Thursday, March 15, 2012

Μια πράσινη σούπα

Συνήθιζα να κοροϊδεύω τους Ολλανδούς όταν στις αρχές της άνοιξης, όποτε εμφανιζόταν ο ήλιος έστω και για λίγα λεπτά, έτρεχαν στα μπαλκόνια τους, ξάπλωναν πάνω στις τεράστιες καρέκλες τους και τον απολάμβαναν. Τώρα, κάνω ακριβώς το ίδιο.






Τώρα, ο ελληνικός ήλιος μου λείπει κάθε μέρα και πιο πολύ. Το πρόσωπό μου και το σώμα μου τον λαχταράνε, τώρα περισσότερο από ποτέ.






Ο ολλανδικός ήλιος έκανε επιτέλους την εμφάνισή του. Τις τελευταίες μέρες έχουμε απίστευτη ηλιοφάνεια. Οι κουρτίνες στο διαμέρισμά μου παραμένουν ολημερίς ορθάνοιχτες, το σπίτι μου γεμίζει φως τα πρωϊνά και τ' απογεύματα, καθώς ο ήλιος δύει, μπορώ να δω στον ορίζοντα τα πορτοκαλί και μωβ χρώματα που αφήνει.






Οι μέρες πια έχουν μεγαλώσει και τώρα απολαμβάνω τις ηλιαχτίδες. Ρουφάω το απαλό φως και την θερμότητα. Νιώθω σαν ηλιοτρόπιο, οι κινήσεις μου κατευθυνόμενες από το υπέρλαμπρο αστέρι. Αν μπορούσα να φωτοσυνθέσω, θα παρήγα την πιο όμορφη και φωτεινή απόχρωση του πράσινου.






Μιλώντας για πράσινο, σας υποσχέθηκα μια σούπα, μια πράσινη σούπα, και ιδού, μια από τις αγαπημένες μου σούπες λαχανικών. Με μπρόκολο και πατάτα, κρεμμύδι κι ελαιόλαδο και γάλα και, ναι, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Ούτε βούτυρο, ούτε κρέμα γάλακτος, παρά μόνο μερικές φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με λιωμένο κεφαλοτύρι.






Τόσο απλή, τόσο απέριττη, τόσο νόστιμη. Πολτοποιημένη και κρεμώδης, αλλά αν το επιθυμείτε όχι εντελώς, αφήνοντας μερικά μικρά κομμάτια λαχανικών για δάγκωμα, ελαφριά, σαν αυτές του τέλους του χειμώνα, όταν θες πια ν' αποδιώξεις τις βαριές γεύσεις απ' τις σούπες, και συνδυασμένη υπέροχα με τα τραγανά ψωμάκια γεμάτα αρώματα τυριού.






Γέμισε μια μεγάλη κούπα ή ένα μικρότερο μπωλ, στάσου μπροστά από το δικό σου παράθυρο και απόλαυσέ την ενώ το πρόσωπό σου λούζεται μέσα στις αχτίδες του ήλιου, τις ίδιες αχτίδες που αντανακλούν στο καταπράσινο χρώμα της σούπας, κι ευχαριστήσου την ανόθευτη απλότητα του καλού φαγητού.











Κρεμώδης Σούπα με Μπρόκολο και Φρυγανισμένα Ψωμάκια με Κεφαλοτύρι
Προσαρμοσμένη από την Rachel Allen

Η γεύση της κρεμώδους αυτής σούπας είναι ελαφρώς γλυκιά, με μια απαλή γεύση μπρόκολου, με όλες τις γευστικές αποχρώσεις της πατάτας και του κρεμμυδιού, και μια λεπτή χροιά ελαιόλαδου. Θα μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε βούτυρο και κρέμα γάλακτος αντί για γάλα κι ελαιόλαδο αλλά μην το κάνετε. Η σούπα δεν χρειάζεται αυτά τα υλικά, πιστέψτε με.
Το φρυγανισμένο ψωμί με το λιωμένο κεφαλοτύρι συμπληρώνει τη σούπα με την ουμάμι γεύση του και χαρίζει μια αλμυρή διάσταση στο πιάτο. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κεφαλοτύρι, χρησιμοποιήστε παρμεζάνα ή το υποτιμημένο ξαδελφάκι της, το Grana Padano, η γεύση του οποίου μου αρέσει πολύ.

Τα κρεμμύδια κι οι πατάτες χρειάζεται να "ιδρώσουν" κατά το μαγείρεμα, δηλαδή να μαλακώσουν δίχως να πάρουν χρώμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός στρογγυλού κομματιού λαδόκολλας πάνω από τα υλικά ενώ ψήνονται, καλύπτοντάς τα εντελώς. Η λαδόκολλα εμποδίζει τον ατμό, που δημιουργείται κατά το μαγείρεμα, να δραπετεύσει, με αποτέλεσμα να μην καίγονται τα λαχανικά.
Διαβάστε εδώ για το πώς να φτιάξετε πανεύκολα ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας.






Μερίδες: 6-8 σούπας

Υλικά
45 ml (3 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο συν έξτρα για το φινίρισμα
2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 300 γρ.), κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 πατάτες μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 300 γρ.), κομμένες σε κύβους 2-3 εκ.
2 φρέσκα κεφάλια μπρόκολο (γύρω στα 1.200 γρ.)
1 ½ κύβο ζωμού λαχανικών ή κοτόπουλου*
800 ml νερό βρύσης
100 ml γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα της σούπας

Λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (προαιρετικά)

1 μπαγκέτα ή χωριάτικο καρβέλι, σε φέτες
50 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

* ή 800 ml σπιτικού (ή μη) ζωμού - αν χρησιμοποιήσετε ζωμό σε υγρή μορφή, μην προσθέσετε τα 800 ml νερό.

Ειδικά εργαλεία: λαδόκολλα, τρίφτης για το τυρί, ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ ή επεξεργαστής τροφίμων


Προετοιμασία

Καθάρισμα και κόψιμο του μπρόκολου
Ξεπλύντε τα μπρόκολα κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρέστε τις φουντίτσες (μπουκετάκια) από το κοτσάνι, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι, και κόψτε τες σε μικρότερα κομμάτια. Τοποθετήστε τα σ' ένα μεγάλο μπωλ. Πάρτε τα κοτσάνια (στελέχη) και, χρησιμοποιώντας το μαχαίρι σας, αφαιρέστε το κάτω μέρος (γύρω στο 1 εκ.) και κόψτε το εξωτερικό στρώμα κάθε κοτσανιού. Αυτά τα μέρη είναι σκληρά και δεν σας χρειάζονται. Πετάξτε τα. Κόψτε τα υπόλοιπα κοτσάνια σε μικρές φέτες και ακουμπήστε τες σ' ένα άλλο μπωλ. Είναι απαραίτητο να κρατήσετε τις φουντίτσες και τα κοτσάνια ξεχωριστά επειδή έχουν διαφορετικούς χρόνους μαγειρέματος (τα κοτσάνια χρειάζονται περισσότερη ώρα για να ψηθούν).

Φτιάξτε τη σούπα
Ρίξτε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι αρχίσει να λαμπυρίζει, ρίξτε τα κρεμμύδια. Σωτάρετε για 4 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην πάρουν χρώμα, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Προσθέστε τις κομμένες πατάτες και σωτάρετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετήστε ένα ελαφρώς λαδωμένο (με ελαιόλαδο) στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας πάνω από τις πατάτες και τα κρεμμύδια, καλύπτοντάς τα πλήρως. Βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα.


Έπειτα από 10-15 λεπτά, ελέγξτε τις πατάτες κι αν έχουν σχεδόν μαλακώσει, προσθέστε τα κοτσάνια του μπρόκολου, αφαιρώντας και πετώντας την λαδόκολλα. Αν όχι, αφήστε να ψηθούν μερικά λεπτά ακόμα και μετά προχωρήστε. Προσθέστε τους κύβους λαχανικών ή κοτόπουλου και το νερό (ή τον σπιτικό ζωμό) κι ανακατέψτε καλά. Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό, βάλτε το καπάκι και βράστε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κοτσάνια.


Προσθέστε τις φουντίτσες του μπρόκολου και λίγο ακόμα αλατοπίπερο κι ανακατέψτε. Βάλτε πάλι το καπάκι και μόλις πάρει βράση, αμέσως βγάλτε το. Βγάζοντας το καπάκι, εξασφαλίζετε ότι το μπρόκολο θα διατηρήσει το έντονο πράσινο χρώμα του και δεν θα μαυρίσει. Βράστε για 3-5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο.
Στη συνέχεια ρίξτε το γάλα, ανακατέψτε καλά και κλείστε τη φωτιά.


Πολτοποιήστε τη σούπα κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονικό μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων, μεταφέρετε τη σούπα λίγη-λίγη με μια κουτάλα μέσα σ' αυτό, πολτοποιώντας την σταδιακά μέχρι να έχει κρεμώδη υφή.
Μπορείτε αν θέλετε να μην την πολτοποιήσετε εντελώς αλλά να αφήσετε μερικά μικρά κομμάτια μπρόκολου και πατάτας. Θα δώσουν μια ωραία αντίθεση υφής.
Δοκιμάστε τη σούπα, ελέγχοντας αν θέλει επιπλέον αλατοπίπερο.

Φτιάξτε τα φρυγανισμένα ψωμάκια με κεφαλοτύρι
Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετήστε λαδόκολλα πάνω σε μια λαμαρίνα ή ταψί και βάλτε από πάνω τις κομμένες φέτες ψωμιού. Ρίξτε πάνω από το ψωμί μπόλικο κεφαλοτύρι και βάλτε το ταψί στο πάνω ράφι του φούρνου. Ψήστε για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και το ψωμί να φρυγανιστεί και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Σερβίρετε τη σούπα σε μικρά μπωλ ή μεγάλες κούπες, ρίξτε λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. Στύψτε λίγο χυμό λεμονιού πάνω από τη σούπα εφόσον το επιθυμείτε. Συνοδεύστε την με τα ψωμάκια και απολαύστε!





13 comments:

  1. Η σούπα μπρόκολου είναι μία από τις αγαπημένες μου!!! Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το υπέροχο πράσινο χρώμα της!!! Εμείς τη συνοδεύουμε με blue cheese ή ροκφόρ και σπιτικά κρουτόν! Καλό ΣΚ με μπόλικο ήλιο για φωτοσύνθεση!!!

    ReplyDelete
  2. Αυτό δεν είναι συνταγο-ανάρτηση, είναι πράσινη ποίηση!
    Ωραιότατη η σούπα, τα καλής ποιότητας φρέσκα αυτά λαχανικά συμφωνώ πως δε χρειάζονται βούτυρο ή κρέμα, χρήσιμη και η συμβουλή για τη λαδόκολλα!
    Πολλές ευχές για ένα όμορφο και ηλιόλουστο Σ/Κ! :)

    ReplyDelete
  3. Αγαπημένη σούπα, για το χρώμα, την υπέροχη γεύση, τη βελούδινη υφή!
    Πολύ χρήσιμο το τρικ με τη λαδόκολλα, δεν το γνώριζα!
    Άντε να φανεί και ο ελληνικός ήλιος γιατί όλο κόλπα μας κάνει την τελευταία εβδομάδα! Εκεί που πάει να φανεί ολόλαμπρος τον πιάνουν οι ντροπές του και κρύβεται πάλι!
    Φιλάκια Μάγδα μου, καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  4. Arti — πολύ καλή ιδέα με τα τυριά που αναφέρεις! Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή. Καλό ΣΚ!!

    The Dark Chef — σ' ευχαριστώ πολύ! :) Να έχεις κι εσύ ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!

    Ερμιόνη — χαίρομαι που βρήκες χρήσιμο το tip. Είναι πανεύκολο! Άσε κι εδώ σήμερα συννεφιά έχει. Μάλλον το μάτιασα :) Φιλάκια, καλό ΣΚ!!

    ReplyDelete
  5. Σε καταλαβαίνω που ψάχνεις τον ήλιο. Μη νομίζεις κι εδώ μας παίζει άσχημο κρυφτούλι. Μην κοιτάς που εγώ σήμερα ήμουν τυχερή και εκεί που πήγα είχε ανοιξιάτικο καιρό, γυρίζοντας Αθήνα έχει 8 βαθμούς.
    Τη σούπα σου όπως σου έγραψε και η Άρτεμις την τιμούμε και καλά που μου την θύμησες για αύριο.
    Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα Μάγδα!Η σουπίτσα αυτή είναι απο τις αγαπημένες μου, τη φτιάχνω λιγάκι διαφορετικά!Μου άρεσε πολύ η δική σου συνταγή γιαυτό και την κρατώ για την επόμενη φορά!Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
  7. Πολύ καλή η σουπίτσα σου. Τρελαίνομαι για σούπες. Και όσο για τον ελληνικό ήλιο, φέτος ιδρώσαμε μέχρι να δούμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα το πρόσωπο του

    ReplyDelete
  8. Μάγδα μου,
    πόσο μα πόσο σε νιώθω! Αυτή τη σχέση των βορείων με τον ήλιο,την ονομάζω συμπεριφορά ηλιοτρόπιο,και ναι,την αποκτήσαμε κι εμείς! ... :) :( :) :( :)
    Σούπα μπρόκολο ετοιμάζω με τσένταρ/γάλα/πατάτα ή ψωμί και φρυγανιά γι συνοδευτικό αλλά η πρόταση σου ιδιαίτερη πρόσκληση,δεν μπορούμε να της αρνηθούμε! :))))))))))

    ΠΣ:θα προσπαθήσω να φτιάξω ταχινόπιτα κυπριακή σύντομα και να ανεβάσω τη συνταγή.
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  9. Δεν εχω δοκιμασει ποτε σουπα μπροκολο, αλλα φαινεται ιδιαιτερα νοστημη και υγιεινη!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρες πολλές και καλή Κυριακή! Μακάρι να έχετε ακόμη ήλιο. Βγήκε κι' εδώ τις τελευταίες 3 μέρες Μάγδα μου και ας ελπίσουμε ότι θα κάνει προσπάθεια να "εδραιωθεί" και να μην μας έρθει πάλι το κρύο και η συννεφία μέχρι το τέλος του μήνα :-)
    Προσωπικά τους "βόρειους" τους καταλαβαίνω. Εχοντας κάτσει κάποιο μικρό διάστημα στην Αγγλία και την Γερμανία με την απίστευτη συννεφιά, χιόνι και κρύο είχα βγει εκτός εαυτού! Πόσο μάλλον να είσαι συχνά εκτεθειμένος σε αυτά τα καιρικά φαινόμενα.

    Η σουπίτσα σου είναι από αυτές που μου αρέσουν, όταν βρίσκεις δε τα λαχανικά στο "δόντι" είναι τουλάχιστον για μένα θεϊκες.

    ReplyDelete
  11. Ξανθή — ελπίζω απ΄αυτή την εβδομάδα να δείτε λίγη καλοκαιρία. Εδώ πάντως η εβδομάδα ξεκίνησε με φοβερό ήλιο!!

    Ελένη, Ελευθερία, Ελπινίκη — ευχαριστώ!

    thalassamov — ξέρω, κι εκεί στη Γερμανία τα ίδια περνάτε.
    Περιμένω τη συνταγή σου εναγωνίως! :)

    Πηνελόπη — τότε ξέρεις ακριβώς πώς νιώθω! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  12. Πολύ νόστιμη σούπα!Έχω αδυναμία στις πολτοποιημένες σούπες!!!Τα φρυγανισμένα ψωμάκια ότι πρέπει για συνοδευτικά!Καλή άνοιξη,φιλιά από το Μόντρεαλ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την! Καλή άνοιξη και σε σένα Χαρά!

      Delete