Friday, August 3, 2012

Μάνγκο σορμπέ


Αυτές τις μέρες:

Έχω χρόνο να φτιάχνω πίτες, με σπιτικό φύλλο παρακαλώ. Ο Σ που τις λατρεύει, είναι εκστασιασμένος.

Δεν χορταίνω να βλέπω Ολυμπιακούς και συγκεκριμένα κολύμβηση. Ο Michael Phelps είναι αδυναμία μου κι ελπίζω να πάρει κι άλλο χρυσό απόψε.






Φοράω συνέχεια το καινούριο κόκκινο κραγιόν μου. Το κόκκινο είναι για όλες τις ώρες και όλες τις εποχές.

Γυρνάμε την Ολλανδία με το αυτοκίνητο. Η μουσική δυνατά, εγώ να τραγουδάω ακόμα πιο δυνατά, και τα τοπία να μας μαγεύουν με τα έντονα και λαμπερά τους χρώματα.

Ήλιος, παντού.






Έκοψα επιτέλους τα μαλλιά μου. Ήταν αρκετά μακριά, τώρα μέχρι τον ώμο. Η κομμώτρια με ρώτησε αν θέλω να κρατήσω μερικά για ενθύμιο. Γύρισα, την κοίταξα και κατάλαβε αμέσως ότι την θεώρησα τρελή. Ποιός ρε παιδιά φυλάει τα κομμένα μαλλιά του;

Τραβάω φωτογραφίες συνεχώς και τα πάντα.






Έχω χρόνο να φτιάχνω μαρμελάδες. Άγριο ροδάκινο, νεκταρίνι, φράουλα. Το ψυγείο έχει γονατίσει από το βάρος. Αλήθεια σας λέω. Χθες έσπασε ένα ράφι.

Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω αυτό το σορμπέ. Μάνγκο σορμπέ.






Φρέσκα μάνγκο βρίσκεις παντού αυτή την εποχή στην Ολλανδία. Έχουν κατακλύσει τις αγορές και ασφαλώς δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ.






Η πρώτη μου σκέψη ήταν να φτιάξω τσάτνεϊ αλλά το μετάνιωσα. Ήθελα να γευτώ το φρούτο σε όλο του το μεγαλείο και τί πιο δελεαστικό, δροσιστικό και ακαταμάχητο από ένα παγωμένο σορμπέ καταμεσής μιας καυτής ημέρας. Αν είναι και σε ξυλάκι ακόμα καλύτερα. Ούτε μπωλάκια, ούτε κουταλάκια, ούτε να περιμένεις να ξεπαγώσει για να το σερβίρεις. Ανοίγεις την κατάψυξη και το τρως στο λεπτό.











Ξυλάκι Σορμπέ Μάνγκο

Ελαφρύ, αναζωογονητικό, με γεμάτη γεύση μάνγκο. Η ζάχαρη αναδεικνύει το φρούτο, και το λεμόνι τιθασεύει τη γλύκα του, χαρίζοντας μια ευχάριστη οξύτητα στο σορμπέ.
Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάιμ αντί για λεμόνι.

Πώς να επιλέξετε μάνγκο
Αρχικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι το χρώμα του μάνγκο δεν είναι δείκτης της ωριμότητάς του. Είτε είναι πρασινωπό, κίτρινο, πορτοκαλί είτε κόκκινο, δεν παίζει ρόλο.

Μπορείτε να καταλάβετε αν το μάνγκο είναι ώριμο:
α) Με την αφή. Πιάστε το στα χέρια σας και πιέστε το ελαφρά. Αν είναι σκληρό, αφήστε το. Αν είναι λίγο μαλακό, το πιο πιθανό είναι πως είναι ώριμο. Αν είναι πολύ μαλακό, παραείναι ώριμο. Επίσης, τα πολύ γινωμένα μάνγκο έχουν πολλές ίνες, οπότε δεν είναι η καλύτερη επιλογή για χρήση σε σορμπέ.
β) Από τη μυρωδιά. Μυρίστε το μάνγκο, ειδικά κοντά στο σημείο του κοτσανιού του. Πρέπει να μυρίζει γλυκά και σαν... μάνγκο. Αν δεν μυρίζει καθόλου, αφήστε το.

Κρατήστε τα μάνγκο σε θερμοκρασία δωματίου κι όχι στο ψυγείο. Αν είναι πολύ γινωμένα βάλτε τα στο ψυγείο αλλά θα πρέπει να τα καταναλώσετε άμεσα.






Μερίδες: γύρω στα 15 ξυλάκια (50-60 ml το καθένα)

Υλικά
2 μεγάλα φρέσκα, ώριμα μάνγκο, γύρω στο 1 κιλό
250 γρ. ζάχαρη άχνη
Χυμό 1 λεμονιού (40-50 ml), φρεσκοστυμμένο

Ειδικά εργαλεία: επεξεργαστής τροφίμων, 15 σφηνάκια βότκας (με χωρητικότητα 50-60 ml), ξυλάκια για παγωτό


Προετοιμασία
Ξεπλύντε και καθαρίστε τα μάνγκο. Προσέχετε όταν τα καθαρίζετε γιατί γλυστράει πολύ η σάρκα τους. Κόψτε τα σε κομμάτια και ζουλήξτε με τα χέρια σας το κουκούτσι για να στάξει το ζουμί από τη σάρκα που παραμένει κολλημένη πάνω του.

Τοποθετήστε τα κομμάτια του μάνγκο στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού. Πολτοποιήστε τα καλά και δοκιμάστε. Αν σας φαίνεται πολύ γλυκό μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον χυμό λεμονιού.


Αδειάστε τον πολτό στα ποτηράκια, προσθέστε τα ξυλάκια και βάλτε τα ποτήρια στην κατάψυξη. Αφήστε το σορμπέ να παγώσει. Θα πάρει γύρω στις 4 ώρες, αναλόγως πόσο δυνατός είναι ο καταψύκτης σας.
Αν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα ποτήρια ή καλούπια, το σορμπέ θα χρειαστεί περισσότερες ώρες για να παγώσει.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αδειάσετε το μείγμα σε μια παγωτομηχανή, έπειτα σε ένα άλλο κατάλληλο δοχείο (όπως ένα τάπερ) και να το βάλετε στην κατάψυξη, φτιάχνοντας έτσι ένα απλό σορμπέ χωρίς ξυλάκια.

Το να βγάλετε τα ξυλάκια μέσα από τα ποτήρια είναι πάρα πολύ απλό, εφόσον έχει παγώσει το σορμπέ. Πάρτε ένα από τα ποτήρια με το σορμπέ και βρέξτε τα πλαϊνά του τοιχώματα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Πιάστε το ξυλάκι με το χέρι σας, στρίψτε το σορμπέ μέσα στο ποτήρι για να ξεκολλήσει από τα εσωτερικά τοιχώματα και τραβήξτε το προς τα έξω. Θα νιώσετε κάποια αντίσταση αλλά εφόσον επιμείνετε, θα βγει.

Το σορμπέ διατηρείται στην κατάψυξη για 1 μήνα.





13 comments:

  1. Ειλικρινά χαίρομαι που περνάς καλά και διασκεδάζεις.
    Μάγκο δύσκολα βρίσκω στην Αγγλία εύρησκα πολλά και είχα φτιάξει μάλιστα μια φορά μαρμελάδα.
    Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Ξανθή! Μαρμελάδα μάνγκο δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά έχω σταμπάρει μια σ' ένα βιβλίο με μαρμελάδες που έχω. Ίσως καταφέρω να την φτιάξω. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!

      Delete
  2. καλέ τι θα γίνει με σένα!!τι λαχταριστό είναι αυτό που έφτιαξες;θα τρέχω πρωινιάτικα για μάνγκο τώρα....

    ReplyDelete
  3. Μάγδα μου καταρχήν υπέροχες οι φωτογραφίες, και πανεύκολο το σορμπέ! Μπράβο σου! Δύο απορίες:
    1. Τα ποτηράκια δεν σπάνε στην κατάψυξη?
    2. Το ξυλάκι δεν βυθίζεται?

    Για τα υπόλοιπα σε χαίρομαι πολύ! Και για το κόκκινο κραγιόν (που νομίζω δεν μου πάει) και για τις βόλτες! Αλλά λίιιιγο σε ζηλεύω δεν σου κρύβω... για τον χρόνο που έχεις! Σε φιλώ και σε ευχαριστώ για το τελευταίο σου σχόλιο. Είναι αμοιβαία τα αισθήματα να ξέρεις και είσαι μες στη "λίστα" μου :)

    ReplyDelete
  4. Κι εμένα μου αρέσει πολύ αυτό το σορμπέ, όπως μου αρέσει και το μάνγκο. Για κάποιο λόγο στη γεύση μου θυμίζει ροδάκινο! Δεν σου θυμίζει. Είναι μοναδικά νόστιμο πάντως! Ωραία η ιδέα των ατομικών σορμπέ με ξυλάκι!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα ,ωραια είστε εδώ μου άρεσε και η συνταγή σου,να ρωτήσω με φράουλες που είναι το αγαπημένο μου φρούτο μπορώ να την κάνω? φιλιά και καλο σαββατο κύριακο ,συνέχισε να φοράς το κόκινο κραγιόν ,λίγο κόκινο στη ζωή μας την κάνει πιό όμορφη..τα λέμε

    ReplyDelete
  6. Αγαπάμε μάνγκο!!! Προσπαθώ να το απολαμβάνω σε όποια μορφή το συναντώ!!! Καλό ΣΚ!!!!

    ReplyDelete
  7. Nasia — αν το φτιάξεις θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε!

    Jenny — 1. Όχι, όχι δεν σπάνε. Δεν είναι όμως λεπτά ποτήρια. 2. Το ξυλάκι το βυθίζεις μέχρι εκεί που θες και στέκεται. Είναι αρκετά πηχτό το μείγμα.
    Όσο για το χρόνο, όταν τον βρίσκω, τον εκμεταλλεύομαι στο έπακρο! Σ'ευχαριστώ πολύ Τζένη! :)

    kiki — χμμμ ροδάκινο ε; Εμένα πάλι δεν μου το θυμίζει γευστικά αλλά χρωματικά!

    Neli — καλησπέρα και καλώς όρισες! Βέβαια μπορείς να το φτιάξεις και με φράουλα. Καλό Σαββατοκύριακο.

    Arti — κι εγώ το ίδιο! Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

    ReplyDelete
  8. Μάγδα μου το έφτιαξα!κάνε μια επισκεψη να δεις χαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  9. Πολύ μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο περνάς το χρόνο σου!
    Διάβαζα όσα έγραψες και ήμουν συνεχώς με ένα χαμόγελο! Κατάφερες να μου μεταδόσεις τη χαρά σου καλή μου Μάγδα!
    Το σορμπέ σου φαίνεται αξιοζήλευτο, πολύ δροσερό και με υπέροχο χρώμα!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  10. Καλησπέρα Μάγδα!
    Σούπερ το σορμπέ μάνγκο! Το ετοίμασα και όσοι δοκίμασαν δεν πίστευαν ότι το είχα φτιάξει εγώ!
    Καταγράφεται άλλη μία σύνταγη και τώρα που κατάλαβα πόσο εύκολα είναι τα σορμπέ, θα τα δοκιμάσω και με άλλα φρούτα!
    Φιλιά, Ματίνα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ματίνα! Μπράβο! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Είδες πόσο εύκολα είναι τα σορμπέ; Φιλιά!

      Delete