Saturday, December 24, 2011

Αυτά τα Χριστούγεννα...

... θα μαγειρέψω χήνα. Θα φτιάξω κριτσανιστές πατάτες στο φούρνο με λίπος χήνας (από τις νοστιμότερες πατάτες φούρνου, τη συνταγή των οποίων πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστώ μαζί σας κάποια στιγμή), γλασαρισμένα καρότα και δικό μου ψωμί.






Έχω ήδη ετοιμάσει παρφέ από συκωτάκια πουλιών—παρφέ κι όχι πατέ, διότι το παρφέ είναι πιο απαλό και κρεμώδες—, τσάτνεϊ με φίγγια (cranberries) και φυσικά απ' το τραπέζι δεν μπορεί να λείψει κι ένα ταψί τυρόπιτα.
Ναι, η μέρα των Χριστουγέννων θα είναι μια γεμάτη μέρα στην κουζίνα για μένα.






Μετά από όλα αυτά όμως, θ' απολαύσω μερικές μικρές, στρογγυλές, σοκολατένιες τρούφες. Γιατί, πώς να το κάνουμε, για μια σοκολατομανή σαν και μένα, ένα γεύμα θεωρείται καλό μόνο όταν τελειώνει με σοκολάτα. Και δεδομένου ότι θα έχω κυριολεκτικά σκάσει από την κατανάλωση χήνας και όλων των υπολοίπων εδεσμάτων, σκέφτηκα ότι καλό θα είναι το επιδόρπιο να είναι όσο πιο μικρό και απλό γίνεται.






Ξέρω ότι δεν είναι τα πιο φανταχτερά και περίτεχνα γλυκά αλλά για μένα είναι το ιδανικό χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο τρατάρισμα. Οι τρούφες αυτές είναι ουσιαστικά μια γκανάς (δηλαδή μια απλή μείξη κρέμας γάλακτος με σοκολάτα) και είναι αρωματισμένες με κανέλα, κάτι το οποίο τις καθιστά ακόμα πιο δελεαστικές, αν αυτό είναι δυνατόν. Είναι πλούσιες και πηχτές και το κακάο που τις περιβάλλει, τους χαρίζει μια ευπρόσδεκτη πικρότητα και προσθέτει μια αντίθεση στην υφή.






Τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθώ σε αυτά που έχω πραγματικά ανάγκη. Θα ευχαριστηθώ παραπάνω ύπνο, θα περάσω μπόλικο ποιότικο χρόνο με τον Σ, θα δω τις αγαπημένες μου χριστουγεννιάτικες ταινίες παρέα με μια κούπα ζεστής σοκολάτας, θα φάω σάντουϊτς με χήνα και τσάτνεϊ (μέχρι να σωθούν τα περισσεύματα), θα πάω για μακριές βόλτες στο πανέμορφο κέντρο της Χάγης και θα μείνω όσο πιο μακριά γίνεται απ' τον υπολογιστή μου.






Θα σας ξαναδώ λοιπόν την επόμενη εβδομάδα!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Καλές γιορτές!












Σοκολατένιες Τρούφες με Άρωμα Κανέλας

Φτιάξτε τις τρούφες αυτές για να τις σερβίρετε ως επιδόρπιο, για να τις δωρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ή απλά για να έχετε ένα γλυκό στο ψυγείο για εκείνες τις φοβερές στιγμές λιγούρας.

Χρησιμοποιήστε σοκολάτα καλής ποιότητας και/ή σοκολάτα της οποίας η γεύση σας αρέσει πολύ, καθώς θα κάνει τη διαφορά στη γεύση των μικρών αυτών γλυκισμάτων.

Εκτός από το κακάο, μπορείτε εναλλακτικά να τα επικαλύψετε με λιωμένη σοκολάτα (δείτε εδώ πώς) ή και... τρούφα.






Γίνονται 25-30 τρούφες

Υλικά
250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
2 ξυλάκια κανέλας
410 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα, 55% κακάο (ή 70% αν σας αρέσει η πικρή σοκολάτα), ψιλοκομμένη
Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
100 γρ. κακάο

Ειδικά εργαλεία: μικρό κατσαρολάκι με καπάκι, κόσκινο


Προετοιμασία
Τοποθετήστε την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό κατσαρολάκι και προσθέστε τα ξυλάκια κανέλας. Ζεστάνετε την κρέμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει, κλείστε τη φωτιά. Βάλτε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε να σταθεί για 1 ώρα.

Τοποθετήστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σ' ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ.

Αφαιρέστε τα ξυλάκια κανέλας από την κρέμα γάλακτος και πετάξτε τα. Ζεστάνετε την κρέμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει ν' αχνίζει, χύστε την πάνω στα κομματάκια σοκολάτας. Έπειτα από 30 δευτερόλεπτα, προσθέστε μια πρέζα θαλασσινό αλάτι και με μια σπάτουλα ανακατέψτε την σοκολάτα μέσα στην κρέμα μέχρι να λιώσει. Αν για κάποιο λόγο δεν λιώσει εντελώς η σοκολάτα, τοποθετήστε το μπωλ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί) και λιώστε την.


Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε την γκανάς στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει αλλά παράλληλα να παραμένει εύπλαστη. Μην την αφήσετε να σφίξει πολύ γιατί θα δυσκολευτείτε να την σχηματίσετε σε μπαλάκια.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ως μέτρο, φτιάξτε μικρά μπαλάκια με την γκανάς (δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλεια σχηματισμένα. Είναι χειροποίητα κι αυτή είναι η ομορφιά τους) και ακουμπήστε τα σ' ένα πιάτο μέσα στο οποίο έχετε κοσκινίσει το κακάο. Κυλήστε τα απαλά μέσα στο κακάο για να καλυφθούν εντελώς από αυτό και μεταφέρετέ τα σε μια καθαρή πιατέλα σερβιρίσματος.

Μπορείτε να τα σερβίρετε αμέσως ή να τα βάλετε στο ψυγείο (αεροστεγώς κλεισμένα) για να σκληρύνουν λίγο.

Μπορείτε να τα κρατήσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, αεροστεγώς κλεισμένα. Θα σκληρύνουν αλλά όχι υπερβολικά. Θα είναι σαν fudge και πεντανόστιμα.






ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!




21 comments:

  1. Καλά Χριστούγεννα Μάγδα! Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα με τον αγαπημένο σου Σ.
    Οι τρούφες είναι υπέροχες! Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπες! Είναι το τέλειο γλυκό για την περίοδο των γιορτών! Υπέροχο βρώσιμο δώρο, αλλά και ένα μικρό γλυκό τσιμπολόγημα όποτε έχουμε κρίσεις υπογλυκαιμίας!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  2. Καλά Χριστούγεννα ... να χαίρεσαι όσους αγαπάς.

    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  3. Καλές γιορτές!!!!γεμάτες χαρά αγάπη και υγεία!!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  4. καλά χριστούγεννα και σε σενα και την οικογενεια σου! οι συνταγες και οι φωτογραφιες σου ειναι παντα αψογες! θα μπορουσαμε να δουμε λιγο μεσα απο τον φακο σου και την χριστουγεννιατικη χαγη?
    ναταλι

    ReplyDelete
  5. Πολύ όμορφα! Εύχομαι να περάσεις χαρούμενες γιορτές και να είσαι πάντα χαρούμενη και ευτυχισμένη:)

    ReplyDelete
  6. Καλά Χριστούγεννα γεμάτα γαστρονομικές λιχουδιές! Να περάσεις πολύ πολύ όμορφα τις μέρες αυτές!

    ReplyDelete
  7. Καλά Χριστούγεννα και καλά μαγειρέματα!!!! Πολλά φιλιά και την αγάπη μας!!!!

    ReplyDelete
  8. Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές!!

    ReplyDelete
  9. Χρόνια πολλά! Καλά Χριστούγεννα!
    Είμαι μακριά από την κουζίνα μου και μου τρέχουν τα σάλια με τις λιχουδιές σου! Να περάσετε πολύ όμορφα και να το ευχαριστηθείτε!

    ReplyDelete
  10. Καλά να περάσεις Μάγδα, όμορφες γιορτινές στιγμές σου εύχομαι με καλή διάθεση, ξεκούραση και φυσικά πολλές νοστιμιές!
    Με το καλό κι ο νέος χρόνος!

    ReplyDelete
  11. Να ματαξαναπώ ότι οι συνταγές, η φωτό, η αισθητική του μπλογκ είναι εξαιρετικά. Βάλε, αν μπορείς, κάτι από τη συνταγή της χήνας. Και μια σημείωση: κράνα - cranberries καμμία σχέση (άλλο γένος). Καλές γιορτές.
    Ε.

    ReplyDelete
  12. Γεια σου Μάγδα!

    Χρόνια πολλά και καλά κι από μένα! Εύχομαι να περάσεις όμορφα μ' αυτόν/-ούς που αγαπάς και το 2012 να σου φέρει όμορφες στιγμές, με αγάπη, υγεία και συντροφικότητα. Σήμερα έφτιαξα τα γλασσαρισμένα καρότα και το σοφιγάδο Λευκάδας. Μμμμ... κάνανε οι αγάπες και οι συνδαιτημόνες μας! Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  13. Καλά Χριστούγεννα! Καλή πρωτοχρονιά!

    ReplyDelete
  14. Ε. — εγώ τα ξέρω ως φίγγια αλλά κάποιοι τα λένε και κράνα κι έτσι νόμιζα πως ήταν το ίδιο. Το κοίταξα όμως κι έχεις δίκιο, είναι διαφορετικά.

    Βάσω — χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!!

    Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Χρόνια πολλά και καλές γιορτές!!

    ReplyDelete
  15. Καλές γιορτές Μάγδα μου! Να είσαι ευτυχισμένη!
    (αχ τι φωτογραφίες είναι αυτές!!!!!)

    ReplyDelete
  16. Επίσης Αγγελική!! Καλές γιορτές!
    (Σ' ευχαριστώ!) :)

    ReplyDelete
  17. Καλές γιορτές εύχομαι!!!
    Καλά να περάσετε και να χαλαρώσεις.

    ReplyDelete
  18. Χρόνια Πολλά Μάγδα!!Οι τρούφες είναι τέλειες, μπορώ να τις φάω όλες, άσε!Καλά να περάσεις και την Πρωτοχρονιά!

    ReplyDelete
  19. Ωραία φωτογραφία η τελευταία. Καλές γιορτές σε όλους.

    ReplyDelete
  20. Καλησπέρα Μάγδα. Ελπίζω να είσαι καλά.
    Καθώς σήμερα γιορτάζει η μαμά μου και η ανιψιά μου, επέλεξα να φτιάξω τις τρούφες σου.
    Ήταν πολύ νόστιμες, μαλακές σαν fudge και το κακάο έδινε μία πολύ ωραία πικράδα.
    Εύκολο και πολύ νόστιμο γλυκό.
    Σε ευχαριστώ για ακόμη μία φορά για τη νόστιμη συνταγή.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ματίνα! Είμαι μια χαρούλα, σ' ευχαριστώ! Να χαίρεσαι τη μανούλα σου! Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσαν. Θα σε ορίσω επίσημη δοκιμάστρια των συνταγών μου :) Φιλιά πολλά!

      Delete