Thursday, April 12, 2012

Το Πολίτικο τσουρέκι

Κάθε Πάσχα, αυτή που φτιάχνει τσουρέκια είναι η γιαγιά μου. Το Πολίτικο τσουρέκι της είναι αυτό με το οποίο μεγάλωσα, αυτό που με έμαθε να φτιάχνω. Είναι αυτό που εγώ θεωρώ Τσουρέκι.






Το Πολίτικο τσουρέκι δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα τσουρέκια. Αν θέλετε ίνες, προχωρήστε παρακάτω, αν θέλετε τσουρέκι-αφρός, συγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αν θέλετε όμως αυθεντικό Πολίτικο τσουρέκι τότε καθήστε, βολευτείτε, διαβάστε και φτιάξτε.






Το Πολίτικο τσουρέκι είναι βαρύ, συνεκτικό, όχι όμως με βαριά γεύση, όχι, εκεί είναι ανάλαφρο. Έχει μια υπέροχα πλούσια γεύση, δεν είναι υπερβολικά γλυκό κι έχει έντονη την ευωδιά και τη γεύση του μαχλεπιού. Έχει τις ίνες του, άλλωστε δεν πρόκειται για κέικ, αλλά όχι λαστιχωτές. Αυτό το τσουρέκι σε καμία περίπτωση δεν φιλοδοξεί να γίνει brioche. Εξάλλου, δεν πρέπει να συγχέονται τα δυο, κάτι που δυστυχώς γίνεται συχνά.






Το Πολίτικο τσουρέκι έχει κρούστα, όχι σκληρή, αλλά αυτή που την διαχωρίζει από την ψίχα του, έχει σουσάμι μπόλικο και μυρωδιά αξεπέραστη που φωλιάζει μέσα στο σπίτι και φεύγει μονάχα όταν τελειώσει και το τελευταίο πια κομμάτι τσουρεκιού.






Επιτέλους, μετά από δυο χρόνια που θέλω να αναρτήσω την συνταγή μου (ή μάλλον, της γιαγιάς μου) για τσουρέκι, τελικά τα καταφέρνω.






Για όλους λοιπόν εκεί έξω που σας αρέσει το Πολίτικο τσουρέκι και που λαχταράτε τη γεύση του, αυτή η συνταγή είναι για εσάς.
Απολαύστε το!






Καλή Ανάσταση σας εύχομαι και Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία!










Πολίτικο Τσουρέκι

Το τσουρέκι αυτό κρατάει τέλεια 3-4 ημέρες χωρίς να σκληραίνει, να ξεραίνεται ή να χάνει τη φρεσκάδα και τη γεύση του. Μάλιστα είναι πολύ πιο νόστιμο όσο περνάνε οι μέρες παρά τη μέρα που θα το ψήσετε.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το Πολίτικο τσουρέκι:
1. Μην αγοράσετε έτοιμο τριμμένο μαχλέπι. Η γεύση και η μυρωδιά του δεν συγκρίνεται με αυτή του φρεσκοτριμμένου η οποία είναι σαφώς ανώτερη.
2. Το ίδιο ισχύει και για την μαστίχα.
3. Χρησιμοποιήστε αλεύρι δυνατό από σκληρό σιτάρι. Το αλεύρι αυτό έχει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης 12-14% και περισσότερη γλουτένη, η οποία βοηθά το τσουρέκι να φουσκώσει αλλά και να αποκτήσει συνεκτικότητα κι ελαστικότητα.
4. Χρησιμοποιήστε φρέσκια μαγιά. Μην τη φοβάστε. Χαρίζει στο τσουρέκι πιο ωραία γεύση και καταφέρνει να το φουσκώσει καλύτερα.
5. Εάν έχετε μίξερ με βάση, δηλαδή μίξερ με δυνατό μοτέρ, τότε μη χάνετε το χρόνο σας να ζυμώνετε στο χέρι. Η ζύμη για το Πολίτικο τσουρέκι είναι βαριά και θέλει γερά μπράτσα. Αν όμως θέλετε να βγάλετε τ' απωθημένα σας, τότε δώστε της να καταλάβει. Δεν θα παραπονεθεί, αντιθέτως θα σας ανταμείψει με μια τέλεια συνεκτική υφή.
6. Η ζύμη για το Πολίτκο τσουρέκι δεν πρέπει να είναι υγρή. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, παρά να είναι σφιχτή, ελαστική και με λεία υφή.
7. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σωστά. Μη βιάζεστε. Αφήστε τη σε ένα ζεστό μέρος, αλλά όχι μέσα, πάνω, δίπλα, παραδίπλα απ' το φούρνο ή το καλοριφέρ, και αναμείνατε καρτερικά μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Μπορεί να πάρει 3, ίσως και 4 ώρες.
8. Προσοχή όμως. Μην έχει ρεύματα αέρα εκεί που θα την ακουμπήσετε.
9. Όταν ξεκινήσετε να πλάθετε τα κορδόνια του τσουρεκιού, κανονικά δεν θα πρέπει να κολλάνε καθόλου στα χέρια σας. Αν όμως κολλάνε, πασπαλίστε ελάχιστο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας σας και προσπαθήστε και πάλι να τα πλάσετε. Ρίχνετε μικρή ποσότητα αλευριού ώστε να μην σκληρύνουν τα κορδόνια αλλά να πάρουν όσο αλεύρι χρειαστεί, ίσα για να τα πλάσετε.
10. Μην πλέκετε πολύ σφιχτές τις πλεξούδες. Αφήστε τους χώρο ώστε να μπορούν να φουσκώσουν.




11. Πλάστε τις πλεξούδες πάνω σε λαδόκολλα ώστε να είναι πιο εύκολο να μεταφέρετε το τσουρέκι μέσα στο ταψί σας.
12. Το ταψί ή η λαμαρίνα που θα χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να μην έχει σκούρο χρώμα διότι κρατάει περισσότερη θερμότητα και έτσι μπορεί εύκολα ν' αρπάξει ή και να καεί ο πάτος του τσουρεκιού.
13. Αν αλείψετε το τσουρέκι με μπόλικη ποσότητα αβγού, θα έχει πιο σκούρο χρώμα η κρούστα του. Αν θέλετε να είναι πιο ανοιχτόχρωμο, αλείψτε ελαφρά.
14. Κρατήστε το ψημένο και κρύο τσουρέκι καλυμμένο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, όχι μέσα σε σακούλα ή αλουμινόχαρτο. Έτσι θα κρατήσει την ωραία υφή και την υγρασία του.
15. Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω κάτι που ποτέ δεν μου αρέσει να λέω αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα υλικά που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικά. Άλλα αλεύρια, άλλα βούτυρα, άλλο γάλα, άλλη ζάχαρη. Δεν μπορούν όλα να είναι τα ίδια, επομένως και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι ακριβώς το ίδιο. Πρέπει να ακολουθείτε πιστά τη συνταγή αλλά και να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να κρίνετε αυτό που βλέπετε κι αγγίζετε. Αν βλέπετε πως κάτι δεν πάει καλά με τη ζύμη, π.χ. είναι πάρα πολύ στεγνή, ρίξτε λίγο επιπλέον λιωμένο βούτυρο, αν δείτε πως η ζύμη σας κολλάει υπερβολικά στα χέρια, ρίξτε λίγο παραπάνω αλεύρι και ξαναζυμώστε. Ό,τι κι αν κάνετε, μην πανικοβάλλεστε και μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Όποιο υλικό προσθέσετε επιπλέον, προσθέστε το σε μικρή ποσότητα ώστε να έχετε περιθώριο να το ελέγξετε και να κρίνετε αν χρειάζεται παραπάνω ή όχι. Να θυμάστε ότι μπορείτε να προσθέσετε υλικά αλλά δεν μπορείτε να τα αφαιρέσετε.




Γίνονται 2 μεγάλα τσουρέκια, 1-1,2 κιλά το καθένα

Υλικά
1.150 γρ. αλεύρι άσπρο δυνατό (σκληρό)
84 γρ. μαγιά φρέσκια (ή 22 γρ. ξηρή)
250 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
400 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
9 γρ. θαλασσινό αλάτι
6 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη
8 γρ. μαχλέπι, κοπανισμένο
5 αβγά μεσαίου μεγέθους
230 γρ. αγελαδινό ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

1 κρόκο αβγού για το άλειμμα
1 ½ κουταλιά σούπας γάλα πλήρες για το άλειμμα

Σουσάμι για το πασπάλισμα

Ειδικά εργαλεία: γουδί και γουδοχέρι ή τρίφτης μπαχαρικών, μίξερ βάσης (προαιρετικά), λαδόκολλα, δυο μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες, μαλακό πινέλο ζαχαροπλαστικής


Προετοιμασία
Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε το τσουρέκι, διαβάστε καλά τη συνταγή. Ζυγίστε τα υλικά, ζεστάνετε το γάλα, λιώστε το βούτυρο, κοπανίστε τη μαστίχα και το μαχλέπι.
Αν αλέσετε τη μαστίχα σε γουδί, ρίξτε κι ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη. Θα είναι πιο εύκολο να την αλέσετε και δεν θα κολλάει στο γουδοχέρι σας.

φτιάξτε το προζύμι
Σ' ένα μεγάλο μπωλ ρίξτε τη μαγιά και σπάστε τη σε μικρά κομμάτια. Προσθέστε 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη (από τα 400 γρ. ζάχαρης), 2 κουταλιές σούπας αλεύρι (από τα 1.150 γρ. αλευριού) και 200 ml από το χλιαρό γάλα. Ανακατέψτε καλά με το χέρι σας, διαλύοντας τη μαγιά μέσα στο γάλα.
Καλύψτε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε το προζύμι σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα. Αν η κουζίνα σας είναι πολύ κρύα, τοποθετήστε το μπωλ στο πιο ζεστό μέρος του σπιτιού σας.
Αφήστε το προζύμι μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί γύρω στη μισή ώρα.


φτιάξτε τη ζύμη
Εντωμεταξύ, στο μπωλ του μίξερ βάσης, ή σε μια μεγάλη γαβάθα αν ζυμώσετε με το χέρι, προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κοπανισμένη μαστίχα και το κοπανισμένο μαχλέπι. Αναμείξτε τα υλικά με μια σπάτουλα. Κάντε μια γούβα στη μέση και προσθέστε τ' αβγά, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, τη μισή ποσότητα του λιωμένου βουτύρου (το οποίο δεν θα πρέπει να είναι καυτό αλλά χλιαρό) και το φουσκωμένο προζύμι. Βάλτε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ σας ή προετοιμάστε τα χεράκια σας για το ζύμωμα.


Αν χρησιμοποιείτε μίξερ βάσης, ξεκινήστε το ζύμωμα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ μέχρι ν' αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί ζύμη. Ρίξτε σιγά-σιγά και το υπόλοιπο βούτυρο κι έπειτα συνεχίστε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι το τέλος.

Ζυμώστε τη ζύμη στο μίξερ για 8-9 λεπτά. Ζυμώστε καλά στο χέρι για 15 περίπου λεπτά.
Στο τέλος θα πρέπει να έχετε μια ζύμη συνεκτική, ελαστική, βαριά/σφιχτή, με λεία υφή, που να μην κολλάει στα χέρια.


Καλύψτε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για 3-4 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ο λόγος που χρειάζεται τόσος χρόνος για να διπλασιάσει τον όγκο της είναι γιατί πρόκειται για βαριά ζύμη με αβγά.


Μόλις είναι έτοιμη, βγάλτε την από το μπωλ και ακουμπήστε την σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Ζυμώστε για 1-2 λεπτά και χωρίστε την στα δυο. Κατά προτίμηση, ζυγίστε την και χωρίστε την με βάση το βάρος της.
Πάρτε το δυο κομμάτια ζύμης και χωρίστε το κάθε ένα σε 3 ισοβαρή κομμάτια.

φτιάξτε τις πλεξούδες
Πάρτε ένα-ένα τα 3 πρώτα κομμάτια της ζύμης και πλάστε τα σε κορδόνια 45 εκ. σε μάκρος περίπου και με διάμετρο 5-6 εκ. (Κοιτάξτε και την σημείωση Νο9). Τοποθετήστε τα πάνω σε λαδόκολλα, ενώστε τα 3 κορδόνια στην μια τους άκρη και φτιάξτε μια πλεξούδα, όχι όμως πολύ σφιχτή για να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν. Διπλώστε τις άκρες της πλεξούδας προς τα μέσα. Αν θέλετε, τοποθετείστε ένα βαμμένο κόκκινο αβγό στη μια άκρη της πλεξούδας.
Κάντε το ίδιο και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, δημιουργώντας έτσι μια δεύτερη πλεξούδα.


Μεταφέρετε τις δυο πλεξούδες σε δυο διαφορετικά ταψιά ή λαμαρίνες και σκεπάστε τες με καθαρές πετσέτες κουζίνας. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 1-1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσουν κατά το 1/3 (όχι να διπλασιαστούν).

Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

άλειμμα των πλεξούδων
Σε ένα μικρό μπωλ ρίξτε τον κρόκο αβγού και τη 1 ½ κουταλιά σούπας γάλα. Ανακατέψτε καλά και αφού φουσκώσουν οι πλεξούδες, αλείψτε τες με ένα μαλακό πινέλο πολύ προσεκτικά ώστε να μην ξεφουσκώσει η ζύμη. Δείτε και πιο πάνω τη σημείωση Νο13.
Πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι.


ψήσιμο των τσουρεκιών
Τοποθετήστε τα ταψιά στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήστε για 25 λεπτά. Μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι, καλύψτε τα τσουρέκια ελαφρά με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν από πάνω και ψήστε για 20 λεπτά ακόμα. Θα πρέπει να έχουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Αν έχετε μικρό φούρνο όπως εγώ, ψήστε τα τσουρέκια ένα-ένα.


Βγάλτε τα ταψιά απ' το φούρνο, αφήστε τα λίγο να κρυώσουν μέσα στο ταψί κι έπειτα μεταφέρετε τα τσουρέκια σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Μεταφέρετε τα τσουρέκια προσεκτικά ώστε να μη σας ανοίξουν γιατί θα είναι ακόμα μαλακά. Όσο κρυώνουν θα δένουν.
Αφού κρυώσουν εντελώς, καλύψτε τα με μια λεπτή, καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Αν δοκιμάσετε το τσουρέκι ζεστό από το φούρνο θα σας φανεί άγλυκο. Μη σας ανησυχεί. Όταν κρυώσει, και ειδικά την επόμενη μέρα, θα έχει ακριβώς τη γεύση που πρέπει να έχει και θα είναι απίθανο.

Κρατήστε το πέντε μέρες με μια εβδομάδα. Την τέταρτη μέρα θ' αρχίσει κάπως να σκληραίνει και θα είναι τέλειο με βούτυρο και μαρμελάδα (με φράουλα πηγαίνει απίστευτα). Επίσης, μπορείτε να το φρυγανίσετε ή να το ψήσετε στο φούρνο με μια custard και με φράουλες, βανίλια και σταφίδες, να το κάνετε υπέροχες αβγοφέτες ή να το βουτήξετε στον πρωϊνό σας καφέ.








35 comments:

  1. Και του χρόνου!!!!!!!!!!! Λατρεύω το τσουρέκι!!!
    Καλό Πάσχα!!!!!!!! Υγεία και χαμόγελο!!!

    ReplyDelete
  2. Μάγδα και του χρόνου! Υπέροχο post, υπέροχο τσουρέκι!
    "Μεστό" τσουρέκι, αληθινό!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχες οι οδηγίες σου και η συνταγή!
    Λαχταριστό το τσουρέκι σου! Και του χρόνου!
    Να περάσεις καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!
    Φιλιά από Ν Αφρική

    ReplyDelete
  4. τέλεια τσουρέκια, έχω την ίδια παλιά καλή συνταγή. Με την διαφορά ότι δεν κάνω προζύμι και τα υλικά τα βάζω όλα μαζί.
    και το ψήσιμο εξαρτάται απο την κουζίνα. εγώ τα ψήνω 35 λεπτά στους 170 βαθμούς στη μεσαία σχάρα. Οπως και να έχει είναι πραγματικά πολύ καλή συνταγή.
    καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους όσους ζούν μακρια απο την πατρίδα μας.

    ReplyDelete
  5. Πολυ όμορφο και του χρόνου! Καλό Πάσχα:)

    ReplyDelete
  6. Πω πω έτρεξε λίγο σάλιο με τις φωτογραφίες. Εμένα καμία από τις γιαγιάδες μου δεν έφτιαχνε τσουρέκια, ίσως γι'αυτο και δεν είμαι ιδιαίτερα φανατική, αλλά σκέφτομαι να αρχίσω τα πειράματα....
    Καλό Πάσχα

    ReplyDelete
  7. Στην Κύπρο δεν συνηθίζαμε παλαιότερα να φτιάχνουμε τσουρέκι εκτός από όσους είχαμε (και) μικρασιάτικες ρίζες. Όμως όπως σωστά λες,τα πλείστα,σπιτικά και μη,θυμίζουν μπριός.
    Η μαμά μου ακολουθεί μια παρόμοια συνταγή όμως αυτή τη χρονιά θα δοκιμάσω το δικό σου,περιμένοντας πώς και πώς ...τη 4η μέρα! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Καλή Ανάσταση Μάγδα μου!!!

    ReplyDelete
  8. Μπράβο Μάγδα μου! Και του χρόνου! Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  9. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!!
    ΦΙΛΙΑ!!!1

    ReplyDelete
  10. Καταπληκτικό και του χρόνου να είσαι καλά

    ReplyDelete
  11. eleni, Vita, Αγγελική Ν, mia maria, kiki, fotolabida — σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα!!

    maria — το προζύμι, ειδικά με την φρέσκια μαγιά, είναι απαραίτητο. Αν χρησιμοποιείς ξηρή μαγιά τότε δεν έχει διαφορά.
    Καλό Πάσχα σου εύχομαι!

    thegreenmixer — μα ναι! Πρέπει να το τολμήσεις. Καλό Πάσχα!

    thalassamov — θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε αν το δοκιμάσεις. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!

    Taste Advisor — καλώς την! Σ' ευχαριστώ πολύ! Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  12. Πολύ λαχταριστά τα τσουρέκια σου Μάγδα μου και πάρα πολύ προσεγμένες οι οδηγίες!Χριστός Ανέστη,Χρόνια Πολλά!ΧΟ

    ReplyDelete
  13. Όσες κροτίδες πέφτουνε, του Πάσχα την ημέρα, τόσες χαρές σου εύχομαι, να έχεις κάθε μέρα!χρονια πολλα!

    ReplyDelete
  14. mia xara, misirlou — σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά! Χρόνια Πολλά!

    ReplyDelete
  15. Μαγδούλα μου χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη! Η Γιαγιά σου θα πρέπει αν είναι πού περήφανη για το αποτέλεσμα! Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αληθώς ανέστη! Σ' ευχαριστώ Βασιλική! Να' σαι καλά, να χαίρεσαι τα παιδάκια σου και την οικογένειά σου! Χρόνια Πολλά!

      Delete
  16. Χρόνια πολλά!
    Φέτος πρώτη φορά είπα την μαμά ότι θα κάνω εγώ τα τσουρέκια..
    Περιττό να πω ότι ήταν ό,τι πιο νόστιμο έχουμε δοκιμάσει, ούτε στεγνό, ούτε πολύ αφράτο, με ίνες... ΤΑΜΑΜ!
    Η πιο ωραία συνταγή!
    Ευχαριστώ πολύ.

    Υ.Γ.1 Έκανα διπλή δόση - σε όποια το επιχειρήσει ας κάνει αντί για 4, 6 τσουρεκάκια, διότι μου φούσκωσαν πολύ-!

    Υ.Γ.2 Επίσης, δοκιμάστε αντί για 3, 6 πλεξούδες!

    φενια


    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Φένια και χρόνια πολλά! Σ' ευχαριστώ για το feedback και χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα τσουρέκια. Και του χρόνου!

      Delete
  17. Καλησπέρα Μαγδα, απόψε εφτιαξα τη συνταγη σου. Το μόνο πρόβλημα που ειχα ηταν οτι η ζυμη δεν ηταν 'συνεκτικη' και ελαστική. Αυτο με δυσκόλεψε να πλάσω τα κορδόνια. Απο το φόβο μου μην κάνω κάτι λάθος και προσθέσω υλικά που δεν χρειάζονταν δεν την πείραξα. Θα ξαναπροσπαθήσω..Καλο βράδυ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Πέννυ. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Η ζύμη για τσουρέκι είναι γενικά βαριά αλλά πρέπει να παραμένει ελαστική (μη φανταστείς πολύ αλλά να μπορείς να την πλέξεις). Αυτό επιτυγχάνεται με καλό και έντονο ζύμωμα. Ζύμωσες στο χέρι ή σε μίξερ βάσης; Πώς έγινε η ζύμη σου; Ήταν πολύ σκληρή; Όπως και με όλες τις ζύμες, μεγάλο ρόλο παίζει το αλεύρι και η υγρασία. Δεν μπορώ να ξέρω τί αλεύρι χρησιμοποιεί ο καθένας ούτε τις καιρικές συνθήκες γι' αυτό και γράφω πώς θα πρέπει να είναι η ζύμη (πώς να την νιώθεις στο χέρι). Αν τυχόν το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που γράφω, τότε πρέπει να προστεθεί ή επιπλέον υγρό ή επιπλέον αλεύρι. Ελπίζω να σε βοήθησα κι εύχομαι η επόμενη φορά να είναι πιο πετυχημένη! :)

      Delete
  18. Καλησπέρα Μάγδα. Ζυμωσα στο χέρι (το μιξερ μου ειναι μικρο) και η ζυμη μου δεν ηταν σκληρή. Χρησιμοποιήσα αλεύρι άσπρο απο τον ΑΗ. Από το φόβο μου μην κανω κάτι λάθος, έβαλα λίγο βούτυρο και ετσι κάπως τα καταφερα να κάνω πλεξίδες. Νομιζω πως ηθελε και άλλο ζυμωμα αλλα δεν μπορούσα άλλο με τα χερια. Σ' ευχαριστώ για την απάντηση.

    ReplyDelete
  19. kalimera menw exwteriko kai den exw magia freskia posi magia xeri na valw ;, episis 8a xrisimopiisw alavri gia oles tis xriseis mias kai skliro oute k' auto yparxei .s'euxaristw ek twn proterwn,an mporeis apantise mou suntoma exw arxisei ti diadikasia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ με ξηρή μαγιά αλλά πιστεύω πως 20γρ. θα είναι αρκετά.

      Delete
    2. Το έφτιαξα λοιπόν προχθές με ξηρή μαγιά και χρησιμοποίησα 22γρ. και βγήκε τέλειο! Οπότε 22 γρ. είναι η αντιστοιχία στην ξηρή. Επίσης, το σκληρό αλεύρι (strong white bread flour) έχει μεγαλύτερο ποσοστό γλουτένης/πρωτεΐνης από το για όλες τις χρήσεις. Αν το αντικαταστήσεις λοιπόν με αλεύρι όλες τις χρήσεις, η ζύμη δεν θα γίνει όσο ελαστική πρέπει, η ψίχα θα έχει διαφορετική σύσταση και επίσης δεν θα φουσκώσει καλά.

      Delete
  20. Καλό Πάσχα, Μάγδα. Έκανα κι εγώ εχθές βράδυ, εδώ στο χωριό, ορεινά του Δομοκού, τσουρέκια πολίτικα μεγάλα, αλλά και μικρούτσικα για τα παιδιά που λένε τα κάλαντα σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή. Έψαχνα συνταγή και για κουλουράκια και ήρθες εσύ και μου ΄δωσες ιδέα.
    Δυστυχώς τα παιδιά μου δεν θα είναι φέτος κοντά μας, αλλά δεν χαλώ την παράδοση...κι αρνί θα σουβλίσουμε και κοκορέτσι επίσης.
    Καλό Πάσχα σε όλες/ους, με υγεία.
    Ευαγγελία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ευαγγελία! Σ' ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα και για τις ευχές. Ελπίζω να δοκιμάσεις τα κουλουράκια και να τα ευχαριστηθείς. Είναι πολύ νόστιμα. Σου εύχομαι Καλό Πάσχα και ό,τι επιθυμείς!

      Delete
  21. Καλησπέρα Μαγδα!
    Βρίσκομαι στην Ολλανδία κι εγω, και θέλω να φτιάξω τα τσουρέκια σου σε λίγες μερες. Θα μπορούσες μηπως να μου πεις ποια υλικά χρησιμοποιείς και κυρίως, ποιό αλεύρι;
    Σ ευχαριστω πολύ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Δήμητρα. Δυστυχώς στα σούπερ μάρκετ ποτέ δεν έχω βρει αλεύρι με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης (σκληρό/δυνατό αλεύρι) που χρειάζονται τα τσουρέκια οπότε το αγοράζω από ειδικευμένα μαγαζιά ή από μύλους. Θα σου πρότεινα να ψάξεις για tarwebloem με eiwit (πρωτεΐνη) 13-15 γρ. (θα το δεις στο πλάι του πακέτου). Οτιδήποτε κάτω από 13 δεν είναι αρκετά δυνατό και τα τσουρέκια δεν θα έχουν τη σωστή υφή. Καλή επιτυχία!

      Delete
  22. Μάγδα καλησπέρα! Θα κανω μία απόπειρα για τσουρέκι για να δούμε πώς θα βγει... Οσον αφορα΄το ψήσιμο το κάνεις σε αέρα ή αντιστάσεις; Εμενα ο φούρνος μου είναι δυνατός και έχω ένα προβληματισμό γενικά με τις ζύμες.
    Ευχαριστώ,
    Μαρία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μαρία. Πάντα ψήνω στις αντιστάσεις πάνω-κάτω που είναι η κλασική ρύθμιση του φούρνου γι' αυτό και δεν το αναφέρω ποτέ. Ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός και εφόσον ξέρεις τον δικό σου, καλό θα είναι να προσέχεις τα τσουρέκια κατά το ψήσιμο μη σου αρπάξουν. Πάντως, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι ο φούρνος σου καίει στην θερμοκρασία που τον βάζεις, είναι να πάρεις ένα θερμόμετρο φούρνου και να το έχεις συνεχώς μέσα όταν ψήνεις ώστε να ελέγχεις την θερμοκρασία του. Καλή επιτυχία!

      Delete
  23. Καλημέρα, θέλω να ρωτήσω αν αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει μικρά τσουρεκάκια γεμιστά με noutella;

    ReplyDelete
  24. Λοιπόν, τα έφτιαξα και έγιναν τέλεια! Στις δοσολογίες δε χρειάστηκε να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι, απλώς τα ζύμωσα με τα χέρια και κουράστηκα. Επίσης, αντί για 2 μεγάλα, θα έφτιαχνα 4 μεσαίου μεγέθους. Πάντως, το αποφάσισα: αυτή τη συνταγή θα κρατήσω και δεν πειραματίζομαι με άλλες. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!
    Αρετή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ Αρετή που σου πέτυχαν και που σου άρεσαν!! Πω πω με το χέρι είναι πολύ ζόρι, το ξέρω. Από τότε που αγόρασα δυνατό μίξερ δεν τα φτιάχνω με το χέρι κι είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία. Σ' ευχαριστώ που τα δοκίμασες και με εμπιστεύτηκες, και σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία!

      Delete
  25. Αγαπητή κυρία Μάγδα, καλή χρονιά! Θέλω να σας συγχαρώ για το site σας με τις εξαιρετικά ακριβείς επεξηγηματικές συνταγές, κάτι που σπανίζει σε σχετικά sites. Το τσουρέκι είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που κάνω κι εγώ εδώ και χρόνια (συνταγή του Στέλιου Παρλιαρου) και είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα αληθινό τσουρέκι! Καλή χρονιά και καλή συνέχεια στο site σας!

    ReplyDelete
  26. Καλησπέρα!Ειχα κανει παλια αυτα τα τσουρέκια και ηταν τελεια-θελω να χρησιμοποιήσω την ιδια ζυμη για να κανω βασιλόπιτα...για το ψησιμο φοβαμαι μονο γιατί ολο αψητες μου βγαίνουν...ποση ωρα,σε αντιστασεις και σε τι
    βαθμούς να την ψήσω? 1000 ευχαριστώ!!

    ReplyDelete