Tuesday, November 15, 2011

Ολλανδική μηλόπιτα

Και ναι, έπειτα από τέσσερα χρόνια που ζούμε στην Ολλανδία, πάρθηκε η απόφαση. Εγώ κι ο Σ ξεκινήσαμε μαθήματα ολλανδικών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και το ρητό.






Στην Ολλανδία είναι εύκολο να ζήσεις και να δουλέψεις μη γνωρίζοντας την γλώσσα. Οι περισσότεροι μιλάνε αγγλικά, τουλάχιστον στις πόλεις με διεθνή χαρακτήρα όπως το Άμστερνταμ, το Ρόττερνταμ και τη Χάγη όπου μένουμε εμείς κι έτσι, αν δεν το απαιτεί η δουλειά σου, δεν χρειάζεται να μάθεις ολλανδικά. Άσε που είναι και περίεργη γλώσσα, ειδκά η προφορά.






Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και το αποφασίσαμε. Ίσως επειδή βαρεθήκαμε να μην καταλαβαίνουμε τί λένε στις ειδήσεις για την Ελλάδα (ειδικά τους τελευταίους μήνες), ίσως επειδή θέλουμε επιτέλους να κάνουμε πιο στενή παρέα με Ολλανδούς κι όχι μόνο με άλλους expats Ευρωπαίους και μη, ή ίσως επειδή με όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, συνειδητοποιήσαμε ότι καλό θα είναι να συνεχίσουμε να ζούμε στην Ολλανδία.






Οι σκέψεις για επιστροφή στην Ελλάδα πλέον δεν περνάνε καν απ' το μυαλό μας, τουλάχιστον όχι μέχρι νεοτέρας. Μέχρι να μπορούμε δηλαδή να βρούμε δουλειά της προκοπής χωρίς να χρειάζεται να φιλήσουμε κατουρημένες ποδιές, μέχρι να πάψουν επιτέλους να επιβιώνουν μόνο οι φελλοί, μέχρι να μην απαιτείται να δώσουμε φακελάκια σε γιατρούς για να μας κάνουν καλά, μέχρι η σκέψη του να φτιάξουμε οικογένεια στην Ελλάδα να μη μας τρομάζει, μέχρι ο κόσμος να ξεκινήσει επιτέλους να διαβάζει ιστορία και να σταματήσει να ψηφίζει όπως ψηφίζει τις τελευταίες δεκαετίες, μέχρι να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια έχοντας ουσιαστικό μέλλον και ποιότητα ζωής στην ίδια μας τη χώρα, μέχρι τέλος πάντων ό,τι μας έκανε να φύγουμε τέσσερα χρόνια πριν, να μην είναι πια έτσι.
Αλλά ξέφυγα. Ας επιστρέψω στο προκείμενο.






Ολλανδικά λοιπόν μπορεί να ξεκινάω να μαθαίνω επισήμως τώρα, στην ολλανδική μαγειρική όμως έχω ήδη καταφέρει να εντρυφήσω εδώ και καιρό. Σίγουρα η ολλανδική κουζίνα δεν είναι γνωστή για την μοναδικότητά της, έχει όμως μερικά πολύ καλά στοιχεία, ειδικά στον τομέα των γλυκών.






Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι η ολλανδική μηλόπιτα (Hollandse Appeltaart), η οποία είναι και το εθνικό γλύκισμα των Ολλανδών. Χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και λέγεται ότι εκείνη την εποχή, επειδή δεν υπήρχαν φούρνοι με έλεγχο θερμοκρασίας, ο χρόνος ψησίματός της μετριόταν με το πόσες προσευχές έπρεπε να πει κανείς μέχρι να ετοιμαστεί.






Όποιος επισκεφτεί την Ολλανδία, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δει τις περίφημες αυτές μηλόπιτες να εκτίθενται στις προθήκες κάθε ζαχαροπλαστείου, καφέ ή μπαρ της χώρας. Είναι διάσημη ανά τον κόσμο και οι Ολλανδοί είναι πολύ περήφανοι γι' αυτή τους την γλυκιά δημιουργία. Δικαίως θα έλεγα. Ακόμα κι εγώ που δεν είμαι φαν των φρουτένιων πιτών και ταρτών, οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η μηλόπιτα είναι πραγματικά απίθανη.






Η Hollandse appeltaart είναι διαφορετική από τις μηλόπιτες άλλων χωρών σε πολλά σημεία, όπως στο ότι περιέχει σταφίδες, χυμό λεμονιού και κανέλα στη γέμισή της. Επίσης η ζύμη της δεν είναι αυτή της κλασικής τάρτας αλλά μια ζύμη που θυμίζει έντονα την δική μας Πάστα Φλώρα. Κάτι δηλαδή μεταξύ ζύμης μπριζέ και κέικ.






Η ζύμη φτιάχνεται πανεύκολα και απλώνεται στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας. Τα μήλα κόβονται σε μικρά κομμάτια, αναμειγνύονται με τις σταφίδες, την κανέλα, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, και αδειάζονται μέσα στη φόρμα. Από πάνω τοποθετούνται μερικές μακριές λωρίδες ζύμης, οι οποίες διακοσμούν την πίτα, αφήνοντας όμως σε κοινή θέα τα κομμάτια μήλων από κάτω. Η μηλόπιτα μπαίνει στο φούρνο κι αφού βγει, αλείφεται με ένα γλάσο από μαρμελάδα βερύκοκο και ρούμι, χαρίζοντάς της μια ευχάριστη λάμψη.






Τρώγεται κατά προτίμηση ζεστή, μόλις έχει βγει απ' το φούρνο, και συνοδεύεται πάντα από σαντιγύ ή παγωτό βανίλια. Η γεύση της δεν είναι πολύ γλυκιά αφού δεν περιέχει πολλή ζάχαρη και τα μήλα που χρησιμοποιούνται στην γέμισή της είναι ξινά, κι έχει έναν πολύ ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα.






Όπως είναι αναμενόμενο, έχει έντονη γεύση μήλου μα με μικρές εκρήξεις γλυκιάς, ζουμερής σταφίδας. Η κανέλα συμπληρώνει άψογα τα φρούτα και η βάση είναι εύθρυπτη και συνάμα αφράτη. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από Ολλανδία, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την φτιάξετε.










Ολλανδική Μηλόπιτα - Hollandse Appeltaart
Προσαρμοσμένη από το Dutch Cooking

Παραδοσιακά, η ολλανδική μηλόπιτα φτιάχνεται με μήλα της ολλανδικής ποικιλίας Goudrenet, τα οποία είναι ξινά (αλλά όχι πολύ) μήλα. Όσοι από εσάς ζείτε στην Ελλάδα, χρησιμοποιήστε ξινόμηλα (πράσινα μήλα-Granny Smith) ή κάποια άλλη ποικιλία. Προσέξτε όμως να μην είναι πολύ ξινά γιατί η συνταγή δεν περιέχει πολλή ζάχαρη και η μηλόπιτα θα σας βγεί πολύ στυφή.





Μερίδες: 8-10 / 1 μηλόπιτα

Υλικά

για τη γέμιση
1 κιλό ξινά μήλα (εγώ χρησιμοποίησα Goudrenet)
Χυμός 1 λεμονιού (μεσαίου μεγέθους), φρεσκοστυμμένος
70 γρ. ψιλή ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα, σε σκόνη
50 γρ. σταφίδες ξανθές

για τη ζύμη
175 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
175 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό
½ κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά σούπας νερό
Μια πρέζα αλάτι

1 κουταλιά σούπας γαλέτα

για το γλάσο βερύκοκου
70 γρ. μαρμελάδα βερύκοκο
30 ml (2 κουταλιές σούπας) λευκό ρούμι (ή νερό)

Σαντιγύ ή παγωτό βανίλιας για το σερβίρισμα
Κανέλα για το πασπάλισμα

Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο και με βάθος 7 εκ., λεπτό κόσκινο, μίξερ βάσης ή χειρός, βουρτσάκι ζαχαροπλαστικής


Προετοιμασία
Βάλτε τις σταφίδες σ' ένα μικρό μπωλ και ρίξτε από πάνω μια κούπα καυτό νερό. Αφήστε τες να μουλιάσουν για 15 λεπτά.

Ετοιμάστε τη γέμιση
Εντωμεταξύ, σ' ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το χυμό λεμονιού. Ξεκινήστε να καθαρίζετε και να κόβετε τα μήλα σε μικρά κομμάτια, ρίχνοντάς τα μέσα στο μπωλ. Ανακατεύετε που και που τα κομμάτια μήλων με το χυμό λεμονιού καθώς τα προσθέτετε στο μπωλ, έτσι ώστε να μην αλλάξουν χρώμα.
Στραγγίξτε τις σταφίδες πιέζοντάς τες με τα χέρια σας και προσθέστε τες στα μήλα μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα.


Βουτυρώστε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180-185 βαθμούς Κελσίου.

Ετοιμάστε τη ζύμη
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα το βούτυρο με το εξάρτημα "φτερό" (ή με το μίξερ χειρός), μέχρι ν' αφρατέψει και να γίνει κρεμώδες, για 1-2 λεπτά. Κοσκινήστε τα αλεύρια απ' ευθείας μέσα στο μπωλ και προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, το νερό και τ' αβγό. Αναμείξτε όλα τα υλικά με τα χέρια σας και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια λεία, ομοιογενή, μαλακιά αλλά εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Η ζύμη φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Αν τυχόν είναι στεγνή, προσθέστε 1 κουταλάκι γλυκού νερό κι αν κολλάει στα χέρια σας, ρίξτε λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.


Κόψτε το 1/3 της ζύμης και κρατήστε το για να φτιάξετε "κορδόνια" για το στόλισμα τη μηλόπιτας.
Πάρτε την υπόλοιπη ζύμη, φτιάξτε μια μπάλα και τοποθετήστε την στο κέντρο της φόρμας. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος του χεριού σας, απλώστε τη ζύμη στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας. Η ζύμη πρέπει να έρθει μέχρι τα 2/3 του ύψους της φόρμας. Φροντίστε να την απλώσετε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα.
Πασπαλίστε τη βάση με την γαλέτα, η οποία θα απορροφήσει τα υγρά των μήλων με αποτέλεσμα να μην πανιάσει η βάση της μηλόπιτας.
Ανακατέψτε ξανά τη γέμιση με μια κουτάλα ή σπάτουλα και αδειάστε την μέσα στη φόρμα.

Πάρτε το 1/3 ζύμης που κόψατε πριν, και χωρίστε το σε μικρά κομμάτια. Φτιάξτε μακριά, λεπτά "κορδόνια" και χρησιμοποιήστε τα για να διακοσμήσετε την μηλόπιτα, δημιουργώντας πλέγμα, όπως στη φωτογραφία παρακάτω.


Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε την μηλόπιτα για 45-50 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Φτιάξτε το γλάσο βερύκοκου
Δέκα λεπτά πριν να είναι έτοιμη η μηλόπιτα, βάλτε την μαρμελάδα βερύκοκο και το ρούμι (ή το νερό) σ' ένα κατσαρολάκι. Zεστάνετε την μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και αφαιρέστε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά.

Μόλις ψηθεί η μηλόπιτα, βγάλτε την απ' το φούρνο κι αμέσως γλασάρετέ την μ' ένα βουρτσάκι ζαχαροπλαστικής. Αφήστε την μηλόπιτα μέσα στη φόρμα μέχρι να κρυώσει ελαφρώς κι έπειτα αφαιρέστε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. Αφήστε να κρυώσει εντελώς κι αν θέλετε, μεταφέρετέ την σε μια πιατέλα ή δίσκο.


Η μηλόπιτα τρώγεται είτε ζεστή είτε σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρετε με μια-δυο κουταλιές σαντιγύ και πασπαλίστε από πάνω λίγη κανέλα.

Τρώγεται καλύτερα την ίδια μέρα που θα την φτιάξετε, όπως και την επόμενη.
Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένη, για 2 (το πολύ 3) μέρες, αλλά καθώς περνάνε οι μέρες, η υφή της βάσης θα μαλακώνει και θα θυμίζει όλο και πιο πολύ κέικ.






50 comments:

  1. Καλημέρα Μάγδα! Σοφή απόφαση να μάθετε τη γλώσσα, μιας που όπως πάνε τα πράγματα εδώ, δε σας βλέπω να επιστρέφετε άμεσα...
    Πολύ μου άρεσε η ανάρτησή σου! Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σχετικά με το γλυκό, λεπτομερής η παρουσίαση της συνταγής με φώτος βήμα-βήμα και το τελικό αποτέλεσμα υπέροχο και λαχταριστό!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα καλημέρα!!!είμαι σίγουρη μόλις τη τη δει η Άρτεμις θα πει πάμε να τη φτιάξουμε, όχι ότι εγώ λέω κάτι άλλο.
    Να σου γράψω τώρα εμπειρία από την Ολλανδία και συγκεκριμένα από το Maastricht εν έτη 2000 έχουμε ελαφρώς χαθεί και ρωτά η Άρτεμις στα Αγγλικά και κανείς δεν της απαντά!! Όσο για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα άστα να πάνε εγώ φωνάζω να φύγει κι ευτυχώς που ο γιος μου δεν είναι εδώ.
    Πολλά φιλάκια

    ReplyDelete
  3. Στην προηγούμενη ζωή μου, μάλλον ήμουν η μικρή Ολλανδέζα, γιατί τούτην την εκδοχή (χωρίς να ξέρω την καταγωγή της) την προτιμώ και την κάνω πιο συχνά μέσα στον χειμώνα που τα μήλα είναι στο φόρτε τους Μάγδα μου.

    Η απόφασή σας, νομίζω πως είναι ορθή, ειδικά όταν δεν σκέφτεστε την επιστροφή σας στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό όλο και σκέφτομαι πως θα μπορούσα να φύγω, αλλά πρακτικά σχεδόν αδύνατο πια. Η ηλικία, οι όποιες άλλες υποχρεώσεις και το γεγονός ότι υπάρχει κι' ένα μικρό παιδί δεν μου αφήνουν πολλά περιθώρια.
    Συνεχίστε όμως αφού ο τόπος που επιλέξατε για δεύτερη πατρίδα σας δίνει δυνατότητες!

    ReplyDelete
  4. Μου άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί!!! Τρελαίνομαι για μηλόπιτα κάθε είδους και προέλευσης. Όσο για τα Ολλανδικά όσο ζούμε μαθαίνουμε νέα πράγματα γιατί όχι και μία ακόμη γλώσσα!!! Καλημέρα!!!!

    ReplyDelete
  5. Ξαδέλφη πρέπει να σου πω ότι αν και λατρεύω την συνταγή της γιαγιάς μου (πολίτικη) με έκανες να θέλω να δοκιμάσω την Ολλανδική εκδοχή αυτού του γλυκού. Φυσικά μήλο, κανέλλα και σταφίδες είναι ένας υπέροχος συνδυασμός!!!
    Όσο για την απόφαση σας να μάθετε την γλώσσα νομίζω ότι είναι ορθή. Θα μπορείς να διαβάσεις και Ολλανδικούς τσελεμεντέδες μετά…. 
    Ελπίζω κάποια μέρα να δοκιμάσω από τα χεράκια σου μια μηλόπιτα ή ότι άλλο επιθυμείς να φτιάξεις μιας που έχω και την μαμά σου να μου λέει κάθε φορά που σε επισκέπτεται πόσο νόστιμα πράγματα φτιάχνεις!!!

    Φιλιά πολλά!!!!

    ReplyDelete
  6. Δεν έχεις καθόλου άδικο γι' αυτά που λες πριν τη συνταγή αγαπητή Μάγδα και πολλοί στην Ελλάδα το ψάχνουν για το πως να την κάνουν από 'δω.
    Εκ των πραγμάτων όμως, γίνεται να φύγουν όλοι? Και -μιλάω χωρίς να ξέρω βέβαια από πρώτο χέρι- δε θα 'πρεπε να νομίζουμε πως σε μια ξένη ευρωπαϊκή χώρα θα τα βρούμε όλα στρωμένα με ροδοπέταλα.
    Τέλος πάντων... Δε φλυαρώ περισσότερο.

    Υπέροχη φαίνεται η ολλανδική μηλόπιτα που ετοίμασες, καλύτερα που δεν έχει πολύ ζάχαρη γιατί έτσι η μαρμελάδα στην επιφάνεια και η σαντιγύ την ολοκληρώνουν πιστεύω.
    Τα φιλιά μου :)

    ReplyDelete
  7. Νομίζω πως θα νιώσετε και εσείς καλύτερα μαθαίνοντας την γλώσσα, Που να επιστρέψετε αγαπητή μου;;;;;;
    Για την μηλόπιτα ένα θα σου πω, με έβαλες σε μπελάδες... την είδε ο καλός μου και είπε: τι ωραία μηλόπιτα... πώς να του χαλάσω χατίρι; (όταν κάνω μπλογκοβόλτα δεν πρέπει να τον έχω δίπλα...)

    ReplyDelete
  8. Πόσο ωραία δείχνει Μάγδα αυτή η μηλόπιτα! Και η συνταγή άψογη αλλά και η παρουσίαση αξεπέραστη!

    ReplyDelete
  9. Μάγδα ... καλά μαθήματα !!!

    Καλά θα κανετε να κάτσετε εκει που είσαστε (προς το παρον τουλάχιστον).

    Οσο για την μηλόπιτα .. λαχταριστή φαίνεται !!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. Ερμιόνη — χαίρομαι που σου άρεσε! Ευχαριστώ!

    Ξανθή — στο Maastricht έχει πολλούς ξένους. Περίεργο μου φαίνεται. Να την φτιάξετε, είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει!

    Πηνελόπη — ναι, το καταλαβαίνω πως αν έχεις παιδιά είναι δύσκολο να φύγεις. Ευτυχώς εμάς δεν μας κράταγε τίποτα.
    Είδες, έφτιαχνες ολλανδική μηλόπιτα χωρίς να το ξέρεις. Από δω και πέρα θα σε φωνάζω μικρή ολλανδέζα :)

    Arti — ναι, έχεις απόλυτο δίκιο.

    Ελίζα — καλώς την ξαδέλφη! Όταν έρθω Ελλάδα θα σου μαγειρέψω ό,τι τραβάει η ψυχή σου! Φιλιά πολλά!!

    The Dark Chef — πουθενά η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Η κάθε χώρα έχει και τα δικά της προβλήματα. Όλα όμως είναι θέμα επιλογών. Αν μπορείς να ζήσεις κάπου καλύτερα, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνεις.

    manousina — όχι βέβαια, μη χαλάς χατίρια!

    Vita — σ' ευχαριστώ Βαγγελιώ!

    Conna — ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  11. Πολύ καλά κάνετε που θα μάθετε Ολλανδικά.. Εκεί θα είναι πιο εύκολο να μάθεις τη γλώσσα. Οτι μαθαίνεις είναι καλό.
    Πολύ ωραίες οι πληροφορίες για την παράδοση της μηλόπιτας αυτής.
    Για την επιτυχία της οι φωτογραφίες σου μιλάνε απο μόνες τους :)

    ReplyDelete
  12. Με τετοια περιγραφη θα τη δοκιμασω σιγουρα καποια στιγμη.. απο δω και περα τα μηλα θα ερχονται αφθονα στο σπιτι μας,οποτε ειναι μια καλη ιδεα για αξιοποιηση τους!

    ReplyDelete
  13. Σωστότατη η απόφασή σας να παραμείνετε εκεί!
    Η μηλόπιτα κατεγράφη και θα "εκτελεστεί"!

    Χαιρετσιμούς
    Ζ.

    ReplyDelete
  14. Γεια σου Μάγδα μου. Η μηλόπιτα είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά και δεν την κάνω συχνα γιατί την τρώω όλη μόνη μου. Αυτή την συνταγή θα την δοκιμάσω όμως το συντομότερο!!!
    Η παρουσίαση σου τέλεια!

    ReplyDelete
  15. Αγαπωωωωωωω ολλανδικη μηλόπιτα,θα τη δοκιμασωω παραυτα,ευχαριστω για τη συνταγη!

    ReplyDelete
  16. Είναι η πρώτη φορά που γράφω, παρόλο που μπαινοβγαίνω στο blog σου εδώ και λίγο καιρό. Έχεις έναν πολύ όμορφο τρόπο γραφής και παρουσίασης των δημιουργιών σου. Έχω φτιάξει 3 ως τώρα από τις συνταγές που έχεις παραθέσει, το αποτέλεσμα και στις 3 μας γαργάλησε τον ουρανίσκο και πήρε διθυραμβικά σχόλια! Χθες άλλαξα την επί χρόνων συνταγή μηλόπιτας και υιοθέτησα τη δική σου. Ομολογώ πως η παλιά οδεύει στη λήθη μου και από εδώ και μπρος θα φτιάχνω αυτή εδώ που μοιράστηκες μαζί μας τόσο όμορφα. Το σπίτι μοσχοβόλησε και το στόμα πλημμύρισε από την υπέροχη γεύση! Απλά υπέροχη! Να είσαι καλά και να μας μεταφέρεις όση από τη γνώση και εμπειρία σου μπορείς. Σ'ευχαριστώ...

    ReplyDelete
  17. Marion — είναι σίγουρα πιο εύκολο να μάθεις μια γλώσσα αν ζεις στη χώρα που την μιλάνε. Αρκεί να έχεις θέληση να την μάθεις.

    Ελπινίκη — ναι, είναι κατ'εξοχήν χειμωνιάτικη πίτα. Ό,τι πρέπει για τα παγωμένα απογεύματα όταν ο οργανισμός ζητάει κάτι γλυκό.

    kitchenstories — ok!

    notoula — ευχαριστώ!

    moukelis — θα περιμένω εντυπώσεις!

    Βάσω — καλώς όρισες! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η μηλόπιτα (εγώ έχω εθιστεί στην γεύση της) όπως και οι άλλες συνταγές που δοκίμασες. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! :)

    ReplyDelete
  18. Μάγδα καλησπέρα από Ελλάδα, εύχομαι να είσαι και να περνάς καλά. Μυώ τον άντρα μου στο blog σου και του αρέσει πάρα πολύ! Θα ήθελα να μεσολαβήσω για εκείνον και να σου κάνω 2 ερωτήσεις: α) έχεις κάποια καλή συνταγή για γαλακτομπούρεκο και β) ξέρεις μήπως πώς να κόψεις από το φυτό και πώς να καθαρίσεις φραγκόσυκο? Σ' ευχαριστώ και εύχομαι να έχεις μια καλή νέα βδομάδα. Καλή σου νύχτα!

    ReplyDelete
  19. Βάσω — καλησπέρα! Ααα χαίρομαι πολύ που αρέσει και στον σύζυγο το blog μου.
    Λοιπόν, αν έχεις λίγη υπομονή, σκοπεύω να αναρτήσω μέσα στις γιορτές συνταγή για γαλακτομπούρεκο. Για μένα είναι και η καλύτερη. Ελαφρύ γαλακτομπούρεκο, χωρίς σιμιγδάλι. Δες αν θες εδώ φωτογραφία. Το είχα φτιάξει παλιότερα και είχα βάλει την φωτογραφία στο flickr.
    Όσο για τα φραγκόσυκα, δεν έχω μαζέψει ποτέ μόνη μου, ούτε έχει τύχει να τα καθαρίσω.
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα και σε σένα!

    ReplyDelete
  20. Φαίνεται πανέμορφο, πεντανόστιμο και ακριβώς όπως αυτά που μας φέρνουν φίλοι μας από Αθήνα, από ένα κατάστημα "Κοσμικόν". Μόλις το βλέπει ο Μ. μου να έρχεται, του τρέχουν τα σάλια.... Θα περιμένω να κάνεις την ανάρτησή σου μετά χαράς!

    ReplyDelete
  21. Αγαπητή Μάγδα, έφτιαξα τη μηλόπιττά σου και ήταν πολύ καλή! Άρεσε και στον σύζυγό μου και ομολογω ότι την "ξεπαστρέψαμε" μέσα σε 3 ημέρες! Ήταν ακριβώς όπως την περιγράφεις και όπως την παρουσιάζεις. Μόνο που δεν είχα τη φρυγανιά και μου έγινε λίγο μαλακή η ζύμη την επομένη, αλλά, καθόλου δε μας επηρέασε αυτό!! Συγχαρητήρια! Περιμένω τις αναρτήσεις σου πως και πως. Α! και μη νομίζεις ότι δε μου αρέσουν και τα άλλα που "ανεβάζεις". Απλά, έχω ξεκινήσει δίαιτα από τις 21 Ιουλίου και δεν θέλω να την χαλάσω... τελείως! Καλές γιορτές να έχετε εκεί στην Ολλανδία!

    ReplyDelete
  22. Καλώς την! Χαίρομαι που σας άρεσε Vivianne. Όντως, χωρίς τη φρυγανιά, η οποία μαζεύει τα υγρά από τα μήλα, πανιάζει η ζύμη.
    Σ' ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές να έχετε!!

    ReplyDelete
  23. Γειά σου Μάγδα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Λίγο πριν τις γιορτές επισκέφτηκα τους κουμπάρους μου στην Κόρινθο και τους έφτιαξα την μηλόπιτα. Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου στην παρασκευή της, καθώς οι οδηγίες σου είναι πραγνατικά πολύ καλές. Μου άρεσε πολύ το πως μοσχοβόλησε το σπίτι μόλις την έβγαλα από τον φούρνο (τώρα που μένω μόνη έχω εκτιμήσει ιδιαιτέρως τις μυρωδιές από τα φαγητά!) και με δυσκολία κρατήθηκα να μην κόψω ένα κομμάτι!! Χάρηκα πάρα πολύ που τους άρεσε και νομίζω ότι την φάγαμε όλη μέσα στο σκ!!

    ReplyDelete
  24. Γειά σου Χριστιάννα, Χρόνια Πολλά! Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε η μηλόπιτα. Πρέπει να έκανες φοβερή δουλειά αφού φαγώθηκε μέσα σ' ένα ΣΚ! Μπράβο!
    Καλή χρονιά να έχεις!

    ReplyDelete
  25. Καλή Χρονιά Μάγδα και Σ. (αν θυμάμαι καλά)!!

    Την μηλόπιτά σου την έφτιαξα πριν τις γιορτές. Πανεύκολη, καταπληκτική. Η ζύμη αφράτη και όχι σκληρή. Αυτή η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην πάστα φλώρα;

    Τα ολλανδικά έχουν ενδιαφέρον σαν γλώσσα;
    Πολλά φιλιά από την ταλαίπωρη Ελλάδα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gely καλησπέρα και Καλή Χρονιά! Ναι, καλά θυμάσαι :) Σ' ευχαριστούμε!
      Πολύ με χαροποιεί το ότι σου άρεσε η μηλόπιτα. Βεβαίως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη ζύμη και για πάστα φλώρα. Έχω σκεφτεί κι εγώ να το δοκιμάσω αλλά δεν το έχω κάνει ακόμα.
      Τα ολλανδικά σαν γλώσσα δυστυχώς δεν μου αρέσουν καθόλου. Δεν είναι καθόλου εύηχη γλώσσα και αν δεν χρειαζόταν να τα μάθω, δεν θα υπήρχε περίπτωση να το έκανα ποτέ.

      Delete
  26. Καλημέρα Μάγδα και καλό χειμώνα (καθώς διάβασα στο τελευταίο σου ποστ ότι χιόνισε στη Χάγη).
    Χτες προσπάθησα να φτιάξω τη μηλόπιτα και θα σου εξιστορήσω την εμπειρία μου. Ετοίμασα τα μήλα και ξεκίνησα τη ζύμη.
    Θεώρησα όμως ότι το αβγό μου ήταν μικρό και έτσι πρόσθεσα 2 αβγά. Τελικά όμως χρειάστηκε παραπάνω αλεύρι σε σχέση με την αρχική ποσοτητα. Αφού τελικά κατάφερα να φτιάξω μία σωστή ζύμη, την άπλωσα στο ταψάκι και διαπίστωσα ότι ήταν αρκετούτσικη για το μέγεθός του. Δε βαριέσαι είπα, θα έχει λίγο παραπάνω "ψωμί" η μηλόπιτα.
    Την έψησα, την άφησα να κρυώσει και όταν τη δοκίμασα τρελάθηκα! Η γέμιση ήταν πολύ νόστιμη και το λεμόνι έδινε πολύ ωραία γεύση. Η ζυμή ήταν όντως αρκετή για το συγκεκριμένο ταψάκι, αλλά ήταν πολύ νόστιμη και αφράτη.
    Γενικά μου άρεσε πολύ η συγκριμένη συνταγή καθώς η μηλόπιτα δεν ήταν πολύ γλυκιά (γενικά τα προτιμώ λίγο άγλυκα).
    Συγχαρητήρια και πάλι για την ωραία συνταγή.
    (πλέον θεωρώ ότι όποια συνταγή σου και να δοκιμάσω θα είναι επιτυχία και όσο για τον τίτλο της επίσημης δοκιμάστριας των συνταγών σου, θα είναι μεγάλη μου τιμή να τον κατακτήσω)
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ματίνα! Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν με την μηλόπιτα ε; Γιατί διαβάζοντας στην αρχή νόμιζα ότι δεν σου πέτυχε. Και μένα μ' αρέσει που δεν είναι πολύ γλυκιά, αν και είμαι γλυκατζού, αλλά μαζί με σαντιγύ που συνήθως σερβίρεται νομίζω το επίπεδο της γλύκας είναι άριστο.
      Σ'ευχαριστώ για άλλη μια φορά που δοκίμασες συνταγή μου :)
      Φιλιά πολλά!

      Delete
  27. Εστειλα την συνταγη σε εναν φιλο... μου εφερε πριν μερικες μερες και δοκιμασα.
    Απλα μοναδικη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άντε! Τέλεια! Σ' ευχαριστώ που στέλνεις τις συνταγές μου σε φίλους σου :)

      Delete
  28. Την έκανα και μόλις την έβγαλα από το φούρνο. Θα επανέλθω με εντυπώσεις. Εύη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επανήλθα με θετικότατες εντυπώσεις. Υπέροχη!!!! Μας ενθουσίασε όλους. Το μόνο που άλλαξα ήταν η ποσότητα της ζάχαρης την ήθελα πιο γλυκιά, ήταν και πάλι υπέροχη. Ήδη προστέθηκε στο τετράδιο με τις αγαπημένες-πετυχημένες συνταγές. Μπράβο σου Μάγδα μου... Φιλιά πολλά

      Delete
    2. Γειά σου Εύη. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Την είδα και στο instagram. Τέλεια!

      Delete
  29. Καλησπέρα Μάγδα! Φανταστική η μηλόπιτα. Η ζύμη τόσο βουτυρένια και νόστιμη! σ' ευχαριστώ και πάλι για την ωραία συνταγή!
    Ελένη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Ελένη. Σ' ευχαριστώ κι εγώ που την δοκίμασες!

      Delete
  30. Μόλις βγήκε από τον φούρνο.. περιμένω να κρυώσει και να δοκιμάσω.. το σπίτι γέμισε υπέροχα αρώματα...!!!! ΑΑΑ.. Πήρα και σαντιγί για συνοδεία..!! :) Ευχαριστούμε...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Ελπίζω να σου άρεσε!

      Delete
  31. Καλησπέρα!!!! Μου αρέσει πολύ το μπλογκ σου και σε παρακολουθώ καιρό τώρα. Η Μηλόπιτα μόλις μπήκε στον φούρνο. Την έκανα λίγο άτσαλα βέβαια μιας που δεν έχω ξανακάνει γλυκό. Ξέχασα ότι χρειαζόταν μίξερ και το αγόρι μου δεν είχε (την κάναμε μαζί...εκείνος έπλυνε όλα τα τσουμπλέκια που έβγαλα χαχαχα) και χτύπησα το βούτηρο στην φραπιέρα!!! Τώρα μου έχει σπάσει την μύτη και ανυπομονώ να γίνει και να γράψω αποτελέσματα. Αχ, είμαι πολύ ενθουσιασμένη!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Γιώτα. Τί ωραία που την έφτιαξες με τον φίλο σου. Πάντως χτύπημα βουτύρου στην φραπιέρα δεν έχω ξανακούσει! χαχα είσαι πολύ ευρηματική. Ελπίζω να σας άρεσε!

      Delete
  32. Πάρα πολύ ωραία η μηλόπιτα σου Μάγδα!!!! Το Σαββατοκύριακο πάω στο χωριό μου και σκοπεύω να κάνω δύο. Φτιάχνω και την πίτσα σου συχνά που είναι τέλεια καθώς μου αρέσει να κάνω πράγματα από την αρχή μόνη μου. Για την πίτσα δε έπεσε και στοίχημα ότι δεν είναι αγοραστή η ζύμη χαχαχαχα!!!! Το κέρδισα φυσικά :)
    Είναι δυνατή η φραπιέρα τελικά! Τι να έκανα που είχα κόψει τα μήλα και θα έσκαγα αν δεν την έφτιαχνα. Ήθελα να σου απαντήσω νωρίτερα αλλά το σχόλιό μου δεν φαινόταν. Καλά μαγειρέματα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Γιώτα! Σ'ευχαριστώ που μου άφησες τις εντυπώσεις σου για τις συνταγές που φτιάχνεις.

      Delete
  33. Μήλο, Μέλι, κανέλα....και μια διαφορετική συνταγή...για μηλόπιτα..... Ολλανδική μηλόπιτα.....χμμμμμ....
    στο σπίτι μας λοιπόν....από τη στιγμή που ανακαλύψαμε το (κρυμμένο για χρόοοονια ταλέντο μου στα γλυκά) δεν έχω παράπονο....με εκμεταλλεύονται όλοι μαζί και όοολοι θέλουν σήμερα και ούριο και μεθαύριο να τους κάνω το δικό τους αγαπημένο γλυκό ....η μηλόπιτα όμως αρεσει και σε εμένα ....είχα όμως μόνο μια συνταγή που μας/μου άρεσε και αυτή την έφτιαχνα όοοολο το χειμώνα 40 φορές....ναι ναι ίσως λέω και λίγες....δεν πειράζει...καλά να είμαστε να φτιάχνω εγώ να μου τα τρώνε όλα μετα οι άλλοι....(τουλάχιστον με αφήνουν να τρώω ένα κομμάτι και εγω....!)
    μπαίνοντας σε αυτό το site λοιπόν....μέσα σε 1 μήνα έχω κάνει 3-4 συνταγές...όλες επιτυχημένες (χάρη στις βήμα βήμα συμβουλές και στις λαχταριστές φωτογραφίες φυσικά), επανέρχομαι....(έχω την τάση να ξεφεύγω...) βρήκα λοιπόν τη συνταγή για την ολλανδική μηλόπιτα...και φυσικά την εφτιαξα....τι να πω......σκοτωμός στο σπίτι για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι... χωρίς συνοδεία παγωτού η σαντιγύ....μέχρι και ο μπαμπάς μου που δεν τρώει μηλόπιτα και κυρίως ξενόφερτες συνταγές......τι να πώ? Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε όλοι οικογενειακώς....
    η επόμενη συνταγή θα είναι τα τυροπιτάκια / κιμαδοπιτακια.....θα επανέλθω λοιπόν....
    Ευαγγελία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ευγγελία! Είναι ωραίο να εκμεταλλεύονται οι άλλοι τα ταλέντα σου ε; Ειδικά όταν πρόκειται για γλυκά. Να είσαι καλά να τους φτιάχνεις ό,τι επιθυμούν. Σ' ευχαριστώ που με εμπιστεύεσαι και δοκιμάζεις τις συνταγές μου και χαίρομαι πάντα όταν ακούω πως αυτές φτιάχνονται από άλλους με επιτυχία. Τα τυροπιτάκια και κρεατοπιτάκια είναι αγαπημένη συνταγή γιατί είναι της γιαγιάς μου και μου τα φτιάχνει εκείνη κάθε φορά που πάω Ελλάδα. Καλά μαγειρέματα!!

      Delete
  34. Καλημερα απο το Delft! Είμαστε πλέον μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.Μικτη Ελληνοολλανδικη οικογένεια που για τους λόγους που αναφέρεις αποφασίσαμε να φύγουμε Απ την ΕΛλαδα.Χαιρομαι που ανακαλύπτω ΕΛληνες στη χώρα!Θα δοκιμάσω σημερα κιόλας τη συνταγή μιας και η μήλο πίτα με ΟΛλανδο άνδρα στο σπίτι είναι must!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Εμμανουέλα και σ' ευχαριστώ για το μήνυμά σου. Το Delft είναι αγαπημένο, μ' αρέσει πολύ κι είναι και κοντά στη Χάγη. Ελπίζω να σου αρέσει η μηλόπιτα και να την εγκρίνει ο Ολλανδός σύζυγος!

      Delete
  35. Η μηλόπιτα σου ψήνεται και έχει μυρίσει όλο το σπίτι υπέροχα! Απορώ γιατί δεν την είχα φτιάξει ως τώρα.

    ReplyDelete
  36. Καλησπέρα.
    Είμαι fun του blog σου εδώ και καιρό. Λίγες συνταγές έχω αποτολμήσει, αλλά πραγματικά είναι υπέροχες. Χάρηκα πολύ για τις υποψηφιότητές σου στα Food blog awards και εύχομαι καλή επιτυχία. Σε ψηφίσαμε όλοι!!!
    Ερώτηση : στη μηλόπιτα θα ήθελα να αντικαταστήσω την ψιλή ζάχαρη της ζύμης με άχνη. Θα χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα ;
    Thanx
    Dora

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα και σ' ευχαριστώ πολύ!! Μην βάλεις άχνη ζάχαρη. Βάλε κανονική κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη. (Η ψιλή ζάχαρη είναι ίδια με την κρυσταλλική απλά με μικρότερους κόκκους).

      Delete
  37. Η ωραιότερη μηλόπιτα που έχω φάει. Υπέροχη!!!
    Σ΄ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Ανθούλα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

      Delete