Saturday, May 21, 2011

Πώς να διατηρήσω τους ξηρούς καρπούς φρέσκους




Έχουν υπάρξει πολλές φορές που αγόρασα διάφορους ξηρούς καρπούς σε μεγάλες ποσότητες και κατέληξα να τους πετάξω έπειτα από μερικές ημέρες διότι είχαν ταγγίσει και είχαν μπαγιατέψει. Αυτό γινόταν πριν μάθω πώς να τους διατηρώ σωστά. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αποθηκεύοντάς τους σωστά εφόσον έτσι μπορούν να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.

Όταν αγοράζετε ξηρούς καρπούς χύμα, είναι καλό πρώτα να τους δοκιμάζετε. Ποτέ δε ξέρεις πόσο καιρό στέκονται εκεί. Αλλά ακόμα κι αν αγοράσετε συσκευασμένους ποτέ δε ξέρετε πόσο φρέσκοι είναι, οπότε πρέπει να τους αποθηκεύσετε αμέσως. Έχετε υπόψη σας ότι οι ξηροί καρποί που βρίσκονται μέσα στο κέλυφός τους μπορούν να διατηρηθούν για το διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτούς χωρίς κέλυφος.

Τα φυστίκια, τα καρύδια και τα πεκάνς χαλάνε πιο εύκολα από τα κάσιους και τ' αμύγδαλα.

Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κάτι το οποίο τους κάνει να ταγγίζουν πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι αλλοιώνονται λόγω οξείδωσης από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας ή από τη δράση μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσάρεστης γεύσης και οσμής. Ο μόνος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να τους αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Το κρύο διατηρεί σταθερά τα έλαια των καρπών με αποτέλεσμα να μη χαλάνε γρήγορα.

Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης την τάση να απορροφούν μυρωδιές από τα υπόλοιπα προϊόντα που έχετε στο ψυγείο σας γι' αυτό είναι καλύτερο να τους αποθηκεύετε σε αεροστεγείς συσκευασίες όπως πλαστικά δοχεία ή σακούλες, κατά προτίμηση όμως σε γυάλινα βαζάκια. Μ' αυτό τον τρόπο δε θα αφυδατωθούν και δε θα απορροφήσουν μυρωδιές από άλλα προϊόντα.

Μπορείτε να διατηρήσετε έτσι τους ξηρούς καρπούς για 6 μήνες στο ψυγείο και για 1 χρόνο στην κατάψυξη.

Οι ταγγισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να καταστρέψουν οποιαδήποτε συνταγή, οπότε είναι καλό να τους δοκιμάσετε όταν τους βγάλετε από το ψυγείο ή την κατάψυξη και πριν τους προσθέσετε σε κάποιο φαγητό, ώστε να διασφαλίσετε ότι είναι καλοδιατηρημένοι.


Ξηροί καρποί έχουν χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω συνταγές:

Γιαούρτι με Θυμαρίσιο Μέλι και Καρύδια

Καραμελωμένο Πικάντικο Ποπ Κορν

Κουλουράκια Speculaas

Μπουκιές Μάρζιπαν με Επικάλυψη Λευκής Σοκολάτας και Τζίντζερ

Πικάντικοι Ξηροί Καρποί

Πολίτικος Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Κανέλα και Ασπρισμένα Αμύγδαλα

Πουρές Παντζαριού με Πατάτες και Καρύδια

Σαραγλί (Πτυχωμένα Μπακλαβαδάκια)

Σαλάτα με Βέλγικα και Κόκκινα Αντίδια, Μήλα, Καρύδια, Ροκφόρ και Βινεγκρέτ με Ξίδι Σμέουρου

Σαλάτα Πράσινων Σπαραγγιών με Ντρέσινγκ Πορτοκαλιού και Τσαγιού Rooibos

Σπιτικό Κάσιους-Βούτυρο

Σωταρισμένες Γαρίδες με Σάλτσα από Ταχίνι και Σκόρδο και Dukkah από Σουμάκι, Σπόρους Κύμινου και Φυστίκι Αιγίνης

Gevulde Speculaas - Speculaas Κέικ γεμιστό με Amandelspijs (Ολλανδική Αμυγδαλόπαστα)

Pepernoten - Μικρά Παραδοσιακά Ολλανδικά Κουλουράκια με Μπαχαρικά



7 comments:

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΦΙΛΕ ΜΕ ΕΣΩΣΕΣ!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φίλη θες να πεις. Παρακαλώ!

      Delete
    2. εε δεν παρατηρησα χαχα , γιατι ειχα ρωτησει που τοποθετω τους ξηρους καρπους και καποια ατομα απο την ομαδα του bodybuilding.gr το κοροιδευανε;p

      Γιαυτο σε ευχαριστω πολυ:)

      Delete
  2. Αγαπητή Μαγδαλινή, πού βρίσκεις σιμιγδάλι καλής ποιότητας εδώ στην Ολλανδία; Λέω να κάνω τη συνταγή σου!

    Χαιρετισμούς,
    Εύη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Εύη. Σε ποιά συνταγή αναφέρεσαι; Σιμιγδάλι αγοράζω από τουρκικά παντοπωλεία ή από το Sligro. Πάντως δεν έχει το χοντρό σιμιγδάλι εδώ, μόνο το ψιλό.

      Delete
  3. Χμ ναι, ήταν μάλλον το ένα ποστ πάνω από το άλλο και έγραψα σε λάθος μέρος. Στο χαλβά με το σιμιγδάλι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α τέλεια! Ελπίζω να σου αρέσει.

      Delete