Sunday, December 4, 2011

All I need *

Είναι παράξενο το τί μου λείπει όντας μακριά απ' το σπίτι μου. Εκτός από την οικογένεια και τους φίλους μου, αυτά που μου λείπουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι τα μικρά πράγματα. Το πώς λάμπει υπέρλαμπρα ο ήλιος στην Ελλάδα, το πώς μυρίζει η βροχή όταν πέφτει πάνω στους βραχώδεις λόφους της Αθήνας, το πώς σπινθηρίζει η θάλασσα κάτω απ΄το φεγγαρόφωτο στην παραλία του Μπάτη.






Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που μου λείπουν και στο φαγητό. Οι σαρδέλες και οι αντζούγιες μας με την απαράμιλλη γεύση τους, η αγαπημένη μου φέτα ωριμασμένη μέσα σε πελώρια ξύλινα βαρέλια και τα μπισκότα Μιράντα, που τα λαχταράω όποτε πιάνουν τα γερά κρύα και το μόνο που θέλω είναι να πιώ ένα φλυτζάνι ζεστό κακάο.






Σίγουρα η Ολλανδία είναι διάσημη για τα μπισκότα της, όμως κανένα δεν συγκρίνεται με τα Μιράντα. Όταν ήμουν μικρή, η μητέρα μου έφτιαχνε σε μένα και τον αδερφό μου το περίφημο κακάο της, πάντα με Van Houten, και μαζί μ' αυτό μας έδινε κι ένα κουτί Μιράντα. Εμείς χρησιμοποιούσαμε το κακάο σαν ένα είδος ντιπ, βουτώντας τα μακρόστενα μπισκότα μέσα σ'αυτό μέχρι να μαλακώσουν και καταβροχθίζοντάς τα σε μια μεγάλη μπουκιά.






Όταν η μητέρα μου μας επισκέφθηκε τον περασμένο Αύγουστο, μέσα σ' όλα αυτά που μας έφερε απ΄την Ελλάδα, ήταν και μερικά Μιράντα. Περιττό να σας πω το πόσο ενθουσιάστηκα όταν είδα να ξεπροβάλλουν μέσα απ' την υπερφορτωμένη βαλίτσα της τα κουτιά των μπισκότων. Η ενστικτώδης μου αντίδραση, ακόμα κι αν ήμασταν σε περίοδο καύσωνα, ήταν να τρέξω μεμιάς στην κουζίνα και να φτιάξω ζεστό κακάο, ή καλύτερα, ζεστή σοκολάτα. Και αυτό έκανα.






Μπορεί ακόμα να ψάχνω τη συνταγή για τα μπισκότα Μιράντα (κι αν κάποιος από εσάς γνωρίζει κάποια, παρακαλώ ας την μοιραστεί μαζί μου), τη συνταγή όμως για την τέλεια ζεστή σοκολάτα, την έχω ήδη βρει. Ναι, διότι η ζεστή σοκολάτα είναι απείρως καλύτερη απ'το ζεστό κακάο.






Όταν η σκούρα σοκολάτα πέφτει μέσα στο καυτό γάλα κι αρχίζει να λιώνει, με πιάνει ανυπομονησία. Η μυρωδιά που αναδύεται μου γαργαλάει τη μύτη και σχεδόν μπορώ να γευτώ το ζεστό, βαθύχρωμο, υγρό χρυσάφι. Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται μ' αυτό.






Εβδομήντα τοις εκατό σοκολάτα, πλήρες γάλα, και το μυστικό μου συστατικό, καϊμάκι. Δεν χρειάζεται σαντιγύ ή κρέμα γάλακτος όταν υπάρχει το απίθανα κρεμώδες και πλούσιο καϊμάκι, το οποίο είναι ικανό να χαρίσει στη ζεστή σοκολάτα μια ακόμα πιο βελούδινη υφή. Μια κουταλιά είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά.






Οι βαρείς ολλανδικοί χειμώνες είναι δύσκολο ν' αντιμετωπιστούν. Ένα φλυτζάνι γεμάτο ζεστό ρόφημα σοκολάτας κι ένα κουτί με τα αγαπημένα μου μπισκότα, είναι ό,τι χρειάζομαι ώστε να μπορέσω να τους κάνω λιγάκι πιο εύκολους.






* Το γράψιμο αυτού του post συνοδεύτηκε απ' τη μουσική των Air και ειδικά από αυτό το κομμάτι.






Ζεστή Σοκολάτα

Πάντα χρησιμοποιώ σοκολάτα με 70% κακάο σ' αυτό το ρόφημα και φυσικά, όσο καλύτερη η ποιότητα της σοκολάτας, τόσο καλύτερη και η γεύση του ροφήματος. Όπως συνηθίζω να λέω πάντοτε όσον αφορά στη σοκολάτα, χρησιμοποιήστε κάποια της οποίας η γεύση σας αρέσει, διαφορετικά δεν θα σας ικανοποιήσει η γεύση του ροφήματος.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε καϊμάκι γάλακτος, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με crème fraîche ή σαντιγύ (αν και δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο).

Κι αν προτιμάτε ζεστό κακάο αντί ζεστή σοκολάτα, δείτε αυτό.






Γίνονται 2 μεγάλα (ή 4 μικρά) φλυτζάνια

Υλικά
500 ml γάλα πλήρες
100 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα, 70% κακάο (εγώ χρησιμοποιώ Lindt), συν έξτρα για το πασπάλισμα
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη (περισσότερη ή λιγότερη αναλόγως πόσο γλυκιά είναι η σοκολάτα που θα χρησιμοποιήσετε)
2 κουταλιές σούπας φρέσκο καϊμάκι


Προετοιμασία
Κόψτε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια.


Σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το γάλα και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει ν' αχνίζει, ρίξτε τα κομματάκια σοκολάτας κι ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσουν. Προσθέστε τη ζάχαρη κι ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Μην αφήσετε να πάρει βράση το γάλα.
Κλείστε τη φωτιά και χτυπήστε καλά τη ζεστή σοκολάτα με το σύρμα ώστε να δημιουργηθεί ένας απαλός αφρός.
Σερβίρετε αμέσως σε 2 μεγάλα φλυτζάνια, προσθέστε από μια κουταλιά καϊμάκι σε κάθε φλυτζάνι και πασπαλίστε με ξύσματα σοκολάτας από πάνω.

Απολαύστε τη ζεστή σοκολάτα με τα αγαπημένα σας μπισκότα!






17 comments:

  1. Καλησπέρα!
    Μετά από οσα διάβασα...την επόμενη φορά που θα στείλω δέμα στο γιό μου ...στο ΤΕΞΑΣ, θα του στείλω και ένα πακέτο μπισκότα ΜΙΡΑΝΤΑ.
    Να είσαι καλά.

    ReplyDelete
  2. Μια σοκολάτα αυτή τη στιγμή θα την ήθελα έστω και χωρίς μπισκότα.
    Καλή εβδομάδα!!

    ReplyDelete
  3. Τρέχω στην κουζίνα!!!

    ReplyDelete
  4. Τα μπισκότα Μιράντα είναι από τα αγαπημένα μου και η σοκολάτα σου πραγματικά ότι πρέπει αυτή τη στιγμή!

    ReplyDelete
  5. Μάγδα γεια σου,

    Επειδή πέρασα κι εγώ έναν παγωμένο χειμώνα στην Ολλανδία και μάλιστα στο Ντελφτ (θα ήμασταν και γείτονες αν συμπίπταμε χρονικά, εγώ ήμουν εκεί το 2002-2003), ξέρω πόσο ανάγκη έχεις μια ζεστή σοκολάτα. Φυσικά θες και οτιδήποτε άλλο σου θυμίζει Ελλαδίτσα: Μιράντα, φέτα κτλ.

    Ήθελα να σε ρωτήσω για το καϊμάκι. Εννοείς αυτό που έχουμε εδώ στην Πόλη, κάτι που μπορεί να περιγραφεί ως ο αφρός του βουτύρου από βουβαλίσιο γάλα; Βέβαια,σ τις μέρες μας το φτιάχνουν από μείξη βουβαλίσιου+αγελαδινού γάλακτος. Πού το βρίσκεις στην Ολλανδία; Μήπως σε τουρκικά μπακάλικα; Μου κάνει εντύπωση:)

    ReplyDelete
  6. dhmhtra — καλησπέρα. Στο Τέξας; Και νόμζα πως εγώ είμαι μακριά! Είμαι σίγουρη πως αν του τα στείλεις θα τα ευχαριστηθεί.

    Ξανθή — καλή σου εβδομάδα!

    notoula — OK!

    mia maria — είναι ό,τι πρέπει για κάθε χειμωνιάτικη μέρα :)

    Angelis — γειά σου! Delft?? Δίπλα δηλαδη! Το λατρεύω το Delft, είναι πανέμορφο.
    Λοιπόν, ναι, αυτό το καϊμάκι εννοώ. Το βρίσκω σε τούρκικα μαγαζιά εδώ στην Ολλανδία (που υπάρχουν πάμπολλα) και στην Ελλάδα το βρίσκω σε κάποια ζαχαροπλαστεία, μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και σε μαγαζιά με Πολίτικα προϊόντα.
    Πάντως έχεις δίκιο. Πλέον το φτιάχνουν με αγελαδινό γάλα παρά με βουβαλίσιο.

    ReplyDelete
  7. Εγώ που θα έφτιαχνα τη συνταγή σου στη δική μου μοναδική τεράστια κούπα, μόνο για μένα, μάλλον είμαι σούπερ chocoholic!! Μα, ποιος θα σκεφτόταν να μοιραστεί αυτή την πανδαισία;

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα!
    Η ανάρτησή σου μοσχοβολάει ζεστή σοκολάτα. Ανυπομονώ να επιστρέψω από το γραφείο και να την φτιάξω,,, είναι ότι πρέπει για μία τέτοια βροχερή μέρα

    ReplyDelete
  9. Ζεστή σοκολάτα και μπισκοτάκια είναι το καλύτερο μου!!! Μικρή αν δε με σταματούσε η μαμά θα κατέβασα κι ολόκληρο το κουτί με μιας!!!!

    ReplyDelete
  10. Αχ, οι παιδικές γεύσεις δεν μπορούν να αντικατασταθούν με τίποτα! Γευστικές αναμνήσεις σαν και αυτές, σε κατακλύζουν και προκαλούν οξείες κρίσεις ..."Ελληνίτιδας"!
    Τι είναι "Ελληνίτιδα"? Δεν χρειάζεται να το ορίσω... Γνωρίζεις τα συμπτώματα και μάταια προσπαθείς να τα αντιμετωπίσεις σε μια εκπατρισμένη κουζίνα... Η σοκολάτα βοηθάει περιστασιακά!
    Φιλάκια από νοτιά!

    ReplyDelete
  11. Πραγματικά τα Μιράντα είναι κλασική, αγαπημένη, ανυπέρβλητη αξία! Με πρίζωσες τώρα και θα ψάξω να δω συνταγή! Παρέα με την υπέροχη σοκολάτα που μας προτείνεις, δημιουργούν μια από τις μικρές καθημερινές στιγμές που νιώθεις ευτυχία και εκτίμηση για τα όμορφα και απλά πράγματα! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  12. Σοκολάτα…… Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς σοκολάτα! Εγώ προσωπικά είμαι chocoholic και μπορώ να πω ότι δεν περνάει μέρα χωρίς να την γευτώ σε οποιαδήποτε μορφή της. Ειδικά αν την συνδυάσεις με τα υπέροχα μπισκότα Μιράντα που όλοι έχουμε παιδικές αναμνήσεις και τσακωμούς για το ποιος θα πάρει το τελευταίο του κουτιού!!! Στην Ελλάδα αυτές τις μέρες έχει ζέστη σχετικά με την εποχή αλλά να είσαι σίγουρη ότι με το πρώτο κρύο θα φτιάξω μια με την υπέροχη συνταγή σου και θα κάτσω δίπλα στο τζάκι να την απολαύσω!

    ReplyDelete
  13. Τέλεια Μάγδα μου! Με ζέσταναν και μόνο οι φωτογραφίες σου! Να'σαι καλά!

    ReplyDelete
  14. Claire — άσε, κι εγώ εύκολα μπορώ να πιώ όλη την ποσότητα. Σε καταλαβαίνω απόλυτα!

    Christianna Zach — καλησπέρα! Κι εδώ σήμερα είναι πολύ βροχερή η μέρα, τί βροχερή δηλαδή, κατακλυσμό είχαμε. Ό,τι πρέπει για ζεστή σοκολάτα!

    Arti — όλοι το ίδιο κάναμε απ'ό,τι φαίνεται τελικά :)

    Αγγελική — έχεις δίκιο, Ελληνίτιδα έχω. Και δεν πρόκειται να μου περάσει ποτέ. Η σοκολάτα πάντα βοηθάει, είναι σίγουρο!

    Ερμιόνη — ναι! Κι αν την βρεις πέρνα σε παρακαλώ κι από εδώ να μου την πεις και μένα :)

    Ελίζα — ξαδερφούλα είμαστε και οι δυο μας chocoholics. Κι εγώ χωρίς λίγη σοκολάτα κάθε μέρα δεν μπορώ με τίποτα!
    Αχ τί ωραία εικόνα. Ζεστή σοκολάτα μπροστά στο τζάκι. Άκρως Χριστουγεννιάτικη!

    Jenny — σ' ευχαριστώ. Κι εσύ να'σαι καλά!!

    ReplyDelete
  15. Σήμερα ανακάλυψα το νόστιμο και μυρωδάτο σου blog !!! Να είσαι καλά για τις συνταγές που μοιράζεσαι μαζί μας και για τις ωραίες φωτογραφίες !!! Με κέρδισες βέβαια με τις φωτογραφίες απο το Βέλγιο καθώς έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτη την χώρα.

    Και η αλήθεια είναι οτι τις πιο νοστιμες σοκολάτες τις γεύτηκα στην Μπρουζ και τα νοστιμότερα gauffre ή αλλιώς βάφλες στην Λιέγη !!!!!

    Να είσαι καλά !

    ReplyDelete
  16. Καλησπέρα Κατερίνα και καλώς όρισες! Το Βέλγιο είναι όντως πολύ ωραία χώρα και η Μπρουζ είναι εκπληκτική πόλη. Πω πω τί μου θύμησες τώρα, τις σοκολάτες! Απίστευτες. Οι πιο εύγεστες σοκολάτες που έχω φάει ποτέ.
    Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Και συ να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  17. Αυτά τα μπισκότα τα λατρεύω κι εγώ! Δεν έχεις άδικο! Η σοκολάτα τέλεια!

    ReplyDelete