Saturday, June 30, 2012

Κεράσια. Αμύγδαλα. Κέικ.

Την επόμενη εβδομάδα, έχω σκοπό να φτιάξω γλυκό του κουταλιού κεράσι αν και ο Σ διαμαρτύρεται έντονα. Δεν του αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού.
Εγώ όμως θα το φτιάξω ούτως ή άλλως. Υπάρχουν φίλοι οι οποίοι έχουν την ανάγκη ενός τέτοιου γλυκού. Φίλοι που δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ και που τους αξίζει μια τέτοια απόλαυση.






Σχεδιάζω να φτιάξω μια σαλάτα με κατακόκκινα κεράσια. Ανυπομονώ. Ίσως αύριο, για μεσημεριανό. Θα σας πω πώς πήγε.






Σήμερα όμως, έφτιαξα αυτό το κέικ. Με κεράσια και αμύγδαλα.






Θα μπορούσα να σταματήσω εδώ. Να μην αναφέρω τίποτα άλλο. Γιατί είμαι βέβαιη πως όσοι αγαπάτε τα κεράσια όσο εγώ, έχετε ήδη αντιληφθεί ότι αυτό το κέικ είναι ξεχωριστό.






Απλό, όσο απλό μπορεί να είναι ένα κέικ, με τα κεράσια να πνίγονται μέσα στη ζύμη, απελευθερώνοντας τους γλυκούς χυμούς τους, γεμίζοντας κάθε γωνιά του σπιτιού μου με το άρωμά τους.






Αμύγδαλα, καταχωνιασμένα στο πίσω μέρος του ψυγείου μου μέσα σ' ένα μικρό γυάλινο βαζάκι, περίμεναν υπομονετικά να χρησιμοποιηθούν. Σήμερα, χρησιμοποιήθηκαν.
Το βαζάκι ήταν δίπλα μου ενώ ετοίμαζα το κέικ και όλο και τσιμπούσα τα δροσερά αμύγδαλα, με κίνδυνο να τελειώσουν πριν καν προλάβω να τα προσθέσω στο γλυκό.






Κέικ με κεράσια και αμύγδαλα.

Είναι όλα όσα φαντάζεστε. Αφράτο, υγρό από τα ζουμερά, γλυκά κεράσια, με τ' αμύγδαλα να χαρίζουν μια γήινη νότα και μια τραγανή υφή.
Είναι γλυκό, αλλά μ' αυτή τη γλύκα που δεν επιμένει, που δεν σε κάνει να διψάς, όχι. Είναι η άλλη γλύκα. Αυτή που σε κάνει να θες κι άλλο.
Να θες διακαώς κι άλλο.
Άλλο ένα κομμάτι.











Κέικ με Κεράσια και Αμύγδαλα
Ελαφρώς προσαρμοσμένη από την Diana Henry

Είναι προτιμότερο να αλέσετε οι ίδιοι τα αμύγδαλα παρά να τα αγοράσετε αλεσμένα. Θα είναι πολύ πιο αρωματικά και φρέσκα. Προσέξτε όμως να μην τα αλέσετε για πολλή ώρα γιατί θ' αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους. Αλέστε τα μονάχα έως ότου αρχίσουν να μοιάζουν με χοντρό σιμιγδάλι.

Αν θέλετε το κέικ σας να έχει γεμάτη γεύση κερασιού, επιλέξτε κεράσια που να είναι ζουμερά, γλυκά και νόστιμα. Τα άνοστα κεράσια μόνο άνοστο αποτέλεσμα μπορούν να δώσουν.

Στην αρχική συνταγή, το κέικ φτιάχνεται σε στρογγυλή φόρμα (20 εκ.) με αποσπώμενη βάση, αλλά εγώ ήθελα μια διαφορετική παρουσίαση. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε στρογγυλή φόρμα ή αν έχετε μικρότερο ταψί απ' το δικό μου, θα πρέπει να ψήσετε το κέικ για περισσότερη ώρα. Μη χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο ταψί γιατί θα είναι πολύ μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση, το κέικ είναι έτοιμο όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι στη μέση και βγαίνει καθαρή.
Επίσης, είναι καλό να έχετε υπόψη σας ότι το πάχος του ταψιού ή της φόρμας παίζει ρόλο στο ψήσιμο οποιουδήποτε κέικ. Όσο πιο χοντρό το ταψί/φόρμα, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να ψηθεί ένα κέικ.





Update 02.07.2012: Είχα σημειώσει κατά λάθος στη συνταγή την προσθήκη βουτύρου σε δύο διαφορετικά σημεία, παραλείποντας την προσθήκη της ζάχαρης. Το έχω διορθώσει.


Μερίδες: 8-10 / 1 κέικ

Υλικά
500 γρ. φρέσκα, σκουρόχρωμα, γλυκά κεράσια
115 γρ. ανάλατο βούτυρο, συν έξτρα για το βουτύρωμα του ταψιού
2 μεγάλα αβγά
150 γρ. ψιλή ζάχαρη
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. ασπρισμένα (καθαρισμένα) αμύγδαλα, φρεσκοαλεσμένα
1½ κουταλάκι γλυκού baking powder
Μια πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
Ξύσμα 1 λεμονιού

Μια χούφτα ασπρισμένα αμύγδαλα φιλέ
Λίγη άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα

Ειδικά εργαλεία: επεξεργαστής τροφίμων για την άλεση των αμυγδάλων, κερασοκαθαριστής (προαιρετικά), μίξερ βάσης ή μίξερ χειρός, παραλληλόγραμμο ταψί/φόρμα 31 x 25 εκ., λαδόκολλα


Προετοιμασία
Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι κι αφήστε το να κρυώσει.

Πάρτε 450 γρ. από τα κεράσια και χρησιμοποιώντας ένα κερασοκαθαριστή (ή με όποιο άλλο τρόπο γνωρίζετε), αφαιρέστε τα κουκούτσια και βάλτε τα κεράσια σ' ένα μπωλ.
Σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε αφήσει κανένα κουκούτσι. Μη σπάσετε και κανένα δόντι ε;
Κρατήστε τα υπόλοιπα κεράσια (50 γρ. / 7-8 κεράσια) άθικτα και κατά προτίμηση με το κοτσανάκι τους. Θα τα προσθέσετε αργότερα στην κορυφή του κέικ.

Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού σας. Τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο και βουτυρώστε ξανά.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε τ' αβγά και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα με το εξάρτημα 'φτερό' (ή με το μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μείγμα ν' ασπρίσει, ν' αφρατέψει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για 10 δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Προσθέστε το αλεύρι, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το baking powder, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και διπλώστε τα στο μείγμα με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέστε τα καθαρισμένα κεράσια και αναμείξτε με τη σπάτουλα προσεκτικά για να μην σπάσουν. Αναμείξτε μόνο μέχρι να ενσωματωθούν και όχι παραπάνω!


Αδειάστε το μείγμα μέσα στο ταψί και με τη σπάτουλα ισιώστε την κορυφή.
Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε το κέικ για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το ταψί απ' το φούρνο και προσθέστε πάνω από το κέικ τα ολόκληρα κεράσια που έχετε κρατήσει, όπως και τα αμύγδαλα φιλέ. Επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για άλλα 8-10 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι στη μέση του κέικ, να βγαίνει καθαρή.


Σημείωση: Επιτρέψτε μου να αναφέρω και πάλι πως αν χρησιμοποιήσετε μικρότερο ταψί, ο χρόνος ψησίματος του κέικ θα είναι μεγαλύτερος, συνολικά 55-60 λεπτά αν χρησιμοποιήσετε στρογγυλή φόρμα 20 εκ., οπότε θα πρέπει να προσθέσετε τα κεράσια και τ' αμύγδαλα φιλέ λίγο αργότερα. Χρειάζονται μονάχα 8-10 λεπτά ψήσιμο.

Βγάλτε το ταψί απ' το φούρνο και τοποθετήστε το πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει ελαφρά το κέικ.
Μπορείτε να το σερβίρετε είτε ζεστό είτε κρύο. Ούτως ή άλλως είναι νοστιμότατο, αλλά εγώ το προτιμώ ζεστό.
Αφαιρέστε το κέικ από το ταψί, κόψτε το σε τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίστε την κορυφή με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.

Μπορείτε να το κρατήσετε, καλυμμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 2 μέρες.





22 comments:

  1. Sweeeet! Πολύ πολύ ωραία! Φαντάζομαι θα έχει υπέροχη γεύση!

    ReplyDelete
  2. πω πω πω πω πίσω μου σ'εχω.....χαχαχαχα καλημέρα

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα και καλό μήνα.
    Πήρα φόρα μόλις το είδα να πάω να το φτιάξω σταμάτησα στη συμβουλή σου για τα κεράσια, δεν νομίζω ότι αυτά που υπάρχουν στο σπίτι είναι τα κατάλληλα αλλά την Τρίτη θα βρω τα καλύτερα και θα το φτιάξω. Μου αρέσουν τα γλυκά που έχουν τριμμένα αμύγδαλα.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  4. Κεράσια + αμύγδαλα = κέικ πεντανόστιμο και με σίγουρη επιτυχία! Φτιάχνοντας μια παραπλήσια συνταγή εδώ και χρόνια, που μας αρέσει πολύ, μπορώ να φανταστώ, βλέποντας και τις φωτογραφίες σου, πόσο επιτυχημένο κέικ έφτιαξες! Καλοφάγωτο, αν και δεν νομίζω να έμεινε ούτε κομματάκι!!
    Καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  5. Καλό μήνα σε όλους!!

    Jenny — ναι, έχει :)

    Nasia — πάω να σου χαλάσω τη δίατια ε; Ντροπή μου!

    Ξανθή — θέλει ωραία και ζουμερά κεράσια για να είναι ακόμα πιο γευστικό. Τα τριμμένα αμύγδαλα, ή μάλλον όλοι οι τριμμένοι ξηροι καρποί, μου αρέσουν και μένα πολύ στα κέικ. Αν το φτιάξεις θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε!

    Ειρήνη — δεν έχει μείνει ψίχουλο!!

    ReplyDelete
  6. Προς το παρόν θα μπει στη σελίδα μου στις προτάσεις της εβδομάδος και θα επανέλθω εκτός απροόπτου (είναι και πολλά τελευταία) με τη γεύση του.

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα. Η συνταγή σου μπήκε στα προσεχώς. Διαβάζοντας όμως τις οδηγίες διαπίστωσα ότι προσθέτεις βούτυρο δυο φορές. Πρέπει να έχει γίνει λάθος.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!! Όντως είχα κάνει λάθος. Το διόρθωσα. Καλή σου μέρα!

      Delete
  8. Εγώ παίρνω καταρχήν το σουρωτηρι με τα κεράσια και το πιατάκι με το κέικ και την κάνω !!

    Φιλιά και καλό μήνα

    ReplyDelete
  9. Έχω αρχίσει να βάζω τα γλυκά του κουταλιού σε κέικ! Τρώμε λίγα τον πρώτο καιρό, βγαίνει άλλο φρούτο, ξαναφτιάχνω μένει το παλιό.
    Το κέικ σου δείχνει τόσο νόστιμο! Πραγματικά καλοκαιρινό!

    ReplyDelete
  10. Για αυτό προσωπικά λατρεύω τα καλοκαιρινά φρούτα. Μπορείς να τα κάνεις ότι θέλεις! Να τα βάλεις παντού! Να τα συνδυάσεις με απλά υλικά ή πιο σύνθετα έστω και να φτιάξεις "αγγέλους"!
    Έτσι και το κεκάκι σου καλή μου Μάγδα.

    ReplyDelete
  11. Πραγματικά από τις καλύτερες συνταγές τύπου κέικ ή πίτας με κεράσια που είδα φέτος στα μπλόγκς. Και αυτό χάρις τα αμύγδαλα που λατρεύω σε κάθε είδους γλυκιά ζύμη.

    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  12. Nόστιμο & ζουμερό κεικ Μάγδα μου.
    Τα κεράσια μου αρέσουν πολύ σε κέικ. Να δαγκώνεις και να σκάει το ζουμερό κεράσι... Τέλειο.

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  13. Conna — πολύ ευχαρίστως!

    Vita — δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γλυκό του κουταλιού μέσα σε κέικ. Αυτό έχει φρέσκα κεράσια.

    Penelope — να' σαι καλά!

    Χρυσαυγή — χαίρομαι που σου άρεσε!

    Marion — όπως τα λες!

    ReplyDelete
  14. Λατρεύω τα κεράσια με όποιον τρόπο κι αν καταναλώνονται! Και σαν γλυκό κουταλιού φυσικά! Το κέικ σου θα το τιμούσα!

    ReplyDelete
  15. Το έφτιαξα σήμερα το πρωί και δεν υπάρχει πια! Τα λόγια είναι φτωχά. Ήταν υπέροχο!
    Ελένη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελένη! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε :)

      Delete
  16. Μου έδωσαν να δοκιμάσω σε ενα σπιτι ενα κομματάκι και απο τοτε μου είχε γίνει εμμονή να βρω την συνταγη....δεν ξέρω γιατι αλλα πίστεψα οτι στο site σου θα βρω αυτήν ακριβώς την εκτέλεση ....και δεν έπεσα έξω.....εξαιρετικό οπως αυτο που είχα δοκιμάσει και με είχε στοιχειώσει....και να φανταστείς ποτε μέχρι τοτε δεν είχα σκεφτεί να κανω κεικ με κεράσια....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Vivianna! Μήπως αναφέρεσαι στο clafoutis? Αυτό είναι διαφορετικό αλλά με παρόμοια θεική γεύση. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

      Delete
  17. Φανταστικο! Το έκανα σήμερα! Ποσο ζουμερα τα κερασάκια μεσα του. Και το φιλέ (αν και γενικα δεν μου αρέσει) αμυγδάλου προσθέτει το κατιτίς του ;)

    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Έχει πολύ ντελικάτη γεύση κι αυτό είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιράκι. Σ' ευχαριστώ που το δοκίμασες. Καλό βράδυ!

      Delete