Monday, August 13, 2012

Φρεσκάδα

Χθες ήταν μια φοβερά ζεστή μέρα, με βάση τα βορειοευρωπαϊκά δεδομένα, διότι με βάση τα ελληνικά δεδομένα, θα έλεγε κανείς πως είχε δροσιά. Κάποτε λοιπόν, μια τέτοια μέρα, θα έτρεχα στο ψυγείο και θ' άρπαζα ένα αναψυκτικό, coca-cola light για την ακρίβεια, η οποία ήταν εμμονή μου για πολλά χρόνια. Όχι πια.






Πριν πέντε περίπου χρόνια, πήρα την απόφαση να σταματήσω να πίνω αναψυκτικά κάθε είδους. Ήταν σωστή απόφαση. Από εκείνες που με κάνουν να νιώθω περήφανη για τον εαυτό μου, μαζί με την απόφαση να κόψω το κάπνισμα πριν τέσσερα χρόνια. Σας έχω πει ποτέ πως κάπνιζα; Ναι, ήμουν καπνίστρια. Όχι πια.






Ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους μου να κόψω κάποιες από τις κακές μου συνήθειες, ή εθισμούς για να είμαι πιο ακριβής, γιατί το σώμα μου με ευγνωμονεί. Κι είμαι σίγουρη πως αργότερα θα μου είναι ακόμα πιο ευγνώμον.






Δεν έχω σκοπό να κάνω κήρυγμα, το σιχαίνομαι άλλωστε όταν κάνουν άλλοι και, πιστέψτε με, έχω ακόμα πολλές κακές συνήθειες να κόψω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητά μου. Τώρα βέβαια, μιας κι αρχίσαμε να λέμε αλήθειες, παλιότερα, ο λόγος που μ' εκνεύριζε όταν κάποιος έκανε "κήρυγμα" ήταν γιατί υπήρχε κάτι μέσα σ' αυτά που έλεγε το οποίο χτυπούσε ευαίσθητες χορδές, και αρνιόμουν (ή μήπως φοβόμουν;) να τα σκέφτομαι ή να μπαίνω σε διαδικασίες αυτοκριτικής και δεν ήθελα με τίποτα να παραδεχτώ πως κάποιες από τις συνήθειές μου, μου έκαναν πράγματι κακό.





Ας επιστρέψω όμως σ' αυτό που ξεκίνησα να λέω στην αρχή αυτής της ανάρτησης, πριν ξεφύγω εντελώς. Ζεστή μέρα, η οποία απαιτούσε άμεσα κάτι δροσιστικό για να σβήσει τη δίψα μου, να με αναζωογονήσει και να με τονώσει. Όχι αναψυκτικό, αλλά κάτι εντελώς φυσικό, φρέσκο και γλυκό. Ένα ποτό γεμάτο με τα αρώματα του ροδόνερου, του μελιού, του λεμονιού.

Μια δροσερή, σπιτική λεμονάδα με μέλι και ροδόνερο.






Υ.Γ. Για να είμαστε ξηγημένοι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να κόψω τη σοκολάτα. Ή το βούτυρο, ή το κρέας, ή το αλκοόλ. Εντάξει;








Φρέσκια Λεμονάδα με Μέλι και Ροδόνερο

Πάντοντε μου άρεσε ο συνδυασμός της γεύσης του μελιού με το λεμόνι αλλά κάθε φορά που πρόσθετα μέλι σε μια φρεσκοστυμμένη λεμονάδα, κάτι δεν μου άρεσε. Το σιρόπι μελιού όμως είναι το μυστικό. Έχει μια απαλή γεύση που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα μου.

Διαλέξτε με προσοχή το μέλι που θα χρησιμοποιήσετε. Δεν πρέπει να έχει πάρα πολύ έντονη γεύση.
Το σιρόπι μελιού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πολλά άλλα ποτά ή χυμούς, αλκοολούχα ή μη.






Μερίδες: 4 μεγάλα ποτήρια λεμονάδας / 450 ml σιρόπι μελιού

Υλικά
200-250 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (από 5-7 λεμόνια)
200 ml σιρόπι μελιού
250 ml παγωμένο νερό
½ -1 κουταλάκι γλυκού ροδόνερο
Παγάκια

για το σιρόπι μελιού
200 γρ. ψιλή ζάχαρη
150 γρ. ελαφρύ, λεπτόρευστο μέλι
240 ml νερό

Ειδικά εργαλεία: στίφτης


Προετοιμασία

για το σιρόπι μελιού
Σ' ένα κατσαρολάκι, προσθέστε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό και βράστε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μ' ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση, θα σχηματιστεί αφρός στην κορυφή. Αφαιρέστε τον με ένα κουτάλι και βγάλτε το κατσαρολάκι απ' την φωτιά. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς πριν το προσθέσετε στη λεμονάδα σας.


Μπορείτε να κρατήσετε το σιρόπι μελιού στο ψυγείο, σε γυάλινο και καλά σκεπασμένο δοχείο, για 1 εβδομάδα.

για την λεμονάδα
Σε μια κανάτα, προσθέστε τον φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, 200 ml από το σιρόπι μελιού, το παγωμένο νερό και το ροδόνερο κι ανακατέψτε καλά (εγώ χρησιμοποιώ το χερούλι μιας μακριάς ξύλινης κουτάλας για το ανακάτεμα). Προσθέστε λιγότερο ή περισσότερο σιρόπι αναλόγως το πόσο ξινά είναι τα λεμόνια σας.
Σερβίρετε σε ποτήρια γεμάτα πάγο και απολαύστε.





17 comments:

  1. Μάγδα μ΄αρέσεις για όλα αυτά που γράφεις και μου αρέσει και η μελένια λεμονάδα σου!!
    Ιδιαίτερη παρασκευή χάρις στο μέλι και το ροδόνερο.

    Οι φωτογραφίες αν και καταντάω γραφική, άπαιχτες για ακόμα μια φορά...

    Συνέχισε το κόψιμο κακών συνυθιών στη ζωή σου! Δείχνουν δύναμη χαρακτήρα και αποφασιστηκότητα!!

    Φιλιά από Ελλάδα!

    ReplyDelete
  2. ο μεγάλος γιος μου τρελαίνεται για λεμονάδα και οτιδήποτε έχει λεμόνι.Θα δοκιμάσω και τη δική σου γιατί είναι διαφορετική!
    καλημέρα!

    ReplyDelete
  3. Μάγδα, άρτι αφιχθείσα από τις καλοκαιρινές διακοπές, διαπιστώνω ότι η ζέστη ακόμη καλά κρατεί στον Πειραιά. Για 37άρια λένε ότι θα έχουμε, αύριο της Παναγίας. Ευτυχώς, είδα την δροσερή, ροδομελένια λεμονάδα σου, κεράστηκα και δροσίστηκα! Γευστικότατη, γεια στα χέρια σου!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  4. Όπως πάντα, καταφέρνεις με την εισαγωγή της συνταγής να με κάνεις να θέλω να σχολιάσω περισσότερο πάνω σ' αυτήν και όχι πάνω στην ίδια τη συνταγή!
    Φυσικά και δεν θα έλεγα όχι σε μια υπέροχη σπιτική λεμονάδα με το άρωμα του ροδόνερου και τη λεπτή γεύση του μελιού, αλλά δε σου κρύβω πως κάποιο άλλο απόγευμα μπορεί και να προτιμούσα την ανθυγιεινή coca cola!

    Στο θέμα της διατροφής παίζει σίγουρα ρόλο βασικό η γεύση, το προσωπικό γούστο του καθενός, αλλά μεγάλη σημασία έχει κι ο ψυχολογικός παράγοντας. Π.χ. καφέ δεν έπινα σχεδόν καθόλου, ούτε ως φοιτήτρια και όχι επειδή δε μου άρεσε η γεύση του.
    Από τότε που εργάζομαι, άρχισα να πίνω σχεδόν κάθε πρωί όμως. Τον συνδύασα με κάτι που θα σε τονώσει, θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς, θα σου κάνει παρέα δίπλα στο pc... κάπως έτσι.
    Στο χωριό και στο πατρικό μου σπίτι όταν είμαι π.χ. σε διακοπές, δε μου έρχεται σχεδόν καθόλου η επιθυμία να πιω καφέ. Άλλο περιβάλλον, άλλη ψυχολογία.

    Τέλος, θα πω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς κακές συνήθειες, όλοι είμαστε εξαρτημένοι από κάτι. Κάτι που αν το χάσουμε ίσως να νιώσουμε ότι γκρεμίζεται ο κόσμος γύρω μας.
    Απλώς, κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές εξαρτήσεις όταν προκαλούν κατάχρηση μπορούν και να σε σκοτώσουν!

    Υ.Γ. Το σίγουρο για μένα είναι ότι ο γιατρός που θα μου έλεγε "πρέπει να κόψεις τις μπύρες" θα με σκότωνε! :p

    ReplyDelete
  5. Υπέροχη λεμονάδα, μόνο που τα λεμόνια αυτή την εποχή δεν μου αρέσουν καθόλου, αν όμως βρω το Σάββατο Ελληνικά το πρώτο που θα φτιάξω είναι η λεμονάδα σου.
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  6. Λατρεύουμε τη λεμονάδα!! με αυτή τη σύνθεση δεν την έχω πιει ποτέ αλλά πιστεύω ότι θα τη δοκιμάσουμε σύντομα!! έχω στείλει και τη μαμά σε κυνήγι καλού λεμονιού!!! Όσο για τις κακές συνήθειες οι πολύ κακές κόβονται...οι λίιιιγο κακές όπως αυτές που αναφέρεις στο τέλος δεν κόβονται εύκολα...γιατί μάλλον δεν το θέλουμε κιόλας!! Φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
  7. Για τις κακές συνήθειες δεν θα σχολιάσω, γιατί έχω πάααρα πολλές και δεν με συμφέρει χα χα χαα!
    Θα σχολιάσω την υπέροχη λεμονάδα σου, που με δρόσισε και μόνο που την είδα!
    Μια διαφορετική δροσερή πρόταση!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα Μάγδα,πράγματι πολύ δροσιστική η λεμονάδα και λαχταριστή μέσα από τις φωτογραφίες..Όσο για συνήθειες που ανήκουν στο παρελθόν,έχω αποχαιρετήσει το κάπνισμα,τα οινοπνευματώδη και τ'αναψυκτικά εδώ και πολλά χρόνια..Με τον καφέ συνεχίζω ακάθεκτη..Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Υπέροχη συνταγή για λεμονάδα και επίσης υπέροχες οι φωτογραφίες!!!!
    Όσο για τις κακες συνηθειες και το κόψιμό τους...κάθε αρχή και δύσκολη. Μετά όλα συνηθίζονται ;)

    ReplyDelete
  10. Χρυσαυγή — σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για το όμορφο σχόλιό σου! Φιλιά πολλά!

    Nasia — ελπίζω να σας αρέσει!!

    Ειρήνη — καλώς όρισες απ' τις διακοπές. Εύχομαι να πέρασες τέλεια! Φτιάξ'την, θα σε δροσίσει, γιατί τα 37άρια δεν αντέχονται. Κι εμείς εδώ περιμένουμε 30άρια και. Και να σου πω, εδώ το 30 είναι σαν το 40 της Αθήνας, λόγω υγρασίας. Ουφ...

    The dark chef — πάντα μ΄αρέσει να διαβάζω τα σχόλιά σου γιατί μοιράζεσαι τις απόψεις σου και σ' ευχαριστώ γι' αυτό. Όσο για τις μπύρες που λες, μπορεί να μην σε ξέρω, αλλά δεν μπορώ να σε φανταστώ χωρίς τις μπύρες σου! :)

    Ξανθή — ναι, αν βρεις καλά δοκίμασέ την. Αξίζει!

    Arti — ε χρειάζονται και μερικές, ουδείς τέλειος ε;

    ΕΛΕΝΑ — χεχε οκ! Χαίρομαι που σου άρεσε!

    mia xara — καλημέρα! Ο καφές δεν είναι και τόσο κακός πια. Εντάξει, αν πίνεις 10 την ημέρα είναι, αλλά υπάρχει κανείς που να πίνει 10 την ημέρα;;

    decofairy — όλα συνηθίζονται, όντως. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  11. Αρκετό λεμόνι σήμερα στα blogs μαγειρικής. Λοιπόν, πολύ ωραία η ιδέα με το μέλι. Ξέρω μία ωραία λεμονάδα μονάχα με ζάχαρη, αλλά αυτή εδώ φαίνεται να κερδίζει πόντους.

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα Μάγδα από Θεσσαλονίκη. Μετά το επιτυχημένο κέικ σου, δοκίμασα και αυτή εδώ τη συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν φοβερό! Πολύ νόστιμη η λεμονάδα και το μέλι δίνει μία πολύ ωραία γεύση! Ό,τι πρέπει για τις ζεστές μέρες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Ματίνα! Αα τέλεια, χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε! Άσε, κι εδώ έχει υπερβολική ζέστη τις τελευταίες 3-4 μέρες και την έφτιαξα κι εγώ ξανά. Τελείωσε σε χρόνο dt. Χαιρετίσματα στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

      Delete
  13. Τι ομορφη ανάρτηση!!!!Διαβάζω πολλές από τις αναρτήσεις σου, αφού κάνω τη συνταγή σου. Αυτή τη διάβασα ενώ έστειβα τα λεμόνια!...και για να αντέξω την αλήθεια της ήθελα να φάω λίγη σοκολατίτσα!....ομως, μη διαθέτοντας στο σπίτι, λόγω δίαιτας, αποφάσισα να σου γράψω άλλο ένα ευχαριστώ, παροτι πριν λιγο έγραψα στη σαλάτα με τα ντοματίνια και το δυόσμο. Μου επιτρέπεις να, φαντάζομαι, να κάνω μια παρέμβαση και προσθέσω λίγο τζιν στη λεμονάδα σου; Είμαι ακόμα συγκινημένη από αυτή την ανάρτιση σου και έτσι κλείνω το μήνυμα μου με άλλο ένα ευχαριστώ. Αγγελική (Α.Τ.).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική! Σ' ευχαριστώ που διαβάζεις τις αναρτήσεις μου, που φτιάχνεις τις συνταγές μου και που μου αφήνεις τις σκέψεις σου και για τα δυο. Να' σαι καλά!

      Delete
  14. Καλησπέρα! Θα ηθελα να σας ρωτήσω πόσο διατηρείται η λεμοναδα σε ψυγείο? γιατί σκέφτομαι να τη φτιάξω στη βάπτιση της κόρης μου αν βρω καλά λεμόνια!!αλλα δεν γνωρίζω αν διατηρείται και για πόσο!!! Ευχαριστώ παρά πολύ!!! Μελινα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μελίνα. Την έχω διατηρήσει στο ψυγείο κλεισμένη αεροστεγώς για 1 μέρα, όχι παραπάνω. Ελπίζω να σας αρέσει!

      Delete