Saturday, June 2, 2012

Kind of blue *

Σαββατιάτικα πρωϊνά. Γεμάτα βαθιά φιλιά και ηλιαχτίδες που περνάνε μέσα απ΄το παράθυρο του υπνοδωματίου.

Να ξυπνάς από τη μυρωδιά φρεσκοψημένου καφέ και το απαλό, καθαρό αεράκι που μπαίνει από τις ορθάνοιχτες μπαλκονόπορτες να σου χαϊδεύει το πρόσωπο.






Γαλήνια πρωϊνά, γεμάτα αποχρώσεις του μπλε στον ουρανό και αποχρώσεις του μπλε στο πιάτο μου.

Το καλοκαίρι έχει έρθει και μαζί του φέρνει δώρα υπό την μορφή σκούρων, μικρών, στρογγυλών μούρων. Τα μπλε μούρα στροβιλίζονται πάνω στον πάγκο της κουζίνας μου και μερικά κατρακυλούν και καταλήγουν στο πάτωμα. Τα πιάνω, γρήγορα, και τα ξεπλένω. Είναι εντάξει.






Σαββατιάτικα πρωϊνά. Γεμάτα μυρωδιές από μάφινς που ψήνονται στο φούρνο. Spelt, μύρτιλλα, ζάχαρη, βούτυρο, γιαούρτι. Δεν κρατιέται να τα δοκιμάσει αλλά δεν χρειάζεται να περιμένει για πολύ. Είναι σχεδόν έτοιμα.






Δεν πρέπει να τ' αγγίξει, καίνε. Περιμένει, είναι υπομονετικός. Όχι όμως για πολύ. Αρπάζει ένα. Θέλω κι εγώ, δεν κρατιέμαι και, δεν μπορώ να το πιστέψω. Κάθε μπουκιά είναι πιο νόστιμη από την προηγούμενη. Είναι τόσο ελαφρά, τόσο αρωματικά. Γλυκά αλλά όχι πολύ, με εκείνη τη γήινη χροιά του spelt· πόσο μ' αρέσει η γεύση του. Η τραγανιστή τους κορυφή από το πασπάλισμα της ζάχαρης με κάνει να χαμογελάω και τα ζουμερά, γλυκά μύρτιλλα είναι παρόντα, γεύεσαι το κάθε ένα.






Με κοιτάζει και το βλέπω στα μάτια του. Θέλει κι άλλο. Φοβάμαι πως θα φύγουν όλα την ίδια μέρα. Ευκαιρία να φτιάξω μερικά ακόμα.






*Ακούστε κι ονειρευτείτε... εγώ πάντως αυτό θα κάνω.







Μάφινς με Μύρτιλλα (Blueberries) και Spelt
Προσαρμοσμένη από το Tender: Volume II

Όποτε βλέπω συνταγές για κέικ ή μάφινς που περιέχουν μαγειρική σόδα, διστάζω. Δεν μ' αρέσει καθόλου η γεύση που προσδίδει στις γλυκιές μου δημιουργίες αλλά, σ' αυτά εδώ τα μικρά κεκάκια, ούτε που την καταλαβαίνεις. Όπως συμβαίνει και σ' αυτό το κέικ φράουλας.

Το spelt (Triticum spelta) είναι ένα αρχαίο είδος σιταριού το οποίο έχει κάνει γερό comeback και όχι αναίτια. Είναι πολύ υγιεινό αλλά και πεντανόστιμο! Μην διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Δεν ξέρω αν το spelt έχει συγκεκριμένη ονομασία στα ελληνικά. Ίσως όλυρα; Επίσης κυκλοφορεί και ως αλεύρι dinkel. Αν κάποιος από εσάς γνωρίζει κάποια άλλη δόκιμη ονομασία για το spelt, παρακαλώ ας αφήσει σχόλιο.






Γίνονται 12 μάφινς

Υλικά
60 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. ψιλή ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά, χτυπημένα ελαφρά με ένα πιρούνι
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
110 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
125 γρ. αλεύρι spelt ολικής αλέσεως (dinkel)
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουταλάκι γλυκού baking powder
½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
220 γρ. φρέσκα (ή κατεψυγμένα) μύρτιλλα (blueberries)
Ζάχαρη demerara (ή καστανή ζάχαρη) για το πασπάλισμα

Ειδικά εργαλεία: μια φόρμα για μάφινς/cupcakes με 12 κουπάκια, 12 χαρτάκια για μάφινς, μίξερ βάσης ή μίξερ χειρός, ψιλό κόσκινο


Προετοιμασία
Γεμίστε τη φόρμα για μάφινς με τα χαρτάκια.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), ρίξτε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα σε δυνατή ταχύτητα με το εξάρτημα "φτερό" (ή με το μίξερ χειρός) μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα με ασπρουλό χρώμα.


Προσθέστε τα ελαφρώς χτυπημένα αβγά και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν και να έχετε ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέστε τη βανίλια και αναμείξτε ελαφρά. Προσθέστε το γιαούρτι και αναμείξτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Δεν θα πάρει περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.


Κοσκινίστε τα αλεύρια, baking powder, μαγειρική σόδα κι αλάτι μέσα στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-γιαουρτιού κι αναμείξτε καλά σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 40 δευτερόλεπτα, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.


Προσθέστε τα μύρτιλλα και διπλώστε τα μέσα στο μείγμα των μάφις με μια σπάτουλα ή μια κουτάλα προσεκτικά, ώστε να μην σπάσουν.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μύρτιλλα, βάλτε τα κατευθείαν από την κατάψυξη μέσα στο μείγμα των μάφινς. Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή μια κουτάλα παγωτού (που εγώ χρησιμοποιώ για ευκολία) αδειάστε το μείγμα για μάφινς μέσα στα κουπάκια της φόρμας.
Πασπαλίστε τις κορυφές με λίγη ζάχαρη demerara (ή καστανή ζάχαρη) και τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.


Ψήστε τα μάφινς για 20 λεπτά περίπου, έως ότου όταν εισάγετε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στη μέση του μάφιν, να βγαίνει καθαρή.


Αφήστε τα μάφινς να κρυώσουν για λίγο μέσα στη φόρμα κι έπειτα μεταφέρετέ τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Μπορείτε να τα κρατήσετε καλυμμένα, σε θερμοκρασία δωματίου, για 2-3 μέρες.





23 comments:

  1. Λαχταριστά και αφράτα τα μάφινς με τα μπλε μούρα. Ότι πρέπει για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο. Το spelt δεν το έχω ξανακούσει, αλλά όπως και να έχει είναι καλό που αναβιώνει η καλλιέργεια αυθεντικών ποικιλιών σιτηρών. Κάτι έχω ακούσει για παρόμοια προσπάθεια στην Ελλάδα για μια παλιά ποικιλία σιταριού, μαυραγάνι νομίζω λέγεται.
    Η μυρωδιά της σόδας και σε μένα δεν αρέσει, και όπου μπορώ την αντικαθιστώ με μπαίκιν πάουντερ με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε μερικές παρασκευές όμως, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  2. θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Από την αρχή της ανάρτησης που μιλάς για το πρωί κατάλαβα ότι θα ακολουθήσει συνταγή για muffins! :)
    Αλεύρι dinkel έχω δει σε μαγαζιά με βιολογικά, ως spelt ομολογώ ότι δεν το γνώριζα.
    Το πασπάλισμα με τη ζάχαρη θα κάνει τραγανή την επιφάνεια των muffins, σίγουρα μαζί με μυρωδάτο καφέ, από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσεις την ημέρα σου!
    Από εδώ, καλή Κυριακή! :)

    ReplyDelete
  4. καλημερα
    τα μαφφινς σχολιαζονται απο μονα τους. υπεροχα σιγουρα.
    το σπελτ, που εδω λεγεται farro, το βρισκω απο παντα στην ιταλια. προσθετω οτι χρησιμοποιουταν απο τις ρωμαικες λεγεωνες και για αυτο λεγεται και "φαρρο, τροφη των λεγεωναριων".

    ειρηνη

    ReplyDelete
  5. Ειρήνη Ε. — δεν το έχω ακούσει ποτέ το μαυραγάνι αλλά θα το ψάξω. Μου ακούγεται ενδιαφέρον!

    Nasia — θα σου αρέσουν, είμαι σίγουρη!

    The Dark Chef — φαινόταν ε; :) Dinklel είναι η γερμανική ονομασία του spelt. Καλή Κυριακή και σε σένα!

    grEAT — καλημέρα Ειρήνη. Σ' ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Αναρωτιέμαι όμως, εφόσον καλλιεργείται αυτό το σιτάρι στην Ιταλία, μήπως καλλιεργείται και στην Ελλάδα; Και με ποιό όνομα; Πού είναι ένας γεωπόνος όταν τον χρειαζόμαστε!

    ReplyDelete
  6. Φαίνονται τέλεια!τρελαίνομαι για μπλε μούρα και δυστυχώς εδώ δύσκολα τα βρίσκεις...να'χα τώρα ένα με τον καφέ μου!

    ReplyDelete
  7. Τα blueberries τα δοκίμασα φρέσκα στην Αμερική, αλλά μου φάνηκαν ξινούτσικα. Λάτρεψα όμως κάτι υπέροχα blueberry muffins στα εκεί Starbucks - εδώ δεν τα έχω πετύχει- που ήταν ολόγλυκα και αρωματισμένα με λεμόνι! Σίγουρα τα δικά σου θα είναι ακόμη καλύτερα. Αλήθεια, πού μπορώ να βρω μπλε μούρα στην Ελλάδα;

    ReplyDelete
  8. καλημερα
    εκανα μια μικρη ερευνα και ειδα οτι το σπελτ στην ελλαδα λεγεται ζεα η ζεια. φαινεται οτι καλλιεργουνταν μεχρι γυρω το 1923 αλλα μετα δεν προωθηθηκε η καλλιεργεια του.
    δεν γνωριζω εαν βρισκεται στην ελλαδα.
    ειρηνη

    ReplyDelete
  9. Μμμμμ!
    Κείμενο, μαφινάκια αρωματικά και μπλε, φωτογραφίες και αισθητική συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται!

    Τα δικά μου μπλε γίνηκαν κέικ.:)
    Ζ.

    ReplyDelete
  10. Ιάνθη — και δυο και τρία...

    Claire — καλημέρα! Στην Ελλάδα καλλιεργούνται στη Δράμα απ' ό,τι διάβασα. Λογικά πρέπει να υπάρχουν σε μεγάλα super market. Επίσης διάβασα πως τα λένε και μπλε μύρτιλλα. Μπορεί να τα βρεις κι έτσι.

    grEAT — ζέα ή ζεία είναι όντως είδος σιταριού αλλά δεν είναι το ίδιο με το spelt. Spelt: Triticum spelta, Ζέα (emmer wheat): Triticum dicoccum. Διαφορετικά είδη σιταριού.
    Απ' ό,τι διάβασα, στην Ιταλία ο διαχωρισμός είναι farro grande: spelt και farro medio: emmer (ζέα).
    Επίσης, διάβσα κάπου πως το spelt λέγεται και ασπροσίτι. Ουφ, δε ξέρω. Ίσως η ελληνική ονομασία του παραμένει κρυμμένη σε γεωπονικά βιβλία. :)
    Εφόσον μπορεί να βρεθεί ως αλεύρι ντίνκελ στην Ελλάδα, νομίζω είναι ok.

    kitchen stories — ευχαριστώ! Και σε κέικ είναι τέλεια.

    ReplyDelete
  11. Μετά από τέτοια εισαγωγή ότι και να έβαζες θα το έτρωγα χωρίς δισταγμό. Είσαι τόσο περιγραφική που σχεδόν ένιωσα την γεύση τους.

    Υπέροχα κεκάκι, υπέροχη ανάρτηση.
    Μπλε μουρα δεν έχω δει να πω την αλήθεια. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κατεψυγμένα (πολύ πιθανό).

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χμμμ ναι! Πώς μου ξέφυγε; Κατεψυγμένα είναι ίσως πιο εύκολο να βρεθούν στην Ελλάδα. Θα το συμπληρώσω!

      Delete
  12. Δεν έχω δοκιμάσει μπλε μούρα, το τραγούδι ταξιδιάρικο.
    Να είσαι καλά
    Φιλιά

    ReplyDelete
  13. Πανέμορφα. Μπλέ μούρα δεν έχουμε...αλλά έχουμε ωραία κεράσια όλων των χρωμάτων τούτο τον καιρό, οπότε θα κάνουμε μια μικρή αντικατάσταση και θα μας το συγχωρέσεις Μάγδα μου!
    Καλημέρα εύχομαι.

    ReplyDelete
  14. Θέλω κι εγώ σαββατιάτικο πρωινό με αυτά τα κεκάκια!
    Όπως είπαν βέβαια και τα κορίτσια παραπάνω, άντε να βρούμε στην Ελλαδάρα μας!!
    Φιλιά Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  15. τι όμορφο blog!!οι συνταγές σου φοβερές, θα σε παρακολουθώ από εδώ και πέρα, πολύ συχνά!!σε ευχαριστώ για την επίσκεψη στο δικό μου!!

    ReplyDelete
  16. Πως γινεται η συνταγη να ειναι ποιηση?
    Και η ποιηση συνταγη?
    Μου θυμισες αλλες εποχες.
    Κατι απο τη χαμενη ξεγνοιασια μας εδω στην Ελλαδα.
    Να εισαι καλα.

    ReplyDelete
  17. manousina — πρέπει να τα δοκιμάσεις. Είναι πολύ νόστιμα, ειδικά όταν είναι γλυκά.

    Penelope — και με κεράσια φαντάζομαι θα είναι ωραία. Αν τα δοκιμάσεις πες μου!

    Ερμιόνη — υπάρχουν, αρκεί να ψάξεις.

    christinaD — καλώς όρισες! Σ' ευχαριστώ!

    Μαφάλντα — σε έκανα να νοσταλγίσεις ε; Θα ξανάρθουν αυτές οι μέρες, να είσαι σίγουρη.

    ReplyDelete
  18. Γεια σου Μάγδα και καλώς σε βρήκα!!
    Τι λιχουδιές φτιάχνεις!!
    Θα σε παρακολουθώ στενά από δω και πέρα!!Χι,χι,
    Να περνάς όμορφα εκεί στα ξένα!!

    ReplyDelete
  19. Μαγδα μου βρηκα τυχαια το blog σου και πραγματικα ειναι υπεροχο οι συνταγες σου καταπληκτικες και οι φωτο σου υπεροχες τοσο ζωντανες που θελεις να φας την οθονη!
    συγχαρητηρια φιλια πολλα απο Ελλαδα!!!

    ReplyDelete
  20. Angelique, Beautiful Daily Moment — καλώς ορίσατε! Σας ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  21. Βρηκα αυτο το αλευρι στα βιολογικα, ετοιμαζομαι για δοκιμή αυριο κιόλας

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τέλεια! Ελπίζω να σου αρέσουν.

      Delete