Wednesday, November 23, 2011

Η δεύτερη μέθοδος

Έχω δυο μεθόδους μαγειρικής. Η πρώτη είναι η φανταχτερή, μπορώ-να-φτιάξω-τα-πάντα-απ'το-μηδέν μέθοδος και η δεύτερη είναι η εύκολη και γρήγορη, γνωστή και ως είμαι-πολύ-κουρασμένη-για-να-μαγειρέψω-οτιδήποτε-πέρα-από-μακαρόνια μέθοδος.






Η πρώτη είναι αυτή που θα εξασκήσω τις ημέρες που έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, πολλή ενέργεια και πάρα πολύ μεγάλη υπομονή. Κάτι τέτοιες μέρες αισθάνομαι πως μπορώ να κατακτήσω τον κόσμο με την μαγειρική μου και δημιουργώ μικρά αλμυρά θαύματα όπως τυρόψωμα Πηλίου και γαλλικά σουφλέ, και ευφάνταστα γλυκά όπως σαραγλί και παστάκια σοκολατένιας dulce de leche.






Η δεύτερη μέθοδος είναι η καθημερινή. Αυτή που εξασκείται όταν γυρνάω κουρασμένη στο σπίτι έπειτα από μια γεμάτη μέρα και δεν θέλω, αλλά ούτε και έχω κουράγιο, να μαγειρέψω κάτι το οποίο απαιτεί πάνω από μισή ώρα για να ετοιμαστεί. Αυτές είναι οι μέρες σαλάτας, ψητού κοτόπουλου ή ζυμαρικών.






Ωστόσο, αυτό το είδος μαγειρικής για μένα δεν οφείλει να είναι βαρετό και τυποποιημένο. Το αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου μου δεν επιτρέπεται να είναι ένα ανιαρό πιάτο φαγητού. Κοιτάξτε, μου αρέσει το φαγητό, και η ώρα του βραδινού είναι για μένα και τον Σ σημαντική. Είναι η δική μας ώρα. Όταν καθόμαστε μαζί στο τραπέζι έχοντας την ευκαιρία να χαλαρώσουμε πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, συζητώντας για την ημέρα μας και απολαμβάνοντας ένα καλό πιάτο φαγητού, που μας δίνει την αίσθηση πως κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο, ακόμα και αν είμαστε στο σπίτι.






Πιάτα σαν κι αυτό, είναι φτιαγμένα για τέτοιες βραδιές. Ένα πιάτο ζυμαρικών που είναι εύκολο και γρήγορο να ετοιμαστεί αλλά παράλληλα κομψό και βαθιά γευστικό. Σπαγγετίνι με μανιτάρια, ελαιόλαδο και σκόρδο.






Υπάρχει κάτι πραγματικά ανακουφιστικό και χαλαρωτικό στην ιδέα ότι μπορείς να φτιάξεις ένα άκρως απολαυστικό φαγητό σε λιγότερο από μισή ώρα. Και δεν είναι διόλου αναγκαίο να είστε σχολαστικοί με τα υλικά. Επιλέξτε τον αγαπημένο σας τύπο ζυμαρικών—δεν είναι απαραίτητο να είναι σπαγγετίνι—, μερικά μανιτάρια, από τις χρυσοκάστανες κανθαρέλλες μέχρι τα απλά λευκά μικρά μανιτάρια, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα, που αφού τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό θα είναι ικανά να χαρίσουν στο πιάτο μια ακόμα πιο μεστή γεύση, καλό ελαιόλαδο, σκόρδο και τυρί—παρμεζάνα, πεκορίνο ή κεφαλοτύρι—, οποιοδήποτε τυρί με έντονη ουμάμι γεύση που να συμπληρώνει αυτή των γήινων μανιταριών.






Κι αν η μέρα σας ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη, τότε βάλτε την αγαπημένη σας μουσική να παίζει διακριτικά στο βάθος, σερβίρετε τα ζυμαρικά στα ομορφότερα πιάτα που έχετε, γεμίστε το ποτήρι σας με λίγο καλό κρασί και πιείτε στις μικρές καθημερινές απολαύσεις και στα απλά πράγματα που σας φέρνουν χαρά.











Σπαγγετίνι με Μανιτάρια, Ελαιόλαδο και Σκόρδο

Αν και το πιάτο αυτό δεν έχει επισήμως σάλτσα, το άμυλο των ζυμαρικών, το κρασί, όπως και λίγο από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια, δημιουργούν μια ελαφριά "σάλτσα" που κάνει το πιάτο ελαφρύτερο και σαφώς πιο υγιεινό από οποιοδήποτε πιάτο ζυμαρικών με κρέμα γάλακτος.
Πρόσθεσα λευκό Bordeaux για να ζωντανέψω τις γεύσεις του πιάτου, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα Sauvignon Blanc.

Μην παραλείψετε να προσθέσετε τον μαϊντανό. Δεν είναι γαρνιτούρα, παρά χαρίζει μια ωραία φρεσκάδα στο πιάτο.
Το πιάτο αυτό μου αρέσει επίσης πολύ με παππαρδέλλες, ταλιατέλλες ή σπαγγέτι.

Σερβίρετε τα μακαρόνια με μια πράσινη σαλάτα περιχυμένη με ελαιόλαδο και λίγο μπαλσάμικο, και βάλτε το τυρί στο τραπέζι για επιπλέον τρίψιμο πάνω απ' τα μακαρόνια. Εγώ πάντα ζητάω παραπάνω.






Μερίδες: 2

Υλικά
200-250 γρ. σπαγγετίνι
3 συν 1 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένη
100 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
50 ml λευκό κρασί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου, πλατύφυλλου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Παρμέζανα, για τρίψιμο πάνω απ' τα μακαρόνια

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, τρίφτης


Προετοιμασία
Σ' ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους, ζεστάνετε 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το σκόρδο. Αμέσως χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και σωτάρετε το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα, προσέχοντας μην το κάψετε. Ρίξτε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώστε και σωτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και σωτάρετε για άλλα 2 λεπτά. Δεν θέλετε να εξατμιστούν όλα τα υγρά των μανιταριών και το κρασί, διότι αυτά είναι που θα δημιουργήσουν τη "σάλτσα" του πιάτου.

Εντωμεταξύ, βράστε τα μακαρόνια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση, αλατίστε και ρίξτε τα μακαρόνια. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που εσάς σας αρέσει. Προσέξτε όμως γιατί τα σπαγγετίνι είναι πολύ λεπτά και βράζουν πολύ πιο γρήγορα από τα κοινά σπαγγέτι.
Κρατήστε 60 ml (1/4 κούπας) από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια και στραγγίξτε τα (χωρίς να τα τινάξετε) σ' ένα σουρωτήρι. Επιστρέψτε αμέσως τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και προσθέστε τα μανιτάρια, φροντίζοντας να βγάλετε μέχρι και την τελευταία σταγόνα μέσα απ' το τηγάνι.
Ανακατέψτε καλά με μια πιρούνα για μακαρόνια, προσθέστε 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και εάν τα μακαρόνια φαίνονται στεγνά για τα γούστα σας, προσθέστε λίγο ή όλο το νερό που κρατήσατε νωρίτερα.
Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε αμέσως, ενώ τα σπαγγετίνι είναι ακόμα καυτά, σε δυο πιάτα.
Πασπαλίστε με μαϊντανό και τρίψτε από πάνω μπόλικη παρμεζάνα.






9 comments:

  1. Καλημέρα!!Ότι κι αν κάνεις το κάνεις με μεράκι οπότε το αποτέλεσμα είναι πάντα εξαιρετικό.
    Σε ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για όλα, συνταγές προτάσεις ιδέες μουσική!!
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Πάντα θα υπάρχει και η δεύτερη μέθοδος για μαγείρεμα. Και ίσως είναι σωτήριο που υπάρχει, γιατί διαφορετικά ίσως να μην είχαμε ποτέ όρεξη για την πρώτη. Η συνταγή φαίνεται τέλεια και θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία. Θα ήταν τέλεια να έβαζες ακόμα μερικές εύκολες και γρήγορες συνταγές!

    ReplyDelete
  3. Τι μας κάνεις πρωί πρωί καλή μου!! είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητό αυτό κι έχω καιρό να το φτιάξω!! Μου άνοιξες την όρεξη...τι κρίμα που ο καλός μου δεν τρώει μανιτάρια!!! Φιλιά!!

    ReplyDelete
  4. Πολύ νόστιμη ιδέα!! Χαίρομαι που την ανέβασες σήμερα που σκεφτόμουν να παραγγείλω από έξω ,,,

    ReplyDelete
  5. Οκ μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση απόψεων! Τα 2 είδη μαγειρικής, η βραδινή χαλάρωση...
    Πάντως ναι, είναι εντυπωσιακό το πώς σχεδόν από το τίποτα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με ακόμα λιγότερο κόπο μπορείς να φτιάξεις κάτι που το τρως και νιώθεις να σε χτυπούν κύματα ενθουσιασμού!
    Κάτι σαν τη συνταγή σου, όλο απλότητα και νοστιμιά!
    Καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  6. Αυτά τα πιάτα έχουν την ομορφιά της απλότητας! Τα λατρεύω!

    ReplyDelete
  7. Ακριβώς όπως τα λες. Τόσο στην μέθοδο όσο και στα υπόλοιπα. Μόνο όχι στο μαιντανό... Τα δικά μου θα τα φάω με λίγο βασιλικό σε παρακαλώ. Και επιπλέον τυρί. Γραβιερα κατα προτίμηση. Στις 8 αν έρθω είναι καλά;

    ReplyDelete
  8. Ξανθή — εγώ σ' ευχαριστώ που τα σχόλιά σου είναι πάντα τόσο γλυκά!

    Claire — έχεις απόλυτο δίκιο! Αν κάθε μέρα χρειαζόταν να φτιάχνω περίπλοκα φαγητά, δεν νομίζω μετά να είχα όρεξη ν' ανοίξω ούτε μια κονσέρβα.
    Λες ε; Ναι, μου φαίνεται πρέπει να το καθιερώσω να βάζω έυκολες και γρήγορες συνταγές.

    Arti — ναι θυμάμαι την ανάρτησή σου για τις μακαρονάδες κι εκεί κατάλαβα πόσο πολύ σου αρέσουν. Δεν τρώει μανιτάρια; Αφαίρεσέ τα κι έχεις μια πρώτης τάξεως cacio e pepe! Αν εξαιρέσουμε το σκόρδο, αλλά και πάλι... γιατί όχι!

    Anonymous — χαίρομαι που σου άρεσε! Τί να το κάνεις το delivery όταν υπάρχει τέτοια εύκολη μακαρονάδα :)

    Ερμιόνη — πράγματι, από το τίποτα μπορεί να γίνει αυτή η συνταγή. Εγώ συνήθως την φτιάχνω όποτε μου έχουν ξεμείνει μανιτάρια από κάποιο άλλο φαγητό ;)

    Αγγελική — κι εγώ!

    Royal Coconut — αμέ! Σε περιμένω :)

    ReplyDelete
  9. Ωραία στην απλότητα τους. Αλλά και το απλό θέλει την τέχνη του. Και άλλες γρήγορες συνταγές παρακαλώ!!!! Παρέα με την ωραία Jazz μουσικούλα. Ευχαριστώ

    ReplyDelete