Tuesday, September 18, 2012

Σοκολατένια brownies, Version 2.0

Όταν χθες έφτιαξα brownies, δεν είχα σκοπό να γράψω γι' αυτά. Είχα άλλα σχέδια, για μια αλμυρή δημιουργία με ζυμάρι που θέλω να μοιραστώ μαζί σας εδώ και καιρό αλλά, έλα που τα brownies έκλεψαν την παράσταση.






Δεν μπόρεσα να κάτσω έτσι με σταυρωμένα τα χέρια. Το καλό πράγμα πρέπει να μοιράζεται και σε αυτήν την περίπτωση, το συντομότερο δυνατόν.






Το Φλεβάρη που μας πέρασε, έγραψα για τα αγαπημένα μου σοκολατένια brownies αλλά δεν είχα ιδέα ότι έπειτα από μόνο μερικούς μήνες την καρδιά μου θα έκλεβαν αυτές εδώ οι σκουρόχρωμες, τετράγωνες νοστιμιές. Μην κατηγορείτε εμένα. Η Nigella Lawson φταίει.






Αυτά τα brownies είναι καλύτερα και πήραν μάλιστα διθυραμβικές κριτικές απ' όλους όσους τα δοκίμασαν. Είναι πυκνά και συνεκτικά, υγρά και μαλακά και κρύβουν μέσα τους μικρές εκπλήξεις· κομματάκια άσπρης σοκολάτας. Διπλός πειρασμός, διπλά σοκολατένια απόλαυση.






Η σοκολατομανής μέσα μου ξύπνησε και πάλι. Έφαγα περισσότερα από όσα έπρεπε, επιδεικνύοντας έλλειψη αυτοελέγχου για άλλη μια φορά και τώρα, ο διάδρομος γυμναστικής με περιμένει.











Σοκολατένια Brownies με Κομμάτια Λευκής Σοκολάτας
Ελαφρώς προσαρμοσμένη από το Feast

Όπως με όλα τα brownies, το μυστικό είναι στο χρόνο ψησίματος. Αν τα ψήσετε για πολλή ώρα, θα γίνουν εύθρυπτα και στεγνά σαν κέικ, ο θάνατος δηλαδή του καλού brownie, και αν τα βγάλετε απ' το φούρνο νωρίτερα απ' ό,τι πρέπει, θα είναι άψητα. Εμπιστευτείτε λοιπόν τη συνταγή και το φούρνο σας και τσεκάρετε τακτικά με μια οδοντογλυφίδα.

Προτιμήστε λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας με τουλάχιστον 25% περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο. Η φθηνή λευκή σοκολάτα του super market είναι κατά γενική ομολογία άθλια. Η περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο είναι εξαιρετικά χαμηλή, αντικαθίσταται συνήθως με άλλα είδη (βλαβερών) λιπαρών ουσιών, και η γεύση της είναι επιεικώς χάλια. Δεν υπονοώ ότι πρέπει να ξοδέψετε το μηνιάτικό σας σε σοκολάτα αλλά καλό είναι να είσαστε ενήμεροι για το τί ακριβώς χρησιμοποιείτε και αγοράζετε.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα απλό σύρμα ζαχαροπλαστικής, είτε μίξερ χειρός για να φτιάξετε τα brownies. Εγώ επέλεξα μίξερ χειρός. Είναι η εύκολη λύση.






Μερίδες: 24 μεγάλα brownies

Υλικά
350 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
380 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (55-60% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
6 αβγά μεσαίου μεγέθους
350 γρ. ψιλή ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού πάστα βανίλιας
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
250 γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας (εγώ χρησιμοποιώ Callebaut)

Ειδικά εργαλεία: σύρμα ζαχαροπλαστικής χειρός ή μίξερ χειρός, παραλληλόγραμμη φόρμα 32 x 22 x 5 εκ., λαδόκολλα


Προετοιμασία
Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε τον πάτο με ένα κομμάτι λαδόκολλας.

Βάλτε το βούτυρο και τη σοκολάτα σ' ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τα, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μη σας καεί η σοκολάτα. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ' την κατσαρόλα και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Εντωμεταξύ, σ' ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τη ζάχαρη και τ' αβγά και χτυπήστε καλά με το σύρμα ή το μίξερ χειρός (σε μέτρια ταχύτητα), μέχρι ν' αναμειχθούν καλά τα υλικά και το μείγμα ν' αφρίσει. Δεν πρέπει να υπάρχουν ορατά κομμάτια αβγού. Προσθέστε τη βανίλια και χτυπήστε ώστε να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Όταν το μείγμα βουτύρου-σοκολάτας κρυώσει ελαφρώς, προσθέστε το στο μείγμα ζάχαρης-αβγών και χτυπήστε καλά με το σύρμα ή το μίξερ χειρός (σε μέτρια ταχύτητα), μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι κι αναμείξτε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι το μείγμα να είναι λείο και να μην υπάρχουν ορατές ασπρίλες. Προσθέστε τις σταγόνες λευκής σοκολάτας κι αναμείξτε με τη σπάτουλα.


Ρίξτε το μείγμα brownie στη φόρμα σας και τοποθετήστε την στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας. Ψήστε για 25-26 λεπτά, μέχρι η κορυφή να "σκάσει" και να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα και μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση, να βγαίνει με υγρά ψίχουλα κολλημένα πάνω της. Ξεκινήστε να ελέγχετε με την οδοντογλυφίδα στα 24 λεπτά, ούτως ώστε να σιγουρευτείτε πως δεν θα παραψηθούν τα brownies. Έχετε υπόψη σας ότι θα συνεχίσουν να ψήνονται ενώ θα κρυώνουν.

Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τη φόρμα απ' το φούρνο και τοποθετήστε την σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν λίγο τα brownies. Αφαιρέστε τα από τη φόρμα, αναποδογυρίζοντάς την πάνω στη σχάρα. Ξεκολλήστε και πετάξτε τη λαδόκολλα και αφήστε να κρυώσουν εντελώς. Αναποδογυρίστε και πάλι τα brownies πάνω σε μια επιφάνεια κοπής, κόψτε σε 24 τετράγωνα κι απολαύστε τα!
Είναι πιο νόστιμα όταν κρυώσουν, παρά ζεστά.

Κρατήστε τα brownies καλυμμένα, σε θερμοκρασία δωματίου, για 3-4 ημέρες.





36 comments:

  1. Πειρασμός από τους λίγους.
    Και μιλάς με τόσο έντονα πειστικά λόγια που δεν έχουμε παρά να σε εμπιστευθούμε απόλυτα.
    Και γιατί όχι άλλωστε?

    Εκτός από τα brownies (στα οποία υποκλείνομαι), μου άρεσε πολύ η φράση σου "το καλό πράγμα πρέπει να μοιράζεται"!!!! Μακάρι όλοι να σκεφτόντουσαν σαν κι εσένα Μάγδα!!!

    Καλό σου βράδυ που τα έφαγες και κακό μας βράδυ που μείναμε με τη λιγούρα!!! :) :) :)

    ReplyDelete
  2. Ούαου!! Πρωινή καταστροφή!!! Υπέροχες εικόνες με πρίζωσες!! Και εσύ και η Nigela με τις ιδέες της..Γέλασα με το διάδρομο που σε περιμένει...σαν να γνωριζόμαστε κι εμείς με έναν διάδρομο!!Τέλειες φωτοραφίας!!

    ReplyDelete
  3. Έφυγα για την κουζίνα λέμε! Η Nigella έχει καταστρέψει κόσμο λέμε!!!

    ReplyDelete
  4. Θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα Χρυσαυγή!Η περιγραφική σου δεινότητα είναι αυτή που πείθει και άνθρωπο με διατροφικά προβλήματα να συμμετέχει σε ..ρωμαϊκά συμπόσια!Με υπονοούμενα περισσότερο, παρά με προτροπή,πείθεσαι για την άμεση εκτέλεση και κατανάλωση των γευστικών πειρασμών που εισβάλλουν στην άψυχη οθόνη του ΗΥ.Εκτός από το χάρισμα της λεκτικής αποπλάνησης,υπάρχει και το φωτογραφικό ξελόγιασμα..για να καταλήξουμε στην γευστική κραιπάλη στην οποία βυθίζεσαι-το βίωσες και εσύ εξάλλου-,μετά την παρασκευή των προτεινόμενων συνταγών!
    Τα brownies κταπληκτικά!Θαύμασα την εύθραστη σοκολατένια κρούστα με τις λεπτές ρωγμές,την υγρή υφή του εσωτερικού με τις ανάλαφρες πιτσιλιές της λευκής σοκολάτας,φαντάστηκα και σχεδόν βίωσα την γλυκειά,μαρτυρικά νόστιμη επίγευση που αφήνει το θεσπέσιο αυτό γλυκό στον ουρανίσκο!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  5. Σκέτη καταστροφή είσαι βρε παιδί μου!! και δεν έχω και διάδρομο γυμναστικής!! μου φαίνεται θα πάρω τους δρόμους!! Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  6. Όπως λέει και η KaPa είσαι "πρωϊνή καταστροφή" Μάγδα μου κι' ας έχει πάει η ώρα 11.00!
    Πρέπει να τυπώσω συνταγή και να "εκτελέσω" κατά γράμμα :-))
    Κ

    ReplyDelete
  7. Χρυσαυγή — μα έτσι είναι. Αν ήθελα να τα κρατήσω για μένα, δεν θα έγραφα αυτό το blog. Φιλιά!

    KaPa — 1 brownie = 1 ώρα στον διάδρομο. Αξίζει; Αξίζει!

    Λίλα — στα brownies και στα κέικ της είναι άφθαστη.

    Foteini Thes — εσύ μου φαίνεται τα περιέγραψες καλύτερα από μένα και δεν τα έχεις δοκιμάσει καν. Χαίρομαι που σου αρέσουν!

    Arti — κι οι δρόμοι καλοί είναι! Ειδικά εδώ στη Χάγη είναι ό,τι πρέπει για τζόγκινγκ και περπάτημα. Φιλιά πολλά!

    Penelope — θα χαρώ πολύ να μάθω πως σου φάνηκαν, αν τα φτιάξεις.

    ReplyDelete
  8. Μάγδα μου δεν λέμε ποτέ όχι σε ένα καλό brownie! Το πιστεύεις ότι ακόμα θυμάμαι την ανάρτησή σου για τα αγαπημένα σοκολατένια brownies; Τόσο πολύ με στιγμάτισαν! Και τούτα δω με τη λευκή σοκολάτα φαίνονται εξαιρετικά!
    Χαλάλι ο διάδρομος νομίζω!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Απίθανα φαίνονται! Τόσο τέλεια η υφή τους μέσα!!

    ReplyDelete
  10. Φαίνονται κολασμένα τα άτιμα!!!!
    και σε περιμένει μακρύς δρόμος για να καούν (στον διάδρομο)

    ReplyDelete
  11. Φο-βε-ρά!!!!
    Βλέπω και ξαναβλέπω τις φωτός σου (και θα τις ξαναδώ)
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  12. Έτσι έτσι μ'αρέσουν λεπτή κρούστα και υγρά μέσα, όνειρο!

    ReplyDelete
  13. Πραγματικός πειρασμός!

    ReplyDelete
  14. Καλά τώρα..τα ρίχνουμε όλα στη καημένη τη Νigella !
    Εσύ γιατί τα έκανες ??!!

    Και μας παρασύρεις κι εμάς που δεν παρασυρόμαστε καθόλου (!) σε πειρασμούς σαν αυτούς (εδώ γελάς) :))

    Τέλεια είναι Μάγδα μου.. φαίνονται από τις φωτο, που να τα δοκιμάσω κιόλας.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Εξαιρετικά... και αυτό με την άσπρη σοκολάτα... με προκαλείς φίλη με προκαλείς!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Μου τρέχουν τα σάλια και δεν είναι σωστό.

    Μπορώ να έχω 2, 3, 4 κομματάκια ?

    Φιλιά

    ReplyDelete
  17. Λατρεύω τα μπράουνις! Διπλός πειρασμός εδώ με τη διπλή σοκολάτα!!!

    ReplyDelete
  18. Θεϊκά, άριστα, κοίτα που γέμισε το στόμα σου σάλιο πρωϊνιάτικο, αχ!!!

    ReplyDelete
  19. Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν τα brownies κι ελπίζω σύντομα να τα δοκιμάσετε!

    ReplyDelete
  20. Η μικρή μου μπορεί να φάει και ολόκληρο το ταψάκι!!
    Τέλεια!!!

    ReplyDelete
  21. Φαίνονται τέλεια και θα τα φτιάξω αύριο κιόλας!
    Ερώτηση: τι διαστάσεις είναι το ταψί σου; Δεν θέλω να το διακινδυνεύσω με το χρόνο ψησίματος που σίγουρα θα διαφέρει αν είναι πιο μεγάλο/μικρό το δικό μου ταψί. Μαργαρίτα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Μαργαρίτα, στη συνταγή γράφω το μέγεθος της φόρμας. Καλή επιτυχία!

      Delete
  22. Τα έφτιαξα και είναι τα πιο νόστιμα brownies που έχω δοκιμάσει! Μπράβο Μάγδα! Μαργαρίτα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν, Μαργαρίτα!

      Delete
  23. Την πρωτη φορα που εφτιαξα την συνταγη ,εκανα το 1/3 της δοσης και αντι ζαχαρης εβαλα 50γρ στεβια, βγηκαν πολυ νοστιμα !!
    Την προηγουμενη βδομαδα,εφτιαξα κανονικα την συνταγη και βγηκαν απιστευτα.
    Οποιος δεν την εχει φτιαξει ακομα, την προτεινω ανεπιφυλακτα , ειναι τα πιο νοστιμα brownies Που εχω φαει ποτε. Μπραβο Μαγδα που μοιραστηκες την συνταγη !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αναστασία. Σ' ευχαριστώ και είμαι πολύ χαρούμενη που τα ευχαριστήθηκες!

      Delete
  24. Μάγδα, πάλι κέντησες!!!Πρόγραμμα εβδομάδας:Δευτερα: σαλάτα, Τρίτη : σαλάτα, Τετάρτη: σαλάτα, Πέμπτη: σαλάτα, Παρασκευή: σαλάτα...και το χθεσινό απόγευμα το έφτιαξα!...και έφαγα ένα κομματάκι καυτό- είπα να μη φάω άλλο το βράδυ που πέφτουν οι καυσεις-...αλλά πρωί πρωί που ξύπνησα,αντί του συνήθους πρωινού μου έφαγα ένα κομματάκι παγωμένο μαζί με ζεστό καφέ.Μαστιχένιο και γεμάτο σοκολάτα και μεστό, τόσο που ο λάτρης της σοκολάτος χορταίνει και με μικρή ποσότητα.Γευσιγνώστης δεν είναι, αλλά ξετρελάθηκα με τη σχέση ποσότητας- κορεσμού αυτού του γλυκού!Πώς καταφερες να συμπηκνώσεις τόση γεύση σε τόσο μικρό όγκο!!!!Κέντησες, Μάγδα, κέντησες! Πάλι κέντησες!!!Αγγελική (Α.Τ.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να'σαι καλά Αγγελική μου. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν. :)

      Delete
  25. Καλησπέρα!! Σήμερα έφτιαξα την συνταγή! Ονειρική γεύση:) Είχα ένα θεματάκι μόνο με το ψήσιμο. Το άφησα περίπου 10 λεπτά παραπάνω από τον χρόνο που λέτε στην συνταγή, αλλά δυστυχώς στην μέση εν τέλη ήταν πολύ ρευστό, βέβαια και πάλι πεντανόστιμο. Την επόμενη φορά θα το ψήσω σε αέρα και κάτω αντίσταση και νομίζω θα είναι τέλειο στο ψήσιμο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Δάφνη. Αν χρησιμοποίησες το μέγεθος ταψιού που αναγράφω, το οποίο δεν είναι το κλασικό τετράγωνο για brownies αλλά μεγαλύτερο και παραλληλόγραμμο, δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί είχες τέτοιο πρόβλημα. Ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός βέβαια, αλλά και πάλι, μου φαίνεται περίεργο. Χαίρομαι τουλάχιστον που σου άρεσε η γεύση. Θα σου πρότεινα να το ξαναδοκιμάσεις ψήνοντάς το για τα πρώτα 10 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου και τον υπόλοιπο χρόνο στο μεσαίο. Πάντα στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω αντιστάσεις, κι εύχομαι να έχει απόλυτη επιτυχία αυτή τη φορά.

      Delete
  26. Χρησιμοποίησα ταψάκι με τις διαστάσεις που αναγράφονται. Νόμίζω φταίει ο φούρνος, γιατί αν και όχι παλιός η μαμά μου μου είπε ότι είναι πολύ αργός στις αντιστάσεις και γι'αυτό χρησιμοποιεί πάντα αέρα και κάτω αντίσταση. Σουφλέ σοκολάτας π.χ. το ψήνουμε σε αέρα και κάτω αντίσταση και γίνεται τέλειο στο ψήσιμο. Όταν το ξαναδοκιμάσω θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου και θα σε ενημερώσω ;)

    ReplyDelete
  27. Είναι όνειρο, δεν έχω λόγια γι' αυτά τα brownies. Έφτιαξα μισή δόση σε τετράγωνο ταψί 20x20. Πολύς κόσμος έχει προθυμοποιηθεί να με υιοθετήσει μετά από μια μπουκιά! =) Ευχαριστούμε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Άννα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν. :)

      Delete
  28. Μαγδα καλησπερα.. αυτο το πολυ λιγουρευτικο μπραουνις μπορω να το ψησω σε πυρεξ??
    πολλα φιλια RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ρίτα. Φαντάζομαι πως ναι. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα. Καλό θα είναι να το ελέγχεις, ειδικά προς το τέλος του χρόνου ψησίματος, μήπως ψηθεί πιο γρήγορα. Ή μπορεί να θέλει περισσότερο ψήσιμο. Όπως και να'χει, είναι έτοιμα όταν εισάγεις μια οδοντογλυφίδα στη μέση, και βγαίνει με υγρά ψίχουλα κολλημένα πάνω της. Καλή επιτυχία!

      Delete