Monday, December 24, 2012

Κάστανο + Σοκολάτα

Αν αυτά τα Χριστούγεννα δεν έφτιαχνα σοκολατένιες τρούφες, κάτι δεν θα μου πήγαινε καλά. Δεν θα είχα το αγαπημένο μου γλυκάκι, για να δωρίσω σε φίλους και γνωστούς αλλά και για ν' απολαύσω η ίδια τις ημέρες των εορτών.






Όταν δεν υπάρχει σοκολάτα στο σπίτι, δεν υπάρχει ισορροπία. Αυτή τη φορά όμως, η γεύση της σοκολάτας δεν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά συνοδεύει μια άλλη, άκρως χριστουγεννιάτικη και μια από τις αγαπημένες μου γεύσεις, αυτή του κάστανου.






Τα κάστανα τα λατρεύω. Το άρωμα και η γεύση τους είναι για μένα συνυφασμένη με τις γιορτές και κάθε χρόνο τα χρησιμοποιώ με διάφορους τρόπους. Πέρσι, σ' ένα τιραμισού, πριν τρία χρόνια, σε μια κρεμώδη σούπα με πόρτο. Δεν τα χορταίνω.






Φέτος, αποφάσισα να φτιάξω κάτι που πάντα αγόραζα σε κονσέρβα και που είχα την εντύπωση πως είναι πολύ δύσκολο να φτιάξω μόνη μου. Την περιβόητη crème de marrons δηλαδή γλυκιά κρέμα κάστανου. Και ξέρετε κάτι; Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγοράσω έτοιμη. Ποτέ ξανά. Διότι, αγαπητέ αναγνώστη, είναι εκπληκτική, πανεύκολη και με απίθανη γεύση.






Η κρέμα κάστανου είναι ένα υπέροχο κατασκεύασμα που φτιάχνεται με ψημένα κάστανα, κρέμα γάλακτος και λίγο Armagnac, ή Cognac, ή brandy, όποιο προτιμάτε και το αποτέλεσμα είναι μια απίστευτη κρέμα με γεμάτη γεύση του καρπού.






Αμέσως άρχισα να σκέφτομαι πού θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτό το θεϊκό δημιούργημα και το μυαλό μου κατευθείαν πήγε σε τούρτες, σε μπισκότα και κέικ αλλά αυτό που πραγματικά ήθελα να φτιάξω ήταν τρούφες.






Ήθελα να πειραματιστώ κι έτσι έκανα τρεις διαφορετικές εκδοχές της κρέμας, διαπιστώνοντας πως όσο περισσότερη ώρα σιγοβράζεις τα κάστανα μέσα στην κρέμα γάλακτος, τόσο πιο πηχτή κρέμα θα έχεις και τόσο πιο σφιχτές θα είναι οι τρούφες που θα φτιάξεις. Επέλεξα για τις τρούφες μου την κρέμα με την πιο απαλή υφή γιατί δεν ήθελα να είναι σφιχτές αλλά ελαφρώς μαλακιές με υφή που να θυμίζει μους.






Τελικά έφτιαξα δυο διαφορετικά είδη τρούφας. Η πρώτη αποκλειστικά με κρέμα κάστανου κι επικάλυψη τριμμένης σοκολάτας και η δεύτερη με ένα μείγμα κρέμας κάστανου και σοκολατένιας γκανάς. Και οι δυο ήταν αρκούντως παρακμιακές κι αφάνταστα κρεμώδεις και αφράτες. Οι απόλυτες χριστουγεννιάτικες τρούφες!


Καλές γιορτές σε όλους! Καλά Χριστούγεννα!











Γλυκιά Κρέμα Κάστανου (Crème de Marrons)

Χρησιμοποίησα έτοιμα ψημένα και ξεφλουδισμένα κάστανα συσκευασμένα σε κενό αέρος αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα ωμά κάστανα τα οποία θα πρέπει να βράσετε ή ψήσετε και να ξεφλουδίσετε πριν φτιάξετε την κρέμα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε καθαρισμένα ψημένα κάστανα σε βάζο αλλά είναι κατώτερης ποιότητας από εκείνα που πωλούνται σε κενό αέρος ή από τα φρέσκα.

Έχετε υπόψη σας ότι η γεύση του Armagnac (ή Cognac) γίνεται εύκολα αντιληπτή στην κρέμα, οπότε σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η γεύση του, απλά μην το προσθέσετε.






Μερίδες: περίπου 400 γρ.

Υλικά
225 γρ. ψημένα και καθαρισμένα κάστανα, κομμένα στη μέση
35 γρ. (2 γεμάτες κουταλιές σούπας) ψιλή ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο (λοβός και σπόρια θα χρησιμοποιηθούν στη συνταγή)
270 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
1½ κουταλιά σούπας Armagnac (ή Cognac)

Ειδικά εργαλεία: ραβδομπλέντερ ή κανονικό μπλέντερ ή επεξεργαστής τροφίμων


Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τα ψημένα και καθαρισμένα κάστανα, τη ζάχαρη, τον λοβό και τα σποράκια βανίλιας, την κρέμα γάλακτος και το Armagnac (ή Cognac) και τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις το μείγμα αρχίσει να σιγοβράζει, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά, για 15-17 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα.
Αφαιρέστε και πετάξτε τον λοβό βανίλιας και χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, επεξεργαστείτε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο, απαλό και κρεμώδες. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, μεταφέρετε το μείγμα από την κατσαρόλα στον κάδο του μπλέντερ ή του επεξεργαστή τροφίμων σας και επεξεργαστείτε το εκεί.


Μεταφέρετε την κρέμα κάστανου σ' ένα μπωλ και αφήστε την να κρυώσει εντελώς πριν την βάλετε στο ψυγείο, καλυμμένη καλά.
Αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τρούφες, πρέπει να την αφήσετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες για να σφίξει.
Μπορείτε να κρατήσετε την κρέμα κάστανου στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, αεροστεγώς κλεισμένη.











Τρούφες Σοκολάτας και Κάστανου

Οι τρούφες αυτές είναι ελαφρώς μαλακιές με υφή σαν μους. Οι γεύσεις του κάστανου και της σοκολάτας είναι διακριτές και μοναδικά νόστιμες.

Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα με 70% κακάο για την επικάλυψη γιατί θα μετριάσει τη γλύκα της τρούφας.






Μερίδες: γύρω στις 30 τρούφες (σε μέγεθος καρυδιού)

Υλικά
400 γρ. γλυκιά κρέμα κάστανου (συνταγή πιο πάνω)
140 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (55% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
90 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)

100 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (70% κακάο), για την επικάλυψη

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως μούλτι) ή τρίφτης


Προετοιμασία
Έχετε έτοιμη την κρέμα κάστανου σε θερμοκρασία δωματίου και μαλακιά.

Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την κομμένη σε κομμάτια σοκολάτα (55%).
Σ' ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι μόλις ν' αρχίσει να σιγοβράζει. Αμέσως αφαιρέστε την απ' τη φωτιά και χύστε την πάνω στα κομμάτια σοκολάτας. Αφήστε να σταθούν έτσι για 2 λεπτά κι έπειτα χτυπήστε μ' ένα σύρμα μέχρι να έχετε μια λεία και γυαλιστερή γκανάς.
Σε περίπτωση που η ζεστή κρέμα γάλακτος δεν καταφέρει να λιώσει όλα τα κομμάτια σοκολάτας, τοποθετήστε το μπωλ (δεδομένου ότι είναι πυρίμαχο) πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί) μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Προσθέστε την κρέμα κάστανου στη σοκολατένια γκανάς κι αναμείξτε χρησιμοποιώντας αρχικά μια σπάτουλα κι έπειτα ένα σύρμα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Μεταφέρετε το μείγμα τρούφας σ' ένα μπωλ και καλύψτε καλά με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε το μπωλ στο ψυγείο και αφήστε εκεί για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να σφίξει το μείγμα.

Ψιλοτρίψτε την σοκολάτα (70% κακάο) στον τρίφτη ή για ευκολία σ' έναν επεξεργαστή τροφίμων και απλώστε την σ' ένα μεγάλο μπωλ ή πιάτο.

Βγάλτε το μείγμα τρούφας απ' το ψυγείο και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ως μέτρο, φτιάξτε μικρά μπαλάκια με το μείγμα τρούφας (δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλεια σχηματισμένα, είναι χειροποίητα κι αυτή είναι η ομορφιά τους) και ακουμπήστε τα στο μπωλ/πιάτο με την σοκολάτα. Κυλήστε τα απαλά μέσα στη σοκολάτα ώστε να καλυφθούν εντελώς από αυτήν και μεταφέρετέ τα σε μια καθαρή πιατέλα σερβιρίσματος.

Βάλτε τις τρούφες στο ψυγείο (αεροστεγώς κλεισμένες) για να σφίξουν.

Μπορείτε να τις κρατήσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, αεροστεγώς κλεισμένες. Θα σφίξουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν σκληρές. Θα παραμείνουν λίγο μαλακιές και πεντανόστιμες.











Τρούφες Κρέμας Κάστανου

Η κρέμα κάστανου, όταν ψύχεται, δεν σκληραίνει πολύ αλλά παραμένει κάπως κρεμώδης με αποτέλεσμα οι τρούφες αυτές να είναι φοβερά απαλές και βελούδινες.

Είναι καλό να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα με 70% κακάο για την επικάλυψη γιατί θα μετριάσει τη γλύκα της τρούφας.






Μερίδες: γύρω στις 20 τρούφες (σε μέγεθος καρυδιού)

Υλικά
400 γρ. γλυκιά κρέμα κάστανου (συνταγή πιο πάνω)
100 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (70% κακάο), για την επικάλυψη

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως μούλτι) ή τρίφτης


Προετοιμασία
Έχετε έτοιμη την κρέμα κάστανου σε θερμοκρασία δωματίου και μαλακιά.

Ψιλοτρίψτε την σοκολάτα στον τρίφτη ή για ευκολία σ' έναν επεξεργαστή τροφίμων και απλώστε την σ' ένα μεγάλο μπωλ ή πιάτο.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ως μέτρο, φτιάξτε μικρά μπαλάκια με την κρέμα κάστανου (δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλεια σχηματισμένα, είναι χειροποίητα κι αυτή είναι η ομορφιά τους) και ακουμπήστε τα στο μπωλ/πιάτο με την σοκολάτα. Κυλήστε τα απαλά μέσα στην σοκολάτα για να καλυφθούν εντελώς από αυτήν και μεταφέρετέ τα σε μια καθαρή πιατέλα σερβιρίσματος.

Βάλτε τις τρούφες στο ψυγείο (αεροστεγώς κλεισμένες) για να σφίξουν.

Μπορείτε να τις κρατήσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, αεροστεγώς κλεισμένες. Θα σφίξουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν σκληρές. Θα παραμείνουν μαλακιές και πεντανόστιμες.






Κι άλλες τρούφες:
Σοκολατένιες Τρούφες με Άρωμα Κανέλας






26 comments:

  1. Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά.

    ReplyDelete
  2. Μάγδα, καπληκτικές οι τρούφες! Τις κοιτώ και τις ξανακοιτώ και αναρωτιέμαι γιατί να μας χωρίζει όλη αυτή η απόσταση και δεν μπορώ να τις δοκιμάσω η ίδια! Η κρέμα κάστανου είναι εύκολη όπως το περιγράφεις και κατάλληλη για αρκετές χρήσεις. Έχεις δοκιμάσει να την συντηρήσεις στον καταψύκτη;
    Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα, χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  3. Τρελαίνομαι για τετοιου ειδους λιχουδιες!

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραίο Χριστουγεννιάτικο κέρασμα οι τρούφες σου, Μάγδα μου! Εύχομαι να περάσεις Χαρούμενα Χριστούγεννα,πάντα με υγεία και χαρά! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  5. Καλά Χριστούγεννα και σε σας Μάγδα..Όλγα

    ReplyDelete
  6. Χρόνια Πολλά Μάγδα μου.

    Να περάσετε υπέροχα !

    Και του χρόνου με υγεία.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Χρόνια πολλά Μάγδα μου και νόστιμα όπως οι τρούφες σου!

    ReplyDelete
  8. Χρόνια πολλά Μάγδα!
    Μα να μην έχω τη συνταγή σου μερικές μέρες πριν....Έφτιαξα κορμό σοκοκάστανου αλλά δεν ξετρελάθηκα από το αποτέλεσμα! Σκέφτηκα μερικά πράγματα που μου έλειπαν από τη γεύση και τα είδα εδώ! Πολύ ωραία η συνταγή σου και θα την κάνω κορμό!Προς το παρόν την αποθηκεύω!
    Φιλιά και να περάσετε όμορφα!!!

    ReplyDelete
  9. Εγώ θα πάρω αυτές με την κρέμα κάστανου. Στέλνεις πακετάκια;

    Καλές γιορτές!

    ReplyDelete
  10. Μάγδα χρόνια πολλά με υγεία κι ευτυχία! Τέλειες οι τρούφες, εγώ έφτιαξα με γκανάς, αλλά λατρεύω κ το κάστανο κ θα το βάλω στα υπόψιν!

    ReplyDelete
  11. Κάστανο και σοκολάτα είναι ο ιδανικός συνδυασμός για αυτές τις γιορτές!
    Χρόνια Πολλά! Να περάσετε πολύ όμορφα....και πολύ νόστιμα τις μέρες αυτές!

    ReplyDelete
  12. Παρόλο που μ'αρέσουν τα κάστανα κι έφτιαξα και μια καστανόσουπα, αλμυρή βέβαια, ποτέ δε μου άρεσαν τα γλυκά με κάστανο, αυτά του ζαχαροπλαστείου. Ίσως επειδή είναι πολύ γλυκά??? δε ξέρω.
    Τώρα βλέπω τη συνταγή σου κι έχω ξεσηκωθεί....ειδικά με το τιραμισού!!!!
    Οπωσδήποτε θα τις δοκιμάσω!!!! Πολύ ιδιαίτερα γλυκάκια!!!
    Καλές γιορτές!!!

    ReplyDelete
  13. Χρόνια Πολλά σε όλους!! Σας ευχαριστώ!!

    Ειρήνη — δεν έχω δοκιμάσω να συντηρήσω στην κατάψυξη. Δεν μένει γιατί την χρησιμοποιώ πάντα σε γλυκά.

    Marina — αχ κρίμα. Την επόμενη φορά όμως φτιάξε αυτήν. Είναι τέλεια!!

    peps — τα γλυκά με κάστανο είναι ονειρεμένα όταν, όπως λες και συ, δεν είναι πολύ γλυκά. Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκαν αν τα φτιάξεις!

    ReplyDelete
  14. Ολα υπέροχα, αλλά αυτή η κρέμα κάστανου, μου έκλεψε την καρδιά!
    Καλές γιορτές Mάγδα μου, κάθε χαρά και ευτυχία στο σπιτικό σου εύχομαι!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  15. Έχεις δίκιο Μάγδα! Είναι εθιστικές!!!
    Το κάστανο είναι ύψιστος καρπός.

    Η τελευταία σου φωτογραφία με τα χριστουγεννιάτικα μπαλάκια πολύ μου άρεσε!!

    Σε φιλώ και εύχομαι καλό υπόλοιπο εορτών και χρόνια πολλά!!!

    ReplyDelete
  16. το πιο γλυκό ποστ των χριστουγέννων! να είσαι καλά μάγδα, μου γλύκανες τη μέρα!

    ReplyDelete
  17. επίσης αναρωτιόμουν...μήπως έχεις κάποια συνταγή για βασιλόπιτα;! με μια γρήγορη ματιά στις συνταγές δεν βρήκα, θα ξανακοιτάξω όμως.

    ReplyDelete
  18. Σας ευχαριστώ όλους!! Χρόνια Πολλά!!

    iris — η Βασιλόπιτα που κάνω είναι Πολίτικη και η συνταγή είναι η ίδια με το Πολίτικο τσουρέκι. Δες εδώ τη συνταγή. Αντί να πλέξω τη ζύμη την απλώνω σ' ένα στρογγυλό ταψί (γίνονται 2 βασιλόπιτες του κιλού) και με λίγη ζύμη πλάθω τα νούμερα του καινούριου έτους και τα βάζω από πάνω.

    ReplyDelete
  19. Χρόνια πολλά με υγεία και μπόλικη σοκολάτα!!!
    Τέλειες οι τρούφες, δε νομίζω να έχω δοκιμάσει τρούφες κρέμας κάστανου, αλλά φαίνονται υπέρoχες.

    ReplyDelete
  20. Νομίζω ότι αυτές οι τρούφες ανήκουν στη βιτρίνα ακριβού ζαχαροπλαστείου!!!! Σκίζουν και από εμφάνιση και από γεύση! Συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  21. ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά να έχουμε!

    ReplyDelete
  22. Θα τις φτιάξω!!!
    Τη Κυριακή θα πάω σε φίλους......θα είναι πολύ ωραίο δώρο!!!

    ReplyDelete
  23. Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα! Μιαμ!

    ReplyDelete
  24. Συγχαρητήρια για την νόστιμη συνταγή. Συμφωνώ απόλυτα, τα πράγματα που φτιάχνουμε μόνοι μας είναι σίγουρα πιο νόστιμα από τα τυποποιημένα. Οπωσδήποτε, θα δοκιμάσω να φτιάξω την κρέμα κάστανου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς όρισες. Ελπίζω να σου αρέσει!

      Delete
  25. Μάγδα μου τις έφτιαξα κι εγω τις τρούφες!Ηταν πράγματι εκπληκτικές και εύκολες! Τρελαίνομαι για κάστανο αλλά έφτιαξα τις σοκολάτας-κάστανου για πιο πλόύσια γεύση! Αρεσαν σε όλους.... είσαι θεά!

    ReplyDelete