Monday, October 15, 2012

Η Τυροκαυτερή

Δεν ξέρω αν σας το έχω πει ποτέ, αν και εδώ που τα λέμε όσοι παρακολουθείτε το blog μου θα το έχετε ήδη αντιληφθεί, αλλά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς φέτα. Τόσο απλά. Αν κάποιος μου έλεγε πως αύριο για κάποιο λόγο δεν μπορώ να ξαναφάω φέτα, θα έπεφτα σε βαριά γαστρονομική κατάθλιψη. Ούτε καν η σοκολάτα δεν θα μπορούσε να με σώσει.






Μη γελάσετε, αλλά κάθε φορά που τρώω τυρόπιτα, βάζω στο πλάι κι ένα κομμάτι φέτα, και για να γίνω ακόμα πιο ρόμπα, θα ομολογήσω πως όποτε τρώω κινέζικο, ινδικό, γιαπωνέζικο ή ταϊλανδέζικο, η φέτα είναι και πάλι παρούσα. Ξέρω πως δεν ταιριάζουν οι γεύσεις—πολύ αμφιβάλλω αν οι Ταϊλανδοί τρώνε φέτα, ούτε ακουστά δεν θα την έχουν οι άνθρωποι—αλλά τί να κάνω. Είμαι ανήμπορη ν' αντισταθώ.






Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω γιατί είμαι εθισμένη στη φέτα. Είναι ανεξήγητο. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως οφείλεται στο ότι είμαι Ελληνίδα αλλά όχι, δεν νομίζω, υπάρχουν Έλληνες που προτιμούν άλλα τυριά. Η αιτία θα παραμείνει μυστήριο. Βέβαια, είμαι σίγουρη πως κάποιοι από εσάς με καταλαβαίνετε, όλο και κάποιο υλικό-φετίχ θα έχετε, κάποιο φαγώσιμο το οποίο δεν μπορείτε ν' απαρνηθείτε με τίποτα. Ελάτε, παραδεχτείτε το.






Όλη μου τη ζωή απολάμβανα ελληνική βαρελίσια φέτα και όταν πριν πέντε χρόνια ήρθα στην Ολλανδία ήξερα πως θα έχω πρόβλημα. Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν ότι θα έπρεπε να συμβιβαστώ με φέτα κατώτερης ποιότητας ή, φευ, φέτα μαϊμού, από αυτές τις ελεεινές που κυκλοφορούν στο εξωτερικό και που τις πουλάνε για φέτα. Φύκια δηλαδή για μεταξωτές κορδέλες. Ευτυχώς για μένα, έκανα λάθος. Βρίσκω φέτα άριστης ποιότητας οπότε η κρίση απεφεύχθη.






Υπάρχει πληθώρα συνταγών στην ελληνική κουζίνα που περιέχουν ως βασικό συστατικό τη φέτα, αλλά καμιά δεν είναι πιο νόστιμη απ' την τυροκαυτερή, ένας από τους αγαπημένους μου μεζέδες. Η τυροκαυτερή είναι πολύ απλά ένα ντιπ χτυπημένης φέτας στην οποία προστίθεται καυτερή πιπεριά, είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη, που της δίνει την απαραίτητη κάψα.






Υπάρχουν δυο είδη τυροκαυτερής· η κλασική άσπρη και η άλλη, η πιο παιχνιδιάρικη, η κόκκινη. Αυτή για μένα είναι και η περισσότερο ενδιαφέρουσα. Όχι βέβαια πως απορρίπτω την πρώτη, άλλωστε την τίμησα χθες για άλλη μια φορά, αλλά η κόκκινη έχει μια πιο σύνθετη, πιο ξεχωριστή γεύση η οποία οφείλεται στην προσθήκη πιπεριάς Φλωρίνης, που της χαρίζει γλύκα μαλακώνοντας παράλληλα την κάψα απ' το μπούκοβο, στραγγιστό γιαούρτι που δίνει μια κρεμώδη υφή και καπνιστή γλυκιά πάπρικα που προσφέρει βάθος γεύσης και μια ιδιαίτερη χροιά.






Αλειμμένη πάνω σε μια φέτα προζυμένιου ψωμιού ή σ' ένα παξιμάδι, μέσα σ' ένα σάντουϊτς, σερβιρισμένη δίπλα σε μια καλοψημένη μπριζόλα ή μερικά ζουμερά μπιφτέκια, ή ως ντιπ για λαχανικά ή πίτα, είναι από εκείνους τους μεζέδες που οφείλει να έχει κανείς στο ρεπερτόριό του.











Τυροκαυτερή Κόκκινη
Προσαρμοσμένη από την Αγλαΐα Κρεμεζή

Η τυροκαυτερή αυτή είναι απαλή και κρεμώδης αλλά μόλις μπει στο ψυγείο, σφίγγει. Πριν λοιπόν την σερβίρετε, αφήστε την έξω απ' το ψυγείο για μισή ώρα ώστε να μαλακώσει.






Μερίδες: γύρω στα 700 γρ. / αρκετή για 12 περίπου άτομα

Υλικά
500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια και μέτρια προς μαλακιά σε υφή
80 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλες φρέσκιες πιπεριές Φλωρίνης (γύρω στα 220 γρ.), ξεσποριασμένες και κομμένες σε κομμάτια
1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (ή 1½ κουταλάκι αν σας αρέσει η κάψα του)
3 γεμάτες κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι (2% ή πλήρες)
1 κουταλάκι γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι γλυκού γλυκιά καπνιστή πάπρικα ή γλυκιά πάπρικα

Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα

Ειδικά εργαλεία: μεγάλος επεξεργαστής τροφίμων


Προετοιμασία
Βάλτε τη φέτα σ' ένα μπωλ και καλύψτε την με νερό. Αφήστε την έτσι για 15 λεπτά για να ξαλμυριστεί. Μέσω της διαδικασία αυτής, η γεύση της φέτας γίνεται πιο απαλή καθώς το νερό αμβλύνει την έντονη, αλμυρή της γεύση.

Εντωμεταξύ, προσθέστε το ελαιόλαδο σ' ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε τις πιπεριές Φλωρίνης και το μπούκοβο και σωτάρετε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε το τηγάνι απ' τη φωτιά κι αφήστε τις πιπεριές να κρυώσουν μέσα στο τηγάνι.


Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, στραγγίξτε τη φέτα απ' το νερό, κόψτε τη σε κομμάτια και προσθέστε την σ' ένα επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε τις κρύες πιπεριές μαζί με όλο το περιεχόμενο του τηγανιού, μην αφήνοντας στάλα απ' το λάδι πίσω, το γιαούρτι, το ξίδι και την πάπρικα.
Επεξεργαστείτε μέχρι να έχετε ένα απαλό, κρεμώδες και σχεδόν λείο μείγμα. Δοκιμάστε και αν η τυροκαυτερή σας φαίνεται αλμυρή, προσθέστε λίγο επιπλέον γιαούρτι.

Μεταφέρετε την τυροκαυτερή σ' ένα μπωλ, πασπαλίστε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και σερβίρετε.

Μπορείτε είτε να την σερβίρετε αμέσως, είτε να την διατηρήσετε στο ψυγείο όπου κρατάει για 1 εβδομάδα, εφόσον την έχετε καλύψει καλά με πλαστική μεμβράνη.





33 comments:

  1. Πολύ ωραία! Και τι όμορφο χρώμα! Εγώ δεν είμαι πολύ της φέτας αλλά όλη η υπόλοιπη οικογένεια θα συμφωνήσει μαζί σου:)
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  2. Μαγδα, είναι παράξενο πως και μέσα στην ίδια οικογένεια, κάποιοι λατρεύουν την φέτα και κάποιοι δεν την τρώνε καθόλου. Το ίδιο συμβαίνει και στην δική μου. Μπορώ να τρώω την φέτα αντί για ψωμί. Η μικρή δεν την πλησιάζει καθόλου. Συνήθως φτιάχνω την ανοιχτόχρωμη τυροκαυτερή με την καυτερή πιπεριά-κέρατο. Η δική σου πρόταση, είναι πλούσια με ωραίο χρώμα. Ωραιότατο μεζεδάκι!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  3. Λατρεύω την τυροκαυτερή σε όλες της τις μορφές!!!!

    ReplyDelete
  4. μμμμμμμμ ,η αγαπημένη μου σαλατίτσα...δεν την ήξερα μ'αυτόν τον τρόπο!θα τη δοκιμάσω σίγουρα!
    καλημέρα!

    ReplyDelete
  5. Φέτα με το κινέζικο τρώει και ο άντρας μου! Δεν είσαι μόνη σου. Πως τη διατηρείς στο ψυγείο; (Ή δε προλαβαίνει να παλιώσει;;;). Φέρνουμε μεγάλο κομμάτι κάθε φορά που πάμε Ελλάδα και συνήθως τη βάζω σε μακρόστενο τάπερ γεμάτο με γάλα και χοντρό αλάτι. Μετά από καμμιά βδομάδα όμως το υγρό μεταμορφώνεται σε κάποιου είδους γιαουρτότυρο...
    Α! και ευχαριστώ για τη συνταγή! Θα τη φτιάξω ΣΚ. Φανταστικό χρώμα...

    ReplyDelete
  6. όμοφο... και θα δοκιμαστεί γιατί τρυροκαυτερή δεν έχω φτιαξει ποτέ....
    όσο για τη φέτα άστο και με γλυκό την τρώω

    ReplyDelete
  7. Αγαπητή Μάγδα
    σου έχω ξαναγράψει. Είμαι "συμπατριώτισσα" σου εδώ στη Χάγη. Συγχαρητήρια για όλες τις συνταγές σου. Έχω δοκιμάσει καμπόσες.
    Η ζύμη για πίτσα που έβαλες είναι τέλεια. Τώρα μένει να αγοράσουμε μια πέτρα για ψήσιμο!Μερικές ερωτήσεις αν μου επιτρέπεις.
    1. Που βρίσκεις το αλεύρι για την πίτσα
    2. Από που αγοράζεις φέτα. Εμείς παίρναμε Δωδώνη απο ΑΗ αλλά νομίζω τη σταμάτησε και τώρα έχει κατι Roussos και πάρτο αβγό και κούρευτο..
    σ'ευχαριστώ πολύ και συνέχισε να μας εκπαιδεύεις!!

    ReplyDelete
  8. Μ'αρεσουν τα τυρια και ότι έχει να κάνει με αυτά (και άμα αρχίσω δεν τελειώνω μέχρι να τελειώσουν).
    Με ασιατικό δεν έχω σκεφτεί να την δοκιμάσω ακόμα βέβαια,την επόμενη φορά θα το κάνω όμως.....(έχουμε βάλει παρμεζάνα σε κοτόπουλο με coconut curry, οπότε γιατί να μην πηγαίνει λίγο φετίτσα?)

    ReplyDelete
  9. Γεια σου Μάγδα!
    Και γω έτσι την φτιάχνω και ξετρελένονται όλοι..Και να σου πω την αλήθεια την προτιμώ κόκκινη.
    Επίσης όσο μένει στο ψυγείο δένουν οι γεύσεις και τόσο πιο νόστιμη γίνεται!
    Όταν ζούσα στην Ιταλία είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με την φέτα - δεν ήμουν τυχερή να βρίσκω καλής ποιότητας - οπότε μου έστελναν δέματακι ή όποιος φίλος έρχονταν μου έφερνε ( μαζί με σοκοφρέτες...)
    Υ.Γ. Η τελική πινελία με το σχοινόπρασο απλά την αποθεώνει!
    Καλημέρααα

    ReplyDelete
  10. Και εγώ το πρόβλημα με την φέτα το έχω στην Ν Αφρική! Γράφουν φέτα και είναι άσπρο τυρί της κακής ώρας...
    Πολύ όμορφη η τυροκαυτερή σου! Εγώ την κάνω στην άσπρη εκδοχή της. Θα δοκιμάσω την πρότασή σου!

    ReplyDelete
  11. Μάγδα ... μία απο τα ίδια ... μπορώ να φάω φέτα με τα πάντα.

    Η τυροκαυτερή σου είναι όνειρο.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  12. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε μεζεδοπωλείο, ψητοπωλείο κλπ. και να μην παραγγείλουμε τυροκαυτερή! Είναι φανταστικό μεζεδάκι!
    Πολύ ωραία και τσαχπίνικη η κόκκινη εκδοχή σου, την κρατώ για μελλοντική χρήση!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. mia maria — ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!

    Ειρήνη Ε. — και η άσπρη είναι πολύ νόστιμη, πράγματι. Αυτή όμως έχει πιο γεμάτη γεύση, δοκίμασέ την!

    Lila Xagorari — κι εγώ το ίδιο.

    Nasia — είμαι σίγουρη πως θα σου αρέσει!

    Ρόζα — καλησπέρα! Εγώ σπανίως φέρνω από Ελλάδα φέτα αφού βρίσκω εδώ κι η αλήθεια είναι πως δεν έχει χρειαστεί να την διατηρήσω ποτέ. Τρώγεται σε χρόνο dt.
    Χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη που κάνει τέτοιoυς τρελούς συνδυασμούς!
    Αν την δοκιμάσεις θα'θελα πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε.

    Taste Advisor — να η ευκαιρία να την φτιάξεις. Θα την λατρέψεις αν σου αρέσει η φέτα.

    Αναστασία — καλησπέρα! Χαίρομαι πολύ που σου έχουν αρέσει οι συνταγές μου. Η ζύμη για πίτσα έχει κάψει καρδιές :)
    Το αλεύρι για την πίτσα που χρησιμοποιώ το παίρνω απ' το Sligro, το ίδιο και τη φέτα, Δωδώνη του κιλού η οποία είναι πολύ πιο νόστιμη από την μικρή συσκευασία που έχει ο ΑΗ (και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί). Όντως σταμάτησε να την φέρνει αλλά στον AH XL (Elandstraat) έχει μια άλλη συσκευασία Δωδώνη στα ψυγεία που έχει τα τυριά, δίπλα στα ζαμπόν κλπ.

    thegreenmixer — εγώ το βλέπω ως εξής. Συνήθως τα ασιατικά φαγητά που τρώω είναι καυτερά, σ' αυτά έχω αδυναμία, και φυσικά χρειάζεται ένα κάτι δίπλα που να παίρνει την κάψα. Τί ραΐτα, τί ένα κομμάτι φέτα!

    Αγγελική — γειά σου! Όντως, έχεις απόλυτο δίκιο. Όσο μένει στο ψυγείο όλο και πιο γευστική γίνεται.
    Σοκοφρέτα!!! Πω πω γιατί μου το θύμισες τώρα αυτό;;

    Αγγελικη Ν — ελπίζω να σου αρέσει! Όσο για τις απομιμήσεις άσε, όταν πρωτοήρθα Ολλανδία διαφήμιζαν συνέχεια ένα άθλιο κατασκεύασμα για φέτα αλλά μετά βγήκε η απόφαση και το έκοψαν. Αν την δοκιμάσεις θα φρίξεις. Ένα άνοστο τυρί, καμία σχέση με φέτα.

    Conna — κι εσύ ε; Να' σαι καλά!

    Ερμιόνη — τσαχπίνικη. Μ'άρεσε αυτό :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το sligro δεν είναι για επαγγελματίες; Εδω βλέπω ότι χρειάζεται KvK http://www.sligro.nl/klantenservice/vraag-en-antwoord/algemeen.htm#klant_worden

      Είμαι περίπου 1 χρόνο στην Ολλανδία κ ακόμα δεν έχω βρει μόνιμη λύση για τη φέτα... :-S

      Delete
    2. Ναι, το Sligro είναι για επαγγελματίες αλλά μπορούν να έχουν πρόσβαση και όσοι είναι κάτοχοι της "The Guest Card" την οποία έχω εγώ και που είναι κάρτα για expats στην Ολλανδία. Δες στο site τους αν μπορείς να την βγάλεις. Είναι χρήσιμη και μπορείς να έχεις πρόσβαση σε supermarkets όπως το Sligro αλλά και εκπτώσεις σε υπηρεσίες, καταστήματα κλπ.

      Delete
  14. Τώτα αν σου πω ότι όση ώρα διαβάζω το ποστ παράλληλα καταπίνω τα σάλια μου τι θα πεις;;;

    ReplyDelete
  15. Μάγδα μου φανταστική ετσι η τυροκαυτερή σου. Με πιπεριά φλωρίνης δεν την έχω δοκιμάσει.
    Φανταστικό μεζεδάκι.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Magda.....einai teleia!!!!!
    Tin eftiaxa!!!! Kai tin evala kai san sauce pano se psito fileto kotopoulo!!!!

    ReplyDelete
  17. Καλημέρα κι από εμένα. Μπορείς να μου εξηγήσεις πως καταφέρνεις να κάνεις τόσο όμορφες αναρτήσεις? Υπέροχη η τυροκαυτερή.Θα την δοκιμάσω την εκδοχή σου το Σαβ/κο.

    ReplyDelete
  18. kiki — σε πιστεύω! :)

    Marion — η πιπεριά Φλωρίνης είναι μαγικό υλικό!

    peps — Πέπη μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε κι η ιδέα σου να την σερβίρεις με κοτόπουλο είναι φοβερή!

    Notoula — σ' ευχαριστώ πολύ Γιώτα! Ελπίζω να σου αρέσει!

    ReplyDelete
  19. Από τις πιο νόστιμες "αλοιφές" . Τέλεια η δική σου!

    ReplyDelete
  20. Είναι σαν να ακούω τον Χρήστο {σύζυγος}.
    Χωρίς τυρί {φέτα} δεν του 'πιάνεται' το οποιοδήποτε φαγητό είναι δηλαδή σαν να μην έχει φάει!!
    Το ίδιο και τα παιδιά μου.
    Το ίδιο συμβαίνει και με το μπούκοβο που μπαίνει σε όλα μα όλα τα φαγητά.
    Μήπως είσαι Φλωρινιώτισσα;;

    ReplyDelete
  21. Τι είπες τώρα για τη Φέτα! (Με κεφαλαίο Φ!) Πόσο σε καταλαβαίνω! Το λατρεύω είναι λίγο! Κάθε μέρα φέτα, με τα πάντα!

    Μου θύμισες μια φορά που είχαμε πάει μεγάλη παρέα σε κινέζικο στην Αθήνα, μας φέρνουν τα πιάτα ωραία και καλά, έρχεται μετά από λίγο ο σερβιτόρος μας ρωτάει πώς μας φάνηκε ένα συγκεκριμένο πιάτο και συμπληρώνει "ωραίο, αλλά να'χατε και λίγη φετούλα δίπλα παιδιά πόσο θα του πήγαινε!!!" Εμ δίκιο είχε, τι μας είχε το άνοστο tofu?!!

    ReplyDelete
  22. Καλημέρα!!!
    Μην ανησυχείς όλοι έχουμε τα κολλήματά μας.
    Φαντάζομαι και λιγουρεύομαι την τυροκαυτερή πάνω σε ζυμωτό ζεστό ψωμί και μου τρέχουν τα σάλια.....

    ReplyDelete
  23. Vita — ευχαριστώ!

    Στέλλα — απ'την Αθήνα είμαι, αλλά η μαμά μου έχει καταγωγή απ' την Πόλη οπότε το μπούκοβο πάντα το τρώγαμε πολύ.

    Jenny — κάτι ήξερε ο σερβιτόρος ;) Παρεμπιπτόντως, το tofu δεν μ' αρέσει καθόλου.

    manousina — καλημέρα! Πάνω σε ζυμωτό ψωμί είναι μούρλια.

    ReplyDelete
  24. πρίν λίγες μέρες έψαχνα παλιές αναρτήσεις σου και είδα μία για μουστάρδες.
    Σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό

    http://foodjunkie.eu/2012/02/22/home-made-aromatic-mustards/

    και σε σκέφτηκα!

    το αφήνω εδώ (και οχι στην σχετική ανάρτηση ώστε να το δείς), ελπίζω να έκανα καλά.

    να είσαι καλά εσύ και ο Σ. σου!
    ΧΑΡΑ

    ReplyDelete
  25. Έχει άλλη γεύση η άτιμη. Και γω την κάνω αρκετές φορές προσθέτοντας καυτερή πιπεριά. Απογειώνει το ορεκτικό!

    ReplyDelete
  26. Η απόλυτη φέτα:Τυρνάβου σε δοχείο!
    Η μητέρα μου έχει καταγωγή απο τον Τύρναβο και πάντα στο σπίτι μας είχαμε απο αυτή την φέτα, αλλά και ως φοιτήτρια στα Γιάννενα λάμβανα το πακετάκι μου πολύ συχνά.
    Τώρα πλέον μένω στο Κατάρ και έτσι φέτα απολαμβάνω μόνο όταν έρχομαι Ελλάδα, καλή ώρα όπως τώρα που έχω έρθει για ολιγοήμερες διακοπές και έχω ήδη φάει την φέτα σε όλες τις παραλλαγές εκτός απο αυτή που παρουσίασες και φαίνεται καταπληκτική.Δεν έχω ξαναφάει τυροκαυτερή με πάπρικα.
    Πάντως η δική μου η εμμονή δεν είναι η φέτα, είναι το ψωμί.
    Κατερίνα

    ReplyDelete
  27. ΧΑΡΑ — σ' ευχαριστώ για το link. Να' σαι καλά που με σκέφτηκες!

    Kitsos Mitsos — η κάψα της πιπεριάς είναι άλλο πράμα!

    Κατερίνα — Κατάρ; Κι εγώ νόμιζα πως εγώ είμαι μακριά! Το ψωμί είναι μεγάλη αδυναμία επίσης, άλλωστε γίνεται τυρί χωρίς ψωμί; :)

    ReplyDelete
  28. πρεπει να ειναι η πιο νοστιμη "κοκκινη" τυροκαυτερη που εχω δοκιμασει!

    ΤΕΟ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Τεο. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

      Delete
  29. Πολύ ωραία συνταγή και μου αρέσει που έχει φέτα καθώς και εγώ τη λατρεύω!

    ReplyDelete