Tuesday, July 31, 2012

Με άρωμα λεβάντας

Κάθε φορά που έρχεται η μητέρα μου στην Ολλανδία, μαγειρεύουμε εκ περιτροπής. Κάποιες μέρες φτιάχνει τα κλασικά ελληνικά φαγητά που μου έχουν λείψει, μέρες που νιώθω ότι είμαι στον έβδομο ουρανό γιατί γεύομαι και πάλι την μαγειρική της που λαχταράω σχεδόν κάθε μέρα.






Η εκπληκτική της τυρόπιτα, τα ντολμαδάκια, το γιουβέτσι και ο φοβερός της μουσακάς είναι μερικά από τα πιάτα που φτιάχνει, με μένα στο πλάι της να την παρατηρώ, προσπαθώντας να αποτυπώσω στο μυαλό μου την κάθε της κίνηση.






Κι έπειτα υπάρχουν οι μέρες που μαγειρεύω εγώ για εκείνη. Ανυπομονώ να της γνωρίσω νέους γευστικούς συνδυασμούς και υλικά που δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί, και πάντα προσπαθώ να την εντυπωσιάσω με τις αλμυρές και γλυκιές μου δημιουργίες που η ίδια δεν θα σκεφτόταν να φτιάξει στο σπίτι.






Είναι όμως και πιάτα που δεν είναι ιδιαιτέρως φανταχτερά, δύσκολα ή τόσο διαφορετικά, που όμως περιέχουν ένα υλικό το οποίο μόλις προσθέσεις σ' ένα πιάτο που κατά τ' άλλα σου είναι οικείο, αλλάζει τα πάντα. Το πιάτο μεταμορφώνεται, γίνεται μοναδικό και σ' εκπλήσσει με τη γεύση του.






Η λεβάντα είναι ένα υλικό που ποτέ δεν μου άρεσε. Το είχα δοκιμάσει σε γλυκά, πιο συγκεκριμμένα σε κέικ, αλλά πάντοτε μου θύμιζε συρτάρι με εσώρουχα. Η κατανάλωσή του δεν ήταν ευχάριστη εμπειρία. Όταν όμως δοκίμασα μια συνταγή της Rachel Khoo, για ψητό κοτόπουλο μαριναρισμένο με λεμόνι, μέλι και λεβάντα, ενθουσιάστηκα.






Ποιός να το φανταζόταν ότι η λεβάντα θα μπορούσε τελικά να έχει τόσο ωραία γεύση; Με ξετρέλανε η ζουμερή σάρκα του κοτόπουλου και η τραγανή, καραμελωμένη πέτσα του, η γλύκα του μελιού, η ευωδιαστή λεβάντα, η φρεσκάδα κι η ελαφριά οξύτητα του λεμονιού. Όλα ήταν απίθανα.






Ένα απλό πιάτο με μια θαυμάσια αλληλουχία γεύσεων που γρήγορα κατάφερε να καθιερωθεί ως ένα από τα αγαπημένα μας. Συνοδευμένο από μερικές μικρές πατάτες με τη φλούδα τους και μια δροσιστική πράσινη σαλάτα, είναι από τα πιάτα κοτόπουλου που απολαμβάνω χειμώνα-καλοκαίρι.











Μαριναρισμένο Κοτόπουλο στο Φούρνο με Μέλι, Λεμόνι και Λεβάντα
Προσαρμοσμένη από The Little Paris Kitchen

Σιγουρευτείτε ότι η λεβάντα που θα χρησιμοποιήσετε είναι κατάλληλη για μαγειρική. Μη σας φοβίσει η προσθήκη της στο πιάτο, δεν είναι μεγάλη η ποσότητα και η γεύση της δεν είναι πολύ έντονη παρά χαρίζει μια μοναδικά αρωματική διάσταση.

Επίσης, επιλέξτε προσεκτικά το μέλι σας. Χρησιμοποιήστε κάποιο του οποίου η γεύση σας αρέσει και δεν είναι πολύ δυνατή.






Μερίδες: 2-4 για κυρίως πιάτο

Υλικά
1 κοτόπουλο, γύρω στα 1.200 γρ., κομμένο σε 6-8 κομμάτια*
Αλάτι

για την μαρινάτα
1 γεμάτη κουταλιά σούπας αποξηραμένη λεβάντα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
Τα φύλλα από 2-3 κλαδάκια φρέσκου θυμαριού (ή ½ κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι)
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές σούπας μέλι
Ξύσμα 1 λεμονιού
Χυμό 1 λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

* Πάντα κόβω το κοτόπουλο σε έξι κομμάτια. Δυο πόδια, δυο στήθη, δυο φτερούγες. Μπορείτε αν θέλετε να χωρίσετε τα πόδια σε μπούτια και κοπανάκια (drumsticks), εγώ όμως προτιμώ να μην τα χωρίζω για να παραμένουν πιο ζουμερά.

Ειδικά εργαλεία: γουδί και γουδοχέρι (προαιρετικά), πλαστική μεμβράνη ή πλαστική σακούλα για φαγητά (πολυμπάγκ)


Προετοιμασία
Τοποθετήστε τη λεβάντα μέσα στο γουδί και χτυπήστε την λίγο με το γουδοχέρι για ν' ανοίξουν τα άνθη και να βγάλουν τ' αρώματά τους. Αν δεν έχετε γουδί, τοποθετήστε τη λεβάντα πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια στην κουζίνα σας (πχ. στον πάγκο ή σε μια επιφάνεια κοπής) και χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας για ν' ανοίξετε τα άνθη της λεβάντας, πιέζοντάς τα.

Φτιάξτε τη μαρινάτα
Σ' ένα μεγάλο μπωλ, τοποθετήστε τη λεβάντα μαζί με το σκόρδο, τα φύλλα θυμαριού, το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα και χυμό λεμονιού και λίγο μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι.


Προσθέστε στο μπωλ τα κομμάτια του κοτόπουλου και πασαλείψτε το καλά με τη μαρινάτα. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη ή, εναλλακτικά, μεταφέρετε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάτα σε μια πλαστική σακούλα ειδική για αποθήκευση τροφίμων και κλείστε την καλά. Αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για 45 λεπτά το λιγότερο, ή έως και 4 ώρες. Αν επιλέξετε να μαρινάρετε το κοτόπουλο για πάνω από 1 ώρα, τοποθετήστε το στο ψυγείο. Βγάλτε το απ'το ψυγείο 20 λεπτά πριν το βάλετε στο φούρνο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κοτόπουλο σ' ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τα κομμάτια σε μια στρώση, περιχύστε το με την μαρινάτα και αλατίστε κατά βούληση.

Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 40-45 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και η πέτσα του να καραμελώσει και να γίνει τραγανή. Επίσης, αν εισάγετε ένα μαχαίρι στο πιο χοντρό μέρος των κομματιών του κοτόπουλου, θα πρέπει τα ζουμιά να βγαίνουν καθαρά κι όχι κοκκινωπά. Μην το ψήσετε για περισσότερη ώρα γιατί θα στεγνώσει και θα σκληρύνει.

Σερβίρετε σε πιάτα μαζί με το νοστιμότατο ζουμάκι το οποίο θα σας ξετρελάνει. Είναι ό,τι πρέπει για παπάρες.
Εγώ συνήθως το συνοδεύω με μικρές πατάτες με τη φλούδα τους, τις οποίες βράζω σε αλατισμένο νερό και περιχύνω με ελαιόλαδο. Μπορείτε επίσης να το συνοδεύσετε με ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανητές ή φούρνου.

Καλή όρεξη!





13 comments:

  1. Μάγδα μου πολύ λαχταριστό το πιάτο σου. Το κοτόπουλο φαίνεται πολύ ωραία ψημένο, ειδικά αυτή η ελαφριά κρούστα από πάνω.
    Ωραία ιδέα έδωσες, μπράβο!
    (πσ. δεν ξέρω αν είδες, αλλά έπαιξε το πράσινο κάρυ στο blog!)

    ReplyDelete
  2. Πράγματι ωραίο πιάτο. Απλό, αλλά με το υλικό έκπληξη που το εκτινάσει γευστικά.

    Θα το δοκίμαζα ασυζητητή. Είμαι τόσο σίγουρη ότι είναι πεντανόστιμο!

    Όμορφα που μαγειρεύετε εκ περιτροπής με τη μαμά σου!! Και παραδοσιακά και μοντέρνα φαγητά και γλυκά!!! Σούπερ!

    ReplyDelete
  3. Στιγμές συγκίνησης μάνα και κόρη να μαγειρεύουν. Σε φιλώ και σε περιμένω αν έρθεις Ελλάδα.

    ReplyDelete
  4. Μπράβο, σε ευχαρστούμε πάρα πολύ!!! καταπληκτικό λατρεύω τη λεβάντα θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε :)

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραίο φαίνεται αυτό το πιάτο και μου κάνει περισσότερο ανοιξιάτικο αντί για καλοκαιρινό! Επίσης, δεν ξέρω γιατί αλλά μου θύμισε τον Jamie Oliver και τον Παρλιάρο ταυτόχρονα! :)
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  6. Φαίνεται πολύ ζουμερό και απίστευτα γευστικό!!!
    Τι όμορφο να μαγειρεύεις μαζί με την μανούλα!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ReplyDelete
  7. Μια και λατρεύω λεβάντα θα μαγειρευτεί οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  8. Μάγδα μου και μόνο που βλέπω τις φωτογραφίες έχω πειστεί ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και υπέροχο πιάτο!
    Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα λεβάντα σε φαγητό, αξίζει όμως τον κόπο!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  9. Jenny — έρχομαι να το δω!

    Χρυσαυγή — σ' ευχαριστώ. Δοκίμασέ το, θα σου αρέσει πολύ.

    Ξανθή — ελπίζω να τα καταφέρουμε να έρθουμε κάποια στιμγή μέχρι τα Χριστούγεννα.

    betty — η λεβάντα ήταν μεγάλη αποκάλυψη.

    The dark chef — καλό μήνα και σε σένα.

    ΕΛΕΝΑ — ναι, είναι υπέροχο! Καλό μήνα.

    Taste advisor — ελπίζω να σου αρέσει.

    Ερμιόνη — πράγματι αξίζει.

    ReplyDelete
  10. Κι εγώ δεν τρελαίνομαι για λεβάντα αλλά το πιάτο σου δείχνει λαχταριστό Μάγδα. Καταγράφεται για προσεχή δοκιμή. Μου αρέσει να αναθεωρώ τα στερεότυπά μου μερικές φορές :-)

    ReplyDelete
  11. Το σημειώνω, γιατί μου αρέσουν οι προχωρημένες προτάσεις! Μόνο λικέρ την έχω κάνει τη λεβάντα ως τώρα και μου έχει μπει στο μυαλό να την κάνω σορμπέ!

    ReplyDelete
  12. Σήμερα δοκιμάσαμε την συνταγή σου. Ήταν πάρα πολύ γευστική με ισορροπημένη σάλτσα. Το κοτόπουλο ήταν ζουμερό με πλούσια αρώματα Σ'ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας! Προστέθηκε ήδη στις αγαπημένες μας συνταγές!

    Παναγιώτα και Βαρβάρα από Αθήνα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Παναγιώτα και Βαρβάρα. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Είναι από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα!

      Delete