλα με ψωμί και ζάχαρη (μη ρωτάτε τίποτα).







Και σ' αυτό το σημείο, το θέμα στρέφεται από την φίλη μου την Κατερίνα, στο φυστικοβούτυρο. Την πρώτη φορά που πήγα στο σπίτι της κι η μαμά της άνοιξε το τεράστιο, δίπορτο αμερικάνικο ψυγείο που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα δει παρόμοιο στη ζωή μου και που αργότερα έμαθα πως το είχαν φέρει από την Αμερική, ήταν και η πρώτη φορά που ανακάλυψα και γεύτηκα το θαύμα που λέγεται φυστικοβούτυρο. Είχα μείνει άναυδη. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως υπήρχε τέτοια γεύση. Φυσικά και είχα δοκιμάσει φυστίκια αλλά αυτό ήταν κάτι άλλο. Τί ήταν αυτό το κρεμώδες, πλούσιο, παχύ σαν βούτυρο με γεύση φυστικιού κατασκεύασμα; Από πού εμφανίστηκε; Γιατί κανείς δεν μου το είχε ξαναδείξει; Οι πύλες είχαν ανοίξει. Κι η μαμά μου, αχ η μαμά μου, πού να' ξερε τί την περίμενε.







Την βασάνιζα με ατελείωτες ερωτήσεις για το πότε θα μου πάρει αυτό το βούτυρο-θαύμα. Την παρακαλούσα να μπει σε κάθε μαγαζί που ήλπιζα πως θα το πούλαγε. Της γκρίνιαζα κάθε φορά που με ρώταγε τί ήθελα για πρωϊνό, για μεσημεριανό, για δείπνο. Την βομβάρδιζα με συνεχή παράπονα για την άδικη ζωή που ζούσα. Μια ζωή δίχως φυστικοβούτυρο.







Περιττό να πω, πως η μοναδική ελπίδα που είχα για να το ξαναγευτώ ήταν αν πήγαινα στο σπίτι της Κατερίνας και, για να είμαι δίκαιη ως προς την μαμά μου, ήταν δύσκολο τότε να βρει κανείς φυστικοβούτυρο. Υπήρχε παρά μόνο σε κάποια εξειδικευμένα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας και δεν υπήρχε φυσικά περίπτωση να τρέχει να το ψάχνει.






Το φυστικοβούτυρο έγινε φυσικά ευρέως διαθέσιμο μετά από λίγα χρόνια κι έκανε την εμφάνισή του σε σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία ακόμα και στα ντουλάπια της κουζίνας της μαμάς μου (!) αλλά αυτό που συνειδητοποίσα πριν λίγο καιρό ήταν ότι μπορώ να το φτιάξω και μόνη μου. Χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς παραπανίσιο αλάτι κι εκατοντάδες άλλα άγνωστα συστατικά κι έτσι κι έκανα. Και το λάτρεψα. Κι έπειτα συνειδητοποίησα ότι μπορώ να κάνω ακριβώς το ίδιο πράγμα με κάσιους γιατί, ας μη γελιόμαστε, τα κάσιους είναι απείρως γευστικότερα από τα φυστίκια και είναι κι οι αγαπημένοι μου ξηροί καρποί.






Κοιτάξτε, μπορώ να γράφω ασταμάτητα για το πόσο θεαματικά νόστιμο είναι το κάσιους-βούτυρο πασαλειμμένο πάνω σε μια φέτα ψωμιού. Πώς λιώνει στο στόμα και κάνει την γλώσσα σου να κολλάει στον ουρανίσκο, κάνοντάς σε να βγάζεις άναρθρους ήχους για κάμποση ώρα αφότου το δοκιμάσεις. Πώς μετά από λίγο, αρχίζεις να το τρως κατευθείαν από το βάζο, όρθιος/α μπροστά στο ανοιχτό σου ψυγείο και μ' ένα κουτάλι στο χέρι, βλέποντάς το να εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια σου. Άλλωστε αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσει κανείς.






Για να μην πολυλογώ λοιπόν, κάσιους-βούτυρο, σ' αγαπώ. Κάνεις την καρδιά μου να χτυπάει γρηγορότερα όποτε σε βλέπω και θέλω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου μαζί σου.
Αγαπητέ αναγνώστη/στρια, αν τυχόν είχες επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να φτιάξεις κι εσύ το δικό σου κάσιους-βούτυρο, είμαι βέβαιη ότι αυτή η εκδήλωση αγάπης σε έπεισε.












Σπιτικό Κάσιους-Βούτυρο

Πριν σκαρφιστώ τη συγκεκριμένη συνταγή, δοκίμασα άπειρους συνδυασμούς για να φτιάξω κάσιους-βούτυρο. Ωμά κάσιους με αλάτι, ανάλατα κάσιους με λάδι, ψητά κάσιους με μέλι και αλάτι (το μέλι το έκανε πολύ πηχτό και γινόταν σαν στόκος), ψητά κάσιους με ζάχαρη και λάδι. Περιττό να σας πω ότι πάμπολλα βαζάκια με κάσιους-βούτυρο είχαν συσσωρευτεί στα ράφια του μικρού μου ψυγείου μέχρι να πετύχω την συνταγή έτσι όπως ακριβώς την ήθελα.

Τί θα χρειαστείτε; Ωμά, ανάλατα κάσιους, ηλιέλαιο, λίγο θαλασσινό αλάτι και λίγη ζάχαρη. Μόλις ψήσετε τα κάσιους για μερικά λεπτά στο φούρνο, έχετε έτοιμο τον επεξεργαστή τροφίμων σας (εγώ χρησιμοποίησα το ολοκαίνουριο θηρίο μου) και αλλάξτε τους τα φώτα (ναι, καλά διαβάσατε) στο τρίψιμο. Στο τέλος θα έχετε ένα κρεμώδες αλλά ελαφρά κοκκώδες άλειμμα, που δεν θα είναι πολύ πηχτό. Όταν το βάλετε στο ψυγείο θα αλλάξει κάπως σύσταση και θα πήξει περισσότερο.

Απλώστε το απλόχερα πάνω στον αγαπημένο σας τύπο ψωμιού, χρησιμοποιήστε το μέσα σε stir-fries ή για να φτιάξετε ασιατικές πικάντικες σάλτσες.






Γίνεται 1 γεμάτη κούπα κάσιους-βούτυρο

Υλικά
250 γρ. ωμά, ανάλατα κάσιους
30 ml (2 κουταλιές σούπας) ηλιέλαιο (ή κάποιο άλλο ελαφρύ σπορέλαιο)
½ κουταλάκι γλυκού θαλασσινό αλάτι σε μορφή νιφάδων (εγώ χρησιμοποίησα Maldon sea salt flakes) ή ½ κουταλάκι γλυκού απλό θαλασσινό αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού ψιλή ζάχαρη

Ειδικά εργαλεία: επεξεργαστής τροφίμων (όπως multi κλπ. κατά προτίμηση με δυνατό μοτέρ, γιατί θα είναι σε συνεχή λειτουργεία για μερικά λεπτά)


Προετοιμασία
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βάλτε λαδόκολλα πάνω σε ένα μικρό ταψί κι απλώστε από πάνω τα κάσιους. Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε τα κάσιους για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα ενδιάμεσα για να ψηθούν ομοιόμορφα κι από τις δυο πλευρές. Να τα έχετε το νου σας γιατί μπορεί να αρπάξουν.

Αφήστε τα να κρυώσουν και μετά βάλτε τα μέσα στον επεξεργαστή τροφίμων. Αλέστε τα κι έπειτα προσθέστε το ηλιέλαιο. Αλέστε τα κάσιους μέχρι ν' αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους και να γίνουν κρεμώδη, για περίπου 3 λεπτά (θα πρέπει να είναι ελαφρώς κοκκώδη αλλά αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε να τ' αλέθετε έως ότου ρευστοποιηθούν εντελώς, το οποίο θα πάρει περίπου 5-6 λεπτά στο σύνολο). Σταματήστε στα μισά του χρόνου και καθαρίστε τα πλαϊνά του μπωλ του επεξεργαστή τροφίμων με μια σπάτουλα και συνεχίστε την άλεση.

Προσθέστε το αλάτι και την ζάχαρη και αλέστε για ακόμα 1 λεπτό.

Σε περίπτωση που προτιμάτε το κάσιους-βούτυρο πιο κοκκώδες, προσθέστε προς το τέλος λίγα επιπλέον κάσιους.

Αδειάστε το κάσιους-βούτυρο σ' ένα καθαρό, αεροστεγές γυάλινο βαζάκι.

Μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.







22 comments:

  1. Καλησπέρα Μάγδα!Πολύ όμορφη η αφήγησή σου!Εμένα μ'αρέσει σε συνδυασμό με σοκολάτα!

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα Αθηνά, σ'ευχαριστώ! Με σοκολάτα; Δεν έχω δοκιμάσει τον συνδυασμό.

    ReplyDelete
  3. Καλησπέρα! Χαίρομαι που σε βρήκα! Πολύ όμορφη αφήγηση αλλά πολύ νόστιμο φαίνεται το βούτυρο!
    Ελπίζω να τα λέμε! Αν θέλεις, σε περιμένω για επίσκεψη και παρακολούθηση : Tantekiki.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Γεια σου Μάγδα μου! Έχω την γνώμη ότι όσα φαγάκια φτιάχνονται στο σπίτι με μεράκι είναι χίλιες φορές πιο νόστιμα από τα έτοιμα!

    Εκτός από άλειμμα το φυστικοβούτυρο μου αρέσει σε μπισκοτάκια, σε μάφινς και σε βάση τσιζ κέικ αντί για βούτυρο...
    Σε ευχαριστώ για την αναφορά!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  5. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά με τόσο αγάπη που το αναλύεις το όλο θέμα μάλλον με έπεισες.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  6. Δεν εχω δοκιμασει ποτε φυστικοβουτυρο.
    Αλλα μετα απο αυτα που διαβασα, θα πρεπει:
    1. να βρω να αγορασω για να δοκιμασω και
    2. να φτιαξω ενα σπιτικο για να δω τη διαφορα!

    ReplyDelete
  7. ''μια ζωή άδικη..χωρις φυστικοβούτρο..'' χιχι
    καλό Μάγδα.. Κάποτε είχα κολλήσει κι εγώ με το φυστικοβούτυρο..εχω χρόνια να φάω..

    Πολύ ωραία η αφήγησή σου.Αλλά ακόμα πιο ωραίο το κασιους-βουτυρο.
    Και σίγουρα πεντανόστιμο.
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  8. Αλήθεια, είτε από κάσιους, είτε από άλλο ξηρό καρπό (φαντάζομαι πόσο απίθανο θα ήταν ένα φουντουκοβούτυρο!) είναι από τα πολύ εύκολα πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι.

    Στο έτοιμο φυστικοβούτυρο, ποτέ δεν μου άρεσε το αλάτι, το προτιμώ γλυκό. Στο σπίτι, το προσαρμόζουμε κιόλας στα γούστα μας!
    Καλή και νόστιμη βδομάδα. :)

    ReplyDelete
  9. Πρέπει να είναι φανταστικό Μάγδα το φυστικοβούτυρό σου. Μ' αρέσουν τα κάσιους, και τα χρησιμοποιώ και σε σαλάτες και σε κάποιες συνταγές με κοτόπουλο. Μια κουταλίτσα από το βούτυρό σου θα΄δίνει άλλη γεύση και σε ντρέσινγκς και σε σάλτσες.
    Υπέροχη και η ιστορία σου και η παρουσίασή σου!

    ReplyDelete
  10. Ξανθή — μάλλον; :)

    Ελπινίκη — πρέπει να το δοκιμάσεις επειγόντως!

    Marion — ευχαριστώ και χαίρομαι που στο υπενθύμησα.

    The Dark Chef — μμμ φουντουκοβούτυρο. Ωραίο μου ακούγεται.

    Vita — Πολύ καλή ιδέα! Θα είναι όντως πολύ νόστιμο σε κάποιο ντρέσινγκ σαλάτας.

    ReplyDelete
  11. ΥΠΕΡΟΧΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΥΠΕΡΟΧΗ και να δεν ειχα αφήσει το γκοσιπ στην μέση θα σου το γραφα άλλες 100 φορές. Το κόλημμα με το φυστικοβούτυρο είναι οικογενιακό. Τα κάσιους δε τα τρώμε αντι για πατατάκια. Αυριο μπαινω στην κουζίνα. Κάπιοι θα πάθουν την πλάκα τους στο πρωινό του Σαββάτου.

    ReplyDelete
  12. Royal Coconut — ευχαριστώ :) Παρεπιπτόντως, το Gossip Girl είναι όντως λίγο κόλλημα, αν και είμαι πιο πολύ φαν του Mad Men το οποίο είδα πρόσφατα και είναι ΠΟΛΥ καλή σειρά.

    ReplyDelete
  13. Aχ....I Love φυστικοβούτυρο too!!! Το άτιμο! Εδώ, η μάρκα που κυκλοφορεί, είναι σε γεύση απαλή και crunchy. Ψηφίζω δαγκωτό τη δεύτερη! Να σου πω επίσης ότι το γάλα με ψωμί και ζάχαρη ήταν το βραδυνό μου για χρόνια όταν δεν υπήρχε κάτι άλλο. Να σου πω επίσης οτι τα κάσιους θεωρώ κι εγώ ότι είναι οι πιο νόστιμοι ξηροί καρποί που υπάρχουν. Τώρα να πω ότι θα το φτιάξω κιόλας; Δεν θα πω όχι...

    ReplyDelete
  14. Αν και Αμερικανοτραφείς και σπουδαχθής δεν είναι από τις γεύσεις που αγαπώ και μόνο όμως ότι μπήκες στη διαδικασία να το φτιάξεις με προκαλεί να το δοκιμάσω.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Koritsaki sigxaritira pou eisai anamesa sta 10 pio agapimena blogs!!!!!!!!!!!! Antigrafo tin sintagi sou pou mou ekatse pano stin ora! Nomizo tha einai to pio nostimo doraki gia enan filo yperathliti!!!! Filia polla!

    ReplyDelete
  16. Φοβερή η συνταγή σου Μάγδα! Τη δοκίμασα με αραχίδες Καλαμάτας αντί για κάσιους. Οικονομικότερη λύση εδώ στην Ελλάδα αλλά πιο χρονοβόρα. Δοκιμάζεις και τις αντοχές σου: πόσα φιστίκια μπορείς να ανοίξεις χωρίς να κλέψεις και να φας;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Ναι! Φαντάζομαι πόσο δύσκολο θα ήταν ν' αντισταθείς. Κι εγώ το ίδιο παθαίνω. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η συνταγή!

      Delete
  17. Αν τα κασιους ειναι αλατισμενα πειραζει; Επισης αντι για λαδι μπορω να βαλω λιωμενο βιταμ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείς να βάλεις αλατισμένα κάσιους αλλά πιθανότατα να σου βγει πολύ αλμυρό καθώς δεν θα μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα αλατιού. Μην βάλεις βιτάμ. Η υφή δεν θα είναι καλή.

      Delete
  18. τα φυστικια πρεπει να ειναι οπωσδηποτε καβουρδισμενα; με ωμα δεν μπορουμε να το φτιαξουμε;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Αν δεν θες να τα καβουρντίσεις, δεν υπάρχει πρόβλημα. Καβουρντισμένα όμως κάνουν πιο νόστιμο το βούτυρο.

      Delete