Sunday, September 2, 2012

Μπανάνα + Σοκολάτα

Δεν το πιστεύω ότι η τελευταία φορά που ανάρτησα κάτι σοκολατένιο ήταν στα τέλη Ιουνίου. Δεν με αναγνωρίζω. Τί έπαθα αυτό το καλοκαίρι; Τί με έπιασε; Σας υπόσχομαι πως τέτοιο ατόπημα δεν πρόκειται να ξανασυμβεί στην μικρή μου εκπατρισμένη κουζίνα.





Τα φρούτα φέτος ήταν τόσο δελεαστικά που κατάφεραν να με κάνουν να λοξοδρομήσω. Ο Σ βέβαια διαμαρτυρόταν έντονα. Χρειαζόταν τη δόση του. Εγώ όμως εκεί, τίποτα. Προσηλωμένη στη γλύκα των φρούτων.





Δεν μπορούσα και δεν ήθελα να αγνοήσω όλα τα υπέροχα, ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού για χάρη της σοκολάτας, όσο κι αν εγώ κι ο Σ την αγαπάμε, κι εξακολουθώ να μην μπορώ. Γι' αυτό και επέλεξα να φτιάξω κάτι το οποίο περιέχει και τα δυο. Φρούτα και σοκολάτα.






Από τους καλύτερους συνδυασμούς είναι αυτός της μπανάνας με σοκολάτα, έτσι δεν είναι; Μέχρι πρότινος είχα μεγάλες αμφιβολίες γι' αυτό. Δεν μου άρεσε καθόλου ο συνδυασμός. Μου φαινόταν κάπως παράξενος. Όταν όμως τον δοκίμασα σε ένα φανταστικό κέικ (που θα μοιραστώ μαζί σας στο μέλλον να το!), άλλαξα γνώμη στη στιγμή.






Φυσικά, έπρεπε να πειραματιστώ και με άλλου είδους γλυκύσματα κι έτσι έφτιαξα κουλουράκια και biscotti, προσθέτοντας καρύδια στα πρώτα και κανέλα στα δεύτερα κι ενώ ήταν νοστιμότατα, η ιδέα ενός παγωτού δεν μπορούσε να βγει απ' το νου μου. Όχι όμως ένα κοινό παγωτό αλλά ένα εκ-πλη-κτι-κό παγωτό που να μην χρειάζεται παγωτομηχανή. Το μυστικό είναι ότι πρώτα χτυπάς την κρέμα γάλακτος σε απαλή σαν συννεφάκι σαντιγύ κι έπειτα προσθέτεις τις μελωμένες μπανάνες, τις οποίες έχεις βράσει μαζί με ζάχαρη κι έχεις λιώσει σε πουρέ. Ναι, αυτό είναι.






Δεν υπάρχουν πολλά παγωτά που να είναι τόσο απλά όσο αυτό και είναι σίγουρο πως ελάχιστα είναι τόσο νόστιμα. Με γεμάτη γεύση ώριμης μπανάνας, ισορροπημένα γλυκό με πινελιές ευχάριστης πικράδας από την σκούρα σοκολάτα, ελαφρύ και απαλό με την τραγανή υφή των κομματιών σοκολάτας να σπάει την μονοτονία, η αλήθεια είναι πως δεν θες και τίποτα παραπάνω από ένα παγωτό.










Παγωτό Μπανάνα με Κομμάτια Σοκολάτας

Όπως ανέφερα παραπάνω, το παγωτό αυτό δεν απαιτεί παγωτομηχανή και τη στιγμή που θα είναι έτοιμο να μπει στην κατάψυξη, θα έχει υφή ανάλαφρης μους. Σας προκαλώ να αντισταθείτε να φάτε τουλάχιστον το μισό εκείνη τη στιγμή. Αλλά όχι, κρατηθείτε, έχει και συνέχεια. Αφού το βάλετε στην κατάψυξη και περάσουν κανα-δυο ώρες, το μαλακό αυτό μείγμα παγώνει και γίνεται κρεμώδες, θυμίζοντας semifreddo ή parfait, και τώρα σας προκαλώ και πάλι ν' αντισταθείτε να φάτε το άλλο μισό.

Αν για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να κατανοήσω, δεν το έχετε ήδη τσακίσει μέχρι τώρα, αφήνοντάς το στην κατάψυξη όλο το βράδυ θα έχετε την επόμενη μέρα ένα σκληρό παγωτό, χωρίς όμως ίχνος κρυστάλλων κι αυτό λόγω της ελάχιστης ποσότητας νερού στο μείγμα. Έτσι λοιπόν, πριν το σερβίρετε, αφήστε το εκτός κατάψυξης για 20 με 25 λεπτά. Θα επανέλθει στην πρωταρχική δελεαστικότατη μορφή του.

Περιττό να πω πως αν θέλετε να το σερβίρετε σε καλεσμένους, είναι προτιμότερο να το φτιάξετε την ίδια μέρα.
Και μην ξεχνάτε, όσο πιο ώριμες οι μπανάνες που θα χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο έντονη γεύση θα δώσουν στο παγωτό σας.





Γίνονται περίπου 750 γρ.

Υλικά
400 γρ. καθαρισμένες, πολύ ώριμες μπανάνες (3 μεγάλες μπανάνες), κομμένες σε μικρά κομμάτια
30 ml (2 κουταλιές σούπας) νερό
90 γρ. ψιλή ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
Μια πρέζα αλάτι
250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά), κρύα
100 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (55%-72% κακάο, αναλόγως το γούστο σας, εγώ χρησιμοποίησα 70%), κομμένη σε μικρά κομμάτια

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως multi), μίξερ βάσης ή μίξερ χειρός


Προετοιμασία
Σ' ένα κατσαρολάκι, προσθέστε τις κομμένες μπανάνες, το νερό και τη ζάχαρη. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράστε τις μπανάνες μέχρι να μαλακώσουν, ν' αρχίσουν να διαλύονται και να σιροπιάσουν, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας μην καούν. Θα πάρει γύρω στα 10 λεπτά. Κατεβάστε το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά κι αφήστε τις μπανάνες να κρυώσουν λίγο.


Έπειτα αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον επεξεργαστή τροφίμων, μαζί με τον χυμό λεμονιού και το αλάτι, και πολτοποιήστε. Δοκιμάστε και αν θεωρείτε πως είναι πολύ γλυκό, προσθέστε επιπλέον χυμό λεμονιού. Βάλτε τον πουρέ μπανάνας σε ένα μπωλ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά, γύρω στα 30 λεπτά.


Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε την κρύα κρέμα γάλακτος και χτυπήστε με το εξάρτημα 'σύρμα' (ή με το μίξερ χειρός) σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια μαλακιά κι αφράτη σαντιγύ που να στέκεται ελαφρώς (όχι σφιχτή σαντιγύ). Προσθέστε το 1/3 της σαντιγύ στον πουρέ μπανάνας και ανακατέψτε με μια σπάτουλα για να ελαφρύνετε το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέστε τον πουρέ μπανάνας και τα κομματάκια σοκολάτας στην υπόλοιπη σαντιγύ και διπλώστε με απαλές κινήσεις, πολύ προσεκτικά ώστε να μην την ξεφουσκώσετε.


Αδειάστε το μείγμα παγωτού μέσα σ' ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και βάλτε το στον καταψύκτη σας για τουλάχιστον 4 ώρες. Δεν χρειάζεται να το βγάλετε και να το χτυπήσετε ή να το ανακατέψετε.

Όταν θέλετε να το σερβίρετε, βγάλτε το απ' την κατάψυξη 20-25 λεπτά πριν, για να μαλακώσει.





30 comments:

  1. Μπανάνα/Σοκολάτα ... φοβερά υλικά !!

    Πρόσφατα και εγώ έφτιαξα μπανανοσοκολατοκέικ ... χιχιχι

    Το παγωτό σου πρέπει να είναι απίθανο ... μου φαίνεται ότι θα αγοράσω μπανάνες και θα τις αφήσω να ωριμάσουν !!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία η συνταγή σου Μάγδα! Είχα δοκιμάσει να φτιάξω κάτι παρόμοιο όπου τις μπανάνες τις ψήναμε στο φούρνο, μόνο που εκείνο ήθελε το κλασικό, εκνευριστικό χτύπημα κάθε τόσο.
    Το δικό σου μπανανοπαγωτό όμως, έτσι όπως είναι εύκολο και σοκολατένιο μπαίνει σίγουρα στα πολύ προσεχώς!
    Καλό μήνα κιόλας! :)

    ReplyDelete
  3. θέλω θέλω θέλω!!! λατρεύω αυτό το συνδιασμό!! πάντα όταν φτιάχνω κρέπες αυτά βάζω μέσα!! αλλά είμαι σίγουρη ότι το παγωτό δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο!!!

    ReplyDelete
  4. δεν υπάρχουν λόγια... οι εικόνες τα λένε όλα!ευγε! νικολέττα.

    ReplyDelete
  5. μ'αρέσει πολύ ο συνδυασμός και το ότι δεν θέλει παγωτομηχανή...καλό μήνα!

    ReplyDelete
  6. Πράγματι δελεαστικό το παγωτό σου Μάγδα μου.
    Για ένα σωρό λόγους. Πρώτον για την απουσία παγωτομηχανής, δεύτερον για το συνδυασμό μπανάνας και σοκολάτας (και εδώ θα διαφωνήσω με την πρωταρχική σου άποψη που δεν σου άρεσε) και τέλος για την μεγάλη ευκολία του.

    Επίσης περιμένω το μπανανοκέικ σου με πολύ ενδιαφέρον. Αφού μάλιστα λες ότι είναι κορυφαίο. Ψάχνω εδώ και καιρό το τέλειο κέικ μπανάνας βλέπεις και ακόμα τίποτα...

    Σε φιλώ και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  7. Μπανάνα, σοκολάτα και το καλύτερο είναι ότι γίνεται εύκολα!
    Τέλειο Μάγδα:)

    ReplyDelete
  8. Πολύ ωραίο το παγωτάκι και ευκαιρία είναι να αξιοποιήσω τις ώριμες μπανάνες μου αλλιώς (πόσα μπανανοκέικ να φτιάξει κανείς?)

    ReplyDelete
  9. Καλό μήνα σε όλους!

    Conna — όσο πιο μαύρες οι μπανάνες τόσο το καλύτερο. Ελπίζω να σου αρέσει!

    The Dark Chef — ναι, είναι πανεύκολο! Δοκίμασέ το και θα περιμένω εντυπώσεις :)

    Arti — σε παγωτό ο συνδυασμός είναι φοβερός. Αλλά και σε κρέπα είναι πολύ καλή ιδέα!

    Νικολέττα — σ' ευχαριστώ!

    Nasia — είναι ό,τι πρέπει για όσους δεν έχουν παγωτομηχανή ή αυτούς που βαριούνται να την χρησιμοποιήσουν (όπως εγώ) :)

    Χρυσαυγή — αχ το μπανανοκέικ. Είναι τέλειο. Όταν αρχίσουν λίγο τα κρύα και θα το ξαναφτιάξω, θα το βάλω και στο blog. Φιλιά!

    mia maria — να' σαι καλά!

    thegreenmixer — δεν είναι καιρός για κέικ αλλά για παγωτό! Αν κι εγώ τρώω παγωτά όλο το χρόνο. Δεν με πτοεί καθόλου το κρύο.

    ReplyDelete
  10. Έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με τα όσα γράφεις για τούτο το παγωτό Μάγδα μου, που έχει τύχει να το φτιάξω κι' εγώ αρκετές φορές. Ίσως είναι το μοναδικό παγωτό που το τρως χωρίς καν να προλάβει να παγώσει :-)))

    ReplyDelete
  11. Σίγουρα θα το φτιάξω να σου πω..

    Καλά,οι κουτάλες σου στην πρώτη φωτό κλέβουν την παράσταση και τα χαρτάκια που έβαλες μέσα στις μπαλίτσες παγωτού..Όλγα

    ReplyDelete
  12. Penelope — ναι, είναι ακαταμάχητο!

    Όλγα — είναι κουταλάκια, όχι κουτάλες. Δεν είναι όμορφα; Μ'αρέσουν και μένα πολύ. Τα "χαρτάκια" είναι αποξηραμένα φύλλα μπανάνας φτιαγμένα σε κουπάκια. Όχι από εμένα φυσικά, έτοιμα τα αγόρασα. Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε το παγωτό αν το φτιάξεις.

    ReplyDelete
  13. Μάγδα έμεινα να θαυμάζω τις ζωντανές φωτογραφίες του καταπληκτικού παγωτού,έχοντας έντονα την ψευδαίσθηση ότι θα απλώσω το χέρι μου και θα γευτώ αυτό το παγωμένο αριστούργημα!
    Πόσο νόστιμο και ωραίο πρέπει να είναι!Με τόσο αρωματικά υλικά είναι μάλλον δύσκολο να του αντισταθεί κάποιος!Η βάση που τόσο ωραία το τοποθέτησες φαντάζομαι είναι μπωλ ή κάποιο είδος γκοφρέτας για παγωτό?Υπέροχο και όπως πάντα με πολύ ωραία και λιτή παρουσίαση!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  14. Μάγδα το παγωτό σου φαίνεται τέλειο!Το καλύτερο βέβαια είναι το "χωρίς χτύπημα"!!!

    ReplyDelete
  15. Αγαπημένα υλικά! Καλό φθινόπωρο!

    ReplyDelete
  16. Με τετοια παρουσιαση ειναι δυνατον να μην μου τρεξουν τα σαλια? Καταπληκτικο φαινεται, τελειος συνδυασμός μπανανα - σοκολατα!!!

    ReplyDelete
  17. Foteini Thes — η βάση, όπως έγραψα και στην Όλγα παραπάνω, είναι αποξηραμένα φύλλα μπανάνας. Σ' ευχαριστώ!

    ΕΛΕΝΗ — ναι, για όσους δεν έχουν παγωτομηχανή ή υπομονή για χτύπημα στο χέρι, είναι ιδανικό.

    kiki — καλώς την! Επίσης!

    Elpiniki — σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  18. τι πειρασμος και αυτος, λατρευω το παγωτο!

    ReplyDelete
  19. Το έφτιαξα και ήταν πανεύκολο και πεντανόστιμο αν και είχα light κρέμα γάλακτος και δεν έγινε κρέμα ποτέ. πρόσθεσα επίσης σοκολάτα κουβερτούρα και μπισκότα oreo με αποτέλσμα να πάρει σοκολατένιο χρώμα και όχι το τέλειο το δικό σου.
    Μόνο που άργησε να παγώσει σε οικιακό ψυγείο πάνω από 7 ώρες χρειάστηκε. έυχαριστώ για την συνταγή. γράφεις και φωτογραφίζεις τέλεια!
    μαρίνα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Μαρίνα. Ο λόγος που δεν σου πάγωσε γρήγορα είναι γιατί δεν έφτιαξες σαντιγύ απ'ό,τι κατάλαβα και ήταν πολύ υγρό το μείγμα. Κι εγώ απλό ψυγείο-καταψύκτη έχω και μάλιστα μικροσκοπικό, αλλά δεν θέλει πάνω από 5 ώρες για να παγώσει υπό φυσιολογικές συνθήκες. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και το ευχαριστήθηκες! Σ'ευχαριστώ!

      Delete
  20. an pira krema galaktos light kai den egine santigi, to pagwto den tha vgei kalo? :/ to exw stin katapsiksi k perimenw na dw to apotelesma!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ωραία και ανάλαφρη σαν μους υφή του παγωτού οφείλεται στην σαντιγύ. Εφόσον δεν φτιάξατε σαντιγύ αλλά προσθέσατε απλά κρέμα γάλακτος, τότε η υφή δεν θα είναι ίδια και πιθανόν να παρατηρήσετε κρυστάλλους.

      Delete
  21. To eida stin Ermioni..prin liges meres...to eftiaxa!
    Poly oreo!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Πέπη. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε. Σ'ευχαριστώ!

      Delete
  22. Καλησπέρα, τι τέλειο!Νομίζω ότι ειδικά αυτή η συνταγή σου πραγματοποιείται με εξασφαλισμένη την επιτυχία του αποτελέσματος!Ελάχιστη προσπάθεια- θεαματικό αποτέλεσμα!Πρώτη φορά μου πετυχαίνει παγωτο!Και η υφή του είναι τέλεια.Και η γευση:και φρουτένιο και σοκολατένειο και "βουτυρένιο"!
    Ευχαριστώ. Αγγελική (Α.Τ.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αγγελική μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Είναι πράγματι εύκολο και πολύ νόστιμο. Κι εγώ σ' ευχαριστώ που άφησες τις εντυπώσεις σου!

      Delete
  23. Γεια σου Μάγδα! Πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται η συνταγή σου!! Να ρωτήσω, αν παρ'ολο που δε χρειάζεται, βαλω το μειγμα σε παγωτομηχανή στο τελος, τι θα γίνει? Δε θα βγει καλό?
    Σοφία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Σοφία. Το μυστικό στο παγωτό αυτό είναι ότι έχει πολύ ωραία υφή και δεν χρειάζεται παγωτομηχανή. Οπότε γιατί να το βάλεις; Δεν το έχω κάνει ποτέ αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις. Θα σου πρότεινα μόνο να βάλεις τα κομματάκια σοκολάτας αφού βγάλεις το παγωτό απ' την παγωτομηχανή.

      Delete
  24. ...τόσο απλό, τόσο γευστικό. Απλά άψογο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Αρτέμιδα. Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Delete